גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדאי להפנים - בתקופה מאתגרת כזו רק הגמישים שורדים

קצב השינויים המהיר שכולנו חווים כיום דורש מהעולם העסקי היערכות מיידית להווה ולעתיד לבוא. גישת האג'ייל (Agile) לניהול, השואפת ליצור ארגונים גמישים המתאימים עצמם בזריזות לשינויים, יכולה להועיל בכך

גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

ברוך גסול / צילום: בנק הפועלים

הכתבה בשיתוף בנק הפועלים

אנדי גרוב, המנכ"ל המיתולוגי של אינטל, קבע "רק הפרנואידים שורדים", ונראה כי בעקבות מגפת הקורונה כולנו אימצנו את גישתו והפכנו "פרנואידים" לעת מצוא. משרד הבריאות מורה להסתגר בבתים, לעטות מסכות, לרחוץ ידיים כל שעתיים... והיי, מתי לאחרונה לחצתם יד למישהו?

אך עם התמתנות קצב ההדבקה והתייצבות מספר החולים הקשים, מתברר יותר ויותר כי ההשפעה העמוקה והמהותית של משבר הקורונה היא החברתית כלכלית, ולאו דווקא הפגיעה הבריאותית כשלעצמה. עשרות אלפי העסקים שנאלצו לסגור את פעילותם ומעל מיליון מבקשי עבודה חדשים הם פני המשבר בארץ ובעולם.

במקביל לאימוץ כללי התנהגות אישיים חדשים מותאמים למצב, עסקים וחברות חייבים להתאים עצמם לנורמלי החדש (the new normal). כפי שאחרי המשבר הפיננסי של שנת 2008 התאים עצמו העולם הפיננסי לנורמלי חדש של סביבת ריבית אפסית, כעת ניאלץ כולנו, מעסקים זעירים ועד חברות ענק, להתאים עצמנו לנורמלי החדש והפעם בעולם הראלי.

לחזק את יכולת התגובה של הארגון

גישת האג'ייל (Agile) לניהול יכולה לתרום בצורה משמעותית לכל חברה השואפת לחזק את יכולתה להגיב במהירות למציאות המשתנה לנגד עינינו בקצב חסר תקדים. גישה זו תפסה תאוצה בשנים האחרונות. מקורה של הגישה בתהליכי פיתוח תוכנה בתחילת שנות האלפיים, אולם מאז התפתחה והשתכללה וחדרה למגוון תעשיות החל בשירותים, פיננסים, תעשייה וייצור וכמובן ההייטק.

שיטת האג'ייל שואפת ליצור ארגונים גמישים, זריזים ומהירים. ארגונים היכולים להתאים עצמם לשינויים במצב המשקי והתחרותי. הפופולריות של השיטה נבעה בראש ובראשונה מקצב השינוי הגובר, שהוזן ע"י ההתפתחויות הדרמתיות בטכנולוגיה ומהשינויים המהירים בהתנהגות הצרכנים שניזונו משינויים טכנולוגיים אלו.

השבועות האחרונים וקצב השינויים שכולנו חווים מגמדים את קצבי השינוי המהירים שהכרנו לכדי סרט בהילוך איטי. שעורי אבטלה הקופצים כמעט בין לילה מ-4% לשיא היסטורי עגום של מעל 26%; עצירה כמעט מלאה של מסחר ומתן שירות פיזי; העדפה מוחלטת לקניות ברשת ומשלוחים; תעשיות שלמות המפסיקות לפעול; ישיבות צוות ודיוני הנהלה המומרים במפגשי זום ועוד.

נראה כי חברות ומוסדות שפעלו ערב המשבר בשיטות אג'יליות הצליחו לרתום יכולות אלו לשינויים מהירים באופן פעילותם וסיכוייהם לצלוח ואף להצליח בתקופה מאתגרת זאת גבוהים. בפרפרזה על אנדי גרוב, ניתן לומר כי רק הגמישים שורדים.

הדוגמאות מגוונות: החל מיחידות המודיעין 81 ו-8200, שרתמו צוותי משימה למגוון פיתוחים בתחומי ההנשמה המלאכותית, הדאטה והניטור, דרך בתי חולים שהתאימו מחלקות שלמות ואף חניונים לפתרונות אד הוק לטיפול בחולים מדבקים וכלה במסעדות ומתחמי אירוח שהסבו עצמם לפעילות קייטרינג והסעדה.

הבנקים מתאימים עצמם לשינוי ולקצב

משבר הקורונה תפס את הסקטור הבנקאי כולו ואת בנק הפועלים בעיצומו של תהליך שינוי מקיף, כאשר כוחות מנוגדים פועלים על המערכת. מצד אחד בנקים יציבים עם רמות הון ונזילות גבוהות, תוצאה של ניהול קפדני ופיקוח הדוק. מאידך לחץ על המודל העסקי, רגולציה הפועלת להקל על שחקנים חדשים ביחס לבנקים, שינויים משמעותיים בטעמי הלקוחות והתחזקות של מתחרים חדשים בדמות חברות הפינטק וענקיות הטכנולוגיה.

הבנקים מחזקים בשנים האחרונות את חוויית הלקוח בדיגיטל, מסיטים פעילות בנקאית פשוטה לאינטרנט ולאפליקציות ואף משנים מן הייסוד קווי פעילות שלמים כגון תשלומים שעברו בקצב גובר לאפליקציית ביט ודומיה.

אסטרטגיה זאת נחלה הצלחה וע"פ נתוני בנק ישראל אחוז הפעולות המבוצעות בדיגיטל גדל בצורה עקבית, חצה את רף 50%, ובחלק מהבנקים אף הגיע ל-80% בחודש האחרון.

כמו בנקים מובילים בעולם, פעל בנק הפועלים בשלוש שנים האחרונות להתאים עצמו לקצב השינוי המתגבר. על מנת לחזק את המיקוד בלקוחותינו ובמיוחד על מנת לקצר את זמני פיתוח המוצרים, בחר הבנק לאמץ את עקרונות שיטת האג'ייל בתהליכי הפיתוח וניהול המוצרים.

מספר עקרונות מרכזיים עמדו בבסיס ההערכות שלנו בהפועלים לאימוץ הגישה האג'ילית - עקרונות שבהתאמות הנדרשות יכולים לסייע לחברות נוספות להתאים עצמן למציאות המשתנה מול ענינו.

* אג'ייל היא בראש ובראשונה מצב תודעתי (mindset) - מרמת המנכ"ל ועד אחרון העובדים בצוותי המשימה. פתיחה של הסנסורים האישיים והארגוניים להבנה רציפה של מצב השוק, הארגון והפעילות. ולא פחות חשוב הנכונות המתמדת לשנות ולהתאים.

* צוותי משימה קטנים - צוותים של שבעה עד עשרה עובדים, הכוללים את כל הכישורים הנדרשים על מנת ליזום, לפתח ולהעביר לייצור.

* העצמה של הצוותים - עובדים המבינים את המטרה שלשמה הם מתאמצים ומקבלים אוטונומיה לבצע את המשימה בצורה הטובה ביותר על פי שיקול דעתם, הם העובדים המחוייבים והאפקטיביים ביותר.

לדוגמה, עם פרוץ המשבר רצינו לאפשר ללקוחותינו לדחות תשלומי אשראי בצורה הפשוטה ביותר בדיגיטל, יכולת שלא הייתה קיימת עד כה. הגדרנו מטרה תהליך עצמאי דיגיטלי באופן מלא תוך מזעור עלות הדחיה והקלה על תזרים המזומנים. המשימה הוצגה לקבוצה של 10 עובדים. אנשי אשראי, מפתחי back end המכירים את ליבת האשראי של הבנק ומפתחי front end האמונים על חווית הלקוח. קבוצה מופלאה זאת גיבשה את הפתרונות, פיתחה, בדקה ויישמה את הפתרון הנבחר בתוך שבועיים ואפשרה לעשרות אלפי לקוחות להקל על מצבם הפיננסי.

* נכונות לקבל טעויות - זאת תמונת הראי של העצמת העובדים. יש המעדיפים תכנון ארוך טווח ומוקפד, ניתוח של כל תרחיש וסיכון אפשרי, מדרג אישורים מובנה וארוך עד לקבלת החלטה. בגישה האג'ילית, אנו כמנהלים מסמנים כיוון, מקצים את המשאבים וסומכים על הצוותים שיעבדו מהר, יתנסו וילמדו. גם אם טועים בכיוון, הצוותים מזהים את הבעיה מהר ומתקנים את פעילותם. הניסיון שלנו מראה כי ה"בזבוז" מתיקון הטעויות קטן בהרבה מהחיסכון שבזמן ההמתנה עד לקבלת אישורים במתכונת עבודה מסורתית. היום יותר מתמיד It's all about time to market.

* תעדוף רציף - כל חברה יוצרת לעצמה תוכנית עבודה חודשית, רבעונית, שנתית ולעיתים תוכניות ארוכות יותר. הצמדות לתוכנית הנה טעות בסיסית. המטרות וכוכב הצפון של העסק חייבים להיות ברורים, אך הדרך להשיגן, תוכנית הפעולה האופרטיבית חייבת להיות מותאמת באופן רציף למציאות המשתנה, לתהליכי למידה, ולמשוב מוקדם.

* העקרון האחרון, אימוץ גישת ה-MVP, ולא, לא מדובר על ה-Most valuable player ב-NBA. אלא על הגדרה ברורה בכל מוצר או שירות מפותחים - מהו ה-Minimal Viable Product. מהו המוצר או שירות המינימלי איתו ניתן לצאת לשוק מבלי להמתין למוצר המושלם.

לגישה זאת, הרווחת בתעשיית ההייטק, שני יתרונות בולטים: ראשית הקדמת הערך, קבלת ההכנסות וראשוניות בשוק; וחשוב מכך משוב מוקדם המאפשר לצוותי הפיתוח להבין את העדפת הלקוחות הלכה למעשה ולהתאים את המוצרים בגרסאות העוקבות. גישה זו מאפשרת לכל חברה גם להקטין את ההימור על מוצר או שירות חדשים ולוודא רלוונטיות של מאמצי הפיתוח.

בשורה התחתונה, כיום, יותר מתמיד ללקוחותינו אין סבלנות ואין זמן, וכבנק מוביל אנו חייבים לפעול מהר, להבין את צרכי הלקוחות ולתת מענה בעולמות האשראי, התשלומים, ההשקעות ובכלל. תרבות ארגונית קשה לשנות וקשה אף יותר לחקות, אבל אימוץ מתודות ניהול מתקדמות כגון אג'ייל יכולות לסייע להנהלות ולחברות באשר הן.

* הכותב הוא מנהל אגף שבט האשראי הקמעונאי בחטיבת החדשנות והאסטרטגיה,
קבוצת פיתוח מוצרי האשראי הקמעונאי של בנק הפועלים

** המידע המופיע בכתבה זו הינו מידע כללי בלבד ונכון ליום 27.4.2020. המידע יכול להיות חלקי ו/או לא מעודכן ואינו מהווה ייעוץ או תחליף ליעוץ פרטני ו/או מקצועי המתחשב בנתוניו של כל אדם ומותאם לו באופן אישי. לפני קבלת החלטה משפטית ו/או כלכלית מומלץ להיוועץ עם עו"ד או מומחה פיננסי המתמחים בתחום הרלוונטי ואשר יוכלו לייעץ על סמך נתונים ספציפיים שיוצגו בפניהם.

עוד כתבות

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי