גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות בוול סטריט התחזקו בינואר: מדד גלובס-פרומתאוס היכה את מדדי הייחוס עם עלייה של 4.8%

בתת-מדד מדעי החיים, שנותר כמעט ללא שינוי מדצמבר, בלטה בצד השלילי מניית כן פייט, שצנחה 35% ● במגזר הטכנולוגיה בלטה Wix עם זינוק של 17%, ותת-מדד הטכנולוגיה עלה ב-5.9% בסיכום חודשי

פסל השור המפורסם בוול סטריט / צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI
פסל השור המפורסם בוול סטריט / צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI

בשבועות שקדמו להתפרצות וירוס קורונה בסין בשלהי ינואר, שהובילה לתגובות חזקות בשוקי ההון העולמיים, נסחרו החברות הישראליות בוול סטריט במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחריהן, להכות את מדדי הייחוס ולעלות בינואר בשיעור של 4.8%. לשם השוואה, באותו חודש עלה מדד ת"א-125 ב-1.2% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 2%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים נותר בינואר כמעט ללא שינוי ביחס לדצמבר 2019, עם ירידה של 0.1%, בעוד מדד ת"א-ביומד עלה 2.7%, ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה איבד מערכו 5.6%. אחת החברות שבלטו בירידות בינואר בתת-המדד היא כן פייט ביופארמה, שמנייתה ירדה ב-35% לאחר מימוש כתבי אופציה במחיר מימוש מופחת.

גלובס-פרומתאוס - ינואר 2020

כן פייט הוקמה ב-1994, ומאז הקמתה עוסקת בפיתוח של מולקולה שנועדה לטיפול במחלות כבד ובמחלות חיסון עצמי (אוטואימוניות). החברה הודיעה בינואר על ממצאים ראשוניים חיוביים מניסוי משותף עם חברת יוניבו, בנוגע להשפעת פורמולה מבוססת קנאביס על חולים. בעקבותיהם, הגישה כן פייט בקשה לפטנט בבעלות משותפת של שתי החברות. 

מניות הטכנולוגיה הישראליות בארה"ב התחזקו בינואר והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 5.9%. לשם השוואה, מדד ת"א-טכנולוגיה עלה 7.9% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 0.3% בלבד. 

אחת החברות הבולטות בינואר בתת-מדד הטכנולוגיה היא Wix, שמנייתה זינקה בחודש שעבר 17%. החברה, שמספקת פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט ללא צורך בידע קודם בקידוד או בעיצוב אתרים, הוסיפה לערכה 35% ב-2019 וזינקה בשיעור של 765% מאז ההנפקה הראשונית לציבור בשלהי 2013. לפי תחזיות אנליסטים, בדוחות 2019 צפויה וויקס לרשום הכנסות של כ-762 מיליון דולר ו-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מסים, פחת והפחתות) של כ-114 מיליון דולר. נכון לסוף ינואר, אנליסטים המסקרים את וויקס ממליצים עליה ב"תשואת יתר", עם מחיר יעד של כ-157 דולר.

ירידה בביצועים הפיננסיים של סרגון

נציגה ותיקה במדד גלובס-פרומתאוס היא ספקית פתרונות התקשורת סרגון נטוורקס, שהונפקה לראשונה בנאסד"ק בשנת 2000 ונסחרת כיום בשווי שוק של 162 מיליון דולר. המניה בלטה ב-2019 בתנודתיות, ומעניין לראות איך תתנהג השנה. 

לדברי אייל שבח, שותף וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, "סרגון מספקת פתרונות תקשורת בטכנולוגיה אלחוטית ברוחב פס גבוה, המשמשים לתקשורת בין אלמנטים בליבת רשתות תקשורת, בעיקר של חברות סלולר בעולם. סרגון מאפשרת הגדלה ניכרת ברוחב הפס בתוך הרשת ללא צורך בשדרוג משמעותי של תשתיות קיימות". לדבריו, סרגון מאפשרת למפעילי סלולר לפרוס מהר ובעלות כוללת נמוכה יחסית רשתות חדשות באזורים מרוחקים, שבהם יקר או קשה לפרוס רשתות סיבים אופטיים. נוסף על כך, הוא ציין כי רשתות הדור החמישי מייצרות למוצרי סרגון יתרון גם באזורים צפופי אוכלוסין, שכן הן צפויות לאלץ מפעילי סלולר לעבות את הרשתות שלהם, בין השאר, בהוספת אתרי תקשורת רבים במרחב העירוני. התקשורת בין אתרי התקשורת הסלולרית נעשית לרוב באמצעות כבלים פיזיים, שפריסתם באזור אורבני צפוף עשויה להיות מורכבת, איטית ויקרה ביחס לחלופת התקשורת האלחוטית שמאפשרים מוצרי סרגון.

"הפתרון האלחוטי של סרגון מציב אותה בעמדה טובה לנצל שתיים מהמגמות העיקריות בעולם הסלולר", אמר שבח. "שדרוג רשתות מדור שלישי או רביעי לטכנולוגיות דור חמישי במערב, ובמקביל פריסת רשתות במדינות מתפתחות ובאזורים דלילי אוכלוסין, שבהם הטכנולוגיה האלחוטית היא האלטרנטיבה היחידה שמאפשרת פריסה מהירה וזולה".

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, תוצאות החברה ברבעון השלישי של 2019 היו מאכזבות מעט למשקיעים, עם ירידה של כ-17% בהכנסות, שהסתכמו בינואר-ספטמבר ב-214 מיליון דולר. עם זאת, החברה הציגה שיפור בשולי הרווח הגולמי לכ-35% בתשעת החודשים הראשונים של 2019, לעומת 33.5% בתקופה המקבילה. הירידה בהכנסות פגעה בשורת הרווח הנקי, שירד ב-84.6%, מכ-11.5 מיליון דולר לכ-1.8 מיליון דולר בלבד - שיעור רווח נקי של 0.8%.

בפרומתאוס מציינים כי הירידה בביצועים הפיננסיים, בשילוב עם ביטולה של עסקה אסטרטגית מתוכננת (כפי שמסרה החברה בשיחת ועידה לאחר דוחות הרבעון השלישי), עשויות להסביר את ירידת מניית סרגון בכ-44% במהלך 2019, לאחר שב-2018 היא היתה מהחברות הבולטות במדד גלובס-פרומתאוס ורשמה עלייה של יותר מ-90%.

ירידה בהכנסות סרגון בהודו

מדיווחי החברה עולה כי הירידה בביצועים צפויה להיות זמנית, והיא מוסברת, בין השאר, בהאטה בהשקעות הסלולר בהודו. בפרומתאוס מוסיפים כי שיעור הכנסות החברה מהודו בתשעת החודשים הראשונים של 2019 היה כ-18%, לעומת כ-42% בתקופה המקבילה.

שבח מציין כי "למרות ההאטה בהודו, קיים ביקוש באזורים גיאוגרפים חדשים, ויש צורך בביצוע שדרוגים מצד לקוחות קיימים לתשתיות מתקדמות יותר. המעבר לתשתית דור חמישי מהווה מנוע צמיחה עתידי החל במחצית השנייה של 2020". סרגון מתחרה בתחום זה בשחקניות גלובליות חזקות כמו Huawei, נוקיה ואריקסון - תחרות המהווה מצד אחד סיכון מסחרי, אבל מצד שני, לדברי פרומתאוס, מייצרת פוטנציאל אקזיט משמעותי, מכיוון שמתחרה חזק שירכוש את החברה יוכל בסבירות גבוהה להפיק רווחים משמעותיים מאוד מהמוצרים, מעל ומעבר למה שסרגון תוכל להפיק כחברה עצמאית.

"אחד היתרונות הוא הפריסה הגלובלית של החברה, שמאפשר לה פוטנציאל לצמיחה והגדלת נתח השוק", אמר שבח. "יתרונות נוספים המבדלים אותה מהמתחרות הם הטכנולוגיה, החדשנות והעובדה שהחברה מספקת פתרון מקצה לקצה, שמאפשר ללקוחות להקים רשתות בעלות ביצועים גבוהים תוך ביצוע השקעות הוניות נמוכות ביחס לחלופות". לדבריו, מסתמן כי המעבר לדור החמישי ישנה את פני שוק התקשורת באופן מהפכני יותר בהשוואה לדורות קודמים, שידגיש את יתרונות סרגון ביצירת ערך ללקוחותיה. 

לפי פרומתאוס, בהשוואה לתשתיות הפועלות כיום, תשתיות הדור החמישי יכולות לקלוט ולנתב בקלות ובמהירות נפחים גדולים יותר של מידע, ובאמצעות יכולות אלה מסוגלות לנהל מספר עצום של צרכנים ולתקשר ביניהם, כולל תקשורת בין אלמנטים מתחום ה-IoT ("אינטרנט של הדברים") ובכלל זה מערכות תעשייתיות, כלי רכב, חיישנים, רובוטים וכדומה. למרות זאת, בפרומתאוס מוסיפים כי ראוי להביא בחשבון שלקוחות סרגון הם ברובם ספקיות הסלולר, שסובלות בשנים האחרונות מירידה בהכנסות ממנויים (ARPU), ולכן נאלצות להוריד מחירים ולהשקיע פחות בתשתיות בכלל, ובתשתיות דור חמישי בפרט.

"אין ספק כי תשתיות הדור החמישי ייפרסו - השאלה היא באיזה קצב. ככל שהקצב יואץ, כך האפסייד הגלום במניית סרגון צפוי להיות גבוה יותר", מעריך שבח. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, ובכלל זה חברות ישראליות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק