גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה גנזו קניוני עזריאלי את התוכנית להקמת מרפסת בקניון

קבוצת עזריאלי ביקשה להקים מרפסת פתוחה בקניון שלה בעכו, אלא שאז הגיעה התנגדות מהמשרד להגנת הסביבה ● הסיבה: קרבתו למפעל שבו חומרים מסוכנים ● רק לאחרונה פונה הקניון בשל דליפת אמוניה ממפעל גלידות סמוך ● לאור ההתנגדות, בעזריאלי ביטלו את תוכנית המרפסות

קניון עזריאלי עכו / צילום: איל יצהר, גלובס
קניון עזריאלי עכו / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני כחודש התרחשה דליפת אמוניה ממפעל הגלידות המפורסם יוניליוור (שטראוס לשעבר) בעיר עכו. בעקבות הדליפה פונו המבקרים מקניון עזריאלי, הנמצא במרחק שבעה מטרים בלבד מהמפעל, ואף לעצירת תנועת הרכבות וכלי הרכב בכבישים הסמוכים. המפעל נסגר לצורך התקנת אמצעי בטיחות, ונפתח מחדש.

ממידע שהגיע ל"גלובס" עולה כי הדליפה התרחשה במועד מאוד לא נוח לקבוצת עזריאלי. זאת מכיוון שבאותה העת, בקבוצה ניסו לשדרג את הקניון. בעזריאלי הגישו למוסדות התכנון בקשה להרחבת בית הקפה "קפה קפה" המצוי בקומת הקרקע של הקניון, וכן ביקשו בחברה להקים מרפסת לא מקורה בקפה גרג בקומה שמעל. במשרד להגנת הסביבה התנגדו לכך נחרצות מחשש לדליפה נוספת, ובעזריאלי נאלצו לגנוז את התוכנית לבניית המרפסת הפתוחה.

ההתנגדות נשלחה טרם הדליפה

כבר בחודש מרץ האחרון, עוד לפני הדליפה, שיגר המשרד להגנת הסביבה מכתב למהנדסת עיריית עכו, מיכל סופר, בעניין המרפסת. במכתב נאמר כי "לאור הקירבה בין הקניון למפעל שטראוס המאחסן אמוניה, עמדת המשרד להגנת הסביבה הייתה לאורך כל הדרך כי לא יהיו מרפסות פתוחות בקניון לכיוון המפעל. זאת, כדי למנוע כניסה חופשית של אוויר המזוהם לתוך הקניון במקרה שיש אירוע חומרים מסוכנים במפעל שטראוס. עמדתנו לא השתנתה, ועל כן אנו מתנגדים לבקשה".

לאחר מכן התקיימה פגישה בין נציגי עזריאלי לבין נציגי המשרד להגנת הסביבה. בעקבותיה, הודיע המשרד על התנאים בהם הוא יסכים להוצאת היתר בנייה לתוספת המבוקשת. בין היתר הבהירו במשרד כי המרפסת תהיה סגורה ואטומה ותיבנה מחומר קשיח, על מנת שלא תתאפשר כניסת אוויר מבחוץ לתוך המרפסת הסגורה. עוד נקבע בתנאים כי תחלופת האוויר במרפסת הסגורה, תתבצע בעזרת מערכת מיזוג אוויר פנימית של הקניון בלבד. המרפסת תיבנה ללא חלונות או דלתות יציאה אל מחוץ לשטח הקניון פרט לדלת יציאת חירום. הדלת תינעל באופן אוטומטי ולא תאפשר יציאה אל מחוץ לקניון, והדלת תיפתח בזמן שריפה בלבד. לעזריאלי לא נותרה ברירה אלא לאמץ את התנאים, ולאחר מכן, כאמור, לגנוז את הבקשה להקמת המרפסת.

17 טונות של אמוניה

לא היה זה הסיבוב הראשון בעימות שבין עזריאלי לבין המשרד להגנת הסביבה בעניין הקניון בעכו. המפעל פועל בעכו 60 שנה, וכיום מוחזקות בו 17 טונות של אמוניה לצורכי קירור. אמוניה היא גז דליק ורעיל בשאיפה, שבעת דליפה או פיצוץ עלול לגרום לנזקי בריאות ונפש. הקניון נפתח לציבור בחודש אוגוסט 2011, והוא כולל 12 אלף מ"ר ו-300 חנויות. הוא נבנה חרף התנגדות המשרד להגנת הסביבה שהזהיר מפני תסריט של דליפת אמוניה, המסכן חיי אדם.

טופס האכלוס ניתן לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה עכו, ביטלה סעיף שחייב את אישור המשרד להגנת הסביבה לאכלוס הקניון. לא רק האינטרס הכלכלי בפיתוח העיר וההכנסות מארנונה מסחרית עמדו לנגד עיני עיריית עכו כשאישרה את הקניון, אלא גם משום שיש בתי מגורים שכבר בנויים בסמיכות למפעל. מנגד נטען במשרד להגנת הסביבה כי הבתים מרוחקים במרחק 100 מטרים מהמפעל, וכי היחס לבנייה חדשה אינו זהה לבנייה קיימת.

במשרד להגנת הסביבה לא ויתרו, ובאוקטובר 2011, כחודשיים לאחר שנפתח הקניון, הגישו יחד עם משרד הבריאות ערר נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עכו, נגד קבוצת עזריאלי ונגד איגוד ערים לכיבוי אש גליל מערבי לוועדת הערר המחוזית צפון. בערר ביקשו המשרדים לבטל את החלטת הוועדה המקומית להסיר את התנאי המחייב אישור המשרד להגנת הסביבה לאכלוס הקניון. "שימושים של מסחר ומפעל המאחסן חומרים מסוכנים אינם יכולים לדור בכפיפה אחת", נכתב בערר.

באותו ערר צוין כי המשרד להגנת הסביבה הציג סקר סיכונים שבו צוין כי טווח הסיכון הנדרש מהמפעל, על מנת לצמצם את הסיכון הצפוי לאוכלוסייה שתגיע לקניון הנמצא בסמיכות למצבורי אמוניה הוא 100 מטרים, כאשר בפועל המרחק הוא שבעה מטרים בין קיר הקניון לקיר המפעל.

ועדת הערר שלחה את הצדדים להגיע להסכמות, שכללו רשימת תנאים שהציב המשרד להגנת הסביבה למיגון המפעל ומצבורי האמוניה בתוכו, ושיביאו למזעור הנזק במקרה של אירוע דליפה. המפעל השקיע עשרות מיליוני שקלים באמצעי המיגון, ובמשרד להגנת הסביבה טוענים כי בזכות הוראות המיגון שנתן המשרד, אירוע הדליפה שהתרחש לפני חודש הסתיים ללא נפגעים.

מעיריית עכו נמסר: "אנו מוטרדים מהעובדה שמיכל האמוניה נמצא במפעל השוכן בלב שכונת מגורים ועל כן אנו דורשים מהמשרד להגנת הסביבה שלא לחדש את היתר הרעלים למפעל ולהעתיקו למקום אחר אשר מרוחק מאזור מגורים. בימים הקרובים מתוכנן השר להגנת הסביבה לבקר בעיר, ואנו נציג בפניו את דרישותינו. באשר לבקשה להיתר שהוגשה, הרי שהיא הועברה לבקרת תוכן, במסגרתה אישר המשרד להגנת הסביבה את הרחבת בית הקפה בקומת הקרקע, אך התנגד למרפסת בקומה הראשונה. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תומכת במילוי דרישות המשרד להגנת הסביבה ולמיטב ידיעתנו גם היזם פועל להתאמת התכניות לדרישתם. נבהיר, כי סטטוס הבקשה להיתר הוא מילוי התנאים של בקרת התוכן ועם השלמתם ניתן יהיה להוציא את היתר הבנייה".

פעם אחר פעם: העיריות מתעלמות מהוראות המשרד להגנת הסביבה

הסמיכות של קניון עזריאלי למפעל יוניליוור בעכו אינה המקרה היחיד של בעיות בטיחות הנובעות מסמיכות של מפעלים או אתרים עם חומרים מסוכנים, למבני ציבור.

במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי התופעה גוברת בעיקר בגלל המגמה לבצע עירוב שימושים, ולהכניס לאזורי תעשייה שימושים חדשים שאמורים להחיותם, דוגמת מגורים ומסחר. בשנים האחרונות גובש חוזר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה בנושא מדיניות מרחקי הפרדה ממקורות סיכון, לרבות ממקורות חומרים מסוכנים.

על פי המדיניות, הדרך הטובה ביותר להגן על אוכלוסייה מפני אירועי חומרים מסוכנים היא באמצעות שמירת מרחק בין מקורות סיכון נייחים כמו מפעלים, לבין מבנים ציבוריים. עם זאת, ניתן לצמצם את המרחק הנדרש באמצעות הפעלה של אמצעים טכניים. במסגרת המדיניות נקבע כי במקורות סיכון המכילים חומרים מסוכנים ייקבע מרחק הפרדה בהתאם לתרחיש הייחוס, ולא יפחת בכל מקרה מ-100 מטרים כאשר מדובר בחומרים רעילים, או מ-50 מטרים כאשר מדובר בחומרים דליקים.

בפועל, טוענים במשרד להגנת הסביבה, מדיניות זו אינה מיושמת או נאכפת כאשר אישור תוכניות מגיע לוועדות התכנון הרלוונטיות. רק בחלק מהמקרים מתבקשת חוות-דעתו של המשרד להגנת הסביבה, שרק אז נחשפת בפניו התוכנית, אך גם במקרים שהוא מגלה התנגדות, בפועל, הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יכולות להתעלם מעמדת המשרד ולהעניק היתרים לתוכניות שאינן מקובלות על המשרד להגנת הסביבה.

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"