גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל צריכה ללכת עם אירופה ולא לייצר היסטריה חסרת פרופורציה"

פרופ' זאב רוטשטיין ל"גלובס": "משרד הבריאות הישראלי התחיל נכון כשכיסה את המקור הראשי, שזה סין, ובהמשך הרחיב את הכיסוי כדי ליצור שולי ביטחון מקבילים בדרום-מזרח אסיה - ומכאן אני מאמין שכל מה שאנחנו עושים כרגע זו הגזמה שפוגעת יותר מאשר מועילה"

פרופ' זאב רוטשטיין / צילום: תמר מצפי
פרופ' זאב רוטשטיין / צילום: תמר מצפי

"שמעתי אתמול את ד"ר לב ונחרדתי (ד"ר בועז לב, נציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים ממשרד הבריאות, מ' ר' ח')" - כך אומר בשיחה עם "גלובס" פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית החולים הדסה. 

"ד"ר לב דיבר על חזון אפוקליפטי של פנדמיה (התפרצות כלל-עולמית) בסגנון אבעבועות שחורות שהיו לפני הרבה שנים והשמידו חלק מתוך העולם, אבל אנשים צריכים להבין שלא מדובר לא בפנדמיה ואפילו לא באפידמיה גלובלית (התלקחות בסדר גודל קטן יותר), אלא בכך שאנו חיים בכפר גלובלי עם מעברים חופשים בין מדינה למדינה, עם טיסות בכל רחבי העולם, כשאדם יכול להגיע מקצה אחד של העולם לשני ב-24 שעות. במצב כזה אומנם אפשרי להעביר וירוס ממדינה למדינה, כמו שקרה לפני 17 שנה במגפת סארס, אבל המדינות המודרניות, כלומר כל אלה שבאירופה, מסוגלות לאתר את המקור ואת ההתפשטות ולעצור זאת מיד, ולכן אם ניקח בחשבון שהתמותה מווירוס הקורונה מסתכמת רק ב-2.5%, והיא מוגבלת בעיקר לחולים מבוגרים עם מחלות קודמות - נבין שאין מקום להיסטריה ולפאניקה שמתרחשת היום מול עינינו".

לפי פרופ' רוטשטיין, "משרד הבריאות הישראלי התחיל נכון כשכיסה את המקור הראשי, שזה סין, ומעבר לכך הרחיב את זה כדי ליצור שולי ביטחון מקבילים בדרום-מזרח אסיה - ומכאן בעצם אני מאמין שכל מה שאנחנו עושים כרגע זו הגזמה שפוגעת יותר מאשר היא מועילה".

לדבריו, "אנחנו חלק ממדינות אירופה, ומדינות אירופה הן מדינות מתורבתות עם מערכות בריאות מתקדמות, ואף מדינה לא סגרה גבולות עם אף מדינה בתוך אירופה, שם לא הוציאו אזהרת מסע בכלל מפני טיסות, והחיים מתקיימים קרוב מאוד לחיים רגילים, להוציא נקודות בהן גילינו העברה בתוך כפר או בתוך קהילה מסוימים, דוגמת בית המלון בטנריף או העיירה בצפון לומברדיה. השלטונות האיטלקיים יצרו מיד בידוד נרחב, והם מנתרים כל הזמן כל התפרצות קטנה בכל מקום ומיד אוטמים אותה מסביב. זו השיטה הנכונה, וכך צריך להילחם בווירוס כזה".

רוטשטיין מסביר את החשיבות של הידבקות בווירוס בכדי לייצר חומת הגנה: "ככל שנוצרת אוכלוסייה שבאה במגע עם הווירוס, ללא התפתחות של מחלה קלינית, אנחנו יוצרים מחסה, חסינות עדר שמפריעה לווירוס להתפשט. אם נסתכל על מוקד המגפה שנמצא בסין, לפני שבועיים מסת הנדבקים עמדה על 5,000 נדבקים ביום, וזה ירד לכיוון של 400. נוצרה בסין שכבה של אנשים מחוסנים שלא מאפשרת לווירוס לעבור מאחד לאחד בחופשיות.

"מוקד המחלה בסין מתחיל להירגע. אנחנו רואים סימנים לכך שאנשים שחלו חוזרים חזרה, והם מחוסנים לעולם. לאור השילוב של חיסון טבעי יחד עם העובדה שקרוב לוודאי שתוך 3-6 חודשים יהיה חיסון - אין מקום לאיום על הציבור בפנדמיה, אין מקום להוריד את המורל של הציבור לאפס, למנוע מאנשים לנוע בעולם.

"אנחנו נמצאים לפני פסח, ואנשים רוצים לצאת לנפוש, ההמלצה הזו להימנע מטיסות היא מאוד מסוכנת, יכולה לגרום למפולת כלכלית של הרבה עסקים, והיא מיותרת. אם בגרמניה, בשווייץ ובצרפת לא פנו לציבור שיפסיק לטוס ולנוע - אין מקום שישראל, שממילא לא נמצאת במרכז העניינים, תייצר פנייה כזו. סביר שתהיה התפרצות באיטליה, ארץ שמהווה מוקד מעבר של מיליוני תיירים כצומת דרכים לכל אירופה, אבל סביר פחות שתהיה בישראל. אנחנו לא מהווים צומת, וכמות התיירים שמגיעים לישראל לא כזו גדולה, ולכן ההסתברות שתהיה את אותה מגפה של איטליה, בה מתגוררים 60 מיליון תושבים, היא קטנה".

פרופ' רוטשטיין מדגיש כי "יש מקום לבודד מגעים חשודים, אבל אין מקום להפחיד את הציבור באיסור טיסות בכלל או באזהרה מפני טיסות, וצריך להמשיך במדיניות שבה התחיל משרד הבריאות לבודד את השבים מאזורים שהם תחת האפידמיה, כלומר סין ודרום קוריאה. זה לא נכון לגבי תאילנד, שבה מספר הנדבקים הוא מאוד נמוך. יש קו של היגיון, שצריכים לשקול מצד אחד את בטיחות הציבור ואת בריאות הציבור, ומצד שני לא לשכוח שאנחנו חלק ממשפחת העמים, ואסור לנו להחריב את כלכלת המדינה עבור זהירות".

משרד הבריאות גם אוסר על קיומם של כנסים בינלאומיים בישראל ועל נסיעה לכנסים. מה דעתך על זה?

"להימנע מכנסים זו גזירה כלכלית ויקרה. ישראל צריכה ללכת יחד עם אירופה. אם באירופה מתבטלים כנסים, זה נעשה בשכל ובמחשבה, אבל לא צריך לבטל כנסים בארץ, לא לאוכלוסייה של ישראלים ולא למשתתפים ממדינות שאין להן שריד לווירוס. איסור הכניסה על אזרחים מסין או מדרום קוריאה זה נזק קשה אבל מתבקש, אבל איסור כניסה על אירופאים לישראל זה נזק מיותר ולא נכון. הציבור יכול לקבל החלטה שלא להיענות לצווי משרד הבריאות. צריך להיות בררני בנושא המדיניות באופן שהוא יגרום לציות ולא יגרום להתנהגות של דווקא לא לציית". 

מה באשר להחלטה להכניס לבידוד את השבים מאיטליה?

"להערכתי זה צעד מיותר מדי לעומת מה שקורה שם, אבל מנגד זה צעד שאפשר להבין אותו. היום אני הייתי אמור לטוס לאיטליה, אבל ביטלתי את הטיסה - לא כי חשבתי שיש סכנה לטוס לאזור שאליו הייתי אמור לטוס, אלא כי רציתי להיות בין המצייתים להנחיות של משרד הבריאות. אי-אפשר לבודד מדינה, צריך להיות מצומצמים ונקודתיים.

"כינו אותי 'המרגיע הלאומי', כי הקפדתי להגיד שישראל לא יכולה להישאר בלי להידבק מהווירוס, אין מצב כזה, אבל כל ההיסטריה מול כל הפחד הגדול היא חסרת פרופורציה. גם אם ידבקו עד 100 אנשים בישראל, אם נשווה לשפעת רגילה שבה היקף התמותה מגיע למאות בשנה, גם שיעורם קטן יותר.

"צריך לקחת בחשבון את כל התמונה הכוללת שתהיה לנו אוכלוסייה מחוסנת. קיבלנו חזרה מהספינה 'דיימונד פרינסס' חולה שחלתה והבריאה, והיא מחוסנת ומסתובבת חופשי, וכך צריך להיות. הנזק הכלכלי שאנחנו גורמים לעצמנו היום ושנגרם בלי קשר אלינו הוא הרבה יותר מסוכן מאשר אם תהיה התפרצות כזו או אחרת ונצליח לעצור אותה, כי נצליח, כי אנחנו מדינה עם שירותי בריאות מתקדמים".

עד כמה מזג אוויר קייצי ימגר את התפשטות הווירוס?

"יש ויכוח בספרות איך הווירוס מדבק. אנחנו בטוחים שהוא מדבק במגע עם אנשים (שיעול, טיפות שנכנסות לעין או לריריות). אנחנו יודעים שיש הדבקה ממשטחים, אבל צריך לזכור שהם חייבים להיות עם שיעור של 30%-50% לחות, אנחנו יודעים לנקות ולבודד. הרפואה המודרנית יכולה להבטיח לנו שהתמותה מהמגפה הזו תרד, ותוך חודש וחצי היא תכבה מעצמה. המקום שהדליק אותה, סין, הוא המקום שיעצור אותה. אנחנו רואים שאמצעי הבידוד ועוצר התנועה של אנשים ממחוז למחוז עושה שינוי גדול מאוד בהתפרצויות".

דיברת על תאילנד שמדווחת שיש לה 40 נדבקים, מספר נמוך. יש הטוענים כי זה דיווח לא אמין, ולכן היא נכללת במדינות של משרד הבריאות מהן יש להיכנס לבידוד. 

"אני לא חושב שיש דיווחים לא אמינים. ארגון הבריאות העולמי מנתר את כל העולם, מקבלים דין וחשבון מכל מקום ומכל מערכת, קשה לזייף נתונים, ואין סיבה להעלים עובדות. צריך לזכור שתיאוריות הקונספירציה חוגגות תמיד במצבים כאלה. צריכים להתמקד בעובדות, הפאניקה שמייצרים היא שפוגעת בכולנו. אין צורך לפחד בארץ מווירוס הקורונה, אם יהיו כמה הידבקויות, ויהיו חיסון טבעי לאוכלוסייה, זה דבר מאוד חשוב".

מה היית אומר על אגירת מזון בבית?

"אגירת שימורים זה סממן של פאניקה. לא יהיה מחסור במזון בארץ. אני לא רואה מחר בבוקר את האוכלוסייה סגורה ומבודדת בבתים. המדינה שלנו מאוד מתקדמת עם שירותי רפואה טובים, 11 האנשים שהגיעו מהאונייה הגיעו למתקן מסודר מאוד בתל השומר, הכינו תשתית. חולה שהגיעה אובחנה תוך יום כחיובית תוך יום, והיא בבידוד. וזה מה שצריך, לאבחן מהר ולהכניס לבידוד. מאות אנשים מגיעים לחדר מיון ומספרים שהיו במדינה כזו וכזו והם משתעלים, לוקחים בדיקות למעבדות שעובדות שעות נוספות. הסיכוי שנפקשש את הקורונה בחולים שהביאו אותם אותה מחו"ל הוא קטן. נגלה, נחסום מיד מסביב, ואין צורך לייצר היסטריה המונית".

פרופ' רוטשטיין מדגיש כי קבוצת הסיכון להידבק בקורונה הם אנשים מבוגרים מעל גיל 60 עם מחלות נלוות. "גם באיטליה הנפטרים כולם נמנו עם קבוצת גיל מבוגרת. לא ראינו ילד אחד שמת מהמחלה, אך יכול להיות שזה ישתנה. עד היום חלו בסין יותר מ-80 אלף איש, שיעור אפסי היו מתחת לגיל 20".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון