גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - הקנאות הכלכלית החדשה בארה"ב: "כל מה שיידרש"

המערכת האמריקאית משילה את כל עכבותיה בניסיון להישאר בחיים ● משמעת פיסקלית? היא נראית כמו צילום דוהה מ-1928

הנשיא היוצא הובר (משמאל) והנשיא הנכנס רוזוולט / צילום מתוך ויקימדיה - Photograph from Architect of the Capitol
הנשיא היוצא הובר (משמאל) והנשיא הנכנס רוזוולט / צילום מתוך ויקימדיה - Photograph from Architect of the Capitol

קורא אחד מואיל להסב את תשומת לבי לטעות דפוס בטור קודם. "כתבת שהדמוקרטים בארה"ב משלו בכיפה הפוליטית 50 שנה לאחר ניצחונם ב-1932. בוודאי התכוונת לכתוב 20 שנה, מפני שהלוא הם הפסידו את הנשיאות ב-1952".

לא, התכוונתי בהחלט ל-50 שנה. הדמוקרטים משלו בכיפה הפוליטית בזכות שליטתם הכמעט לא-מופרעת בקונגרס. הם כיוונו את פעולת החקיקה של ארה"ב, ושלושת הנשיאים הרפובליקאים, או שניים וחצי, בין 1952 ל-1976, הניחו להם להכתיב את הקצב.

הדמוקרטים השתמשו ברוב שלהם כדי להגדיל באופן היסטורי את תפקידה של הממשלה בכלכלה. הם יצרו בפעם הראשונה בתולדות ארה"ב רשת ביטחון חברתית: ביטוח לאומי, ביטוח רפואי למעוטי-יכולת ולקשישים, שכר מינימום פדרלי, תלושי מזון, מענקי אבטלה. והם אימצו את החקיקה המקפת ביותר בתולדות ארה"ב לשיווי זכויות האזרח ולהבטחת הזכות להצביע.

הבכורה הדמוקרטית נולדה על עיי ההריסות של השפל הכלכלי הגדול, זה שנולד בסוף 1929, ונמשך, בדרגות משתנות של עוצמה, עד שארה"ב הצטרפה אל מלחמת העולם השנייה, 11 שנה אחר כך.

שנות ה-20 של המאה ה-20 עמדו בסימן אישור של תבניות מחשבה, שאמריקאים קוראים "שמרניות" ואירופים קוראים "ליברליות": שוק חופשי, ממשלה מרוחקת, פיקוח מוגבל.

כאשר התחיל המשבר הקוסמי ששינה את מהלך ההיסטוריה, לארה"ב היה נשיא רפובליקאי שזה מקרוב נבחר. שמו היה הרברט הובר. הוא היה מבורך בכישורים יוצאים מגדר הרגיל. במובנים רבים, הוא היה מוכן לנשיאות יותר מכל קודמיו.

כאשר קודמיו רצו ליישב משברים, הם היו קוראים להובר. הוא האכיל את הרעבים באירופה של ימי מלחמת העולם הראשונה. כשארה"ב הצטרפה למלחמה, הוא הופקד על אספקת מזון סדירה לאמריקאים. הוא הועמד בראש מאמץ ההצלה של קורבנות המיסיסיפי, לאחר ההצפות הגדולות ביותר בתולדות ארה"ב, ב-1927.

אבל הוא לא הצליח להציל את מיליוני קורבנותיו של השפל הגדול. המונים רעבו ללחם. פחד השתלט על הארץ העשירה ביותר בעולם. כאשר המוני חיילים משוחררים עלו על וושינגטון, ב-1932, בדרישה לקבל בונוס כדי שיוכלו לפרנס את משפחותיהם, הובר שיסה בהם טנקים.

"כולנו קיינסיאנים"

הובר יצא מגדרו לאזן את תקציב הממשלה. זה משהו שהיה מובן מאליו בשעתו. אחריות פיסקלית הייתה כורח המציאות. אגב, רוב הדמוקרטים הסכימו איתה, כולל יריבו של הובר בבחירות של 1932, פרנקלין דלאנו רוזוולט.

אבל רוזוולט שינה את טעמו. הכלכלן והוגה הדעות ג'ון מיינארד קיינס, אחד האנשים החכמים ביותר של המאה ה-20, כתב את ספר הספרים של הכלכלה המדינית, 'התיאוריה הכללית של תעסוקה, ריבית וכסף', שהעניק את הבסיס התיאורטי לתקציבים גירעוניים בזמן משבר.

בסוף חייו היו לקיינס הרהורי חרטה, אבל הוא נעשה הנביא של פרקטיקה כלכלית חדשה, אשר כיוונה את הדמוקרטיות המערביות במשך עשרות שנים, והייתה מזוהה בארה"ב עם המפלגה הדמוקרטית. נשיא רפובליקאי, ריצ'רד ניקסון, אמר 30 שנה ויותר אחר כך, "כולנו קיינסיאנים". לזה התכוונתי כשכתבתי על 50 שנות הבכורה הדמוקרטית.

"הממשלה הגדולה"

סביב 1980, רונלד רייגן ומרגרט תאצ'ר אסרו מלחמה על הגיונה של הכלכלה הקיינסיאנית. רייגן הטיל על דורו את המשימה לכווץ את "הממשלה הגדולה" מיסודן של שנות ה-30. למרבה האירוניה, המשימה הזו הושגה בין השאר באמצעות הגדלה מסיבית של הגירעון.

אירוניה אחרת הייתה שבין רייגן לדונלד טראמפ, רק נשיא אחד עסק ברצינות בניסיון לאזן את התקציב: הדמוקרט ביל קלינטון, בין השאר באמצעות מסים חדשים. אבל מחוץ לשנתיים-שלוש תחת קלינטון, הגירעון הוסיף לתפוח.

הכול כמובן בטל בשישים לעומת ימי הקורונה. בסוף שנת הכספים הנוכחית בארה"ב (מסתיימת בספטמבר), לממשלה יהיה גירעון של 3.8 טריליון דולר, 18.6% של התוצר המקומי הגולמי. ב-2022, החוב הלאומי של ארה"ב יעמוד על 106% של התמ"ג (נתוני 'הוועדה למען תקציב פדרלי אחראי').

המפלגה הרפובליקאית היא עכשיו שושבינה שוות זכויות בהנפקת ההקצאות הגירעוניות ביותר בדברי ימי האדם. אנשי ימין שהעדיפו כי תיבש ימינם לפני שיצביעו לטובת דולר גירעוני אחד ויחיד מצביעים עכשיו כלאחר יד לטובת מישכון של מישכון של מישכון המשכנתא. הם עושים כן כי אין ברירה. את מקום קנאותו של הרברט הובר באיזון התקציב תופסת קנאות חדשה: "כל מה שיידרש" (whatever it takes).

זה מה שאומר, או לפחות עושה, ג'רום פאוול, נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב. הטור הזה נכתב לפני פגישת ההנהלה של הבנק ביום ד' השבוע. לפני הפגישה אמרו יודעי דבר שיש כלים חדשים באמתחתו של פאוול. חדשים? לאחר שהוא איפס את הריבית והציף את המערכת הבנקאית בדולרים זולים?

"עסקה של אמריקה"

הרפובליקאים חולמים עכשיו בהקיץ שהם יצליחו להחזיר את עטרת המשמעת הפיסקלית אל יושנה. אין זה אלא הד קלוש של תקוות קודמות, לפני ארבעים שנה, למחות את עקבות הרפורמות הגדולות של רוזוולט משנות ה-30.

הנשיא רייגן נתן לתקווה הזו ביטוי סמלי: הוא תלה במשרדו דיוקן של קלווין קולידג', הנשיא הרפובליקאי האחרון לפני השפל הגדול. קולידג' זכור על המימרה "עסקה של אמריקה הוא עסקים". הוא לא חשב שעסקה של הממשלה הוא להתערב בעסקים. רייגן אהב להגיד כי "הממשלה אינה יכולה לפתור בעיות מפני שהיא-היא הבעיה".

מה מאוד התרחקנו מן הימים ההם ומן התקוות ההן. דונלד טראמפ התחיל את התהליך של ניתוק הימין האמריקאי ממורשתו הליברלית/גלובליסטית. אסון הקורונה מביא את התהליך הזה אל שיאו, או אל מיצויו. המערכת משילה את כל עכבותיה בניסיון להישאר בחיים.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק