גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הרכב העולמי מתקשה למשוך בעלייה ובולם את הכלכלה הגלובלית

מחסומי סחר, תקנות פליטת גזים מחמירות ורוויה בשווקים מסוימים גוררים מטה את אחד הרכיבים המרכזיים של כלכלת העולם ● ניתוח

יריד הרכב בטוקיו / צילום: רויטרס
יריד הרכב בטוקיו / צילום: רויטרס

ביריד הרכב בטוקיו שמתקיים אחת לשנתיים, המחיצה של טויוטה לא הכילה מכונית כלשהי ללקוחות. במקומה, החברה הציגה שירות נייד לבדיקות בריאות, תחת הכותרת: "הכוכב של טויוטה אינו הרכב - הכוכבים הם בני אדם".

יש סיבה טובה לכך שטויוטה לא הציגה רכב חדש: שוק הרכב העולמי מתכווץ. המכירות העולמיות ירדו ב-2018, וצפויות לרדת שוב השנה, ובשירות מודי'ס צופים ירידה גם בשנה הבאה.

כמה חזאים חושבים שזו רק תוצאה של סביבה עולמית זמנית קשה, אך ייתכן שהרוחות המבניות חשובות יותר. עליית מחסומי הסחר והבקרה הנוקשה על פליטות הגזים מייקרות את המכוניות, בדיוק כאשר השווקים במדינות רבות כבר רוויים וחלופות כמו נסיעות משותפות צצות למכביר.

בארה"ב רשמו מכירות הרכב שיא ב-2016. בשוק האירופי - בשנת 2000, וביפן - ב-1990. השווקים המתעוררים היו אמורים למלא את החסר, אך גם הם מראים סימני עייפות: המכירות בסין בשנה האחרונה ירדו ב-12% ממחצית 2018 ובהודו הן ירדו ב-14%. "שיא המכונית", כלומר העולם עם כל המכוניות שהוא צריך, הוא אולי כבר בפתח.

פסי האטה

זה מסביר למה יצרניות רכב בכל העולם מצויות בקשיים למרות אבטלה נמוכה וצרכנים בריאים. קונטיננטל הגרמנית, אחת מספקיות חלקי הרכב הגדולות בעולם, הודיעה ביום ג' שעבר שהיא מוחקת 2.5 מיליארד אירו מהונה מפני שהיא אינה צופה שיפור בייצור כלי הרכב בעולם בחמש השנים הבאות. ג'נרל מוטורס השלימה עם שביתה של חמישה שבועות במפעליה כדי לקבל גמישות בסגירת מפעלים, לקצץ בהוצאות ולהשקיע יותר במכוניות חשמליות וברכב אוטונומי. ברבעון השני, מכירות GM בסין, צפון אמריקה, אירופה ודרום אמריקה ירדו כולן בהשוואה שנתית.

על רקע ההשפעה הלא מידתית של תעשיית הרכב, המצב שלה מהווה סכנה לעולם. בתחזית הכלכלית העולמית האחרונה שלה, קרן המטבע הבינלאומית מעריכה שהמגזר הזה מהוה 5.7% מהתוצר העולמי כולו ו-8% מהסחר העולמי. בקרן המטבע חושבים שכלי הרכב תרמו חמישית מהירידה בתמ"ג העולמי בשנה שעברה, ושליש מההאטה בסחר העולמי.

כשההאטה במכירות הרכב החלה, "אנשים לא חשבו שהיא תימשך זמן כה רב", אמר ג'יטה קופינאת, הכלכלן הראשי של קרן המטבע. "הרוחות הנגדיות נראות כעת בנות קיימא יותר מכפי שחשבנו".

מגזר הרכב הוא לקוח חשוב של פלדה, אלומיניום, נחושת, גומי, פלסטיקה ואלקטרוניקה - ומשלם היטב. הוא גם רגיש מבחינה פוליטית, וזו אחת הסיבות לכך שהנשיא טראמפ העלה את המחסומים על יבוא רכב. המחסומים הללו וצעדי הנגד של מדינות אחרות מגדילים את העלויות ושוחקים את הרווחים של היצרניות.

צווארי בקבוק בעמידה בתקנות פליטה חדשות מעכבים את ההשקה של דגמים חדשים במערב אירופה. במקביל, האיחוד האירופי הורה על הפחתת פליטת הפחמן הדו חמצני של כל צי הרכב ב-20% בשנת 2021, לפי ארנט אלינגהורסט, אנליסט ב-Evercore ISI. הטכנולוגיה הנחוצה תוסיף עלויות משמעותיות למחירי כלי הרכב, מה שיקטין את המכירות.

"היצרניות יצטרכו למכור דגמים שמעולם לא נמכרו בכמויות לפני כן", הוא כתב. הן יצטרכו להעלות מחירים בשווקים בוגרים שבהם הצרכנים רגישים מאוד למחיר, ואם הן לא יצליחו, "הן יספגו עונשים דרקוניים".

בעוד אירופה היא המקרה הקיצוני, סיכונים דומים קיימים בשווקים רבים נוספים. הודו הורתה לתעשייה שלה לעמוד בתקנים חדשים וקשוחים של העולם המפותח בכל הנוגע לפליטה של חמצן חנקני וחלקיקים עד השנה הבאה, מה שיעלה משמעותית את מחירי הרכב בשוק שהצרכנים בו רגישים מאוד למחיר.

חדשנות מובילה בדרך כלל למוצר זול או טוב יותר, אבל זה אינו המקרה של מכונית שמצוידת בטכנולוגיה להפחתת פליטות כמו פחמן דו-חמצני. מכוניות חשמליות, למשל, יקרות יותר וצריך לטעון אותן - מה שמיטיב עם הסביבה אך לא עם ארנקם של הצרכנים.

מה שמסבך עוד יותר את בעיית הפרוטקציוניזם הכלכלי והרגולציה בנושא הפליטות היא הרוויה בשווקים המפותחים, שבהם האוכלוסיות כבר הזדקנו מעבר לגילאי קניית השיא של מכוניות.

המכירות בסין ובהודו סובלות מתגובת הנגד לאשראי הקל מדי שאיפשר גם לקונים פחות אמידים לרכוש כלי רכב. בסין בוטל קיצוץ מס מכירות שהיה בתוקף ב-2017-2018 שנועד לעודד צריכת רכב.

מייקל דאן, מנכ"ל ZoZo Go, חברת ייעוץ שמתמחה בשוק הרכב באסיה, אומר שסין, מדינה של 1.4 מיליארד בני אדם, אמורה להיות רחוקה ממצב של רוויה בשוק שלה. אבל רוב הסינים שיכולים להרשות לעצמם מכונית מרוכזים בערי החוף המזרחי הגדולות, והשווקים הללו כבר רוויים. הרשויות העירוניות מגבילות רישום של כלי רכב חדשים, והמכוניות החשמליות מאבדות את הסובסידיות שלהן. העלות וכאב ראש של בעלות על רכב מגבילים את משקי הבית לרכב אחד, והם משתמשים בשירותי השתתפות ברכב במקום לרכוש רכב שני.

בעלות על רכב נוטה לעלות עם ההכנסה לנפש. כאשר ההכנסות באזורים עניים יותר מתקרבות לאלו של אזורים עשירים, המכירות אמורות לעלות, אבל התהליך הזה אינו מתרחש "בקצב שחשבנו, והביקוש למוצרים בני קיימא כמו מכוניות לא התממש", אמר גופינאת. למשל, הברזילאי הממוצע היה עשיר יותר ב-77% ביחס לסיני הממוצע ב-2008, ואחרי עשור של קיפאון הוא כעת עני יותר ב-16%. שלא במפתיע, מכירות הרכב בברזיל רשמו שיא לפני חמש שנים. 

"חסרת רעיונות, אטית ומפוחדת": המשבר של תעשיית הרכב הגרמנית | אסף אוני, ברלין

תעשיית הרכב הגרמנית, המנוע של הכלכלה הגדולה באירופה, נמצאת במשבר. שלוש ענקיות הרכב הגרמנית - פולקסווגן, ב.מ.וו ודיימלר-מרצדס - האחראיות ישירות ובעקיפין למאות אלפי משרות בשוק הגרמני ולכל מכונית חמישית הנמכרת בעולם כיום - איבדו את הבכורה בנוגע לחדשנות בתחום התחבורה, וניצבות בפני מכירות הולכות ויורדות, תחרות מתגברת, תביעות משפטיות ומלחמת סחר שמשפיעה עליהן בחדות.

טסלה בארה"ב וחברות סיניות כבר מובילות על התעשייה הוותיקה בתחום כלי הרכב הפרטיים והמסחריים החשמליים, שערוריית זיופי נתוני פליטות מנועי הדיזל מעיבה על התדמית שלהן וגם על עתידן הפיננסי, ורפורמות ירוקות המתבצעות באירופה ובעולם מסכנות את עתידן, ובמיוחד את עתיד מנוע הבעירה הפנימית שעומד בלב עסקיהן. "ממאה לאפס", הכריז השבוע השבועון "דר שפיגל" בכתבת השער שלו, "חסרת רעיונות, אטית ומפוחדת - האם ניתן עדיין להציל את תעשיית הרכב הגרמנית?"

במבט לאחור, נראה שההתמקדות של החברות הגרמניות במנוע הדיזל, והנכונות שלהן לזייף את נתוני פליטת המנועים באופן יזום (בעת בדיקות), היא אחת הסיבות המרכזיות לאיום הקיומי שמרחף מעליהן בימים אלה. מעבר לחשיפה לתביעות במיליארדי דולרים ולפגיעה תדמיתית, מכירות רכבי הדיזל נמצאות בירידה, וערים שונות בגרמניה ובאירופה שוקלות לאסור כניסה של כלי רכב אלה לשטחן. ההתמקדות גם הובילה את החברות להשתרך מאחור במקום לאמץ את מהפכת כלי הרכב החשמליים לגמרי.

קשיים אלה משתקפים בכך שבשנה האחרונה חוות החברות צמצומים וקיצוצים - הדיבידנדים הצטמקו, ב.מ.וו פירסמה אזהרת רווח לראשונה זה זמן רב והודיעה על קיצוץ בעלויות, ואאודי -השייכת לפולקסווגן - הודיעה על קיצוצים של 10% בפברואר השנה. מניותיהן של שלוש ענקיות החברות רשמו ירידות מתחילת 2018. בנוסף, החברות נפגעות משמעותית ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, אם דרך הירידה בצריכה הפנימית בסין, שהייתה קטר צמיחה משמעותי בעבורן ואם דרך העלויות המוגברות בשל התעריפים שנקבעו, בשל העובדה כי חלקן מייצרות בארה"ב.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"