גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדייר החדש בשכונה: מה יקרה למחירי הדירות בצל מגפת הקורונה

בענף נערכים למגפה ממושכת ● האיחורים במסירת דירות חדשות הם הבעיה הרצינית המסתמנת בטווח הקצר ● אם המגפה תוביל למיתון המחירים אמורים לרדת, אבל עלייה בעלויות הבנייה יכולה להוביל גם להתייקרות ● אלו הפרמטרים שצריך לשים אליהם כעת לב

ברזלים באתר בנייה. עלויות הבנייה אולי יעלו, אבל לא בטוח שגם מחירי הדירות / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ברזלים באתר בנייה. עלויות הבנייה אולי יעלו, אבל לא בטוח שגם מחירי הדירות / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

נתחיל בתשובה לשאלה הבוערת, על רקע התפרצות מגפת הקורונה בישראל ובעולם: מחירי הדירות בארץ יירדו אם הקורונה תביא את המשק למיתון, ויעלו אם הביקוש לדירות יעלה. בשני המקרים, המנופים שיופעלו על שינויי המחירים בשוק הדירות יהיו חיצוניים. הזמן הוא השחקן החשוב ביותר במה שיתחולל כאן. אם הקורונה תיעלם בעוד כמה חודשים - השוק יתייצב במהרה; אם תישאר כאן - האופרה תהיה אחרת לגמרי.

נחזור לשאלה: האם קיים סיכוי שמחירי הדירות יעלו? יש מי שגורסים כך, וזאת עקב העלייה הצפויה בעלויות הבנייה, עקב הכורח לייבא חומרי בנייה יקרים יחסית ממדינות שונות בעולם, במקום היבוא הסיני הזול שכל כך אהוב על היזמים בישראל. יש שמצביעים גם על מחסור בכוח האדם בגלל מגבלות בהכנסת פועלים מהשטחים ומחו"ל, שיגרמו להאטה גדולה בקצב הבנייה.

ואולי פני המחירים לירידה דווקא? הרי אפשר להניח שבשבועות ואולי בחודשים הקרובים, ציבור הרוכשים לא יתכנס מול משרדי המכירות, קצב העסקאות ירד, מלאי הדירות הלא מכורות יעלה, וליזמים לא תהיה ברירה אלא למכור את הדירות הנותרות במחירים מוזלים. הנזק הכלכלי של הקבלנים ושל הקונים כתוצאה מהמשבר עלול לבוא ממקום אחר לגמרי - מגיפת פיגורים במסירת דירות. אנחנו כבר רואים חברות שמזהירות את הרוכשים מפני איחורים במסירות.

אפשר לפתח תסריטים שונים במצב של חוסר ודאות, שבו קיימות הערכות סותרות לגבי משך הימשכותו של המשבר שסביב הקורונה. אבל הנה כמה נקודות חשובות על מצב הענף כרגע.

1. נתוני היסוד: עליית מחירים של 3% בשנה

מתחילת 2019 עלו מחירי הדירות בכ-3%, וזאת לאחר שב-2018 הם ירדו. העליות יוחסו לשלוש סיבות עיקריות: ירידות הריבית, התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן שמיצתה את עצמה במידה רבה בלי שהביאה לירידות מחירים משמעותיות, ןשלוש מערכות הבחירות שהביאו את ענף הדיור (יחד עם ענפים רבים אחרים) לחוסר ודאות.

מצבי חוסר ודאות גורמים בדרך כלל לעליות מחירים בנדל"ן. הציבור מבין שממשלה כשלה במעורבות שלה בשוק, כרגע אין ממשלה שיכולה לשנות מדיניות, ולאף אחד מהגושים הפוליטיים אין שום תוכנית אמיתית להתמודד עם המצב. זה הרקע למצב שבו אנו נמצאים עכשיו.

הקורונה פועלת בשני מישורי אי ודאות: ראשית, היא מפילה את הבורסה, ובכך הופכת את ההשקעה בנדל"ן למגורים לאלטרנטיבה סולידית יותר ורגועה יותר. אם המצב יימשך כך, יימצאו משקיעים שיחליטו להעביר כספים מהבורסה לנדל"ן, ויגיעו למסקנה שעדיף לשלם מס רכישה גבוה ולסבול מתשואה אפורה של 2%-3% באמצעות רכישת דירה להשקעה, על פני נפילה חופשית בבורסה; שנית, היא פועלת במישור הפסיכולוגי דווקא בכיוון ההפוך: בימים הללו שאותם אנו עוברים, לא בטוח שרכישת דירה עומדת בראש מעייניהם של האנשים.

2. מבנה השוק: הרוב קונים דירות יד 2

עד כמה שוק הדירות יכול לעבור שינויים חדים במחירים? להבדיל משוק ההון, הנדל"ן מסתכל לטווחים ארוכים בהרבה. די בכך שזמן הקמת דירה אורך שנתיים וחצי כדי להבין שמשברים נקודתיים כאלה ואחרים אמנם משפיעים על השוק הזה, אך באופן זמני, ובסופו של דבר נתוני היסוד של ביקושים והיצעים הם שקובעים.

בכ-15% מהדירות הנמכרות כיום לא ניתן להזיז מחירים - לא למעלה ולא למטה. מדובר על החלק של הדירות שנמכרות במחיר למשתכן, שמחיריהן נקבעו לפני כמה שנים, והיזמים אינם רשאים לשנות, לא משנה אם עלויות הבנייה שלהם עלו או ירדו.

כ-65% מהשוק הוא בבעלות פרטית. הבעלים לא כבולים לחישובי היזמים, אלא למשכנתאות ולמחירי הדירות הבאות שלהם. אין להם סיבה מיידית למכור את הדירות שלהם בזול, אלא אם נקלעו למצב משברי של פיטורים, למשל. ממשברי העבר בישראל ניתן ללמוד, כי בעיתות כאלה, אנשים דווקא מצמצמים את מכירת הדירות שלהם. מחירי הדירות יורדים - אך בקצב איטי יחסית: מדד קייס-שילר למחירי הדירות בארה"ב ירד בכ-35% בתוך כ-6 שנים; מדד האליפקס למחירי הדירות באנגליה ירד בקצב מהיר יותר של כ-23% בשנתיים. מאז שני המדדים שבו לעלות, ואף חצו את שיאי 2006-2007.

ומה לגבי עליות מחירים? יזמי נדל"ן שמתריעים על עליית מחירים צפויה עקב האטה בבנייה וייקור חומרי הגלם וכוח העבודה, מבלבלים בין עלויות הבנייה למחירי הדירות. עלויות הבנייה כנראה יעלו, ואולם לא בהכרח מחירי הדירות. בטח שלא בפריפריה, שחלקים ממנה כבר מוצפים מבנייה עודפת.

גם כאן, לפחות בטווח הקרוב, נראה שהיזמים ינשכו שפתיים וימשיכו למכור במחירי השוק. כי אם יעלו מחירים - הרוכשים יפנו לדירות יד שנייה, או שידחו את הרכישות.

3. משך התקופה: זמן רפואי וזמן כלכלי

זמן הוא העניין הקריטי במשבר הקורונה, וכאן חשוב להפריד בין הזמן "הרפואי" של הקורונה לזמן "הכלכלי" של האפקט שהיא יוצרת. ככל שהזמן הרפואי יתארך - הזמן הכלכלי יתמשך הרבה לאחר שהפתרון הרפואי למגיפה יימצא ושרוב החולים יחלימו.

זה יגרום לשוק לעבור שינויים כבדים: פחות אנשים ירצו ויוכלו לרכוש דירות, פחות בעלי דירות ירצו למכור את הדירות שלהם תוך ירידות מחיר, פחות עסקאות ופחות בנייה. מיתון הנדל"ן האחרון שהיה בישראל אירע בין סוף שנות התשעים למחצית השנייה של שנות האלפיים, ונמשך כשמונה שנים.

לעומת זאת, אם הקורונה תסיים את הביקור הלא נעים שלה בתוך זמן קצר, ניתן אולי להשוות את פגעיה למלחמה. מלחמת לבנון השנייה, שפרצה בקיץ 2006, כמעט שלא השפיעה על שוק הנדל"ן בישראל; מה שמעניין יותר היה ההשפעה שלה על שוק הדירות בכרמיאל, שהופגזה באותה תקופה. מחירי הדירות ירדו בכ-15% בנוסף לירידות כבדות שחלו עוד קודם לכן, במהלך המיתון שפגע קשות במחירי הדירות בה; כמות העסקאות בעיר ירדה למינימום עד למחצית 2007, ואולם כשהשוק התאושש - הוא יישר קו עם הנעשה בכלל המדינה וגם בכרמיאל המחירים הוכפלו ויותר.

4. איחורים: נזקים קשים לרוכשים

גם אם למחירי הדירות לא יקרה כלום, פיגורים במסירת דירות עקב הנחיות משרד הבריאות, סגר, בידודים והפסקת יבוא ממדינות שונות - עלולים להביא לנזקים קשים בראש ובראשונה לרוכשי הדירות. קבלן שמפגר במידה ניכרת במסירת הדירות שלו לרוכשים, גורם נזקים קשים, במיוחד כשמדובר במשפרי דיור שצריכים לעזוב את הדירה שמכרו. איחור אחד במסירה עלול ליצור מעין דומינו של הפרת חוזים שיובילו לתביעות פיצויים.

עובדים פלסטינים במחסום בצל הקורונה / צילום: רויטרס

במקרים כאלה נהוג לטעון ש"כוח עליון", שלא ניתן היה לחזותו מראש, התערב וטרפד את לוחות הזמנים של העיסקה. משאל שערכנו בין כמה עורכי דין בכירים העלה, כי לא ברור עד כמה בתי המשפט יקבלו את הקורונה ככוח עליון שיכול לאפשר ליזמים לפגר בלוחות הזמנים.

5. מחיר למשתכן: מדד למצב הרוח בשוק

נתוני האמת על שוק הנדל"ן בישראל מגיעים באיחור של חודשיים לפחות, עקב ההמתנה להליכי הרישום של העסקאות ברשות המסים. ואולם נייר הלקמוס שלנו למצב הרוח של רוכשי הדירות בישראל הוא מחיר למשתכן. אם מספר מבטלי העסקאות יעלה, ומספר הנרשמים להגרלות הבאות יירד, ומספר היזמים שייגשו למכרזים באזורים אטרקטיביים יירד אף הוא - ייתכן שאנו נמצאים לפתחו של מיתון.

בשבוע הראשון של החודש נרשמו לתוכנית כ-900 משקי בית, מספר נמוך יחסית לממוצע, אולם בהחלט לא חריג. בסוף השבוע נחתמה הגרלה קטנה לדירות בצפון הארץ, שמלכתחילה לא הייתה אמורה למשוך מספר נרשמים גדול, ולכן נראה שהמדד יהיה יותר אפקטיבי החל מהחודש הבא. 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?