גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במישורים: גיל בלוטרייך מנסה לבלום דרך ביהמ"ש את ההשתלטות העוינת של אלכס שניידר ושולם לפידות

לאחר ששניידר חבר אמש למנכ"ל אי.די.בי לשעבר לרכישת המניות שהחזיקה הראל במישורים ב-26 מיליון שקל ובפרמיה של 40% על מחיר השוק, נענה ביהמ"ש לבקשת בלוטרייך לצו מניעה זמני - בטענה כי המהלך נוגד את הסכם השליטה במישורים ● מניית חברת הנדל"ן זינקה

אלכס שניידר, גיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר
אלכס שניידר, גיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר

הדרמה במאבק השליטה בחברת הנדל"ן מישורים אמש (ד') לשיאה. במסגרת הסכסוך המתמשך בין צמד בעלי השליטה בחברה, המייסד גיל בלוטרייך ושותפו אלכס שניידר, ביצע האחרון מהלך השתלטות עוינת על החברה, אליו הצטרף שולם לפידות, עד לאחרונה מנכ"ל קבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין.

אמש נחשף ב"גלובס" כי השניים רכשו את חלקה של קבוצת הביטוח והפיננסים הראל במישורים, העומד על קרוב ל-8% מההון. המהלך הגדיל את חלקם המשותף בהונה של מישורים לכ-45% - עיקר הנתח (כ-42%) בידיו של שניידר, והיתרה (כ-3%) בידי לפידות, שהשקיע במהלך כ-10 מיליון שקל.

השניים השקיעו יחד כ-26 מיליון שקל בעסקה שנעשתה מול הראל מחוץ לבורסה, לפי מחיר מניה של 11.3 שקל - גבוה כמעט ב-40% ממחיר המניה של מישורים אתמול, מועד ביצוע העסקה.

מניית מישורים  הגיבה לעדכון בעליות שעמדו בשעות הצהריים על כ-8%, וקירבו את מחיר המניה לכ-9 שקלים. מפרוץ הסכסוך בין בעלי השליטה ועד כה מניית מישורים מתאפיינת בתנודתיות גבוהה יחסית, ובסך-הכול בתקופה זו, עם העליות היום (ה'), טיפסה בכ-40% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-260 מיליון שקל.

במסגרת העדכון של מישורים בנושא ציינה החברה כי שניידר ולפידות הודיעו לחברה כי "החל ממועד הרכישה יש לראות בהם מחזיקים יחד... ביחס למניות הנרכשות". אולם המהלך של שניידר בשלב הנוכחי תקוע, בעקבות החלטת בית המשפט היום להוציא לה "צו מניעה זמני מוגבל", ולפיו שניידר "אינו רשאי להוציא לפועל או בהתאם להסכם נוגד עד להכרעה".

זאת לאחר שבלוטרייך, הדוחה את חוקיות המהלך, פנה לבית המשפט בבקשה למתן צו מניעה זמני בבקשה לאסור על שניידר "לנקוט כל פעולה או עסקה אשר מנוגדת להוראות הסכם השליטה המשותפת שבין הצדדים... ואשר קובע כי אין לפעול בניגוד להוראות הסכם השליטה המשותפת".

לפי הפנייה, שנעשתה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, הסכם השליטה בין השניים "נועד להבטיח את השליטה בחברה כנכס משותף של הצדדים", וכן נועד "להבטיח את האינטרסים הלגיטימיים של הצדדים כבעלי שליטה (משותפים) ואת פרמיית השליטה שניתן לקבל עבור מניותיהם".

בלוטרייך טוען, באמצעות עורכי הדין גיא גיסין ויואל פרייליך, כי אם העסקה בין שניידר והראל תצא לפועל, היא תיצור מצב "אשר ירוקן מתוכן את השליטה (המשותפת) שלי (בלוטרייך, א' ל') בחברה (על כל הפרמיות והערכים הכלכליים המגולמים במניותיו ומכשירי השליטה המוענקים לו), והיא תנוכס ותועבר באופן מלא לידיו של המשיב (שניידר א' ל')".

מניית מישורים השלימה טיפוס

החזקות הראל היוו לשון מאזניים ושני הצדדים ניסו להגיע לעסקה

כעת מסתבר כי שני הניצים, הן שניידר והן בלוטרייך, ניסו כבר תקופה לא קצרה לקדם עסקה מול הראל - שהחזקותיה מהוות מעין "לשון מאזניים" ביחסי הכוחות ביניהם (עד אתמול החזיק כל אחד מהשניים כ-38% ממניות מישורים), ובסופו של דבר עסקה נחתמה מול שניידר.

פנייתו של בלוטרייך לבית המשפט חושפת כי גם הוא ביצע פנייה להראל בהצעה לרכישת חלקה במישורים, אולם בניגוד לשניידר, בלוטרייך הבהיר לקבוצת הביטוח והפיננסים בכתב כי בכוונתו לאפשר לשניידר "את זכות ההצטרפות המובטחת לו בהתאם להסכם השליטה המשותפת".

עוד מציין בלוטרייך בעניין פנייתו להראל כי היא "לא הגיבה להצעה", וכי בעקבות שיחות שנעשו אתמול "בין בכירים בשוק ההון", הוא הבין כי פנייתו אליה "לא הייתה רלוונטית, הואיל ועל שולחנה של הראל עומדת עסקה שהיא כבר בגדר 'מעשה עשוי'".

בסביבת הראל מציירים תמונה שונה לחלוטין, ושלפיה בלוטרייך עצמו לא פעל לקדם את העסקה ברצינות עד שהיה מאוחר מדי.

ככל הידוע, הצעתו האחרונה של בלוטרייך להראל הייתה גבוהה בכ-10% מזו של שניידר, אולם היא הגיעה מאוחר מדי, אחרי הסיכום של שניידר מול הראל, וזאת כשקודם לכן הצעות שהגיעו מכיוונו של בלוטרייך היו נמוכות יותר מאלה של שניידר.

בסביבת בית ההשקעות של הראל מתארים תמונה שונה, ולפיה במהלך החודשים האחרונים נעשו מאמצים לקדם עסקה, ובמסגרת זו פנו לבלוטרייך מספר פעמים כדי לקבל ממנו הצעה. ההצעות של בלוטרייך היו נמוכות משמעותית מאלה של שניידר, כשהטובה ביניהן הייתה נמוכה ביותר מכ-30% מההצעות של שניידר.

לדברי אותם גורמים, הראל אף ניסתה לתפוס את אנשי בלוטרייך מספר פעמים, אך אלה התעלמו מהם, לא יצרו קשר ולא חזרו אליהם. רק לאחר שהראל כבר סיכמה על העסקה ואישרה אותם בכל האורגנים הנדרשים, ככל הידוע, והרכבת של העסקה כבר יצאה מהתחנה, בלוטרייך נזכר באיחור.

לדברי גורם מעורה, "לשבור את העסקה עם שניידר באותו רגע היה מעשה של חוסר תום-לב, ובהראל בחרו שלא לנקוט כך, מה גם שהשיגו תשואה גבוהה מזו שקיוו עליה בעסקה".

כפיר חסין, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים, שהוביל את העסקה, מסר כי "אנו שמחים לבצע שוב עסקה מוצלחת שמיטיבה עם מחזיקי היחידות בקרנות הנאמנות. בחודשים האחרונים קיבלנו מספר הצעות לרכישת מניות החברה במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר שבו נסגרה העסקה. העסקה, שאושרה על-ידי ועדת ההשקעות, תואמת את מחיר היעד שהצבנו בתחילת התהליך".

במהלך החודשים האחרונים נעשו כמה ניסיונות לפתרון הסכסוך בין השניים, בין היתר באמצעות מתן אופציה לשניידר לרכוש את חלקו של בלוטרייך בחברה בפרמיה משמעותית על מחיר השוק. לאחר שהאופציה לא מומשה, פנה בלוטרייך בדרישה למנות בורר מוסכם שיקבע מנגנון היפרדות מוסכם בין השניים, דרישה שנדחתה על-ידי שניידר.

מוקדם יותר החודש פנה בלוטרייך לבית המשפט בדרישה לפירוק השותפות ולהיפרדות בין הצדדים. "בין בדרך של במב"י (Buy Me Buy You), מכרז או בכל הליך תחרותי... אשר בסיומו אחד מהצדדים ירכוש את מניותיו של השני".

בתיאור מצב הדברים בין השניים ציין בלוטרייך בכתב התביעה, בין היתר, כי מדובר "בסכסוך עמוק ובלתי ניתן לגישור בין התובע והנתבע", הכולל "היעדר אמון מוחלט, עמוק ובלתי ניתן לגישור בין הצדדים וחוסר יכולת להמשיך בשליטה המשותפת בחברה", שהוביל ל"מבוי סתום ביחסים ביניהם (Dead-Lock)".

תביעתו של בלוטרייך הגיעה ימים ספורים לאחר הודעה שהעביר לו שניידר על ביטול הסכם השליטה המשותפת ביניהם, כשלטענתו בלוטרייך ביצע כמה הפרות יסודיות שלו. בפנייה שביצע שניידר באמצעות משרד עורכי הדין א. קלגסבלד ושות' לבאי-כוחו של בלוטרייך, הוא ציין את תמיכתו של בלוטרייך בכמה מינויים שבוצעו בדירקטוריון מישורים, נוסף לחוב של 100 אלף דולר שיש לבלוטרייך כלפיו, לטענתו, וציין כי "הפרות יסודיות אלה מצטרפות להפרות יסודיות אחרות".

שיפור של 18% בהכנסות במחצית הראשונה של 2019

מישורים, הפועלת בתחום הנדל"ן בישראל ובארה"ב, ופועלת בתחום המלונאות בקנדה ובארה"ב באמצעות החברה-הבת סקייליין, נמצאת כבר קרוב לשנה בכותרות בשל הסכסוך בין צמד בעלי השליטה, שנחשף בנובמבר 2018. החברה סיכמה בשבועות האחרונים את המחצית הראשונה של השנה עם שיפור של 18% בהכנסותיה, שהגיעו ל-401 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרווח הנקי שלה עלה ב-16% ל-8 מיליון שקל.

בנובמבר 2016 רכש שניידר כ-16% ממניות החברה מידי בלוטרייך תמורת כ-45 מיליון שקל, לפי מחיר מניה של 9.5 שקלים. זאת כשנה לאחר שהשקיע כ-40 מיליון שקל בהנפקה פרטית של כ-21% מהונה של מישורים, לפי מחיר מניה של 6 שקלים.

שניידר הוא ממייסדי חברת ההחזקות Midland Group, העוסקת בתחומי הפלדה, החקלאות, הנדל"ן, הספנות והייצור התעשייתי. משפחתו עלתה לישראל כשהיה ילד, והוא גדל בארץ מספר שנים, עד שהמשפחה היגרה לטורונטו, קנדה, שם הוא מתגורר עד היום. בעבר הוא נכלל ברשימת המיליארדרים של מגזין "פורבס".

בדצמבר 2007 הפך שניידר לשם מוכר גם בקרב אוהדי הספורט בישראל, כשרכש את מועדון הכדורגל מכבי תל-אביב מידי לוני הרציקוביץ'. באוגוסט 2009 קץ שניידר בהחזקה במועדון הכדורגל, והעביר את הבעלות בו לידי איש עסקים קנדי אחר, מיטש גולדהאר, המחזיק בו עד היום. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר