גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: איש אינו מרים את גופות המתים ברחובות אקוודור

מיליארד בני אדם, רבע מהאוכלוסייה העירונית בעולם, חיים בשכונות עוני ● מחופי הודו עד חופי אקוואדור הם עומדים בקו האש של המלחמה בנגיף הקורונה ● גם כאשר העקומות יורדות בשדות הקרב של אירופה וצפון אמריקה, אי־ודאות איומה שורה על ארצות הדרום

אזרחי אקוודור נושאים ארון קבורה מקרטון בדרך לבית קברות בגוואייאקיל / צילום: Luis Perez, Associated Press
אזרחי אקוודור נושאים ארון קבורה מקרטון בדרך לבית קברות בגוואייאקיל / צילום: Luis Perez, Associated Press

איטליה היא אחת משבע הדמוקרטיות התעשייתיות המובילות בעולם. התמ"ג שלה גדול משני טריליון (2,000 מיליארד) דולר בשנה. היא הייתה חלוצת הקורונה במערב. רק אתמול דחקה אותה ארה"ב למקום השני במספר מתיה. פגיעת המגפה באיטליה אנושה.

שני מתורגמנים, המתגוררים בנאפולי, קוננו בשבוע שעבר ב׳ניו יורק טיימס׳ על מר גורלו של מגזר כלכלי וחברתי שלם: עובדים עצמאים, עונתיים ולא-פורמליים, זאת אומרת מי שאינם יכולים להסתמך על סיוע ממשלתי. "לא ברור עד מתי הם יוכלו להשתייר". באזור מגוריהם, קמפאניה (שנאפולי היא בירתה), 41% עלולים לצנוח אל מתחת לקו העוני.

אמנם דרום איטליה ענייה יותר מן הצפון גם בימים כתיקונם. אבל 41% מתחת לקו העוני בארץ המדורגת במקום השישי בין הדמוקרטיות העשירות? ואם באיטליה, היש ספק מה עומדים להיות ממדי האסון בארצות העניות?

"בבקשה, התפלל למעננו"

אני עומד בקשר עם משפחה הודית אחת, שאני מכיר מזמן שחייתי בהודו. הגבר הוא באמצע שנות ה-50 שלו. בדרך כלל הוא עובד כנהג בשירות זרים, מסורת שהתחיל אביו לפניו. אשתו מבשלת ומנקה בבתי זרים. שניהם מתחלקים בדירה זעירה בדלהי עם שני בניהם וכלותיהם, ועם נכדה אחת בת שנתיים.

זה שבועיים שאין הם יכולים לצאת מן הדירה, אלא לחנות מזון סמוכה. אתמול כתב לי הבעל בווטסאפ, באנגלית רצוצה: "הכסף נגמר. לא יכולים לנהל את ההוצאות. בבקשה, התפלל למעננו".

נזכרתי באחת משיחותינו הראשונות, לפני שבע שנים. הוא אמר לי אז, במידה של גאווה, שהוא שייך למעמד הבינוני. הוא ואשתו השתכרו בערך 400 דולר בחודש. בינוניותו של המעמד הייתה מוטלת בספק כבר אז. עכשיו, כאשר בני הזוג וילדיהם הבוגרים כלואים בדירה, ואינם משתכרים, חייהם תלויים להם מנגד. אין כאן כל הפרזה.

ביום שבת הודיעו לפחות שלוש מדינות של הודו (יש בה 28, פלוס שבע "טריטוריות"), כי בדעתן להאריך את העוצר בשבועיים. ההערכה אתמול הייתה שהממשלה המרכזית תלך בעקבותיהן. לפני שבועיים, כאשר התחיל העוצר, הממשלה בדלהי הכריזה חד משמעית שלא תהיה הארכה. אבל ההכרזה הייתה לא יותר ממשאלת-לב.

הודו לא הייתה מוכנה למגפה. אבל קשה לפקוד עליה עוון, אלא באותו המובן שאפשר לפקוד אותו על כל ממשלות העולם.

 6 מיליארד ו-2.3 טריליון

הודו רוצה ללוות שישה מיליארד דולר כדי לטפל בתוצאות המיידיות של המשבר; שישה מיליארד כדי לטפל ב-1.3 מיליארד בני אדם. ארה"ב, עם רבע האוכלוסייה הזו, כבר הקצתה 2.3 טריליון דולר; ויום אחר יום מופרחים בוושינגטון מספרים אסטרונומיים נוספים (מושלי המדינות בארה"ב ביקשו אתמול שהקונגרס יקצה 500 מיליארד, כדי לאושש את תקציביהן של 50 המדינות; שר האוצר מבקש 250 מיליארד נוספים לסיוע בהול לעסקים מתמוטטים).

אין לאיש מושג מה יילד יום בהודו. מודלים מתמטיים אינם מסוגלים לחזות התפרצויות פתאומיות באזורי מגורים צפופים. מי שזוכרים את הסרט Slumdog Millionaire (תורגם לעברית כ"נער החידות ממומבאי") אולי יזכרו את שמה של דהאראווי (Dharavi), שכונת העוני הגדולה ביותר באסיה, עם מיליון תושבים. ביום שבת נרשם מקרה המוות הרביעי בדהאראווי, המיוחס לנגיף הקורונה. חמישה קילומטר משם נמצא האזור הפיננסי של מומבאיי, שהוא המקביל ההודי של וול סטריט. נקל לשער, או אולי דווקא קשה מאוד לשער, מה יקרה למומבאיי ולהודו אם קוביד-19 יגיח מדהאראווי אל העיר הגדולה.

"ריח הגופות הנרקבות תקוע בגרונך"

שאלות כאלה נשאלות עכשיו בכל רחבי העולם השלישי, מאקוודור בהרי האנדים של דרום אמריקה עד קניה במזרח אפריקה, מן הפיליפינים עד דרום אפריקה, מאיראן עד קובה. כל השמות המצוינים כאן נוגעים לארצות העומדות כבר בעיצומו של משבר קיומי, או מתקרבות במידה מסוכנת אל הסף.

אקוואדור היא הפתעה לא נעימה. גוואייאקיל, עיר הנמל הטרופית המהבילה שלה על שפת האוקיאנוס השקט, היא עכשיו שדה-קטל. "בתי החולים וחדרי המתים אינם עומדים בעומס", כותבת העיתונאית האקוואדורית, בלאנקה מונקאדה. "גופות מתגוללות ברחובות, או נעזבות בבתי המתים, או בטריילרים ובמגרשי חניה. ריח הגופות הנרקבות תקוע בגרונך כמיץ המרה, ולהקות של עיטים מתעופפות מעל העיר, מצפות לתורן לסעוד על בשר המתים". השלטונות אספו עד כה 1,350 גופות מבתים פרטיים. 60 גופות נאספות מדי יום ביומו.

תושבי גוואייאקיל נושאים את ארונות מתיהם על גבי מכוניות בכבישי העיר בדרך לקבורה / צילום: Filiberto Faustos, Associated Press

לזוועת גוואייקיל יש צדדים מקאבריים. גופות מוברחות מן העיר בכלי רכב פרטיים, על אף האיסור המפורש, כשהן מחופשות לנוסעים מנמנמים.

לא לגמרי ברור ערכה של הסטטיסטיקה הבאה מאקוואדור. אתמול נוסף רק אחוז אחד וטיפ-טיפה למספר הנדבקים. אבל ביום הקודם נרשמה עלייה מבהילה של כמעט 45%. נשיא אקוואדור הזהיר בסוף השבוע שעבר, כי בהיעדר בדיקות מקיפות, אפשר שהמספרים האלה ממעיטים מהיקף התפשטותו של הנגיף.

אקוואדור היא סיפור קלאסי של מחיר אנושי כבד, המשולם על הידוק חגורה בהשראת ארגונים פיננסיים בין לאומיים. היא יצואנית נפט, עם מושב בשולחן אופ"ק. היא ידעה ימים טובים, בסוף העשור הראשון של המאה, כאשר חבית נפט נמכרה בשלב מסוים ב-130 דולר, ומנהיגים שמאליים פופוליסטיים באמריקה הלטינית בזבזו את כספי אומותיהם במקום להתכונן ליום סגריר.

ארון קבורה ובו מת מנגיף הקורונה מחוץ לבית מגורים בגוואייאקיל / צילום: Filiberto Faustos, Associated Press

הבזבזן האקוואדורי היה כלכלן מבריק, חניך אוניברסיטה אמריקאית שנעשה אנטי-אמריקאי לתיאבון, רפאל קוריאה. למרבה האירוניה, קוריאה נידון בשבוע שעבר שלא בפניו לשמונה שנות מאסר על שחיתות בימי נשיאותו.

התמוטטות כלכלת הנפט הביאה את יורשו של קוריאה לצמצם הוצאות באופן דרסטי. אחד הקיצוצים כלל פיטורים המוניים של עובדים במערכת הבריאות. הוא כמובן לא יכול היה לדעת שאסון גדול ממשמש ובא. אבל האסון מצא את אקוואדור ענייה, חלשה וחשופה.

הסכנה הגדולה ביותר לעשירים: העניים

נתונים של האו"ם מראים, כי כמעט רבע מתושבי הערים בעולם מתגוררים בשכונות עוני, כמיליארד בני אדם: 370 מיליון בדרום-מזרח אסיה, 238 מיליון באפריקה שמדרום לסהרה, ו-227 מיליון בדרום אסיה ובמרכזה.

אלה מקומות של צפיפות, של זוהמה ושל איכות אוויר ירודה. בקיצור, זו קרקע פורייה לכל נגיף. הנגיפים הקטלניים ביותר של זמננו הבשילו בשכונות עוני. הסכנה הגדולה ביותר האורבת לבעלי אמצעים היא קרבתם הגיאוגרפית לשכונות העוני.

לפי נתוני האו"ם, "לפחות לחצי אוכלוסיית העולם אין גישה לשירותי בריאות בסיסיים. בארצות עשירות ועניות כאחת, מצוקת רפואית יכולה לדחוף אנשים אל פשיטת רגל ואל עוני".

אבל המכנה המשותף הזה בין העשירים לעניים הוא דקיק ורופף. כרגע, וברגעים הבאים, אין כל דמיון בין עניי Slumdog לעניי מנהטן ונאפולי. הארצות העשירות יכולות להתכופף ולהרים את הנופלים. ברחובות גוואייאקיל הם נשארים שרועים על הקרקע, והרימה אוכלת את בשרם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט