גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: השבוע שבו החליטו בליכוד ליירט את איל ינון

מה עשוי לתסכל כל-כך ביועץ משפטי שמרן, ומה עושה מפלגה שחרטה על דגלה את רעיון המשילות, אבל גילתה שלנוכח המספרים היא עלולה להפסיד בהצבעות בכנסת? ● על הכלים הראויים, ועל אלה שאינם, למנוע את הדיון הפרלמנטרי בנושא החסינות לנתניהו ● דעה

רה"מ נתניהו בכנס של הליכוד / צילום: שלומי יוסף
רה"מ נתניהו בכנס של הליכוד / צילום: שלומי יוסף

משהו לא טוב עבר השבוע על סיעת הליכוד.

ההתקפה הסיעתית על היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, על רקע חוות-הדעת שפרסם בנושא החסינות, הייתה טעות. היא הייתה טעות לא בגלל הסגנון שאפיין אותה ולא בגלל שלא הועילה לרה"מ בנימין נתניהו. היא הייתה טעות, כי היא חותרת תחת התפיסה המשפטית השמרנית שהליכוד מקדם בשנים האחרונות. היא הפכה את המאבק של הליכוד על עצמאותם של נבחרי הציבור, לקריקטורה. כמי שמזדהה בכל מאודו עם המאבק הצודק הזה, קשה היה לי לראות את מה שקרה לו השבוע. הוא הפך בידיהם של מספר חברי-כנסת לבדיחה עצובה.

עצמאות מופרזת ואכזרית

עד יום ראשון היו בליכוד מי שציפו מאיל ינון שהוא יוציא עבורם את הערמונים מהאש. הם קיוו שיעניק להם חוות-דעת משפטית, משוללת כל מקור חוקי, הקובעת שוועדת הכנסת מנועה מלדון בשלב זה בחסינות של נתניהו.

מהלך פוליטי שבו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מונע בעצמו את כינוס ועדת הכנסת יכול היה כמובן להביא לתוצאה דומה. אלא שבליכוד העדיפו שהעבודה המלוכלכת תיעשה באמצעות חוות-דעת משפטית מצד ינון.

ההערכה הליכודית הייתה שהתעקשות מצד יושב-ראש הכנסת שלא לקיים דיונים בוועדת הכנסת תיראה רע בתקשורת. בליכוד האמינו גם, שמהלך כזה עשוי להסתיים בסבירות גבוהה בהדחת אדלשטיין. וזו בדיוק הייתה הסיבה שבליכוד תלו השבוע כל-כך הרבה תקוות ביועץ המשפטי לכנסת. אלא שאלת המזל לא האירה להם פנים, וינון פעל בדיוק כפי שמצופה מיועץ משפטי לפעול. בוודאי כפי שמצופה מיועץ משפטי מהדגם שהליכוד מדבר עליו.

ינון בדק את החוק, ולא גילה בו כל מניעה לקיים את הדיון. מצד שני, הוא גם לא גילה בו כל חובה לקיים את הדיון. ולכן הוא קבע שהדבר נתון לבחירתה של הכנסת. בחוות-דעת שפרסם ביום ראשון (5.1.20), הודיע היועץ המשפטי לכנסת שזו אינה חייבת לדון בנושא החסינות, אך גם אינה מנועה מכך.

עבור יושב-ראש סיעת הליכוד, חבר-הכנסת מיקי זוהר, חוות-הדעת השמרנית הזו, שמאפשרת לכנסת להחליט כפי שתרצה, הייתה לא פחות מאסון. הליכוד הרי סובל כרגע מנחיתות מספרית בכנסת, אז איך מצופה מהם להתמודד עם כל-כך הרבה שיקול דעת שהוענק לכנסת? הם הרי עלולים להפסיד!

העצמאות המופרזת הזו הייתה אכזרית מדי. היא הגיע אל מיקי זוהר ברגע שהכי פחות התאים לו. דווקא השבוע היה זוהר מוכן לעשות הכול כדי לפגוש את הדגם הרע של הייעוץ המשפטי. זה שכופה על הכנסת את תפיסת עולמו. זה שמתעלם מהמילה הכתובה בספר החוקים. זה שמדלג מעל רצון הכנסת. מדוע דווקא הפעם נתקל ביועץ משפטי מהסוג הטוב שמותיר לו את מלוא שיקול הדעת? התסכול הזה הספיק כדי לצאת למתקפה חזיתית נגד איל ינון.

בתחילה כינה זוהר את ההחלטה של ינון, זו הנובעת באופן ישיר ממילות החוק, "הזויה". אחר-כך נזכר שבת-זוגו של יועמ"ש הכנסת היא המשנה הפלילית של היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ולפיכך קבע זוהר כי ינון מצוי בניגוד עניינים. הפרט המוכר הזה כנראה חמק ממנו כשציפה עדיין להחלטה שונה מצד היועץ המשפטי לכנסת.

זוהר לא נשאר לבדו. את מסע ההכפשה של זוהר נגד ינון המשיכה מהנקודה הזו דוברות הליכוד, כשהיא חוזרת על אותם המסרים. נכון לשלב זה אמו הערבייה של ינון ומניותיו בחברת תדיראן טרם השתרבבו למסכת האישומים נגדו, אך ייתכן שלקראת שבוע הבא אנחנו עוד צפויים לכך.

כשדעת המיעוט הפכה לחוק

בעבר היו גם קולות אחרים. כאלה שרצו לנתק בין חברי-הכנסת להכרעה בנושא החסינות. למעשה, "ועדת משה נסים" שהתמנתה בסוף שנות התשעים כדי לדון בעניין זה ביקשה להוציא את הדיון בענייני חסינות מידי חברי-הכנסת, ולהעבירו לידי ועדה חיצונית. אלא שמסקנות הוועדה נדחו על-ידי המחוקק.

חוק החסינות במתכונתו המוכרת לנו מבוסס על עמדת המיעוט של פרופסור קלוד קליין, שהתעקש על כך שהסרת החסינות צריכה להיעשות במגרש הפוליטי, ולא בזה המשפטי. הרעיון היה שחברי-הכנסת, ורק הח"כים, הם שיכריעו בהחלטה הדרמטית על הסרת החסינות של מי מחבריהם. ניסיון הבריחה בימים האחרונים של חברי-הכנסת בליכוד מהפוליטי אל המשפטי, מסוכן. זו חוליה נוספת בשרשרת ארוכה מאוד שבה הופך הייעוץ המשפטי לחסם משפטי של מאבק פוליטי.

כשזה מגיע מצידן של המפלגות הנוטות להפסיד ביום הבחירות בקרב על ליבו של הציבור, כבר די התרגלנו לכך. זה הניסיון המוכר לעייפה להעברת כוח מהשדה הפוליטי אל המצודה המשפטית. כשזה מגיע מצד מפלגה שחרטה על דגלה את עצמאות הכנסת, זה מאכזב מאוד. אי אפשר לצאת נגד משפוט הפוליטיקה בבוקר, ובערב לבקר את העובדה שהיועץ המשפטי לכנסת מותיר את מלוא שיקול הדעת לחברי-הכנסת.

מהלכים ציניים מהסוג הזה הם בדיוק אלה שמכתימים את המאבק החשוב שמנהל כיום הימין כולו על ערך המשילות. הם אלה שהופכים את הרעיון הזה, שלא בצדק, לרעיון ריק. הם הסיבה שחברי-כנסת מהימין מואשמים לא פעם שעצמאות הכנסת משמשת אותם ככסות בלבד להגעה לתוצאה מבוקשת מסוימת.

הרי זה בדיוק מה שקרה כאן. עצמאות הכנסת הייתה דבר טוב. היא הייתה כזו אפילו ב"חוק המצלמות" שהליכוד ביקש לקדם גם בשבוע האחרון שלפני הבחירות הקודמות.

אבל זה היה לפני כמה חודשים, וכעת גילו בליכוד, שאין להם רוב בוועדת הכנסת בדיון הצפוי על החסינות של נתניהו. ומאותו רגע כל צעד הפך ללגיטימי, ובלבד שימנע את ההפסד בוועדה. פתאום הפך הליכוד למי שמעדיף הכרעה של היועץ המשפטי לכנסת על פני הכרעה של חברי-הכנסת עצמם.

מהלכים ציניים

ובואו לא נטעה. זה לא שהבקשה של נתניהו לדחות את הדיון בעניין חסינותו, משוללת היגיון. אדרבא. במציאות הפוליטית שנוצרה היא כמעט מחויבת המציאות. אלא שהיא מחויבת המציאות הפוליטית. לא זו המשפטית. אחרי שאביגדור "נתנגד כאיש אחד למתן החסינות" ליברמן, הודיע מראש על האופן שבו תצביע סיעתו בסוף ההליך, הפך ההליך לכמעט מיותר. לגיטימי לגמרי שהתנהלות פוליטית שכזו, מצד ישראל ביתנו, תיתקל בהתנהלות פוליטית מקבילה מצד יושב-ראש הכנסת.

חבר-הכנסת יולי אדלשטיין אמור לפעול כאן בגאון. הוא אמור לעשות זאת כפוליטיקאי, כנבחר ציבור, וכמי שמייצג אלפים רבים מאזרחי ישראל שמבקשים ממנו להפעיל את כוחו הפוליטי כנגד כוחם הפוליטי של אחרים. זו זכותו המלאה של אדלשטיין. וייתכן מאוד שבמקרה זה, גם חובתו.

הליך החסינות עוצב על-ידי המחוקק כהליך המתנהל באמצעות שחקנים פוליטיים על כל המשתמע מכך. אלא שבמקביל נקבע לגביו כי יש לו גם מאפיינים מעין שיפוטיים. ככל שאדלשטיין מאמין כי אין בעת הזו אפשרות לקיים הליך פוליטי מעין שיפוטי, וזאת - באופן נאות, מצופה ממנו להפעיל את סמכויותיו כדי לשמור על כבודה של הכנסת, על תקנונה ועל החוק. לגיטימי בהחלט שיקבע כי הדיון בחסינותו של נתניהו יתקיים לאחר הבחירות.

הדילמה של אדלשטיין

אין לי אשליות בקשר לאדלשטיין. אם הוא ינהל את המאבק הזה כפי שמצופה ממנו, הוא עלול לאבד את כיסא יושב-הראש. אך עדיין נכון יותר לליכוד לאבד שליטה במשרד יושב-ראש הכנסת מלאבד את עילת הקיום האידאולוגית שלו. מאבק עקרוני וצודק כמו זה שהליכוד מנהל בשנים האחרונות למען עצמאותם של נבחרי הציבור, לא יכול להתנהל באופן טקטי בלבד.

המאבק הזה צריך לבטא אמת משפטית, פוליטית ואידיאולוגית. כזו שנכונה תמיד. גם כשהיא מביאה לתוצאה לא רצויה מבחינת הליכוד. הרי זה בדיוק מה שעומד בבסיס המאבק על המשילות - העברת הכוח חזרה משכבת הפקידות לשכבה הנבחרת. תהא השכבה הנבחרת אשר תהא.

תפיסה המעניקה את הכוח לנבחרי הציבור, אך מתנה זאת בקבלתה של תוצאה פוליטית מסוימת, אינה יכול לאפיין את מאבקו של הימין האידיאולוגי. אני מציע להשתחרר ממנה. 

הכותב שימש כיועצה הבכיר של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ואחראי מטעמה על ענייני הכנסת והממשלה במשרדה. בנוסף, שימש כמרכז ועדת השרים לחקיקה וכמרכז ועדת שקד-לוין להגברת המשילות בישראל. הוא תלמיד לתואר שלישי באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה