גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: העקומה תשתטח, הנפגעים מהקורונה הכלכלית לעומת זאת יישאו על גבם צלקות של שנים

חולי הקורונה ברובם המכריע יבריאו, אבל נפגעי הקורונה מבחינה כלכלית-חברתית יישאו הצלקות על גבם למשך שנים ● צריכה להתגבש תוכנית פעולה נחרצת לטפל בכלכלה ● ומה יהיה על הפנסיונרים בצל הריבית הנמוכה?

משבר הקורונה התחיל בתחום הבריאות, עבר לכלכלה אך יתמקד בתחום החברתי-כלכלי. משבר פיננסי כנראה לא יגיע. הבנקים המרכזיים הזרימו כזו כמות של כסף, שזה אולי הדבר היחיד שלא חסר היום בשווקים, חוץ אולי מעודף חמדנות שתמיד הייתה שם.

אינני מומחה לענייני בריאות. אך אם אני מנסה ללמוד ממה שנאמר בתחילת המגפה, ואנסה ליישם בדיוק את אותם הכללים ששימשו את המנהיגים כדי לשכנע אותנו בצדקת דרכם (ואכן צדקו לדעתי), שיש להטיל סגר ובידוד, אזי יש כמה מסקנות ברורות.

העקומה התחילה להשתטח לקראת אמצע אפריל. מעולם לא הייתה כוונת המנהיגים להרוג את הקורונה (לא ניתן), אלא לפרוס את התפשטותה על כמה שיותר זמן, כדי לאפשר לכמות חולים מסוימת להגיע לשיא המחלה בטווחי זמן שונים, ובכך לאפשר למערכת הבריאות לעמוד בעומס המקרים הקשים. כמו כן שיהיו מספיק מכונות הנשמה, מיטות בבתי החולים וצוות רפואי.

סגר מצוין, שחרור מגומגם

החלק הראשון בתוכנית עבד ככל הנראה מצוין: הבנה נכונה של המצב, קבלת החלטות טובה ויישום טוב. יש מקום לתת הרבה מילים טובות לעם הישראלי ששיתף פעולה באופן יוצא דופן וסייע לממשלה בהצלחת המדיניות. אגב, שיתוף פעולה זה נבע בעיקרו מהשקיפות שהאזרח קיבל, וכן מתחושת ההזדהות עם דרך הפתרון למשבר באותה נקודת זמן.

אך מה הלאה? הממשלה הייתה צריכה באותה הנחרצות ושקיפות לומר מה הפרמטרים שעליה לבדוק ולמצוא כדי לשחרר את הסגר במדורג ולהחזיר הכלכלה לפעולה. זה כנראה הזמן, וכל יום שעובר מהווה נזק של ממש, וחבל. הוא גם פוגע בהצלחת החלק הראשון, שהיה כנראה מוצלח מאוד.

משבר הבריאות ייפתר, העקומה תשתטח, כמות החולים הקשים תפחת ובמקביל יגדל מלאי הציוד הרפואי, מכונות הנשמה ועוד. אך זו לא הבעיה. עיקר הבעיה כבר התגלגלה למעשה למשבר כלכלי-חברתי חמור, שייקח זמן רב כדי באמת להתגבר עליו.

זו לא הערכה אפוקליפטית. המשק ישרוד ויתגבר, אלא שהמחיר שיהיה בדרך הוא קשה מנשוא. חולי הקורונה ברובם המכריע יבריאו, אך נפגעי הקורונה מבחינה כלכלית יישאו הצלקות על גבם למשך שנים. חלקם יגיעו לנקודת שבר כלכלי - אי עמידה בתשלומים, פשיטות רגל  ודחיקתם למטה מבחינת מעמד חברתי מינימלי. זה מחיר כבד ולא מובן מאליו. את אותם אנשים לא שאלו איך לטפל בקורונה, לא ביקשו הסכמתם להוציאם לחל"ת או לסגור להם את המלון או המסעדה, או חנות. אך הם אלו שיצטרכו לשלם את המחיר.

אם מפנימים את המחיר הזה, צריכה להתגבש תוכנית פעולה נחרצת לטפל בכלכלה. הזמן הזה כבר הגיע. לשמחת כולנו, אין היום אילוץ של חוסר ציוד רפואי או מיטות שיכול להביא למוות בקרב נדבקי הקורונה. ואם אכן יש מעט דרגת חופש בתחום, היא חייבת להיות כל כולה מוענקת לתחום הכלכלי. לא ניתן ברמה המוסרית לשקול על כפות המאזניים את חייהם של נפטרי הקורונה אל מול חייהם, עם רעב, קושי נפשי ועוד, של נפגעי הקורונה השורדים. אך ברגע שאין יותר מחיר לנפטרי קורונה, כי ניתן לטפל כבר בעומס, הרי שהשאלה המוסרית התחלפה והיא כעת האם ניתן להמשיך בסגר כדי למנוע עוד קצת את קצב ההתפשטות (ללא השפעה על התמותה) לעומת החזרת הכלכלה בהקדם לטובת שיפור מיידי של נפגעי הקורונה השורדים. נראה כי התשובה היא נחרצת. כעת תורם של נפגעי הקורונה לקבל את המשקל הגדול בשיקולי המנהיגים, ואין זמן לבזבז.

הטיפול במשבר לווה בהצהרות חשובות וברורות די מההתחלה. זה היה גורם מכריע בניהול המשבר ובאמינות שנרכשה למנהיגים. ידעו לתת רמיזות מראש, רמיזות קשוחות, ואחר כך דאגו לומר שהאכיפה תהיה קצת פחות הדוקה. זה עבד מצוין. דאגו לומר שיהיה אוכל לכולם ואכן היה. טרחו לספר על נייר טואלט, וגם זה היה. בנקים עבדו, כספומטים, אוכל ובתי מרקחת לרוב. לרגע לא הייתה תחושת אחרית הימים. את הנחרצות הזו, השקיפות והבהירות למהלכים קדימה יש לעשות גם כעת, ליציאה מהמצב הקיים. בלי מפת דרכים ברורה של הדרך ליציאה מהמשבר, ואף האמונה שזה יצליח, נפגעי הקורונה לא רואים את האור בקצה המנהרה. קשה לעבור את היומיום מהבית, בפרט לאנשים שלא התרגלו ולא רוצים להיות מובטלים או נתמכים.

תועלות והשלכות עתידיות

עבודה מרחוק, עבודה מהבית. זה נראה פתאום כל כך מעשי, קל ואפילו יעיל. יש חיסכון של זמן נסיעה, מצמצמים זיהום אויר, שעות העבודה גדלות ואפילו מספיקים להגניב ארוחה קלה בצהרים עם מי שנמצא בבית. יש יכולת של ניהול ושליטה מרחוק. ההטמעה האגרסיבית שנכפתה עלינו הייתה מאוד מוצלחת ומשכנעת.

היבטים חברתיים של מבודדים יעלו לסדר היום. יש בקרבנו לא מעט אנשים כאלו, שבימי השגרה הם פחות או יותר שקופים. אבל הפעם אנו מבינים מה זה אומר. יש קושי אמיתי בגיל השלישי כאשר לא ניתן לקיים קשר חברתי, משפחתי ובכלל. צורך זה ייצור מסגרות חדשות ואולי גם הטכנולוגיה תיכנס הרבה יותר חזק לנושא הזה. צורך יש, יכולת יש, סביר לכן שהפתרון הטוב גם יגיע.

הגלובליזציה תעבור מחשבה לגבי דברים הכרחיים לכל מדינה. הכלכלה הגלובלית לא תיעצר. אך המגמה של העברת כל הייצור, לייבוא או ייצוא רק לפי מחיר תעבור שינוי. יכולות חיוניות, של שליטה על שרידות במצבי קיצון, יישארו במדינה ולא יימסרו לידיים חיצוניות, גם אם זה יותר זול שם. השליטה הזו התבררה כהכרח.

הכלכלה הגלובלית ושוקי ההון הפכו לפגיעים במיוחד, אחרי הטלטלה הפיננסית של 2008 וכעת במשבר הקורונה 2020. בכל העולם המדיניות המוניטרית והפיסקאלית נוצלה במלואה ואף מעבר למה שניתן היה לדמיין קודם לכן, כך שאם מסיבה כלשהי יצוץ זעזוע נוסף, כבר לא נותרו כלים לטפל בו.

בנקים מרכזיים הפכו לספקי נזילות (רוכשי אג"ח מדינה), משקיעים ספקולנטים (רכישת אג"ח זבל ואף מניות). במילים אחרות, הם הפכו לקרנות ההשקעה הכי גדולות בעולם. הם מהמרים על הכלכלה, אך בדרך מספקים חילוץ בתנאי דה-לוקס דווקא למשקיעים שלקחו סיכון גדול. מי שלקח סיכון בשוק עד היום הרוויח. כאשר הוא צפוי להפסיד, בא הבנק המרכזי ומחלץ אותו ברווח. ועל חשבון מי? על חשבון כלל הציבור (שהבנק שייך למדינה שלו, ומי שמחזיקים במטבע הזה), ולחלקו הגדול בכלל לא היה דבר בניירות הערך שנרכשו. הציבור ישלם בדרך זו או אחרת. את ההשלכות מכך נלמד כולנו יחד בעתיד.

ריבית הבנקים המרכזיים תישאר נמוכה גם אחרי הקורונה, ולא תוכל לעלות (גם מחשש משבר חובות), כך שיהיה קשה להשיג תשואה סבירה על השקעה רגילה.

נוכח הריביות הנמוכות, לפנסיונרים תהיה בעיה קשה מאוד. לא תהיה תשואה שנים רבות קדימה על השקעותיהם, לרבות בקרנות הפנסיה שלהם. להם כבר אין זמן לתקן את החוסר שנוצר. הייתה להם תוכנית איך לחיות בכבוד עם הפנסיה, כאשר התשואה הפנימית בה הייתה סבירה. 

הכותב הוא יו"ר הראל פיננסים. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם