גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל הבורסה: "לפני שנהיה במיתון ממושך, על המדינה לצאת בתוכנית אגרסיבית שתיתן מענה"

איתי בן זאב קרא למדינה "לגבש בהקדם תוכנית שתזרים למשק עשרות מיליארדי שקלים", כי אחרת "העלות להתניע מחדש תהיה גבוהה הרבה יותר" ● נתן חץ: "במשרדים בבניינים שלנו הפעילות נמשכת, כ-25%-30% מהעובדים מגיעים למשרדים"

איתי בן זאב/ צילום: איל יצהר
איתי בן זאב/ צילום: איל יצהר

הטלטלה בכלכלה העולמית ובשוקי ההון בעולם על רקע מגפת הקורונה נמשכת, ונקודת האור לא נראית לעת עתה. על רקע המצב, הבורסה ערכה שיחת ועידה בהשתתפות מנהלי חברות ציבוריות בבורסה המקומית, בהם:  נתן חץ, מייסד ומנכ"ל אלוני חץ; קובי אלטמן, סמנכ"ל הכספים של כיל; איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל; ויניב פגוט, מומחה לשוק ההון' שהנחה את השיחה.

איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, אמר: "הקמעונאים יושבים היום עם רווחיות טובה, וכולם צריכים לתת יד ולא להעלות מחירים. אין תוכניות להעלות מחירים, אבל יש אזור אחד, של החקלאים, שחוזר כל שנה, מלבד משבר הקורונה ומזג-האוויר - שם אנו מוצאים עליות מחירים בתחום העופות, הירקות והפירות. ככל שאנו יכולים לספוג, אנו עושים זאת, אך אף אחד לא ירצה שלא נמכור עופות ברשתות. כרגע נראה לי שזה המקום היחידי שאני מזהה דרישה משמעותית של עליית מחירים".

האם יש חשש ביכולת שלכם לייצר את המוג הפרטי?

"יש מטוסים, יש אוניות, אנו לא רואים שום בעיה בשילוח. כל המשלוחים מהעולם הגיעו, אף הקדמנו הזמנות כדי לשרת את הלקוחות עד יוני. אנו לא רואים צמצום המותג הפרטי אלא התרחבות".

איך שופרסל ערוכה להתמודד פיננסית עם המשבר?

"ההשקעות שביצענו הביאו אותנו להתמודד עם המשבר בצורה טובה. אני מעריך שביציאה מהאירועים האלה, מפלס המכירות באונליין, שכרגע הגיע סביב ה-20% מהמכירות, יעמוד על פחות מזה, סביב ה-7%. יש לנו קווי אשראי מול הבנקים, גייסנו עובדים על רקע העלייה בעבודה. אני לא רואה שום בעיית תזרים או שירות החוב, להפך - אנו רואים את עצמנו כחברה שמשקיעה קדימה כל הזמן, שולטים בהכנסות ובהוצאות, אני מרגיש מאוד בטוח בראייה קדימה".

יש תכנון לעצירת דיבידנדים?

"גם אם המשק ילך להאטה או מיתון, עולם המזון הוא האחרון להיפגע. ברגע שהתזרים חזק, החברה צומחת, הרווחיות התפעולית יציבה מאוד. אני חושב שחברה שמכבדת את עצמה מחלקת דיבידנד. אבל השנה החלטנו לחלק רק 80 מיליון שקל, כי אנו לא יודעים לצפות את הרבעונים של סוף 2020".

האם יש משהו שהממשלה יכולה לעדות לטובת שרשרת האספקה?

"הממשלה יודעת הכול, פשוט צריך לקבל את ההחלטות, זה הכול".

מנכ"ל הבורסה: "התמיכה של הממשלה נמוכה - לא מצליח להבין למה"

מה המדינה יכולה לעשות כדי לסייע?

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה בתל-אביב, אמר: "כשאנו רואים מה קורה בשווקים בארץ ובעולם בשבועיים-שלושה האחרונים, חייבים להיזכר באמירה wake up and smell the coffee. דווקא אנחנו בישראל, שנכנסנו במצב טוב - ההוצאה שאנחנו מוכנים להכניס לכיס היא נמוכה לעומת כל מדינה אחרת בעולם, ואני לא מצליח להבין למה".

לדברי בן זאב, שמנהל את הבורסה אותה הפך לחברה למטרות רווח שנסחרת בבורסה עצמה ושמניותיה מוחזקות גם על-ידי קרנות השקעה זרות, "ברור שהקורונה לא תישאר פה עוד שנתיים ושלוש, והעולם יתאושש. אבל ברור שבעשיית הדממה לכלכלה, העלות להתניע את הכלכלה מחדש תהיה גבוהה הרבה יותר מכל מספר שיוזרם עתה למשק. לכן על הממשלה לגבש בהקדם תוכנית שתזרים עשרות מיליארדי שקלים למשק ותיתן מענה לכל מה שאנו רואים. למשל עם האבטלה, שלגביה ברור שהמספרים של חצי מיליון מובטלים יגדלו, ושחלק מהם לא יחזרו למעגל העבודה".

עוד אמר בן זאב, שבתפקידו הקודם היה חבר הנהלה בבנק לאומי, כי "לפני ימים אחדים ראינו דוגמה לבעיית נזילות בדולרים, ובנק ישראל התערב וסייע למוסדיים שנקלעו למצוקה. צריך עוד צעדים בכיוונים הללו, לשחרר מחנק שקורה בתחום האשראי ולהקטין מסים.

"הבעיה העיקרית שאני רואה בעת הקרובה היא הכלכלית, ולפני שנהיה במיתון ממושך, על המדינה לצאת בתוכנית אגרסיבית שתיתן מענה לכך. אנו לא סתם נקראים 'סטארט-אפ ניישן'. עלינו למנף את המשבר ולצאת ממנו מחוזקים. אם נחשוב חכם ונכון, ישראל תצא מחוזקת מהמשבר", הוסיף בן זאב.

נתן חץ, מייסד ומנכ"ל אלוני חץ, נשאל על השפעות הנדל"ן המסחרי בישראל וגם בעולם ואמר: "אני מקווה שנצא יותר חכמים מהשיחות הללו. אנחנו נמצאים בתקופה של אי-ודאות, אך מזה שנים אנו מחזיקים במאזן שאמור להיות סולידי, גם לאחר הירידות בשווקים החוב שלנו פחות מ-30% משווי הנכסים, שלא משועבדים.

"אנחנו רואים תגובה די דומה בכל השווקים בעולם. המסחר ברוב המקומות סגור, למעט מקומות כמו בנקים, בתי מרקחת וסופרים, גם בארץ. במגדל אטריום שבו משרדינו נמצאים, מגיעים לעבודה בין 25%-30% מהעובדים. זה ישליך על תזרים המזומנים בטווח המיידי. בצד המסחרי כל המקומות כמעט נסגרו, זה כמובן ישליך על התזרים מזומנים של החברות האלה שיקבלו פחות שכר דירה. נוכח צוק העתים צריך להבין את המצב, אנו נותנים כרגע גרייס של דמי השכירות, וכאשר העסק ייגמר, נשב עם השוכרים לגבי ההתחייבויות".

לגבי חלקה של החברה ביזמות בעולם? האם אתם דוחים פעילות?

"בארץ, באמות, היזמויות הן בעיקר ספקולטיביות. בונים בניין מתוך אמונה שנשכיר בהמשך הבנייה. על רקע המצב נפסיק את החפירות בפרויקט עם אלייד במתחם הלח"י, בחולון נשלים את השלד כולל חיפוי חיצוני לבניין, ואז נחליט אם נמשיך לפי ההתפתחויות. במודיעין אנו בונים את המרכז הלוגיסטי של שופרסל ומוסרים את המבנה בעוד שלושה חודשים, אותו נשלים עד יוני, כך שהם יוכלו לתפעל את המרלו"ג הזה שיוכל לרבע את המשלוחים שלהם. נמשיך להפעיל את כל מה שקשור להוצאה לא גדולה כמו של תכנון וכדומה".

עוד אמר חץ כי "בארה"ב יזמויות הנדל"ן בעיקרון נמשכות, ויש מימון מהבנקים", והוסיף כי מצב החברה "איתן למדי".

האם מבנה של חברת החזקות לא מגדיל את הסיכון לנושים?

"ההכנסות שלנו הן דיבידנד מחברות-בנות, ומנגד ההוצאות הן עלויות מטה נמוכות באופן יחסי וכמובן תשלומי ריבית. יש לנו כמיליארד שקל מזומנים, כך שגם אם אנו צריכים להתייחס לתסריט של עצירת דיבידנדים מהחברות-הבנות (450 מיליון שקל בשנה) - המקורות של אלוני חץ ישרתו את תשלומי החובות". 

לגבי אמות אמר חץ: "גם אם לא נקבל שכר דירה מחלק מדיירי המשרדים, לאמות יש מקורות להפסיק ליותר משנה, וצריך לזכור שיש לה נכסים ב-12 מיליארד שקל שאינם משועבדים. קיבלנו שיחות מבנקים שמבקשים לשעבר תמורת אשראי, אנו לא זקוקים לזה. אמות לא נמצאת בשום בעיה של עמידה בקובננטים או בתזרים".

קובי אלטמן, סמנכ"ל הכספים של כיל, אמר: "נכנסנו למשבר הקורונה במצב של נזילות שיא. אנחנו נסחרים ברמות מינוף של טריפל B, וזה נותן לנו מרחב גדול בתקופה זו. מעבר לזה, התחלנו את האירוע עם קווי אשראי לא מנוצלים, בימים האחרונים יותר מהכפלנו את המזומנים שלנו כדי לאפשר גמישות מקסימלית. המפעלים שלנו עובדים, וההפרעה הגדולה ביותר היא בספרד נוכח היעדר עובדים. המפעלים שלנו בסין חזרו לתקופה מלאה, הם עבדו לאורך כל התקופה של המשבר. זה נתן לנו הזדמנות ללמוד איך סין נערכה, ומה שאפשר לנו להיערך במפעלים בעולם כולו, כמו איסור על כניסת מבקרים, מדידת חום וכו'.

"אנו רואים כרגע באירופה את הבעיה הלוגיסטית של מעבר סחורות. אם ניכנס לעולם הברום, בסך-הכול אנו רואים רבעון יציב, כל המפעלים שלנו עובדים, ובמקרה שכל העולם נכנס למיתון, הצפי שלי הוא שזה יושפע בהתאם לירידה בכלכלה העולמית".

לגבי חתימת חוזי אשלג, אמר אלטמן: "מן הסתם החוזים לא ייחתמו השבוע, גם בסין וגם בהודו".

האם אין חשש בהפרשה לחובות מסופקים?

"צריך לזכור שאנו בשוטף מוכרים כמעט רק ללקוחות עם ביטוח אשראי. אנו לא לא מוכרים לקומרשיאל אלא רק לעסקים יחסית יציבים".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון