גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עימות נוסף בין אליהו למנהלי מגדל - האם הרחקתו מהחברה מתקרבת?

ההתנגדות של בעל השליטה לצעדי ההנהלה הביאה לחזית אחידה נגדו: מוועד העובדים שתומך במנהלים, ועד לרגולטור שאומר "בעלי שליטה צריכים לדעת את תפקידם"

שלמה  אליהו/ צילום:  תמר מצפי
שלמה אליהו/ צילום: תמר מצפי

האם קבוצת הביטוח מגדל ובעל השליטה בה, שלמה אליהו, מתקרבים ליום שבו יופרד אליהו מקבוצת הביטוח שעליה השתלט בשלהי 2012? בימים האחרונים התברר כי כחמישה חודשים וחצי לאחר שרן עוז נכנס לתפקידו כמנכ"ל מגדל ביטוח, וכשנה לאחר שניר גלעד החל לכהן כיו"ר חברת הביטוח, נוצר עימות חריף חדש ופומבי בינם לבין בעל השליטה. 

בחודשים האחרונים החל עוז לשנות את היקף והרכב הנהלת החברה ובמסגרת זו הרחיק כמה מחברי ההנהלה מכפיפות ישירה אליו. זה נעשה גם לגבי מנהלים שצמחו אצל אליהו ומזוהים עמו. 

ככל הידוע העימות הנוכחי נוגע למהלכים לשינוי מבנה והרכב ההנהלה של החברה, שמוביל המנכ"ל עוז, בתמיכת היו"ר גלעד, ובעיקר בנוגע לזהות מנהל ההשקעות הראשי, אסף שהם, שמונה על ידי אליהו לאחר שהיה במשך שנים ארוכות מנהל ההשקעות באליהו ביטוח, ולכוונת עוז להביא מנהל חיצוני שירכז תחתיו את כל פעילות הביטוח הכללי בחברה.

ככל הידוע השינויים הללו אינם על דעת אליהו, שבינו לבין שהם ישנם יחסי אמון ארוכי שנים. ביחס למינוי הנרקם השני אליהו גורס כי עדיף שלא לאחד את כל תחומי הביטוח הכללי במקום אחד, כי אם לבצע הפרדה בין הפעילות העסקית לפרטית בביטוחים הללו, למשל.

הזזת נושא משרה דורשת אישור דירקטוריון, והזזה של מנהל השקעות ראשי נחשבת למהלך דרמטי במיוחד. זאת, מאחר שמנהל השקעות הוא זה שאחראי על ניהול הכספים של החברה בתיקי העמיתים והמבוטחים ובתיקי הנוסטרו. במקרה של מגדל מדובר על יותר מ-280 מיליארד שקל.

שהם עדיין לא התפטר ולא פוטר, ועדיין לא הועלה לדירקטוריון החברה שם של מועמד להחליפו. בהקשר זה, ככל הידוע, אליהו הביע את דעתו האישית נגד המהלך, אך מבחינתו לא נאמרה עמדה מחייבת וזאת משום שמבחינתו המקום להחלטה כזו הוא רק בדירקטוריון של מגדל.

ביקורת חריפה על הממשל התאגידי

אליהו מחזיק בכ-68.5% ממניות מגדל  והוא יו"ר מגדל אחזקות הציבורית ודירקטור במגדל חברה לביטוח. הוא רכש את השליטה במגדל ביטוח בסוף אוקטובר 2012 מידי קבוצת ג'נרלי האיטלקית, לפי שווי של 5.1 מיליארד שקל. המניות שלו במגדל שוות כיום כ-1.94 מיליארד שקל, כשהקבוצה נסחרת לפי שווי של כ-2.83 מיליארד שקל, בצל ירידות בשער המניה ולאחר שחילקה דיבידנדים לאורך השנים.

יו"ר מגדל חברה לביטוח הוא ניר גלעד, שמונה לתפקיד במקומו של שריג, שכיהן כיו"ר מגדל במשך תקופה קצרה במיוחד ועזב על רקע חיכוכים עם בעל השליטה אליהו. עוז הגיע למגדל במקומו של המנכ"ל הקודם דורון ספיר, שעזב את החברה לאחר תקופה קצרה כמנכ"ל.

כאשר שריג הודיע על התפטרותו מדירקטוריון מגדל ביטוח, במה שהיה הפרידה השנייה שלו תוך חודשים מעטים מתפקיד ניהולי בכיר מאוד בקבוצת אליהו-מגדל, הוא התייחס באופן נדיר וחריף במכתב ההתפטרות שלו לממשל התאגידי בקבוצה. באותה תקופה זומן אליהו למשרדי רשות שוק ההון.

המינוי של גלעד נתפס ככזה שנעשה בליווי הפיקוח, מתוך רצון להפריד בין בעל השליטה לבין הפעילות היומיומית בחברת הביטוח.

בדומה למתיחויות חריגות אחרות שהיו בעבר בין אליהו לבין גורמים בכירים בחברה שבשליטתו, ביחס לרצון של בעל השליטה להתערב בהחלטות ניהוליות בקבוצה, גם הסכסוך הנוכחי הוביל למפגשים במשרדי הרגולטור האחראי, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון משה ברקת. הפעם מדובר בפגישות שערכו גורמי מקצוע ברשות עם דח"צים במגדל ביטוח.

האם יחזור תקדים חברת איילון?

בשנים האחרונות כבר חווה ענף הביטוח מאבק בין הנהלות שכירות לבין בעל שליטה דומיננטי - באיילון. בסופו של יום, ולאחר מאבק איתנים, ששונה ממה שקורה במגדל לפי שעה, בעל השליטה באיילון, לוי רחמני, הוזז מתפקידיו בחברה. באיילון זה קרה גם בצל הרעה במצבו הבריאותי של רחמני.

עתה, גורס גורם בשוק ההון, אליהו מרגיש שלוקחים לו את החברה מהידיים ונראה שהרגולטור עשוי לקחת צד גם במגדל - הצד של ההנהלה.

מאז שרכש אליהו את השליטה במגדל בשלהי 2012 עברה החברה שרשרת ארוכה וחריגה במיוחד של יו"רים ומנכ"לים. זה הגיע לשיא עם כהונתם הקצרה של המנכ"ל והיו"ר הקודמים, ספיר ושריג.

עתה, כך נראה, ברקת אינו רוצה בהמשך התחלופה הפרסונלית, כשהוא מסמן שהרכב ההנהלה במגדל אינו סוגייה שבעל שליטה צריך להתערב בה. ברקת השתתף בכנס השנתי של איגוד הדירקטורים ובמסגרת זו התייחס למגדל ואמר: "יש יו"ר דומיננטי שיודע לקבוע גבולות (ניר גלעד, ר"ש) ויש מנכ"ל מוכשר (רן עוז, ר"ש) שבא מהמערכת הבנקאית ויודע מה זה הלימות הון, וזה סופר-חשוב בחברות ביטוח. בעלי שליטה צריכים לדעת את תפקידם. אני מכבד את מקומו של בעל השליטה במגדל (שלמה אליהו, ר"ש). הוא דירקטור, ושם נגמר תפקידו. יש דירקטוריון שצריך להתנהל כשורה, יש יו"ר לדירקטוריון ויש הנהלה שצריכה למלא את תפקידה ויש לה אתגרים לא פשוטים. כל אחד יידע את מקומו. יש מתחים והם מתחים בריאים בעיני".

אפילו ועד העובדים נגד אליהו

שלא בדומה לעימותים קודמים בין אליהו לבין מנהליו, ובעיקר היו"ר הקודם שריג, הפעם ועד עובדי מגדל לוקח צד - וזה הצד של המנכ"ל והיו"ר.

בסביבת ועד העובדים של מגדל ציינו היום, כי "התיק של מגדל מזה זמן רב הולך ומידרדר והתשואות בתיק הן חלשות ביחס לשוק, בפנסיה ובהשתלמות. בעוד שכל עובד ועובד בחברה עומד ביעדים ונבחן קבוע, אף אחד לא ביקש שיפור ביצועים ממנהל ההשקעות. הוא איש של שלמה אליהו", נאמר תוך שאותם גורמים הסבירו כי מציאות זו מקשה על גיוס לקוחות ופוגעת בעסקי הקבוצה. על כן, בסביבת הוועד מתערבים לראשונה בהיבטי הניהול בחברה, ולא מתעסקים רק בהיבטים של תוכניות התייעלות.

מהוועד אף נמסר היום, כי "אנו שוקלים כי אם לא יהיה שינוי, ומנהל ההשקעות לא יוחלף לאור הישגיו עד כה, נזיז כספי החסכונות של עובדי מגדל". בהמשך, כך אומרים בסביבת הוועד, הם עשויים לקדם הכנסת נציג מטעמם לדירקטוריון מגדל.

בצל הדברים הללו, ובגלל הצורך ביישום הוראות משטר ההון הסולבנסי 2 בישראל והפער שיש למגדל ביחס לחברות אחרות בענף, הפיקוח רוצה שהחברה תחזק את הונה. למעשה, הפיקוח רוצה בכך מאז שהחברה חילקה באוגוסט 2019 דיבידנד בהיקף של 350 מיליון שקל.

לפי הערכות, גלעד כנראה אף בחן לאחרונה את האפשרות להנפיק מניות חדשות על ידי החברה על מנת לחזק את ההון של החברה, בדומה למה שקרה בכלל ביטוח. ואולם, על פי אותן הערכות, אליהו לא מרוצה מהמהלך בגלל מחיר המניה, כאשר ביצוע מהלך שכזה יוביל לדילול ההחזקה שלו בחברה.

ברקת התייחס בכנס הדירקטורים גם לסוגיית הסולבנסי 2, שהשפיעה על ענף הביטוח בכלל ועל מגדל במיוחד, דבר שגורם גם לחלק מהמתיחויות במגדל. בהקשר זה אמר כי "נעשה פה עוול לחברות הביטוח. הוא התכוון ל"יישום הישראלי החריג" של הסולבנסי, "שהתרחק מההסדרה באירופה. זו משימה אמיתית. אני מתקנא בפיקוח על הבנקים שם יש מתודלוגיה ברורה ובינלאומית ליישום באזל, שמיושם בסטנדרטים בינלאומיים ללא התאמות ישראליות כמו שיש בסולבנסי. התוצאה של יישום הדברים פה היא מסחרה ישראלית", אמר.

מטעם הנהלת מגדל נמסר, כי "תוכניות העבודה החדשות אושרו בדירקטוריון והחברה ממוקדת בהשגת יעדיה העסקיים להשגת מהפך עסקי מוצלח". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי