גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה למשרד התקשורת כבר לא דחוף לקדם את התחרות בטלפון הקווי

במשך שנים קידמו במשרד התקשורת רפורמה להגברת התחרות בטלפון הקווי, אך בזק ניסתה לסכל זאת • אלא שגם לאחר שמרבית המכשולים מצדה הוסרו, במשרד לא ממהרים ליישם

נתי כהן מנכל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן מנכל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

אחת הבעיות המרכזיות ביישום רפורמת השוק הסיטונאי נמצאת בתחום הטלפוניה הקווית. אף שהרפורמה אושרה כבר בסוף 2014, היא עדיין לא מיושמת בתחום. אמנם בתחילה תחום הטלפונים הקוויים לא היה אמור להיות חלק מהרפורמה, אבל לבסוף הוא נכנס אליה, ובזק הייתה אמורה לאפשר למתחרות שלה לספק שירות טלפון קווי על גבי התשתית שלה, במחירים נמוכים שקבע משרד התקשורת, כדי שהן יוכלו להתחרות בשירותים שלה בתחום.

בזק ניסתה לאורך השנים לסקל את יישום הרפורמה במגוון דרכים עליהם כתבנו רבות בעבר, עד שלבסוף קנס אותה  משרד התקשורת לפני כשנה ב-11 מיליון שקל. יצוין כי ניסיונות הסיקול של בזק נשענו במידה מסוימת על שיתוף פעולה עם משרד התקשורת - מחירי השימוש שהמתחרות נדרשו לשלם לבזק עלו עד לרמה שהפעלת השירות לא הייתה כלכלית עבור פרטנר וסלקום.

אף שמאז המחיר ירד, וחזר לרמותו המקורית, פרטנר וסלקום עדיין לא רוצות לספק את השירות, אבל הפעם מסיבות אחרות לגמרי ולגיטימיות לגמרי מבחינתן. אם הן ישתמשו בתשתית של בזק בתחום הטלפון הקווי, בזק תוכל לדרוש ממשרד התקשרות להקל את המגבלות הרגולטוריות החלות עליה, ולהתחרות בהן בצורה אפקטיביות יותר במוצרים אחרים שמספקות החברות. השאלה היא למה משרד התקשורת נותן יד גם היום לאי יישום הרפורמה ולפגיעה בצרכנים שנגזרת מכך.

לאחרונה החליט המשרד למנות שני יועצים - עוזי לוי ומאיר אלג'ם - כדי שיבדקו את הטענות השונות של הצדדים לגבי הסיבות לאי יישום הרפורמה בתחום. היועצים נלקחו מפני שהמשרד הגיע למבוי סתום, לאחר שבזק הודיעה לו שהיא מוכנה לספק את השירות בכל אופן ודרך שהמשרד יבחר, אך הרפורמה עדיין לא יצאה לדרך. מסתבר שבמשרד פשוט לא יודעים איך להתמודד עם העובדה שבזק הסכימה לספק את השירות ללא תנאים, ולכן הוא שלח את בזק לנהל משא ומתן עם סלקום ופרטנר על המתכונת הסופית.

במקום שהמשרד ייקח אחריות ויקבע באיזו מתכונת על בזק לספק את השירות, הוא שולח אותה לנהל משא ומתן עם פרטנר וסלקום שכלל לא רוצות את השירות, בגלל שהן מחזיקות אינטרס עסקי הפוך. אגב, כאן המקום לחזור ולהדגיש שאין מה לבוא בטענות לפרטנר וסלקום בעניין הזה. הן עושות מה שטוב להן ואי אפשר לצפות מהן שיעזרו לחלץ את בזק מהבעיות שלה עם משרד התקשורת.

כך קורה שהמשרד קונס את בזק וקובע מסמרות בדבר אי עמידתה באספקת הטלפוניה, אבל עכשיו כשהוא נדרש למצוא פתרון לבעיה ברמת היישום, הוא מתחיל להבין שאולי הבעיה היא לא רק בבזק ואולי יש משהו אחר שמונע את המהלך, ולכן לוקח יועצים כדי שיבדקו את הנושא מחדש.

להתחרות עם יד קשורה מאחור

היועצים החלו בפגישות עם בזק, סלקום ופרטנר כדי לנסות ולסיים את הסאגה ולהגיש מסקנות למנכ"ל המשרד נתי כהן, אך הסיכוי שכהן וחבריו יקבלו את ההחלטה הנדרשת היא קלושה. זאת מפני שתחום הטלפון הקווי הפך להיות הטיעון המרכזי של המשרד נגד הבקשות של בזק להקלות רגולטוריות.

אם בזק מוכנה לספק את השירות בכל מתכונת שיבחר המשרד, ובכל מחיר שקובע המשרד, אז למה המשרד לא סוגר את הפינה? מסתבר שגם פרטנר וסלקום מבינות דבר או שניים ברגולציה, ולכן הן עושות יד אחת עם המשרד כדי לעכב את השירות שהן בכלל לא מעוניינות בו, כי רק ככה הן יודעות שבזק תמשיך ותישאר באופסייד.

יש עוד סיבה מדוע לא לקבוע את מתכונת השירות. משרד התקשורת הוא זה שמחזיק את מחירי הטלפון הקווי של בזק גבוהים. הרי היום שירות טלפון קווי נמכר כמעט במחיר אפס בכל חבילת טריפל של המתחרות. אז למה בבזק, שמחיר הטלפון הקווי שלה מפוקח, המשרד לא מוריד את המחיר? הרי הורדת מחירי הטלפון הקווי של בזק תגביר את התחרות ותפגע בבזק, שמכניסה בכל שנה לקופתה "רווחיות עודפת" של מאות מיליוני שקלים ומיליארדי שקלים במצטבר מהשירות.

אלא שהמשרד הסתבך. המשמעות של מחירים נמוכים של בזק בתחום הטלפון הביתי היא הגדלת כושר התחרות של החברה, כי סביר להניח שהציבור יעדיף את קווי הטלפון הנייחים של בזק ולא את הסלולר או את הטלפון הקווי המסופקת על ידי פרטנר וסלקום. כך אנחנו מגיעים לפלונטר שבו המשרד נמצא - כדי להגן על פרטנר וסלקום הוא מעניש את כלל הציבור ומשאיר את מחירי הטלפוניה של בזק גבוהים. נראה כי במשרד התקשורת ממש לא רוצים לאפשר לבזק להתחרות בכל כוחה בשוק התקשורת המקומי והמורכב.

הדילמה: הליך משפטי או שכנוע של השר

בימים האחרונים פרסמנו שסלקום, גולן טלקום ואקספון מהרהרות באופציה של הליכים משפטיים נוספים נגד מכרז הדור החמישי בסלולר. זאת אחרי שהן כבר הגישו עתירה ראשונה בנושא לפני שבועיים. מסתבר כי החברות כבר מוכנות להגיש עתירה נוספת אך הן לא עושות זאת מטעמים טקטיים. החברות קבלו מידע לפיו שר התקשורת דודי אמסלם פתוח לשמוע על השגותיהן והוא אינו "נעול" על המתכונת שקבעה ועדת המכרזים לשיטת המכרז.

עצם הידיעה שאמסלם מוכן לשמוע אותן גורמת לחברות לחשוב שנית האם זה יהיה נכון מצידן להגיש עתירה נוספת בעת הזאת. הרי בסופו של דבר העתירות נתפסות כצעד מתריס כי ברור לכולם שהחברות רוצות לדחות את המכרז לאו דווקא מסיבות מקצועיות אלא מסיבות אינטרסנטיות שלהן - הן לא רוצות להשקיע כסף בשדרוג הרשתות בעת הזאת.

לכן המשרד כועס ולא אוהב את הניסיון להשתמש בבית המשפט כדי לעצור את המכרז. עתירה נוספת פשוט עשויה ליצור אפקט הפוך ובמקום לגייס את השר לטובתן הן יעמידו אותו במצב שאין לו ברירה והוא יצטרך לדחוף את המכרז בכל הכוח, כי גם הוא יבין שהן משחקות על זמן. 

בזק מסרה בתגובה כי "החברה עשתה מאמצים אדירים על מנת לספק שירותי טלפוניה סיטונאיים, והסכימה למלא כל בקשה וגחמה של המפעילים האחרים, שלצערנו לא באמת מבקשים לעשות שימוש בשירות, אלא מנצלים באופן ציני את הרגולטור והתקשורת על מנת לנגח את בזק. אילו היה מפעיל שבאמת רוצה לספק שירותי טלפוניה סיטונאיים על גבי רשת בזק הדבר היה קורה כבר מזמן".

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי "לאור הודעת בזק כי פעלה לאפשר שרות הטלפוניה, במתכונת שהוגדרה בתיק השירות, המשרד שוקד בימים אלו על הפתרון המוצע על מנת לוודא עמידתו להגדרות התיק".

סלקום ופרטנר לא העבירו תגובה לדברים.  

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור