גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוקרברג רוצה להקים את סוכנות הידיעות הגדולה בעולם - וזה מדאיג

הרשת החברתית משיקה מהלך שמטרתו הבלטת תוכן עיתונאי, ועל הדרך מקווה לשקם את היחסים עם אתרי החדשות הגדולים ● שיתוף הפעולה עשוי לסייע לגופי העיתונות, אך צריך לשים לב לסוגיות בעייתיות - החל מאתיקה ועד העמקת התלות בפייסבוק

פוסטר של פייסבוק שמתנגד לפייק ניוז / צילום: שאטרסטוק
פוסטר של פייסבוק שמתנגד לפייק ניוז / צילום: שאטרסטוק

"למה לקח לך כל כך הרבה זמן?", כך פתח בסוף השבוע רוברט תומסון, מנכ"ל תאגיד התקשורת ניוז קורפ, את הראיון שלו עם מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק. הראיון עסק בפייסבוק ניוז, שיתוף פעולה חדש בין הרשת החברתית הגדולה בעולם לבין כ-200 אמצעי תקשורת מובילים, בהם "וול סטריט ג'ורנל" (שאותו ערך בעבר תומסון), "ניו יורק טיימס" ו"וושינגטון פוסט".

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

השאלה הזאת משקפת עד כמה היחסים בין פייסבוק לאמצעי התקשורת ברחבי העולם הם מורכבים. מצד אחד, זאת הדרך שבה מעל מיליארד איש צורכים תוכן ברחבי העולם, ופייסבוק מאפשרת לאתרי התוכן והחדשות להגיע אליהם בחינם. ואולם מצד שני, פייסבוק היא אמנם מערך ההפצה הגדול בעולם, אך הרשת החברתית משתנה באופן תדיר, מרוממת סוג מסוים של צריכת תוכן (פעם זה וידיאו ופעם קבוצות), וגובה מחיר כבד מאתרים, עמודים וקבוצות שהתאימו את עצמם לסדרי העדיפויות הקודמים.

המעבר לדיגיטל איפשר לאתרי התוכן להגיע לקוראים בלי להדפיס ערימות על גבי ערימות של עיתונים ובלי להחזיק מערך הפצה יקר. עם זאת, הוא לא סיפק לעיתונים ולאתרי החדשות מודל עסקי בר קיימא, שלא מסובסד על ידי העיתונות המודפסת - שם ההכנסות מפרסום יורדות אך עדיין קיימות. ההכנסות מפרסום עברו לאונליין, אך פייסבוק וגוגל שולטות בשוק הזה. החלק של האתרים בעוגה הוא קטן, וזהו האתגר העיקרי של ענף העיתונות היום. זה לא שהן לא חולקות בכלל בהכנסות עם אתרי התוכן, אך מדובר בחלק קטן מהן, וזה כרוך בוויתורים אחרים מצידם של האתרים.

תומסון היה אחד מהמבקרים הגדולים של פייסבוק וגוגל, על כך שהן לא משתפות את האתרים בהכנסות שלהן. חלק מאמצעי התקשורת יקבלו מפייסבוק כסף בעבור שיתוף הפעולה, אך לא קיימת שקיפות לגבי הקריטריונים והיקף התשלום. צוקרברג הסביר כי התשלום ניתן לאתרים שכיום פחות מפרסמים את הכתבות שלהם בפלטפורמה, וכן לאתרים עם חומות תשלום שייתנו את הכתבות הללו בחינם. לכן, לא ברור כמה ניוז קורפ קיבלה בעבור שיתוף הפעולה, אך אין ספק שהבחירה בתומסון כמראיין היא סוג של תמונת ניצחון של צוקרברג.

שיתוף הפעולה יתרחב למדינות נוספות בעולם

הפיצ'ר של פייסבוק ניוז יופיע בטאב מיוחד ברשת החברתית, בדומה למרקטפלייס ול-Watch. הטאבים האלו לא מאוד פופולריים בפייסבוק, אך בכל זאת מגיעים למספר רב של אנשים. ואולם, אנשים אלו צריכים להיות אקטיביים ולחפש את התכנים האלו. צוקרברג מעריך כי בשנים הראשונות ישתמשו בשירות כ-30 מיליון איש. פייסבוק עורכת שיחות גם עם אמצעי תקשורת מסביב לעולם, אך ככל הידוע עדיין לא הגיעה לישראל.

התכנים יותאמו למשתמשים באופן אישי, בהתאם להיכרות של פייסבוק איתם, עם ההעדפות שלהם ועם התכנים המועדפים עליהם. מלבד ההשפעה של האלגוריתם על התכנים, פייסבוק גייסה צוות עיתונאים שיהיה אחראי גם להבליט תכנים כאלו ואחרים.

במשך מספר שנים פייסבוק לא יצרה שיתוף פעולה אמיתי עם אמצעי התקשורת, ולא נראה שדווקא כעת מגיעה הבשורה. אם פייסבוק הייתה מגיעה לפני שנתיים-שלוש, לפני שהסתבכה בשלל פרשיות, כנראה שהיה קונצנזוס רחב יותר לגבי שיתוף הפעולה הזה. הסיבה למאמץ שהחברה עושה כעת היא ניסיון להילחם בפייק ניוז ולהביא תכנים אמינים לרשת החברתית, על רקע הביקורת הגוברת נגד החברה וההשלכות השליליות של הפלטפורמה שלה. לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", במסגרת השיחות המקדימות עם חברות החדשות ביקשה פייסבוק מפרטנרים פוטנציאליים לפרט את הסטנדרטים האתיים שלהם, בין היתר לגבי תיקונים במקרה של טעויות בכתבות ודיווחים. לא ברור איך זה מסתדר עם הכללתה בתוכנית של אתר ברייטברט (Breitbart), אתר ימני קיצוני, שפירסם בעבר ידיעות מטעות אודות פוליטיקאים (בפייסבוק ציינו כי ברייטברט לא יקבל כסף מהחברה בעבור ההשתתפות).

האם התלות לא תהיה גדולה מדי?

אמצעי התקשורת תלויים כיום בפייסבוק, באופן חלקי אך מהותי, לגבי ההפצה של התוכן שלהם. הדבר קשור לאופן שבו אנשים צורכים היום תוכן, אך אתרי התוכן כיום כפופים גם למגבלות האלגוריתם. היום התכנים החדשותיים נבלעים בין פוסטים אישיים, דפים וקבוצות, שלפעמים מתועדפים על ידי פייסבוק. אולם אם יהיה טאב מיוחד, יותר ויותר אנשים יעברו לצרוך את התוכן החדשותי דרך הרשת החברתית. כניסה באופן ספציפי לאפליקציות ולאתרים עלולה ללכת ולהצטמצם. כך, התלות של האתרים בפייסבוק תלך גם היא ותעמיק. כמו כן, האתרים שיקבלו כסף מפייסבוק יתמודדו גם עם תלות בהכנסות שמגיעות מפלטפורמה אחת.

האם זה ימתן את הביקורת נגד פייסבוק?

הרשת החברתית סופגת ביקורת רבה בשנתיים האחרונות, מצד פוליטיקאים, אקדמאים ועיתונאים. האם שיתוף הפעולה לא יוביל להתמתנות הביקורת כלפיה מצידם של אמצעי התקשורת? אם להיות הוגנים, היה ניתן להגיד גם הפוך - שאמצעי התקשורת ביקורתיים כלפי פייסבוק מכיוון שהיא פגעה בהם, אבל השתקת הביקורת על ידי תשלום היא אף פעם לא בשורה טובה לדמוקרטיה (גם אם זאת לא הייתה הכוונה, אי אפשר שלא לחשוש מכך). באופן כללי, פייסבוק היא חברה עוצמתית מאוד ושיתוף הפעולה רק יחזק אותה, במקום ליצור אלטרנטיבות.

האם לאמצעי התקשורת יש ברירה?

אנחנו נמצאים בעידן שבו יש מלחמה גדולה על תשומת הלב של הקורא. במלחמה הזאת פייסבוק היא אחת המנצחות הגדולות, ובתוכה יש מאבק בין שלל סוגי פוסטים, בהם גם של אתרי החדשות. לכן, אם אתר גדול הצטרף לשיתוף הפעולה, האם אתר גדול אחר יכול להחליט שהוא לא נכנס? כולם מבינים מה המשמעות שפייסבוק דוחפת את התכנים שלך קדימה, ומבינים גם מה המשמעות של הישארות בחוץ.

האם יפורסמו תכנים נגד החברה ובכיריה?

זאת אולי לא השאלה הכי חשובה מבחינה עסקית, אך יש לה חשיבות גדולה מבחינת היכולת של פייסבוק לשמר את כוחה. צוקרברג התייחס לסוגיה והופתע לגלות שב"בלומברג" למשל לא כותבים על מייקל בלומברג. לדבריו, ברור שיוכלו להופיע תכנים נגד פייסבוק. ואולם צריך לזכור: אמנם עיתונאים הם אלו שיערכו את התכנים, ואפשר להניח כי הם יהיו עיתונאים מנוסים שעבדו במקומות עם כללי אתיקה מחודדים, אך פייסבוק היא לא עיתון - ואתיקה היא לא בהכרח נר לרגליה. 

למה לסמוך על פייסבוק?

בעבר פייסבוק נחשבה למגינת הדמוקרטיה, אך בשנים האחרונות כבר מתברר כי לפלטפורמה הזאת יש השפעות שליליות על הנעשה במרחב הציבורי הווירטואלי - מחוסר היכולת לשמור על הדאטה של המשתמשים ועד פייק ניוז ותכנים בעייתיים שמפורסמים על גביה. לא בהכול פייסבוק אשמה, אך די ברור כי בכירי החברה התכחשו לבעיות במשך זמן ממושך. לא תמיד קל לצפות מראש איזו דינמיקה תיווצר סביב שיתוף הפעולה, אך העיתונות היא מספיק חשובה כדי שלא ייקחו לגביה סיכונים. עם כל ההצהרות של צוקרברג על החשיבות של עיתונות, בסוף הוא עומד בראש חברה עסקית, שאין שום סיבה שאמצעי התקשורת יתבטלו בפניה. 

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"