גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירוג: אלה מותגי החשמל והאלקטרוניקה המובילים בישראל

הענף היציב והדי רדום של מוצרי החשמל התעורר בשנים האחרונות, בעקבות השינויים הטכנולוגיים, האינטרנט ואפילו הטרנד הירוק ● ועדיין, אנחנו מעדיפים מותגים – אם יורידו לנו את המחיר שלהם, כמובן

מדד המותגים: חשמל ואלקטרוניקה / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס
מדד המותגים: חשמל ואלקטרוניקה / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס

ענף מוצרי החשמל ידע תנודות בשנים האחרונות - תנודות בגזרת המחיר, הודות לתחרות, ושינויים טכנולוגיים. הטכנולוגיה רצה קדימה וגורמת לכך שהחלפת מוצרי חשמל נעשית היום באופן תדיר יותר; גם אם המסך שבסלון עדיין עובד והתמונה שניבטת ממנו טובה, מבצע לוהט יחד עם הבטחה לשיפור התמונה - עושים את שלהם. מצד אחד אנחנו קונים יותר ומצד שני אנחנו משלמים פחות, הרבה פחות, מאשר בעבר. מכונת הכביסה שבקה חיים? נקנה חדשה, לא נמהר להזמין טכנאי.

האתגרים של ענף מוצרי החשמל מתייחסים גם לתחרות שמתגברת מכיוון סין. מותגים סיניים פושטים על עולמנו יותר ויותר - מה שהתרחש בענף הסמארטפונים עם הכניסה המסיבית של המותגים הסינים - יקרה גם בעולמות אחרים.

מזגנים, למשל, היא קטגוריה שזוכה בישראל לשיעור חדירה של 95%. שתי שחקניות ישראליות עדיין שולטות ברוב נתח השוק - אלקטרה ותדיראן - אבל שתיהן יודעות ששחקניות אחרות, ולא רק טורנדו, מתחילות לנגוס בעוגה הצוננת של תחום המזגנים. תשאלו את מורגן פרימן, הפרזנטור המפתיע של תדיראן לעונה הזו.

זה לא קורה רק בגזרת הקירור. מוצרי החשמל הלבנים מתחרים עם העולם גם בזירה המקוונת. קניות האונליין כבר מזמן יצאו מגבולות הבגדים או המטען לסלולרי לכיוון של מוצרים גדולים ויקרים יותר. שואבי האבק של דייסון היו אחד המוצרים הנמכרים ביותר בחגיגת ימי המכירות של נובמבר, הבלאק פרידיי, שגם הישראלים אימצו לחיקם. למעשה, בלוח השנה הישראלי, שלאורך שנים סומנו בו שני "פיקים" במכירות מוצרי החשמל - בתקופת חגי תשרי ופסח - אפשר למצוא שיא חדש של מכירות הודות לאימוץ טרפת הקניות של נובמבר מהזירה המקוונת בארה"ב ובסין

הכניסה הצפויה של אמזון לישראל תאלץ גם את השחקניות בתחום מוצרי החשמל להיערך בהתאם - בין שדרך אתרי מכר חזקים וטובים ובין שדרך פתיחת ערוץ מכירתי בענקית המסחר האלקטרוני. עולמות האינטרנט הפכו לפני שנים למחירון הרשמי של מוצרי החשמל, וגם לקניון עצום. למרחב האינסופי של האינטרנט נכנסות גם הרשתות החברתיות כמשפיעות על הצרכנים. ההמלצה מפה לאוזן על מוצרים עברה לזירה הזו, גם בכל הנוגע למוצרי חשמל. במקרים רבים, ההתייעצות הפומבית ברשתות החברתיות תכריע את הבחירה של הצרכנים. גם החברות יודעות שאנחנו מושפעים ממוצרים שמככבים בתוכן שיווקי בעמודי הרשתות של ידוענים, אצל זו שלא יכולה להיפרד משואב האבק שלה או אצל זה שממליץ על התנור הכי טוב שהיה לו. גם טרנד הבריאות, והמודעות הגוברת להשלכות הסביבתיות, מחלחלים לעולמות של מוצרי החשמל. פחות זיהום ויותר תקן ירוק.

בתוך כך, עולמות מוצרי החשמל שזורים עם עולמות הנדל"ן. כשיש האטה בבנייה, יימכרו פחות מוצרי חשמל; וכשהדירות הופכות לקטנות יותר ושטח המטבח מצטמצם, הקרב על הנדל"ן המכונה שיש או ארון המטבח - הולך וגדל. בין מכונת הקפה שהפכה להיות מוצר צריכה בסיסי לבין מתקן המים, בין המיקסר לבין מסחטת המיצים. כולם רוצים שנפנה להם מקום של כבוד, כולם טוענים שישפרו את חיינו, אבל לא לכולם יש מקום. והתחרות, כבר אמרנו מיטיבה עם הצרכן.

הדירוג הגבוה של המותג הגרמני בוש מלמד שאכפת לנו מיהו היצרן, גם אם זה אומר שנשלם יותר. גם הדירוג של נספרסו, מותג קפה סקסי שמחבר אותנו לעולמות הלייף סטייל, זוכה להכרה מצד הצרכנים למרות שלל החלופות שיש בשוק. אז מה חשוב לנו יותר - המותג או המחיר? השילוב של השניים. אם אפשר גם מחיר וגם מותג, אנחנו שם. על השירות נתווכח כבר אחר-כך. 

1. LG

25 בדירוג הכללי

דומיננטי בטלוויזיות, מדשדש בסמארטפונים

המותג הדרום קוריאני LG ELECTRONICS, שהוקם ב-1958, משחק בכמה מגרשים: טלוויזיות, טלפונים סלולריים, שואבי אבק, מקררים, מיזוג אוויר ועוד. בחלק מהקטגוריות הוא דומיננטי יותר ובאחרות פחות. ברבות מהקטגוריות מתמודדת LG מול המתחרה המאתגרת מהמדינה שלה - סמסונג. בגזרת הסמאטרפונים לדוגמה, LG לא מצליחה לנגוס בנתח הגדל של סמסונג, שלרוב נמדדת מול אפל. בענף הזה מתמודדת LG גם עם המותגים הסיניים שנתח השוק שלהם גדל, לפחות בישראל.

חטיבת המובייל של LG ספגה ירידה של 29% ברבעון השני של השנה, למרות הכנסות של כ-1.3 מיליארד דולר, כך דיווחה החברה בנתונים מקדימים לדוחותיה. עוד דווח על הכנסות של כ-13.3 מיליארד דולר, עלייה של כ-4% בהשוואה לרבעון השני של 2018, כאשר בשורת הרווח התפעולי מציגה החברה ירידה של 15.4%.

האתגר של LG, כמו של שאר השחקניות בענף, הוא לא רק מול המתחרות, אלא מול הדרישות של הצרכן שמחפש אחר טכנולוגיה חדשנית במחיר משתלם. הצרכנים מחליפים היום מוצרי חשמל בתדירות גבוהה יותר, שהולכת יד ביד עם הטכנולוגיה שרצה קדימה. מבחינת LG מבצעי מכירות ש"מאפשרים לצרכן ליהנות מכל העולמות" ישמרו על מעמדה הדומיננטי.

2. אלקטרה

62 בדירוג הכללי

מתעתדת למכור מוצרים באמזון

ברבעון הראשון של השנה, הכניסה אלקטרה, יבואנית מוצרי החשמל הגדולה בישראל, 616 מיליון שקל לקופתה, ירידה של 4.5%. הירידה נומקה בהיחלשות במכירות של רשתות החשמל של אלקטרה, מחסני חשמל ושקם אלקטריק, לצד ירידה במגזרים שבהם אלקטרה דומיננטית - מוצרי חשמל לבנים ומזגנים.

מזגנים הוא תחום בוער שבו מתמודדת אלקטרה, המחזיקה בנתח של כ-41% בקטגוריה, מול שתי שחקניות עיקריות - תדיראן (נתח של 37%) וטורנדו (13%). יבואנים של מותגים סיניים זולים נוגסים לשחקניות הישראליות מנתח השוק, בינתיים בצורה מתונה יחסית.

זרוע מוצרי הצריכה של אלקטרה כוללת גם יבוא של מותגים בהם סאוטר ומילה. החברה נסחרת בבורסה ובעליה הם דני ומייקי זלקינד, והמנכ"ל הוא צביקה שווימר. מהלכי התייעלות אפשרו לאלקטרה לשפר את שורת הרווח הנקי ברבעון הראשון של שנת 2019.

האתגרים שבפניהם ניצבת אלקטרה כוללים את המשך שחיקת המחירים בענף, שנפתח לתחרות גם בזירה המקוונת. אלקטרה עצמה לא נותרת לעמוד מהצד. בנוסף לאתר שהיא מפעילה היא מתעתדת למכור את מוצריה גם באמזון עם כניסתה לישראל. עוד מציינים בחברה את הקושי לשמור על רווחיות ולגבות פרמיה.


3. בוש

77 בדירוג הכללי

מחזק את הקשר הישיר עם הצרכן

המותג BOSCH משתייך לקונצרן BSH (יחד עם המותגים סימנס וקונסרוקטה) והוא נכנס לישראל ב-2001. מוצרי בוש נכללים תחת קטגוריית מוצרי חשמל לבנים, והם מתחרים במותגים כמו LG, סמסונג, אלקטרולוקס, סאוטר ו-AEG. היקף המכירות השנתי המוערך של שוק המוצרים הלבנים עמד על 2.7 מיליארד שקל בשנת 2018.

נתח השוק המוערך בכל קטגוריות המוצרים הלבנים הוא כ-11% לבוש - והיא מדורגת שנייה, אחרי סמסונג. לפי החברה, הדבר נובע מכך שהמותג בוש מוגבל בפעילותו בשוק המקררים, המהווה 39% מערך שוק החשמל.

בחלוקה לפי קטגוריות, נתח השוק של בוש גדול יותר, והוא מוגדר כמוביל קטגוריה: במדיחי כלים 31%, במכונות כביסה 18% ובתנורים בנויים 18%.

ההתמודדות של השחקנים בשוק מוצרי החשמל הלבנים היא בעיקר אל מול ערוצי היבוא: יבוא רשמי על-ידי בעלי הרשתות הקמעונאיות המחזיקות ב-60% מהשוק או בערוץ היבוא המקביל.

בשנה האחרונה שמה לעצמה בוש למטרה לחזק את הקשר הישיר עם הצרכן, שכיום מתמקד רק בסוגיות שירות והתקנה, ועל כן היא השיקה מועדון לקוחות. בתחום השיווק הרחיבה בוש את הפעילות שלה בזירה הדיגיטלית, ובדומה למגמה שהולכת ותופסת תאוצה היא מציעה מוצרים חכמים יותר גם בתחום ה-IOT (האינטרנט של הדברים), שניתן לתקשר עמם דרך אפליקציה ייעודית.

 

4. נספרסו

97 בדירוג הכללי

דומיננטיות מוחלטת בגזרת מכונות הקפה

השנה יצאה נספרסו ישראל במהלך משמעותי מבחינתה, עם השקה של סדרת מכונות הקפה והקפסולות התואמות, Vertuo. המכונות והקפסולות מוגנות בפטנט ואף מציעות מענה לחובבי הקפה הגדול - עם כמות גדולה יותר של קפה בכל קפסולה ועם יותר מים חמים. ישראל היא השוק ה-15 שבו הושקה הסדרה.

נספרסו, שמשתייכת לתאגיד נסטלה, נכנסה לישראל ב-2008 וכבשה את שוק מכונות הקפה הביתיות עם האפשרות להכין קפה בלחיצת כפתור. כשהפטנט של נספרסו על הקפסולות פג ב-2012, עטו שלל יצרניות על פיתוח של קפסולות תואמות למכונות של החברה - בהן שטראוס (עלית), אילנ'ס, ג'ו, לנדוור, ארומה ועוד. היקף המכירות הכספי של הקטגוריה עומד על כמיליארד שקל בשנה, ונספרסו שנתוניה הכספיים לא מדווחים בנפרד בנסטלה, ממשיכה להיות הדומיננטית בתחום.

בנספרסו ישראל מועסקים 330 עובדים והיא כוללת 12 חנויות בוטיק. מנכ"ל החברה הוא משה מרי. לצד השקת מכונות חדשות, גם בגזרת הקפסולות החברה משיקה גרסאות משתנות, מקפה בהשראת בתי הקפה של איסטנבול וונציה, ועד קפה קר בהשראת הקפה הקר האוסטרלי. החברה לא זונחת את ערכי הקיימות לרבות מיחזור קפסולות. השנה גם הושק יין ראשון שצמח על קומפוסט קפה ממוחזר.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות