גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: ככה מחלקים דירה לשתי משפחות במודיעין עילית

מצוקת הדיור בציבור החרדי הולידה המצאה נדל"נית חדשה: "הטאבו המשותף" - כמה משפחות שקונות יחד דירה ומחלקות אותה בקיר • "אשתי ואני עובדים במשרה מלאה ולא יכולים לקנות דירה. העדפתי לגור ב'טאבו משותף' מאשר במחסנים או בדירות מרתף"

מודיעין עילית / צילום: Amir Cohen, רויטרס
מודיעין עילית / צילום: Amir Cohen, רויטרס

למראית עין, העיר מודיעין עילית נקייה ומטופחת: בתי דירות מדורגים מחופים באבן, צמחייה, ילדים חוזרים מבית הספר. הכל רגיל למדי. אבל מתחת לפני השטח יש מצוקת דיור אדירה, שהובילה ליצירתה של מציאות נדל"נית אלטרנטיבית, מקבילה.

מורה הדרך שלי בעיר הוא מתווך הדירות יאיר נוימן, חרדי מהזרם הליטאי. הוא יליד גני תקווה שחי בשנים האחרונות במודיעין עילית, אב לארבעה ילדים.

נוימן מאמין שהציבור החרדי בבעיה הולכת וגוברת ושהגיע הזמן לחשוף את הנושא. לדבריו, "זה שלא בונים לחרדים יגרום לכך שהחילונים יאכלו אותה. מי 'אשם' בעליית מחירי הדיור? אנחנו. בסופו של דבר אין לחרדים איפה לגור".

בית עם תוספות במודיעין עילית / צילום: גיא נרדי

בסיור ברחבי העיר הוא מראה לי מבנים שחפרו בהם מתחת ליסודות הבניין והפכו קירות תמך לדופן חיצונית לדירות מרתף; תוספות של דירות על גגות; ובניינים שעובו ונראים כמו מוטציות טטריס. את המצוקה בשטחי המסחר והציבור ממלאות דירות בקומות הקרקע שהוסבו והפכו לחנויות מזון, בגדים וגם לחדרי לימוד.

בהמשך הסיור מצביע נוימן על בניין במודיעין עילית ומספר שבמקור, לפי התב"ע, יש בבניין 32 דירות. בפועל מתגוררות בו 40 משפחות. איך עושים זאת? הפטנט נקרא "הטאבו המשותף", כלומר דירה שמחולקת לשניים, וחיות בה כמה משפחות שרוכשות אותה במשותף.

נוימן מסביר שהפיצול, כלומר חלוקת הדירות לשניים, נעשה בדרך כלל אחרי קבלת טופס אכלוס.

המתווך יאיר נוימן / צילום: גיא נרדי

ישראל, תושב מודיעין עילית שאינו מעוניין להיחשף בשמו המלא, מתגורר בשכירות בדירת "טאבו משותף". לדבריו, הבחירה בצורת המגורים הזאת נעשתה בלית ברירה: "אם לא הייתי גר כאן, הייתי גר ברחוב. ברור שלא רציתי בזה, אבל מחירי הדיור בשמיים. אשתי ואני עובדים במשרה מלאה, יש לנו שני ילדים, וכרגע אנחנו לא יכולים לקחת משכנתה. העדפתי לגור ב'טאבו משותף' מאשר במחסנים או בדירות מרתף".

אתה פוגש את שותפיך ל"טאבו המשותף"?

"ברור. אנחנו נפגשים בחדר המדרגות על בסיס יומיומי. אנחנו גרים בדירה אחת, אבל בנפרד. פעם בחודשיים אנחנו נפגשים בשביל לחלק את החשבונות. זה לא קל".

המערכות של הבית מותאמות לחלוקה הזאת?

"זה כמו ההבדל בין אוטו פרטי ומונית. אנחנו משתמשים בדירה כמו מונית. יש הרבה יותר בעיות".

עורך הדין יוסי שפרינצלס, המתמחה בנדל"ן, מטפל לטענתו בלפחות שתי עסקאות "טאבו משותף" בחודש. לדבריו, "התב"ע מאפשרת מספר מסוים של דירות בבניין, אבל מאחר שלאנשים אין כסף לרכוש דירה שלמה לעצמם והמדינה לא מכירה בחלוקה הפנימית, העניין הזה מוכר בעיר כ'טאבו משותף'. מבחינה כלכלית זה רווחי כי במקום לשלם 1.4 מיליון שקל על דירת שלושה חדרים, משלמים רק כמיליון שקל על שלושה חדרים בדירה שבמקור הייתה שישה חדרים. אגב, במודיעין אין בכלל טאבו, והדירות רשומות בחברה משכנת (קריית ספר - ג.נ) ובמינהל האזרחי".

עו"ד שפרינצלס / צילום: גיא נרדי

הסכם שיתוף לכל דירה מחולקת

עו"ד שפרינצלס מסביר שלכל דירה שמתנהלת עם "טאבו משותף" יש הסכם שיתוף. לדבריו, "לכל דירה יש הסכם שיתוף בתמחור שונה. לדוגמה, בפנטהאוז שחולק כך שבקומה העליונה נבנתה דירה נוספת, הקומה התחתונה, שהיא המקורית, היא יקרה יותר. כולם מבינים שאם יום אחד יהיה בלגן, ויאכפו את החוק, מי שיאכל אותה יהיה הקומה העליונה".

הוא מספר שבריכוזי אוכלוסייה חרדית נוספים כמו פתח תקווה ואשדוד, בעת מכירת הדירה, יש בדיקה של העירייה שמחייבת היטל השבחה בדיוק כדי למנוע תופעות כאלה, שהיו גם שם בעבר. מסתבר שגם הבנקים כבר מכירים את התופעה ולא אוהבים לתת משכנתאות לדירות מעין אלה. "ליועצי המשכנתאות יש תמחור שונה לטאבו משותף", טוען עו"ד שפרינצלס.

לדבריו, תופעת הטאבו המשותף מקובלת במודיעין עילית, בביתר עילית וגם בבית שמש ופחות בערים ירושלים ופתח תקווה, שבהן האכיפה קפדנית יותר.

דודו עמר, זכיין אנגלו סקסון בבית שמש, מכיר את התופעה מכיוון אחר: "אפשר לראות תופעה של רכישת דירות שמחולקות לביזנס, לגן או מעון ובשאר גרים. התופעה של הטאבו המשותף היא התאגדות של חברים או אחים שקונים יחד נכסים. ככל שאני יודע, מבחינת העירייה אין אכיפה".

עו"ד ידידיה מצגר מהעיר החרדית בית"ר עילית מעיד על כך שמשרדו אינו עוסק בעסקאות "טאבו משותף", אך הנושא מוכר לו היטב: "זה דבר דרמטי ביותר משום שזה קשור לכך שהממשלה לא בונה לאזרחים שלה דירות. במקום לעשות הפגנות בגן הוורדים, כמו שהיה בעבר, מבינים שזה לא יביא את התועלת לטווח הקצר והארוך, ומעדיפים למצוא פתרונות. בעיני אלה פתרונות גרועים. זו תופעה עם המון בעיות משפטיות ובעיקר, פיזיות".

מסתבר שהרשויות מודעות היטב לפטנט ה"טאבו המשותף" ואף למדו לנצל אותו לצורכי גביית מסים. עו"ד שפרינצלס מספר ש"אדם זכאי לפטור ממס על דירה יחידה, לפי סעיף 49 ב'. פקידי המסים בירושלים שכבר הבינו שיש עניין עם דירות בבעלות משותפת מבקשים מעורך הדין לסמן האם הדירה מפוצלת. בסופו של דבר מבקשים מאיתנו לדווח".

עו"ד מצגר ער לכך שהרשויות מאפשרות בפועל את התופעה: "הרשויות עוצמות עין משום שהן ערות למצוקה האמיתית. כך אני נוטה לחשוב. הממשלה, או המנהל עוצמים עיניים מאותה הסיבה בדיוק. מאידך גיסא, זה יוצר המון קשיים: סכסוכי שכנים ומריבות. הרי כולם יושבים על שיבר מים אחד, או מונה חשמל אחד. יש מקרים שרק זוג אחד, מבין שניים או שלושה זוגות רוכשים, רושם על עצמו את המשכנתה. מתחיל כאן מרתון שלם של מתחים".

גם עו"ד שפרינצלס לא מתלהב מהפטנט. "אני לא ממליץ על זה. אנחנו רק בתחילת הדרך, הסיפור הזה הוא בסך הכל בן כמה שנים. הבעיה תהיה של הדור הבא. אם אחד מהשותפים ירצה למכור את חלקו, יהיה לו קשה מאוד למצוא קונה, כי אי אפשר לקבל משכנתה. האפשרות היחידה לקבל משכנתה היא שכל הרוכשים יגיעו לבנק, לפני שהדירה מפוצלת.

מהפך: דירות הגג כבר לא הכי זולות

מודיעין עילית הוקמה ב-1990, ולפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), ב-2018 התגוררו בה כ-73 אלף תושבים. האוכלוסייה גדלה בקצב שנתי של 4.3%. לשם השוואה, קצב הגידול השנתי במודיעין הסמוכה הוא 1.5%.

נוימן אומר שעבור החרדים, מודיעין עילית, שנמצאת בין בני ברק וירושלים, ואין בה חילונים, היא הרבה יותר אטרקטיבית מאשר ערים כמו חיפה, או ערד, שנתפסות כפריפריה. הוא מתאר מצב שבו מחירי הדירות במודיעין עילית זהים לאלה של העיר מודיעין, וגבוהים בהרבה מהמחירים במקומות אחרים.

נוימן מספר ששוק הדירות בעיר השתנה בשנים האחרונות. לדבריו, "כשהתחלתי לעבוד, דירות גג היו הכי זולות, כי בשבת יש בעיה בגלל שאין מעלית. ככל שהדירה הייתה יותר גבוהה מחירה ירד ב-10,000 שקל. לפני שנתיים נהיה מהפך. דירות הגג הפכו להרבה יותר יקרות".

בעיריית מודיעין עילית סירבו להגיב על הדברים.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור