גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הייתי רוצה שעובדים סוציאליים יפעלו לשינוי מדיניות וחקיקה"

פרופ' שירלי ורנר, ראשת תוכנית המוסמך בעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית, וחוקרת שילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה, מתחלחלת מאופן הצגתם בתקשורת, ומספרת על האסימונים שנפלו אחרי שבתה נולדה עם מגבלה מוטורית

פרופ' שירלי ורנר עם בתה עומר. / צילום: איל יצהר
פרופ' שירלי ורנר עם בתה עומר. / צילום: איל יצהר

כשפרופ' שירלי ורנר, ראשת תוכנית המוסמך בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית, ליוותה משלחת של מהנדס העיר לגן שהיה צורך להנגישו לילדה עם מוגבלות, הסייעת אמרה לה, "כל זה בשביל ילדה אחת?". התגובה הזאת אינה יוצאת דופן. הלך רוח דומה עולה מסקר שערכה לפני כשנה החברה למתנ"סים ומצא ש-89% מההורים אינם מעוניינים שילדיהם ייפגשו ילדים עם מוגבלות בקייטנה או בחוג. סקר אחר, שערך המרכז ללימודי מוגבלות באוניברסיטה העברית עבור אקי"ם, גילה ש-31% מהאוכלוסייה חושבים שאנשים עם מוגבלות שכלית צריכים לחיות במסגרות נפרדות.

פרופ' ורנר, החוקרת בין היתר סטיגמות על אנשים עם מוגבלות, אומרת שאפילו בין סטודנטים לעבודה סוציאלית, העבודה עם אנשים מוגבלות היא בין התחומים הפחות מבוקשים. "אני בחרתי בזה כי התחום הזה הכי נורמטיבי", היא אומרת. "דווקא מוגבלות היא משהו שקורה בכל משפחה. אבל אולי זה מה שמרתיע את הסטודנטים. כל עוד הם עוסקים בפשיעה, באלימות, הם יכולים להגיד בסבירות גבוהה 'לי זה לא יקרה'.

"סיבה אחרת לרתיעה היא הקושי בתקשורת מילולית. עובדים סוציאליים רבים רואים בשיחה כלי עיקרי בטיפול. הצד החיובי הוא שאנשים שנכנסים לתחום הטיפול באנשים עם מוגבלויות לא יוצאים ממנו".

היום ידוע ששילוב הוא המפתח לאיכות חיים של אנשים עם מגבלה. הוא כלי לשבירת סטיגמות ולפתיחת אפשרויות רבות יותר עבורם. לכן פרופ' ורנר, שניהלה עד לאחרונה את המרכז ללימודי מוגבלות (שותפות של בית הספר לעבודה סוציאלית ו"ישראל מעבר למגבלות" של הממשלה, ג'וינט ישראל וקרן רודרמן), מתכוונת כעת להכניס את הלימודים הללו לתואר כולו.

"כל עובד סוציאלי, בין שבחר בכך ובין שלא בחר בכך, יפגוש אנשים עם מוגבלות - הלקוח, אחיו, אבא שלו או הבן שלו", אומרת פרופ' ורנר. "אנחנו חייבים ללמד את זה כבר בתואר הראשון ולא כהתמחות מאוחרת יותר, כי עובדים סוציאליים עם תואר ראשון כבר יוצאים לעולם ועובדים, ויש להם כוח לשנות את ההתייחסות. הייתי רוצה לראות עובדים סוציאליים שעוסקים בשינוי מדיניות. חוקים נועדו לשינוי ולעיצוב כך שיתאימו לאוכלוסייה ולזמן שעליהם הם חלים.

"לעתים חוקים מתעצבים על בסיס סטיגמה. לדוגמה, בארה"ב קרה שאישה אושפזה בבית חולים ולבת זוגה לא נתנו לבקר אותה כי הן לא היו נשואות 'רשמית'. אותה אישה נפטרה בלי שניתנה לבת הזוג האפשרות לנחם אותה או להיפרד ממנה.

"בישראל, כשהגעתי למהנדס העיר כדי להנגיש את הגן של עומר (בתה של ורנר - ג"ו), נאמר לי להביא מכתב שלפיו היא מאובחנת בשיתוק מוחין. אבל זו לא האבחנה שלה. צריך להנגיש לפי הצורך ולא לפי הכותרת".

איך אתם יכולים לפעול?
"הייתי רוצה שעובדים סוציאליים יפעלו לשנות את החוקים שנראים להם לא רלוונטיים - על ידי השתתפות בוועדות, על ידי מחאה ועל ידי עידוד הלקוחות להתארגן ותמיכה בהתארגנות הזאת. לפעמים מספיק לדפוק על הדלת של אותו מתקן תקנות ולדבר איתו".

הכוונה טובה, אבל המסר רע

פרופ' ורנר טוענת שאחת הסיבות לרתיעה מקשר עם אנשים עם מוגבלות היא הסטיגמה שנוצרה להם. "יש לי חלחלה, מבוססת מחקר, מהאופן שבו אנשים עם מוגבלות מוצגים לציבור", היא אומרת.

"בתקשורת אנחנו רואים לעתים קרובות ייצוגים מלאי כוונה טובה, עמוסי סיפורים קורעי לב, שבהם מראים אדם שהצליח 'למרות ש...' לא ציפינו ממנו להצליח, אבל הוא עובד, הוליד ילדים, יש לו חיי חברה - הרי זה נס גלוי. איזה מסר אנחנו מעבירים כאן לאדם עם המוגבלות ולציבור? שאם הם חיים את חייהם הנורמליים, זה דבר יוצא דופן ולא אמורים היו להיות להם חיים כאלה.

"אפילו חברי כנסת שפועלים למען אנשים עם מוגבלות, מצד אחד מביעים את כל העמדות הנכונות פוליטית, ומצד שני, אם מקלפים את השכבות, מגלים שהדרך עוד ארוכה. למשל, הם משתמשים במילים כמו 'מפגר' שעברו מן העולם, או אומרים שיעזרו לאנשים עם מוגבלות כי 'היו להם חיים קשים ואנחנו מרחמים עליהם'. לאנשים עם מוגבלות יש זכות טבעית להשתלב בחברה וליהנות מכל הזכויות המוצעות לכל אחד אחר".

כוונה טובה נוספת שמובילה לנזק היא כותרות המבטיחות תקווה לריפוי, באופן שמסמן את האדם עם המוגבלות כבעיה. "למשל, כותרת של כתבה על מציאת גן המנבא אוטיזם, שכותרתה 'הסוף לסבל של ההורים'. מה יגיד מישהו שכבר פה? הוא ילך לאמא שלו ויאמר 'אני הסבל שלך?'.

אפילו לא דיברו על הסבל של האוטיסטים. כאילו אין להם פונקציה אלא עבור ההורים.
"נכון. ומהצד השני חשוב לתקשורת להציג כל הזמן 'נכי על' שטיפסו על האוורסט או זוכרים בעל פה את לוח השנה מאז חורבן בית המקדש, מה שגורם לנכה ה'רגיל' להרגיש שרק הישג יוצא דופן וחריג יאפשר לו להתקבל לחברה הרגילה".

איך כן נכון להציג בעלי מגבלה?
"להציג אותם בחייהם הרגילים. למשל, לראיין אותם בזכות ידע שיש להם".

סדרת טלוויזיה כמו "על הספקטרום" הצליחה לדעתך בניפוץ הסטריאוטיפים?
"האמת, צפיתי רק בפרק הראשון ואז הרגשתי שהוא רווי מיתוסים. שוב אותן התנהלויות שתמיד מודגשות - חזרתיות, התקבעות, התנדנדות. עם זאת, שמעתי גם הרבה ביקורות טובות עליה".

יש רע במיתוס שהוא לא שלילי?
"תלוי איך עושים את זה. למשל בסדרה האהובה עליי 'המפץ הגדול', מופיעה הדמות של שלדון, אדם על הספקטרום, שיש לו עוד המון מאפיינים מלבד היותו על הספקטרום. הסדרה לא נועדה לדון באוטיזם שלו, אלא בחייו כמכלול ובחיי חבריו ומשפחתו.

"הצעד הבא הוא שהשחקן עצמו באמת יהיה על הספקטרום, ובכלל ששחקנים עם מוגבלות ילוהקו לתפקיד של אנשים עם מוגבלות. אם שחקן מוכשר עם מוגבלות לא יכול לבצע את התפקיד, כנראה התפקיד לא באמת מייצג נכון את האדם עם המוגבלות".

והצעד הבא אחריו יהיה שאדם עם מוגבלות ישחק תפקיד שלא נכתב כבעל מוגבלות, אבל המלהק יאמר, ואללה, הוא יכול להיות כזה והסיפור לא ייפגע?
"הלוואי".

פרופ' ורנר מציינת שהייצוגים התקשורתיים של אנשים עם מוגבלות מושכים משום שאנשים רוצים להציץ לחיים של אנשים כאלה, בין היתר כדי לחזק את עצמם, להרגיש בני מזל באופן יחסי. "קהילות מתחזקות על ידי הדגשת הדמיון בין חבריהם לעומת שוני מאחרים", היא אומרת ומוסיפה כי סטיגמה מולידה התנהגות. כלומר, אם אנחנו לא חושבים שאנשים עם מוגבלות הם כמונו, לא נכיר בזכות היסוד שלהם שיבוצעו למענם את ההתאמות הנדרשות.

"כך נוצר מעין מו"מ של התאמות - אם קל לעשות את ההתאמה, מצוין. כשזה מתחיל להיות מסובך, האדם ה'רגיל' מקריב בשמחה את זכויותיו של אדם אחד עם מוגבלות לשם אי-פגיעה בנוחות הכלל. באחד הגנים שאני מכירה, היה צריך להנגיש את הגן עבור ילדה לקוית שמיעה, ולשם כך היה צריך להעביר את הילדים למבנה אחר למשך שבוע. כמה השתוללו ההורים בקבוצת הוואטסאפ!"

המאמץ לניפוץ הסטיגמות נחלק לשלושה - שילוב, חינוך ומחאה. "השילוב מתחיל מגיל הגן ונקודת המוצא צריכה להיות שאין הפרדה", היא אומרת. "אני לא פנאטית, לפעמים ההפרדה היא נכונה, אבל זה בעיקר תוצר של המצב כיום שבו לא נעשה המקסימום כדי לשלב. לדוגמה, הורים לילדים עם מוגבלות יכולים לבחור בין מסגרת כללית לבין מסגרת מופרדת, אך במסגרת הכללית הם לא יקבלו את כל השירותים המגיעים להם. זו לא באמת בחירה".

כאשר ילדים עם מוגבלות משולבים במסגרות מגיל צעיר, כבר כמעט לא צריך לעשות עם הילדים שום עבודה חינוכית, אומרת פרופ' ורנר. כמובן, גם שילוב צריך להיעשות נכון. "הגננות והסייעות צריכות בעצמן להתייחס לילד כמו אל כל אחד מהילדים, בלי רחמים מוגזמים או הפרדה בתוך המסגרת, ותוך תיווך לילדים אחרים איך נכון לשחק איתו (למשל, לא לקפוץ על ילד עם מוגבלות פיזית, כדי שלא ייפול), ואיך יוצרים עם הילד הזה קשר שהוא לפעמים אחר, אבל שווה".

אם שילוב מפחית את החשש ואת הסטריאוטיפים, חינוך עוזר לנפץ מיתוסים. סטיגמה עוברת דרך מיתוסים ואמונות שליליות, לרגשות ואז להתנהגות. "אם, נניח, אני חושבת על אדם עם מגבלה נפשית שהוא מסוכן, חסר יכולת לדאוג לעצמו, וזה מוביל אותי לפחד, אני אגיב אולי בהתנהגות מקפחת - לא אעסיק אותו, לא אשכיר לו דירה. אבל אם אנשים יודעים שהם חווים רגש כזה, והוא לא באמת מוצדק, הם יגידו לעצמם, 'אבל אני יודע שזה לא באמת ככה, ובכך גם ההתנהגות תשתנה'".

לגבי משחקים חינוכיים שבהם מנסים להעמיד את המשתתף בנעליים של האדם עם המוגבלות, למשל על ידי כיסוי העיניים או קשירת הידיים, פרופ' ורנר אמביוולנטית. "התחושה כשמסירים את המגבלה היא 'איזה מזל שזה לא באמת אני'", הוא אומרת. "חיזקנו בכך את הפחד ואת החרדה".

חיים שלמים בתוך מעון, ללא בחירה

שבירת סטיגמה ועידוד השילוב נועדו לאפשר לאנשים עם מוגבלות ליהנות מזכות בסיסית: בחירה. התאמות נכונות מאפשרות בחירה.
"בתחום של נגישות פיזית, ישראל היא יחסית מתקדמת, גם ביחס לערים אירופיות, אם כי עדיין יש המון מה לעשות. לעומת זאת, בתחום המגורים, אנחנו נמצאים שנים מאחור", אומרת פרופ' ורנר.

"70% מאנשים עם מוגבלויות שכליות שמתגוררים בדיור ממשלתי מחוץ לבית ההורים נמצאים במעונות של 100-150 איש. זה לא קורה ברוב המדינות המערביות האחרות. יש להם חדר אוכל משותף, סדר יום משותף, התעסוקה תהיה בתוך המעון, כל החיים הם בתוך המעון".

נשמע קצת כמו כלא.
"כי זה כלא. אלמנטים של בחירה לא באים לידי ביטוי. זו הארוחה שלך. היום באולינג ומחר גולף, וזה השותף שלך לחדר. זאת לעומת כל אחד מאיתנו, שבוחר עם מי לגור, איך לבלות, מתי להיות בחברה ומתי לבד. יש היום ניסיונות רבים לקדם תחום זה ותוכניות להוציא אותם מהמעונות, אבל לעתים הם עדיין יוגבלו לקבלת שירותים שונים מהמעונות, ואין מספיק דגש על רכישת שירות בקהילה, כמו כל אחד אחר".

לדבריה, רבים מהמתגוררים במעונות מביעים חשש לצאת החוצה. "אבל הוא מכיר את האופציות בכלל? 20 שנה הוא גר במעון ולא הכירו לו את האופציות. האם לימדו אותו כישורים לחיות בחוץ? זו לא באמת בחירה. מדברים הרבה על 'מוכנות' לחיים בחוץ, אבל איך הוא יהיה מוכן להשתמש בכסף לפני שנתנו לו להשתמש בכסף? איך יהיה מוכן לתפעל כיסא גלגלים ממונע לפני שקנו לו כיסא ממונע?"

האם בכלל אפשרי שרוב האנשים עם מוגבלות שכלית יחיו מחוץ למעונות?
"בהחלט, במסגרות דיור של 4-6 אנשים בתוך הקהילה, עם תמיכה שאדם זקוק לה כדי לממש את הבחירות שלו. גם אצל אנשים עם מגבלה נפשית זה אפשרי. יש לי קולגות עם סכיזופרניה, שיש להם חיים מלאים עם משפחות וילדים. אני מכירה פסיכולוגית עם סכיזופרניה, שהיא אשת מקצוע מעולה".

אחד התחומים שהיא מסמנת כמטרה לשינוי הוא האפוטרופסות. "אנחנו עורכים מחקרים רבים בנושא וראינו שאפשר להגביל את האפוטרופסות, כך שלא תופעל באופן אוטומטי על כל אחד עם ליקוי שכלי. יש כאלה שלא צריכים זאת. ואם הופעלה אפוטרופסות בגיל 18, אולי צריך לבדוק שוב מעת לעת אם היא עדיין נחוצה. כמו כן, אפשר שתהיה אפוטרופסות לעניין הניהול הכספי, אך כל הבחירות האחרות יהיו בידי האדם עצמו. היום האפוטרופסות פעמים רבות היא לנצח ומכף רגל עד ראש. גם זה תחום שכיום מנסים לעשות בו שינויים רבים".

"מאחורי הרגל יש ילדה"

שנים אחרי שפרופ' ורנר כבר הפכה את לימודי המוגבלות למקצוע, נולדה בתה עומר עם מגבלה מוטורית. עומר נעזרת בסייעת וזקוקה למתחם מונגש, אך מלבד זאת חייה הם כמו של שאר בני גילה.

"בעיניי, השילוב המצוין של עומר נבע מהגננת שלה, שידעה לתת לה יחס מותאם אך לא מיוחד. היא הדגישה שלא צריך לעזור לעומר כל הזמן, אלא כשהיא מבקשת עזרה. כך הגענו למצב שבו כאשר חברה התקשרה להזמין את עומר, והיו שני עומר, היא לא אמרה לאמא שלה שהיא רוצה להזמין את 'עומר עם ההליכון', אלא את 'עומר הבלונדינית'. היא ראתה בה הרבה מעבר להליכון שלה".

מה השתנה בתפיסת העולם שלך לאחר גילוי המגבלה של עומר?
"האסימון העיקרי שנפל לי נגע ליחס של אנשי המקצוע. במשך שנים שמעתי טענות על כך שלאנשי מקצוע שעובדים עם אנשים עם מוגבלות יש נטייה לחשוב שהם יודעים יותר מהלקוח.

"כשהתחלתי ללכת לאנשי מקצוע עם עומר, הבנתי שזה נכון. למשל, אם אני לא רוצה לקחת את עומר לפיזיותרפיה למרות ההמלצה, משום שהילדה מטופלת ביתר ויש לה כבר רתיעה מכל כך הרבה מגע, אז אולי אני מכירה את עומר ואת הסיטואציה הספציפית שלה יותר מאיש המקצוע. הפיזיותרפיסט רוצה לטפל ברגל אבל מאחורי הרגל יש ילדה".

כשילדים עם מגבלה מתבגרים, לפעמים יש מתח בין רצון ההורה לרצון הילד.
"כשבעל המגבלה הוא ילד, ללא ספק הטיפול הוא בכל המשפחה. עבודה רק עם הילד יכולה להזיק ממש. בכל זאת, ההורה צריך לדעת מה המקום שלו. למשל, עומר אוהבת שכותבים עליה בעיתון, ואני לא אוהבת את זה אבל אני מאפשרת לה להחליט. עומר עושה לעצמה 'בית ספר דמוקרטי', היא מאוד פעילה במסגרות חברתיות ומנהיגותיות ומוצאת כל תירוץ להיות מחוץ לשיעורים הרשמיים. אחת המטפלות אמרה לי, מה אם היא לא תהיה פרופסור? הייתי צריכה להתמודד עם זה כאמא, וכפרופסור".

זו דילמה אופיינית לכל הורה.
"אבל כשזה ילד עם מגבלות, הרבה יותר קל להחליט בשבילו".

ללמוד לדבר ללא קול

במסגרת התוכנית להכניס לימודי מוגבלות לכל רוחב התואר בעבודה סוציאלית, עוברים סטודנטים הכשרה בכלי טיפול לא ורבליים - "בציור, באמנות, באמצעות לוחות תקשורת, וגם באמצעות שפה פשוטה יותר", אומרת פרופ' שירלי ורנר.

"אני זוכרת שבפוסט-דוקטורט שלי בקנדה, הכירו לי בחור אוטיסט שאמרו שהוא איננו ורבלי בכלל אלא רק צובע קנבסים בשחור וחום, כל היום רק צובע", היא מספרת. "ישבתי לידו במשך יום, ואז ראיתי - ואין לי מושג אם המטפלים שלו ידעו על כך - שעל כל לוח הוא קודם כול כותב מילה, ועליה הוא צובע. אם תשב לידו יום שלם - הוא כן מדבר אליך".

בחוג לעבודה סוציאלית יש גם מרצים עם מוגבלות?
"זו נקודה כואבת. אין לנו חוקר עם מוגבלות, לפחות לא מוגבלות נראית לעין. זה קשור במעגל היזון שלילי שמתחיל כבר בגיל הגן, עם הסטיגמות וחוסר ההנגשה, וממשיך עם ביטוח לאומי שמעודד תואר ראשון אך לא תומך בלימודים גבוהים יותר, עם ההנגשה הבעייתית של מערכת ההשכלה הגבוהה והקצבאות שאינן מעודדות עבודה. אנחנו מקווים לשנות זאת בקרוב". 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר