קיר התמך קרס - ורוכשי הדירות בבית שמש תקועים בלי בית

עשרות רוכשים שקנו דירה בפרויקט בבית שמש גילו לתדהמתם כי עבודות הבנייה נעצרו בגלל קריסת הקיר • משרד השיכון והחברה הקבלנית זורקים זה על זה את האחריות לתיקון הקיר, והרוכשים המיואשים נאלצים לשלם במקביל משכנתא ושכר דירה ולא יודעים מתי יקבלו את הדירות

קיר התמך שקרס / צילום: איל יצהר, גלובס
קיר התמך שקרס / צילום: איל יצהר, גלובס

הזוכים בהגרלת מחיר למשתכן מס' 492, שהתקיימה בחודש דצמבר 2017, חשבו שיוכלו לעבור לבית החדש שלהם במתחם נאות אביב, בשכונת נווה שמיר בבית שמש, עד סוף אוקטובר 2021. אבל הפרויקט, שבו 104 דירות, מהן 64 דירות מחיר למשתכן, תקוע זה זמן רב, וכבר עכשיו ברור שזה לא יקרה. לדברי היזמים, קיר תמך (קיר שתפקידו למנוע תזוזת עפר במצב של טופוגרפיה משופעת) הנמצא בקרבת המבנה קרס, ותיקון העניין אינו באחריותם. משרד השיכון והבינוי, האחראי על עבודות התשתית באתר, מפנה אצבע מאשימה אל הקבלן. וכך, עשרות רוכשים עומדים להיתקע בלי קורת גג, עם שכר דירה ותשלומי משכנתא במקביל.

התוכניות לשכונת נוה שמיר מתפרסות על שטח של כ-2,300 דונם ומציעות כ-5,500 דירות, מחציתן בנות 3 חדרים, והשאר בנות 4 ו-5 חדרים, בחלקים שווים. בנוסף, יש כמה צמודי קרקע ועוד 500 יחידות בדיור מוגן. הפרסומים הרבים לנווה שמיר ניסו לבדל אותה מבית שמש הוותיקה כ"פרבר של תל אביב", שכונת ענק חילונית, או ליתר דיוק "לא חרדית", בבית שמש.

ד', אחד הרוכשים בפרויקט, מתגורר בירושלים. הוא אינו מעוניין להיחשף מאחר שהוא חושש "להיכנס ראש בראש" עם הקבלן. "ביוני 2019 קרס אחד מקירות התמך של הפרויקט וכל הכביש במפלס העליון נהרס. משרד השיכון הורה לחברה הקבלנית, פסגות זיו, לעצור את העבודה, ומכאן התחילה מלחמת גרסאות. אף אחד לא מקבל אחריות. אנחנו שמונה חודשים אחרי קריסת הקיר והעבודה נעצרה. משרד השיכון לא זז בעניין הזה. אני משלם היום משכנתא במקביל לשכירות, ויש לי עכשיו תשלום של כמעט שנה נוספת. כל חודש של עיכוב שוחק את ההנחה של מחיר למשתכן".

"היה הסכם חתום וכרגע הכול תקוע"

תושבת אחד היישובים בגוש עציון שרכשה אף היא דירה בפרויקט, מספרת על תחושה קשה של אי ודאות: "היה הסכם חתום ותאריך מסירה ועכשיו אנחנו נמצאים בתחושת אי ודאות קשה. כרגע נראה כאילו הכול עומד במקום. אנחנו לא מקבלים תשובות ברורות. אנחנו מחכים לדירה הזאת מ-2017, כבר שילמנו סכום התחלתי מההון העצמי שלנו, לקחנו משכנתא, אנחנו משלמים שכר דירה, לא ברור לנו איפה ילמדו הילדים. זה חוסר ודאות אחד גדול. אנחנו רוצים להגיע כבר לבית שלנו והכול עומד באוויר. זה מאוד קשה לנו".

הטלת האחריות ההדדית החלה באוגוסט 2019, חודשיים אחרי קריסת הקיר, אז שלחה חברת פסגות זיו מכתב שבו היא מתחייבת על תחילת עבודות בנובמבר 2019: "להבנתנו, ולאור ההתפתחויות, משרד השיכון והבינוי קיבל על עצמו את עבודות שיקום קיר התמך והכביש בחזית המגרש מכיוון מערב. במהלך ספטמבר 2019 יתחילו עבודות אלה. להערכתנו, במהלך חודש נובמבר 2019 נחזור לעבודה סדירה במלוא המרץ".

בספטמבר 2019 שלחה פסגות זיו מכתב נוסף: "משרד הבינוי והשיכון הודיענו כי יחל בעבודות לשיקום קיר התמך של הכביש אשר קרס בנובמבר 2019. הערכתנו היא כי במהלך חודש דצמבר 2019-ינואר 2020, נחזור לעבודה סדירה במלוא המרץ... אנו צופים כי יחול עיכוב של ארבעה חודשים במסירת הדירה. עיכוב זה אינו מזכה את הרוכשים בפיצוי כלשהו, בין היתר נוכח העובדה שהעיכוב אינו בשליטה או אחריות החברה".

משה כהן, מנכ"ל חברת פסגות זיו, מספר שעל אף כל מאמציו, כולל פגישה עם בני דרייפוס, המנכ"ל הפורש של משרד הבינוי והשיכון, לא נעשה שום מהלך לשיקום הנזק: "אחרי שקיר התמך קרס פניתי לנציגי משרד השיכון וביקשתי לשקם את הקיר. שאלת האחריות לא עלתה על הפרק בשלב הזה. נציג החברה שמנהלת את הפרויקט, CPM, הבטיח לי שתוך חמישה חודשים נוכל לחזור לעבודה.

"אני עושה כל שלאל ידי כדי שמשרד הבינוי והשיכון יבצע את השיקום של הנזק ואני אחזור לבנות. לצערי, הפאוזה הזאת, כמו שהיא נראית כרגע, בתרחיש אופטימי, תארך לפחות שנה. משרד הבינוי והשיכון לא נקף אצבע במשך שנה. זה לא רק שאני לא עובד, אלא גם הציוד שלי מושבת, חומרי הבניין עומדים כאבן שאין לה הופכין, אני לא מוכר דירות, אני נאלץ לוותר על מדדים והצמדות אצל הדיירים, ובנוסף שמי נהיה למרמס".

משרד השיכון: "קריסת הקיר אינה באחריותנו"

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "עם קריסת הקיר נפתחה בדיקה מעמיקה של נסיבות המקרה וכבר בשלב זה עולה ממנה כי קריסת הקיר אירעה כתוצאה מעבודות שביצע קבלן הבנייה, אשר אינן באחריות המשרד. נציין כי עבודות הקבלן על פי חוק טעונות היתר בנייה מאת עיריית בית שמש, שהיא הרשות שאמונה על מתן היתרי בנייה בשטחה המוניציפלי.

"לאור המקרה נדרש תכנון מקיף מחודש. כדי לזרז ככל הניתן את התיקון בתקופה האחרונה בחן המשרד מספר חלופות הנותנות מענה הנדסי לבעיה שנוצרה והוחלט על ביצוע חלופה הנותנת את הפתרון המיטבי. בשבועות הקרובים יחלו עבודות שיקום וחידוש הקיר, זאת בכפוף לאישור תקציבי. עם השלמת עבודות שיקום הקיר הקבלן יוכל להמשיך בעבודות בניית הדירות".