גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשת 12 יוצאת למהלכים דרמטיים בשוק התקשורת. מה עומד מאחוריהם, ומהם הסיכונים?

ערוץ הטלוויזיה החזק בישראל מקדם במקביל שני מהלכים שעשויים לייצר טלטלה בשוק התקשורת ולהוות מנועי צמיחה לחברה ● מהם הסיכונים בהקמת N12 ובחבירה לאקספון?

מנכ"ל קשת אבי ניר / צילום: תמר מצפי
מנכ"ל קשת אבי ניר / צילום: תמר מצפי

בתוך ימים ספורים בלבד התגלה כי קבוצת קשת מבשלת שני מהלכים משמעותיים, אשר כל אחד מהם דרמטי בתחומו: בדיגיטל - היא מקימה אתר חדש תחת מותג חדש - N12 - לחברת חדשות 12 שבבעלותה; ובתחום תוכן הטלוויזיה היא חתמה על מזכר הבנות עם חברת אקספון לבחינת היתכנות למיזם שבו קשת תרכוש 50% ממניות החברה לצורך הקמת טלוויזיה אינטרנטית. לכאורה, מדובר בשני מהלכים נפרדים, אבל יש ביניהם קשר בכל הנוגע למקום בשוק התקשורת בו מכוונת קשת להיות בעתיד.

קשת, רשת, כמו גם תעשיית הדפוס, אתרי האינטרנט, יצרני התוכן - כולם מתמודדים בעולם שבו הענקים הבינלאומיים והטכנולוגיה שהתפתחה, מאיימים למשוך את השטיח מתחת למודלים הכלכליים עליהם הושתתה התעשייה. מצד אחד נתחים הולכים וגדלים מעוגת הפרסום נחתכים לטובת פלטפורמות כמו גוגל ופייסבוק, ומהצד השני העיניים הצופות נודדות למסכים אחרים זולים יותר - בנטפליקס, בסלקום TV, בפרטנר ואחרים - וזה עוד לפני שאמזון ודיסני נכנסו לארץ.

אם מסתכלים על המגמות בעולם, קל להניח שבעתיד הלא רחוק רוב התקשורת הישראלית תהיה שייכת למפלצות התקשורת הבינלאומיות, אך לצידן יהיה מקום לגורמים מקומיים, אם כי הוא יהיה מוגבל במספר השחקנים שמשחקים בו. ולכן, את כל המהלכים שנוקטת קשת, נכון לבחון בפריזמה הזאת.

קשת היא היחידה מבין יצרני התוכן בישראל שהפסיקה להגדיר את עצמה על-פי הכלי דרכו החלה דרכה (במקרה של קשת טלוויזיה), ובפועל מתבוננת על עצמה כבית תוכן שמייצר תוכן ישראלי, שהטלוויזיה היא רק אפיק אחד שלו. ולתוכן הזה קשת מחפשת גורמי הפצה חדשים, שאו ישלמו לה עליו או יאפשרו לה ליצור מודל הכנסות ושאין באפשרותה לקיים היום. 

באינטרנט, במדיה ועל המסך  כל נכסי קשת

מאזן הכוחות כבר הוכרע

בכל הקשור למסך הטלוויזיה, אין לקשת עוד הרבה לאן להתפתח: המלחמות מול רשת הן אולי פיקנטריה נאה, אבל בפועל מאזן הכוחות בין הצדדים הוכרע, ואפילו לפי הנחות העבודה האופטימיות של רשת - שבאו לידי ביטוי בתהליכי המיזוג של רשת וערוץ עשר - הערוץ הממוזג לא יחזיק יותר מ-40% מסך הצפייה המסחרית. ובכל מקרה, עוגת הפרסום בטלוויזיה הולכת ומצטמצמת, כך שאפילו כבעלת רישיון מובילה, זה לא מספק בסיס רחב או תחמושת לעתיד הרחוק בקרבות מול הגוגל והפייסבוק של העולם.

הנחת העבודה אומרת שבשוק המקומי יש עתיד למי שמייצר תוכן מקומי, כלומר חדשות ובידור (סדרות ריאליטי, קומדיות וכדומה) שלא סביר שגורם בינלאומי יוכל לעסוק בו. בתחום הבידור קשת שולטת - יש לה את ערוץ הטלוויזיה החזק ביותר ואת מאקו - אחד משלושת אתרי הבידור הגדולים המזוהה לחלוטין עם התחום.

אבל בכל מה שקשור לחדשות, קשת כקבוצה רחוקה מלמקסם את יכולותיה. אומנם חברת החדשות שלה היא החזקה בישראל, אבל עדיין עיקר הזיהוי שלה הוא עם הטלוויזיה, וגם מקור עיקר ההכנסות שלה משם; בעוד שזירת החדשות המשמעותית האמיתית היא דווקא הדיגיטל - ובעיקר הסלולר. אם מהדורת החדשות היא גם מדורת השבט, החדשות בדיגיטל הן המסלולים המובילים אליה. ושם קשת לא הייתה עד עתה. השותפות בין קשת ורשת על חברת החדשות יצרה אינטרסים מנוגדים, ולא ניתן היה לייצר ממנה זרוע דיגיטלית אחת שתשרת את קשת בלבד. מיזוג רשת-עשר ורכישת חברת החדשות פתרו את הבעיה וסללו את הדרך עבור קשת לנסות להשתלט על הטריטוריה שנשלטת כיום על-ידי ynet.

לכאורה, יש לחברת חדשות 12 את כל הדרוש כדי להצליח - היא נחשבת לחברת החדשות המובילה, העיתונאים שלה הם בני בית קבועים ומזוהים כמעט בכל המסכים בישראל - בשונה מהמתחרים שלה ב-ynet - שם נהנים אולי מטראפיק גבוה באתר אבל הכותבים באתר מזוהים הרבה פחות מהעיתונאים של החדשות 12. עד עתה באתרי החדשות התחרות הייתה בין בתי התוכן עצמם. המותגים היו ynet, מאקו, וואלה וכדומה. חדשות 12 מייצרים סוג חדש של מותג, כי המותג חדשות 12 בנוי מכלל העיתונאים שהם עצמם היו מותגים.

תידרש התאמה של המערכת

אבל במהלך כזה יש אתגרים לא פשוטים. החל מהצורך לשנות דפוסי גלישה של צופים שרגילים לחפש במשך היום את סוג התכנים של חדשות 12 באתרים אחרים, ונכנסים לאפליקציה רק כדי להשלים משהו שפספסו. ויש גם צורך לשנות דפוסי עבודה מושרשים של עיתונאים, שרגילים שמרכז העשייה שלהם מתנקז לשמונה בערב, וכעת יידרשו לפזר אייטמים שיהוו מניע חזק עבור הגולשים להיכנס גם לאתר. ואתר, מבחינת ייצור תוכן, הוא מפלצת שלא יודעת שובע. לחדשות 12 יש יתרון עצום על פני ynet בתוכן וידאו, שמשמעותי מאוד גם מבחינת הגשת פרסום. אבל מצד שני, העיתונאים שלהם מורגלים הרבה פחות בכתיבה לאתר, ובמהלך היום חלק ניכר מהצופים לא פנויים לצפייה בכתבות מצולמות ו"מסתפקים" בקריאת היילייטס של כתבות. כך שגם במובן הזה תידרש התאמה של המערכת.

המהלך השני של קשת - בחינת הקמת פלטפורמה משותפת עם אקספון היא ניסיון לייצר מודלים חדשים של הכנסה. בכל החלק העסקי שבו הצופה משלם על התוכן שלו במסדרת מנוי, לקשת אין כיום דריסת רגל. אומנם סלקום ופרטנר משלמות לה בשלב הזה על התוכן שהן משדרות במסגרת אפליקציות הטלוויזיה שלהן, אבל הנושא איננו מוסדר רגולטורית באופן קבוע. קשת היו רוצים להפוך בעצמם חלק מפלטפורמה שמגישה תוכן ומקבלת עבורו תשלום. ולכן החיבור עם גוף שיש לו פלטפורמה הוא מתבקש.

את האינטרס של אקספון בסיפור קל להבין: הם מעוניינים לעשות בדיוק את הדרך המשלימה של קשת - יש להם פלטפורמה, אבל אין להם תוכן להעביר עליה כפי שעושים המתחרים הגדולים בסלקום ובפרטנר. ובנוסף הם מחפשים שותף שיסייע במימון התשתיתיות שלה.

למה דווקא אקספון

השאלה הגדולה היא מדוע קשת בוחנת את החיבור דווקא עם אקספון - גוף שאיננו מוביל בתחומו. לאקספון יש כיום כ-300 אלף מינויים. לשם השוואה - זה מספר המינויים שיש לפרטנר רק בפרטנר TV. כך שמראש אופציית הגידול על הפלטפורמה של אקספון מוגבלת. כדי להגדיל אותה נדרשת השקעה כספית עצומה בתשתיות ובשיווק. האם בעלי המניות של קשת יהיו מוכנים להשקיע אותה? זו שאלה גדולה. והאם ללא השקעה בתשתיות, החיבור עם אקספון יסייע לקשת?

התשובה המיידית היא לא. אך כדאי להתבונן על מה שקשת עשתה בעבר ואולי ללמוד משם על ההתנהלות שלה בעתיד. למשל, כשקשת זיהתה את השוק הבינלאומי כאופציה לשיווק תוכן, היא הקימה לפני מספר שנים את קשת אינטרנשיונל. החברה ידעה עליות ומורדות, אולם עצם זה שהיא פועלת, יוצרת שיתופי-פעולה ורוכשת חברות הפקה - כל זה יוצר נכס שביום מן הימים אפשר או למכור אותו או לצרף לו שותף פיננסי או אסטרטגי.

יש להניח כי אם היה אפשר, קשת הייתה חוברת לאחת השחקניות הגדולות יותר - סלקום, פרטנר או הוט, אבל אין סיכוי שהרגולציה תאשר את זה. לכן קשת משחקת עם הקלפים שיש לה על השולחן. ובתוך החפיסה הזאת אקספון היא האופציה היחידה הסבירה. 

לא ברור מה יקרה בסוף בדיקת ההיתכנות והאם בסופו של דבר עסקה תצא לפועל. אבל גם אם זה לא ייצא, אפשר לסמוך על קשת שתעשה מהלימון לימונדה, ותשתמש בזה כדי ללחוץ על הרגולציה ולהסביר לה עד כמה מגבילים אותה יחסית למתחרים. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב