גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבי אילו ערים בישראל מובילים במיחזור?

תאגיד המיחזור תמיר פרסם את מדד הערים הממחזרות בישראל ● אילו רשויות מפרות את החוק ולא מציבות פחי מיחזור? ● מומחים מבהירים כי מיחזור הוא תהליך יקר ומורכב המהווה פתרון רק לחלק מהפסולת, ויש לנקוט צעדים משמעותיים שיובילו להפחתת הפסולת במקור

תושבי אליו ערים מובילים במיחזור? תאגיד "תמיר", האמון על איסוף האריזות והעברתן לתהליכי מיחזור שונים, מפרסם היום (ג') את מדד הערים הממחזרות בישראל, המדרג את הרשויות שתושביהן מפרידים את כמויות האשפה הגדולות ביותר וכן מפרידים באופן נכון המאפשר מיחזור.

בקטגוריית הערים הגדולות (מעל 20 אלף משקי-בית) מובילה גבעתיים, הממוקמת במקום הראשון עם איסוף ממוצע של 330 גרם אריזות נטו לשבוע למשפחה (משקל אריזה ממוצעת כ-20 גרם). בקטגוריה זו תל-אביב והרצליה נמצאות במקומות השני והשלישי. העיר אריאל מובילה את המדד לערים הקטנות (עד 20 אלף משקי-בית) עם הפרדה של 410 גרם למשפחה לשבוע. גבעת שמואל, יהוד-מונסון שכנתה ממזרח וגם אילת הן הערים הבאות בתור בקטגוריה זו.

המובילה מבין המועצות האזוריות היא עמק חפר עם נתון של משקל אריזות העומד על 1.19 קילו ממוצע למשק-בית. פוטנציאל האריזות למשק-בית הוא כ-2 קילו אריזות בשבוע למשפחה, וגם מועצה אזורית עמק יזרעאל וחבל אילות מגיעות לביצועים גבוהים בהפרדה איכותית של פסולת אריזות.

כפר ורדים היא המובילה מבין המועצות המקומיות עם כחצי קילו בממוצע למשפחה לשבוע. לאחריה היישוב הצפוני בישראל, מטולה, ואחריהן המועצות המקומיות יסוד המעלה וגני תקווה.

ב-101 רשויות מקומיות בישראל, בהן מתגוררים יותר מ-2.5 מיליון תושבים, מוצבים פחי מיחזור כתומים, המאפשרים הפרדת פסולת אריזות כך שזו תועבר למיחזור. 

המדד נבנה על-פי נוסחה שמשכללת נתוני איכות וכמות הפסולת למדד אחד; כל משאית שאוספת פחים כתומים נשקלת בכניסה לתחנת המיון של תמיר, ולפני תהליך המיון נדגמת הפסולת סטטיסטית על-פי התקן ומרכיבי הפסולת השונים בתוך "הזרם" הכתום שמגיע מכל רשות ורשות נבדקת. לאחר שלב הדגימה עוברת הפסולת למיון לשבעה חומרים שונים: שקיות פלסטיק, מתכת, קרטוני משקה, קרטון, פלסטיק מסוג פט (בקבוקי משקה), פלסטיק קשיח (חומרי ניקוי וטואלטיקה לדוגמה) ומיקס פלסטיק. כל חומר נכבש לקובייה דחוסה ומועבר למפעל מיחזור.

בתאגיד תמיר מציינים כי פסולת האריזות שנאספה בפחים הכתומים בחמש שנים האחרונות שוות-ערך ל-700 מטוסי בואינג 747 מלאים בפסולת - שנשלחו לטיפול ומיחזור במקום להטמנה. עם זאת, נכון לעכשיו, למרות שהתושבים עצמם משתמשים בפחי ההפרדה, לא בכל הרשויות המקומיות מוצבים פחי מיחזור. ראשי הערים של ירושלים, אשדוד, בני-ברק, ראש-העין, קריית אתא, נהריה ועוד לא ממהרים להכניס לשטח העיר את פחי המיחזור, למרות חוק האריזות המחייב כבר מ-2013 את הרשויות לפרוס פחים ולדאוג לפנות את הפסולת המופרדת באמצעות קבלנים או בעצמם.

למרות השנים הרבות שחלפו, רק לאחרונה הוציא המשרד להגנת הסביבה התראה על כוונת קנס לעיריית ירושלים (לדברי המשרד, אם בשבועות הקרובים לא תהיה התקדמות בנושא, יושת על העירייה קנס כספי. נכון לעכשיו אין התקדמות במשא-ומתן של העירייה מול תאגיד תמיר, כשזו גוררת רגליים ביישום מזה שנים). בנוסף, התראות נוספות נשלחו לעת עתה לחלק מהרשויות.

"תהליך הפרדת האריזות מחייב שותפות מלאה של יצרנים ויבואנים, רשויות מקומיות ותושבים", אומר רני איידלר, מנכ"ל תאגיד תמיר. "הרשויות המציבות פחים כתומים הוכיחו כי שיתוף-פעולה כזה של פריסת תשתיות בשילוב עם הסברה וחינוך, יחד עם תמיר ומעורבות תושבים, מביא להצלחות, מסייע לכלכלה מעגלית וכמובן עוזר לשמור על הסביבה".

67% מתוכלת הפח הכתום מועברת למיחזור

תהליך המיחזור איננו פשוט. הוא מסורבל, יקר, וגם לו יש השלכות סביבתיות כגון פליטת גזי חממה, שימוש במשאבים דוגמת מים ועוד. יתר על כן, בישראל קוברות הרשויות 80% מהפסולת, וגם לא כל האריזות המועברות למיחזור אכן מגיעות בסופו של דבר לתהליך - 67% מתכולת הפח הכתום אכן מועברת למיחזור.

"צריך לזכור שמיחזור הוא פתרון קצה, וככזה הוא מגיע לאחר שעשינו שימוש בחומר ובמשאבים והשלכנו אותם לפח. לכן הפחתה במקור היא פתרון יותר פשוט, יותר זול ויותר ידידותי לסביבה", אומר פרופ' עדי וולפסון, מרצה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. "כמו כן, צריך לקחת בחשבון שמיחזור הוא לרוב תהליך שצורך משאבים רבים, כגון אנרגיה ומים, וגורם לפליטות של מזהמים לאוויר, לים וליבשה. למרות ניסיונות רבים לאורך השנים, המודעות למיחזור בקרב האזרחים בישראל נמוכה יחסית, אך גם התשתיות למיחזור לא מספיקות, ואין מספיק מפעלי מיחזור בארץ".

"על-פי הנתונים שמפרסם תאגיד תמיר, ממוצע האיסוף של הרשות המצטיינת, עיריית גבעתיים, הם כ-7.7 פרומיל (0.77%) מכמות הפסולת הכוללת, ומדובר בכמות זניחה ביותר", אומרת ד"ר שירה דסקל, מומחית לכלכלה ולרגולציה סביבתית, מרצה וחוקרת במרכז הבינתחומי הרצליה. "מנגד, מערך האיסוף והפינוי של הפחים הכתומים הוא מערך יקר מאוד, עלות האיסוף והפינוי לטון פסולת אריזות יכולה להגיע לפי 3 עד פי 10 מהאיסוף והפינוי של פסולת מעורבת, וזאת ללא פתרונות מיחזור מספקים בישראל, כך שחלק לא מבוטל מהפסולת מיוצא לחו"ל.

"כמו כן, יש לקחת בחשבון שלאיסוף ופינוי בסבבים נפרדים על-ידי רכבים ייעודיים ישנו גם מחיר סביבתי. במקרים רבים הפחים מוצבים על מדרכות במרחב הציבורי ומהווים מפגע (חסימת מדרכות וחניות) ופגיעה בחזות הנוף העירוני, מטרדי רעש, תנועה וזיהום אוויר עקב תוספת סבבי פינוי ברכבים הייעודיים וכמובן פעולות המיון וההפרדה שמתבצעות על-ידי התושבים".

מה הפתרון שהמדינה צריכה לקדם כעת?

"על מדינת ישראל להרחיב את תשתית הטיפול בפסולת, ובפרט לכלול פתרונות של הפקת אנרגיה מפסולת (Waste to Energy) שמצויים בשימוש במדינות מפותחות בעולם. באירופה, למשל, מתקנים מתקדמים להקפת אנרגיה מפסולת מצויים במרכזי ערים ומספקים גם תשתית מקומית לטיפול בפסולת וגם מקור לייצור חשמל וחום. במקביל, יש כמובן לקדם את הגברת המודעות להפחתת פסולת במקור".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"