גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחזרה לאולפן: חברות החדשות השקיעו מיליונים בחלון הראווה שלהן. מי המנצחת?

חדשות 13 השקיעה כ-14 מיליון שקל באולפן החדש, וחדשות כאן 11 - למעלה מ-20 מיליון שקל ● האם ההשקעה השתלמה?

כבר מאז פיצול ערוץ 2, ואפילו ביתר שאת אחרי מיזוג ערוץ עשר ורשת, נתפסו חברות החדשות כמשאב של הערוצים, ובעיקר מהדורת החדשות המרכזית שמשודרת בשעה שמונה. למהדורות יש חשיבות אסטרטגית בשל הרייטינג שהן מביאות בפני עצמן - ובישראל שנתפסת כמדינת חדשות מדובר ברייטינג נאה - אבל גם בשל העובדה שהחדשות מהוות "מקפצה" אל תוכניות הפריים-טיים של הערוצים.

עוד לפני המיזוג, שררה ביחס לחברות החדשות תפיסה של אח עשיר ואח עני. האח העשיר היה חברת החדשות של ערוץ 2 שנהנו מאולפנים חדשים, תקציבים גדולים ותפיסה "מיינסטרימית"; אל מול האח העני - חדשות עשר שאומנם נהנו מתדמית של חברה בועטת, אך לאחר שנים של מאבקי הישרדות נאלצו לשדר מאולפנים ישנים ולהשתמש בטכנולוגיות שרחוקות מלהיות מתקדמות.

חברת החדשות הייתה קלף המיקוח העיקרי בתהליך מיזוג רשת וערוץ עשר, והתפיסה הרווחת הייתה שאם יניחו את שידורי חברת החדשות כשלפניה ואחריה תוכניות שמניבות רייטינג, אז גם הביצועים של המהדורה ישתפרו בהתאם. לא פחות חשוב - בחברה סברו כי יש לשדרג באופן משמעותי את האולפן שממנו משודרות החדשות, כך שיישרו קו עם התחרות בחברת חדשות 12, מתוך הבנה שאפילו אם הצופה לא יודע לשים על כך את האצבע, הנראות הלא אטרקטיבית והמיושנת של האולפן, הקושי להשתמש בגרפיקות חדישות שתומכות בחדשות והיעדרם של אלמנטים טכנולוגיים ראויים, משפיעים על הצופה.

ההערכות מדברות על כך שהנראות של האולפן היא אולי לא שובר שוויון, אבל בשורה התחתונה היא שווה לפחות עוד נקודה או שתיים ברייטינג, ובמונחים של כסף מדובר בלא מעט. אלא שלאחר מיזוג רשת ועשר הרבה אמונות נשברו. בינתיים, במבחן התוצאה, השילוב בין התוכן של חדשות 13 לבין התוכן של רשת לא מוכיח את עצמו, המהדורה המרכזית מסרבת להתרומם, ולכן הציפיות מהאולפן החדש אפילו גבוהות משהיו בעבר.

מצפים מהאולפן לניסים

גם בחטיבת החדשות של כאן 11 מצפים מהאולפן החדש שהשיקו בשבוע שעבר לניסים. החטיבה סופגת ביקורת קשה מבית ומחוץ על נתוני הרייטינג הלא מרשימים שהיא מניבה לתאגיד, למרות שמבין שלושת חברות החדשות החטיבה היא בעלת המשאבים הכספיים הגדולים ביותר מתוקף כך שהם מתוקצבים על-ידי המדינה. כך שהשקת האולפן החדש היא מאורע דרמטי בחייהן של שתי חברות החדשות והזדמנות עבורן לשפר ביצועים.

כשהחלו לתכנן את האולפנים, איש לא צפה כי ההשקה תהיה קרובה למערכת בחירות כלשהי, אבל ההתרחשויות הפוליטיות הבלתי צפויות בישראל הובילו לכך שאת ההשקות אפשר לעשות בתקופה שבה תשומת-הלב הציבורית לחדשות נמצאת בשיאה. בכאן 11 השיקו את האולפן החדש שבוע לפני הבחירות, ובחדשות 13 יום בלבד לפני.

ההבדל בתכנון של שני האולפנים איננו גדול, למרות שהאולפן של חדשות 13 גדול יותר. שם, כמו בתאגיד, כיוונו לתחושה של מרחב, שיכיל בקלות פאנלים מרובי פרשנים. במובנים רבים, בשתי החברות פזלו אל מה שעשו כבר בתחילת שנות ה-2000 בחברת החדשות, עת עברו מהאולפנים הקטנים יחסית ב-JCS לאולפן הגדול בנווה אילן.

את אולפן חדשות 12 עיצבו מעצבים אמריקאים שיצרו קונספט שנתפס אז חדשני בארץ - אולפן גדול שמשתמשים בכל פינה שלו לצילום. ואכן עד היום האולפן משמש לצילום שלל תוכניות הפרה-פריים, "פגוש את העיתונות" ותוכניות נוספות. חדשות 12 הכניסו שימוש באמצעים מתקדמים כמו שימוש ברובוטיקה, מה שאיפשר להוזיל עלויות והפחתת כוח-אדם, ועם השנים הקפידו לשפר ולשכלל את האופציות הטכנולוגיות האלו.

באולפני כאן 11 וחדשות 13 הלכו על קונספט דיגיטלי, "הייטקי", עם מסכים מתחלפים כדי שיהיה מעניין לצופה בבית. בשורה התחתונה כולם הלכו על אותה שיטה: הרבה מסכים ומרחב באולפן, ולכן האולפנים נראים די דומים - גם ברמת העיצוב וגם ביכולות הטכנולוגיות, ומסיבה פשוטה: אותו מעצב - אבי פחימה - שעיצב את שני האולפנים החדשים, גם סיפק מציאות רבודה זהה לשלושת אולפני החדשות. לכן, ההבדל בנראות לא יהיה דרמטי, והבידול יהיה בעיקר בצבע האולפן.

הצבעים המקובלים בעולם לאולפני חדשות בעולם - כמו למשל ה-BBC, הם כחול, אדום, וכתום בגוונים רגועים יחסית. אלה הצבעים שמשתקפים מאולפן חדשות 12, וכעת ישתקפו גם מהאולפן החדש של חדשות 13 שבחרו להישאר עם הגוון הכחול-כתום שליווה אותם, אך העניקו לצבע יותר חיים. היוצאת מהכלל הייתה מהדורת החדשות של התאגיד, שם בחרו להמר על צבע אולפן ייחודי שאין לו כמעט אח ורע בעולם: סגול.

השקעה כספית:

חדשות 13: כ-14 מיליון שקל (חריגה של כ-4 מיליון שקל מהתקציב המקורי).

כאן 11: למעלה מ-20 מיליון שקל

אולפן חדשות 13:

האולפן החדש מתפרס על שתי קומות, כ-500 מטר מרובע בקומה התחתונה (כולל דסק) וכ-75 מ"ר במרפסת בקומה העליונה. במרכז האולפן נמצא שולחן רב-תכליתי שישמש למהדורה המרכזית ולתוכניות האקטואליה. במתחם האולפן מעל ל-120 מ"ר של מסכי לד בצורות שונות לתפעול מערך אינפוגרפיקה הכולל תריסים מתחלפים ומרכז תצוגה למציאות רבודה. עוד הוא יכלול את המיתוג החדש, לוגו מוטמע בתוך ריבוע, המסכים המרכזיים מרובעים וכן הקיט הגרפי משתמש בריבוע באופן ורסטילי. ריבוע הוא האלמנט המוביל באולפן ובאריזה הגרפית, עם זיקה לריבועים של מותג רשת, במהלך רוב שנותיה, במטרה להמשיך ולחזק את הקשר בין רשת 13 לגוף החדשות שלה. נוסף על כך, המהדורה קיבלה עטיפה מוזיקלית חדשה: המוזיקה המוכרת (הפתיח) של חדשות 13, שהלחין ב-2003 עירד אשל, מוזיקאי המתמחה במיתוג מוזיקלי, זוכה לעיבוד חדש. 

אולפן כאן 11:

האולפן בנוי בטכנולוגיה המאפשרת שינויים במבנה האולפן מתוכנית לתוכנית. מדובר ב-90 מטרים רבועים של מסכי לד על 8 קירות שיכולים לנוע תוך כדי שידור ולשנות את מיקומם, וכך כל תוכנית תצטלם אחרת. המהדורה המרכזית קיבלה צבעוניות חדשה בגווני סגול, היא תשמש בטכנולוגיית מציאות רבודה שתיצור המחשה ויזואלית ייחודית לתכני החדשות. הטכנולוגיה החדשה תשמש גם להצגה ייחודית של המוספים במהדורת חדשות הערב של כאן 11 - "הזמן הירוק" - המוסף העוסק בשינויי האקלים; "גלובלי" - מוסף חדשות החוץ; "קול איסראיל" - מוסף החברה הערבית בישראל; ו"בשביל הכסף" - המוסף הכלכלי. עם חנוכת אולפן הטלוויזיה החדש ומעבר חטיבת החדשות לירושלים יחלו גם שידורי תוכניות הרדיו של כאן רשת באולפני הרדיו החדישים. 

דבר המבקר 

אילן בוני, Senior Creative Director and VFX supervisor - בית הפוסט גרוויטי:

כאן 11:

האולפן של כאן 11 מרגיש עכשווי ומעודכן ברמת עיצוב הסט והשימוש באמצעים של VR כחלק בלתי נפרד מהשיח המתרחש באולפן. הרקע של הכוורת מאחור, הוא לא עניין חדש, ומוסיף עוד אלמנט תזזיתי המתאים לאולפן חדשות. שתי סוגיות לטעמי מקלקלות את התחושה הכללית - אחת, נראה כאילו האולפן התמקם בקומת הכניסה של בניין משרדים והשתלט על החלל כולו. נשארת השאלה: איפה הכניסה למעליות? והשנייה, היא לגמרי טעם אישי - הבחירה בסגול כצבע אולטרה דומיננטי. נכון שהקונבנציה החדשותית היא בסביבות כחול, לבן, אדום. לכן די מובן הרצון לצאת מהפלטה הצבעונית הזאת. אולם הכול עניין של מינון. לטעמי, במינון שמשתמשים בו בכאן 11 התחושה קצת מעיקה ולא לגמרי אלגנטית.

חדשות 13:

אולפן המהדורה של חדשות 13 ממוקם בליבו של מתחם החדשות של המהדורה המרכזית 13, כשסביבו חדרי עבודה די רגילים. האולפן בוהק בצבעים של אדום וכחול בתוך חלל אינטימי יחסית. התחושה נקייה ויחד עם זאת מעט משעממת. רוב העיצוב נמתח סביב גריד של קווים ישרים למעט הבמה העגולה התוחמת את השולחן המפלצתי במרכזו. הדים לצורה העגולה ניכרים בתאורה ושוברים את המונוטוניות של הקווים. בסך-הכול אולפן זה משדר פונקציונליות ומקצועיות, מבלי לגלוש ליתר התחכמות. האולפן כל-כולו מרגיש שבא לעבוד ולתת לתוכן לקבל את מרב הבמה.

עודד קרמר, איש תוכן לשעבר מבקר טלוויזיה: 

באולפן חדשות 13 מנסים לחזור לימי ערוץ 2. הכי חברת החדשות של 1995. מאוד לא מעניין. ושולחן המלבני נראה מאיקאה. האולפן הסגול של כאן הרבה יותר מוצלח, בעיקר כי אתה מסתכל עליו וישר מבין מה אתה רואה.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות