גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון מעבר לפינה והצרכנים האירופאים עוברים מפסימיות לייאוש

מדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות גוש האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 בחודש שעבר ● זו הירידה החדה ביותר מאז 1985

עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press
עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press

אזרחי אירופה הפכו לפסימיים בהרבה לגבי מצבם הכלכלי, כאשר ממשלות ברחבי היבשת הנהיגו מתחילת החודש הגבלות נוקשות על עסקים וגזרו ריחוק חברתי. אמון הצרכנים ירד בשיעור החודשי הגבוה ביותר אי פעם.

צרכנים פסימיים נוטים לצמצם את צריכתם, ומכאן ברור האתגר הכלכלי. עם הירידה ברכישות שנובעת מסגירת חנויות, באה גם ירידה בהוצאות שנובעת מחששות לפרנסה, מה שיגרום להחרפת המיתון הכלכלי.

הנציבות האירופית מסרה אתמול שמדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות מרחב האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 נקודות בפברואר. זו הייתה הירידה החדה ביותר מתחילת המדידה בשנת 1985.

בעוד שמצב הרוח של האירופאים היה קודר יותר ב-12 החודשים שבאו אחרי קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008 - האירוע שסימן את החרפת המשבר הפיננסי העולמי - בשום שלב הוא לא הצביע על מעבר מפסימיות לייאוש בתוך כמה שבועות כמו בתחילת חודש זה. יש לציין כי הסקר נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו על ידי הממשלות באירופה בשבוע שעבר, כך שהצפי הוא לירידה משמעותית נוספת.

אמון הצרכנים בכל מדינות האיחוד האירופי ירד לממוצע הרב שנתי שלו, מינוס 10.4%. הסקר של הנציבות האירופית לא כלל את בריטניה, שעזבה את האיחוד האירופי בינואר. סקר נפרד של משקי בית בבריטניה שנערך על ידי "איפסוס מורי", מצא מגמה זהה בתחילת מארס: העובדים היו פחות בטוחים במקום עבודתם יותר מכל פעם אחרת מאז תחילת 2012. אלו שמועסקים בתעשיות הייצור והבידוק חשו הכי פחות ביטחון שעבודתם תישמר.

"מיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה"

בן סנדרס, עובד אבטחת סייבר בן 32, קנה שלושה בקבוקי יין בהנחה של 60% בפאב בצפון לונדון בסוף השבוע, לפני שכל הפאבים, המסעדות, מועדוני הספורט והתיאטראות ובתי הקולנוע בבריטניה נסגרו. סנדרס אמר שהוא ציפה לקנות בירה בפאב בהמשך, אך הוא לא צפה שישתה כה הרבה יין בבית, כי הוא נוהג לשתות בפאב עם חברים. "אולי אשתה כמה כוסיות ביום רביעי ובשבת, אבל לא כה הרבה כמו בעבר", הוא אמר.

הממשלות באירופה הידקו בהתמדה את ההגבלות על תנועה והתכנסות של אנשים בשבועות האחרונים, אחרי שהן נמנעו תחילה מאימוץ האמצעים הנוקשים שהנהיגו סין ומדינות אסיאניות נוספות בינואר ובפברואר.

איטליה סגרה שלשום כמעט את כל הייצור התעשייתי במדינה ואת המשרדים במאמץ להשתלט על המגפה שהפכה אותה לנפגעת הגדולה ביותר במונחי נספר ההידבקויות בנגיף ומקרי המוות ממנו.

ממשלת גרמניה הורתה בשבוע שעבר לכל העסקים הלא־חיוניים להיסגר כדי לרסן את ההתפשטות, וחברות תעשייה גדולות כמו פולקסווגן וב.מ.וו. סגרו את מפעליהן. שלשום הודיעה ברלין על הידוק אמצעי ריסון הנגיף, כולל איסור על מפגשים של יותר משני בני אדם.

ההגבלות הללו צפויות להכניס את כלכלת מרחב האירו למיתון, וכלכלנים צופים את הירידה החדה ביותר בתוצר ברבעון השני, אפריל-יוני. "הנעילה של חלקים גדולים מאירופה בשבועיים האחרונים החמירה מאד את התחזית הכלכלית, ומיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה", אמר ריינהרד קלוזה, כלכן ב-UBS.

הבנק השווייצרי הרב־לאומי הזה צופה כעת שכלכלת מרחב האירו תתכווץ ב-4.5% השנה, נסיגה זהה לזו שנרשמה ב-2009, כשהמשבר הפיננסי הוביל לפיטורים המוניים. איטליה תהיה הנפגעת הגדולה ביותר, לפי UBS, עם ירידה של 5% בתמ"ג שלה. כלכלת גרמניה תתכווץ ב-4.7%, כלכלת צרפת ב-4.3% וכלכלת ספרד ב-4%.

מרץ צפוי להיות החודש הראשון של ירידה חדה בפעילות, עם כמה עסקים שכבר הודיעו על פיטורים וצמצום שעות עבודה לנשארים. מכון המחקר הגרמני Ifo מדווח ש־1.8 מיליון מקומות עבודה עשויים להימחק במדינה בחודשים הבאים, ועוד 6 מיליוני עובדים יספגו קיצוץ בהיקף המשרה שלהם.

כפי שצוין, סקר אמון או סנטימנט הצרכנים של הנציבות האירופית נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו בשבוע שעבר, שצפויות להוריד עוד יותר את אמון הצרכנים. רוב המדינות הגדולות במרחב האירו דיווחו עד 16 במארס.

אבל הסקר החמיץ גם את הצעדים שנקטו הממשלות במטרה לשכנע עסקים להמשיך להחזיק את עובדיהם בחודשים הבאים, גם כשהכנסותיהם יצנחו. האמצעים הללו, שאומצו גם בהשראת תוכנית גרמנית להגבלת האבטלה שיושמה בעקבות המשבר הפיננסי, כוללים הסכמה ממשלתית לכסות חלק גדול משכרם של העובדים שהעסקים במצוקה היו מפטרים ללא הסיוע הזה.

השעיית תשלומים והתחייבויות לשלם שכר עובדים

ממשלת דנמרק השיקה שבוע של פעולה ב-15 במרץ, כאשר היא התחייבה לשלם 75% משכר העובדים בחברות שנפגעו מן הקורונה והיו נאלצות לפטר 30% מעובדיהן או יותר מ-50 עובדים. ממשלות נוספות הודיעו על תוכניות סיוע דומות, כולל ממשלת בריטניה ביום שישי.

מדינות אירופה הכריזו גם על השעיית תשלומי שכירות ומשכנתא למשקי בית בקשיים פיננסיים כתוצאה מסגירת העסקים והפיטורים. הבנקים המרכזיים הורו לבנקים המסחריים להקל עם משקי בית שמתקשים כעת לפרוע חובות.

אך כל האמצעים הללו צפויים רק להאט ולא למנוע את העלייה באבטלה. חברת קפיטל אקונומיקס צופה ששיעור האבטלה במרחב האירו יעלה ביוני ליותר מ-9% מ-7.4% בינואר.

"סנטימנט העסקים והצרכנים יהיה חלש במיוחד עד שנראה אור בקצה המנהרה במה שנוגע למגיפה", אמרה מלאני דיבונו, כלכנית בחברה.

מכון Ifo בגרמניה הזדרז לפרסם את סקר סנטימנט העסקים שלו למארס ביום חמישי, שהראה שהיצרנים רשמו את ירידת האמון הגדולה ביותר ב-70 שנה.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"