גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לאופטימיות של חלל תקשורת יש כיסוי? תשואות האג"ח מלמדות על חשש מעתידה הרחוק

לחברת הלוויינים התחייבויות של 1.66 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, כאשר מרביתן נסחרות בתשואה של 21% • הדירקטוריון מעריך כי לחלל יתרות מזומנים גבוהות, שיאפשרו לה להמשיך בפעילותה השוטפת ● באפריל ימונה למנכ"ל החברה דן זיצ'ק, שכיהן קודם כמנכ"ל סאטקום

חיים רומנו / צילום: תמר מצפי
חיים רומנו / צילום: תמר מצפי

הדוחות הכספיים שפרסמה חברת חלל תקשורת לסיכום 2019, משדרים עסקים כרגיל, בזמן שאיגרות החוב הארוכות שלה מסדרות ט"ז ו-י"ז משקפות חשש ממשי מצד המשקיעים בנוגע ליכולתה לפרוע את התחייבויותיה העתידיות.

שתי סדרות אג"ח אלה, בעלות משך חיים ממוצע (מח"מ) של 3.3 שנים ו-3.2 שנים, בהתאמה, נסחרו היום לפי תשואות שנתיות לפדיון של 21% ו-36%, בהתאמה, בעוד סדרות ו' ו-י"ח נסחרות לפי תשואה חד-ספרתית (סדרה ט' בהיקף של כ-60 מיליון שקל תיפרע בשבוע הבא). יש לציין כי עיקר חובות החברה,בהיקף של 945 מיליון שקל, מרוכזים בסדרה ט"ז שנסחרת כאמור בתשואה של 21%.

מצבת ההתחייבויות הכוללת של חלל תקשורת  מסתכמת ב-1.66 מיליארד שקל. מסכום זה תידרש החברה לפרוע למחזיקי האג"ח תשלומי חוב (קרן וריבית) של 230 מיליון שקל ב-2020, 166 מיליון שקל ב-2021, 249 מיליון שקל ב-2022 ו-486 מיליון שקל ב-2023. בשלוש השנים שלאחר מכן (2024-2026) תידרש החברה לפרוע תשלומי חוב נוספים, בהיקף כולל של 784 מיליון שקל.

אל מול הפירעונות האלה מייצרת חלל תזרים שוטף ממכירת שירותי תקשורת לוויינית, וזאת לצד יתרת המזומנים שנמצאת כבר בקופתה ושהסתכמה בסוף 2019 ב-133 מיליון דולר (כ-480 מיליון שקל). בשנת 2019 ייצרה חלל תזרים של 53.4 מיליון דולר מפעילות שוטפת, וכן תזרים חופשי של 29.6 מיליון דולר, לאחר ניכוי השקעה של 23.74 מיליון דולר בלוויין "עמוס 17", ששוגר לחלל באוגוסט 2019. עם זאת, לפי שעה, לא מתכננת החברה רכישה של לוויין נוסף, כך שב-2020 לא אמורה לכאורה להתבצע השקעה מהותית מאין זו.

שווי החברה צנח ל-80 מיליון שקל

חלל, ששווייה הידרדר באופן דרמטי על רקע כמה אירועים משבריים בשנים האחרונות (אובדן הקשר עם הלוויין "עמוס 5", פיצוץ טיל השיגור של הלוויין "עמוס 6" וצו פירוק לבעלת השליטה לשעבר, חברת יורוקום של שאול אלוביץ), נסחרת כיום בשווי שוק של כ-80 מיליון שקל בלבד.

החברה מספקת שירותי תקשורת לוויינית באמצעות לווייני "עמוס 3" ו"עמוס 4" שבבעלותה, וכן באמצעות הלוויין "עמוס 7" שאותו חכרה עד לפברואר 2022. באמצע נובמבר 2019 התחילה החברה לספק שירותי תקשורת גם באמצעות הלוויין "עמוס 17", שגם הוא בבעלותה, ושצפוי להגדיל את היקף הכנסותיה החל ב-2020.

לדברי החברה, שלושת הלוויינים הוותיקים יותר מספקים שירותים בתפוסה כמעט מלאה - כך שחלל מתמקדת במכירות הלוויין "עמוס 17", המהווה את מנוע הצמיחה לשנים הקרובות. להערכת החברה, חלק מהזדמנויות המכירה ימומשו בתקופה הקרובה.

את 2019 סיימה חלל עם הכנסות של 82.4 מיליון דולר, המשקפות עלייה של 2.9% לעומת 2018. עיקר הכנסות החברה, בהיקף של 60.1 מיליון דולר, הגיעו מנקודת השמים 4 מעלות מערב, שבה פועלים "עמוס 3" ו"עמוס 7". שני הלקוחות העיקריים בנקודת שמים זו ב-2019 היו חברת שידורי הטלוויזיה yes, עם רכישת שירותים ב-21.6 מיליון דולר, וממשלת ישראל, שרכשה שירותים ב-21.1 מיליון דולר. נוסף על כך, רכשה ממשלת ישראל ב-2019 שירותים נוספים בנקודת שמים 65 מעלות מזרח, שבו פועל הלוויין "עמוס 4", תמורת 7.9 מיליון דולר.

לדברי חברת חלל, הסכם השירותים עם yes אמור להסתיים בינואר 2026, עם סיום חייו המשוער של "עמוס 3". צבר ההזמנות מ-yes עד לתאריך זה עומד על 118 מיליון דולר, ומספק לחברה לכאורה אופק לחמש השנים הקרובות. 

עם זאת, בכל הקשור לממשלת ישראל, רב הנסתר על הגלוי לפי שעה. בעקבות החלטתה של הנהלת חלל (שלא יצאה לבסוף אל הפועל) לרכוש את לוויין "עמוס 8" מידי חברת לוראל האמריקאית, קיבלה החברה מכתב מגורם ממשלתי בדבר כוונת גורמים ממשלתיים לפעול לבניית לוויין מתחרה בחברת התעשייה האווירית (תע"א) עבור נקודת שמים 4 מעלות מערב (שבה אמור היה להיות ממוקם "עמוס 8"). נכון להיום, מעריכה חלל כי להחלטת הממשלה לא תהיה השפעה על ההסכמים הקיימים עמה.

לפי שעה, אין לחלל יכולת להעריך כיצד תשפיע בניית הלוויין הממשלתי על חתימת הסכמים עם הממשלה, ואף אם לוויין זה יספק את כל צורכי הממשלה. כך או כך, מדגישה החברה כי היא ממשיכה לבחון את ההיתכנות והכדאיות של האלטרנטיבות העומדות בפניה, כולל תוכנית חליפית ללוויין בנקודה 4 מעלות מערב (שיחליף בעוד כחמש שנים את "עמוס 3"), ובכללן גם שיתוף פעולה אפשרי עם הממשלה.

משבר הקורונה עלול להשפיע לרעה

נכון להיום, מציגה חלל תקשורת צבר הזמנות כולל של 384 מיליון דולר לשנים הבאות, שמתוכו 42 מיליון דולר עבור הלוויין החדש "עמוס 17". בחברה מדגישים כי משבר הקורונה העולמי עלול להשפיע לרעה על קצב ההתקשרויות בחוזים חדשים עבור "עמוס 17" ואף להשפיע לרעה על גיוסים ומחזורי חובות עתידיים.

עוד נכתב בנוגע למשבר, דיווחה חלל כי עליית התשואות בשוק האג"ח עלולה להביא לגידול משמעותי במחירי ההון המשוקללים של החברה, וכפועל יוצא מכך לירידה בשווי ההוגן של הלוויינים שלה. כמו כן, מזהירה חלל כי "ככל שהמשבר יימשך, תיתכן שחיקה משמעותית בהון העצמי של החברה, לרבות עמידה באמות המידה הפיננסיות החלות על החברה מכוח שטרי איגרות החוב".

נכון לסוף 2019, הציגה חלל הון עצמי של 125.5 מיליון דולר, המהווה 18.8% מסך המאזן. את 2019 סיימה החברה עם עלייה של 10% ברווח הגולמי ל-28.5 מיליון דולר, אבל גם עם הפסד של 8.6 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 14.9 מיליון דולר שנרשם ב-2018. לדברי החברה, ההפסד נבע מהיחלשות הדולר מול השקל ב-2019. 

בסוף 2019 סיים דוד פולק את תפקידו כמנכ"ל חלל, לאחר כהונה של כ-24 שנים בחברה. ב-1 באפריל ימונה למנכ"ל דן זיצ'ק, שכיהן עד כה בתפקיד מנכ"ל סאטקום. לפי דירקטוריון החברה, בראשות היו"ר חיים רומנו, לחלל תקשורת יתרות מזומנים גבוהות, שיאפשרו לחברה להמשיך בפעילותה השוטפת כנדרש. 

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות