גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחידה מפה, סמכויות משם: מספר השרים אולי מרגיז, אבל העלות הגבוהה באמת היא המצאת משרדי הממשלה

"המשרד לחיזוק ולקידום קהילתי" שהוקם במיוחד עבור אורלי לוי–אבקסיס הוא רק סימפטום למספר המשרדים המנופח בישראל ביחס לעולם • רק לפני שנתיים הממשלה קיבלה החלטה לצמצם את מספרם משמעותית ולחסוך כמיליארד שקל בשנה, אבל לאף אחד אין כוונה ליישם

אורלי לוי-אבקסיס / צילום: תמר מצפי
אורלי לוי-אבקסיס / צילום: תמר מצפי

ערב השבעת הממשלה ה-35 של מדינת ישראל, פרסמו סיעות הליכוד וגשר את ההסכם הקואליציוני ביניהן. השורה התחתונה של ההסכם: משרד ממשלתי חדש נולד, המשרד לחיזוק ולקידום קהילתי שבראשו תעמוד אורלי לוי-אבקסיס. זה לא יהיה המשרד החדש האחרון שנראה בממשלה הקרובה. צפויים עוד 2-3 נוספים שיביאו אותנו לשיא של כל הזמנים.

ביקורת רבה הופנתה, בצדק, כלפי מספר השרים שעתידים לשבת סביב שולחן הממשלה החדשה וסגניהם. זה בהחלט צורם, אבל העלות הגבוהה באמת נמצאת בריבוי משרדי הממשלה ולא במספר השרים.

מאז הקמת המדינה, ובמיוחד בעשורים האחרונים, זינק מספר משרדי הממשלה בצורה דרמטית, מ-18 בתחילת שנות ה-60 ועד ליותר מ-30 כיום. מעבר למחיר הכלכלי הגבוה, יש לכך מחירים כבדים נוספים.

ריבוי משרדים ופיצול משרדים לתתי משרדים שעוסקים בתחומים חופפים יוצרים ביורוקרטיה כבדה, מסרבלים את תהליכי קבלת ההחלטות ויוצרים תחרות על תחומי אחריות באופן שפוגע בטיפול יעיל ורציף בנושאים חשובים.

הדוגמה הבולטת ביותר היא לכך היא פיצול סמכויותיו של משרד החוץ לחלקים רבים, כפי שהעיר גם לאחרונה מבקר המדינה.

בדוח של צוות במשרד האוצר נכתב בהקשר הזה כי "בשנים האחרונות גדל היקף פעילות משרדי ממשלה המבצעים פעילות בחו"ל בתחומים שהיו מסורתית מטופלים על ידי משרד החוץ. הדבר פוגע ביכולתה של מדינת ישראל לנהל אסטרטגיית מדיניות חוץ אחידה, בגיבוש סדרי עדיפויות ובהקצאת משאבים יעילה. בין המלצות הצוות, מוצע כי פעילויות המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה, משרד התפוצות והמשרד לשיתוף פעולה אזורי יאוחדו למשרד החוץ".

לכל אלה צריך להוסיף כמובן גם את העלות הכלכלית הישירה. על פי דוח של משרד האוצר שנכתב ביחס לממשלה ה-20 שמנתה 29 משרדים, צמצום מספר המשרדים ל-17 יביא לחיסכון של 800 מיליון שקל בשנה.צמצום ל-14 משרדים כבר יניב חיסכון של 1.2 מיליארד שקל בשנה. במקום זה, מספר המשרדים צפוי לזנק ל-32, מה שידרוש כמובן עוד תקנים, עוד משרדים, עוד יועצים ועוד תקציבים.

משרדי הממשלה התנפחו בלי פרופורציה

ההחלטות הנכונות מתקבלות ולא מיושמות

הבעיה שבממשלה גדולה ומרובת משרדים עלתה לא פעם בהמלצות של גורמי המקצוע ואף בהחלטות ממשלה. יותר מפעם אחת כבר הוחלט על ביטולם של משרדים שנחיצותם מוטלת בספק, או על איחודם ומיזוגם למשרדים אחרים. ההחלטות האלה מעולם לא יושמו.

הדוגמה האחרונה היא צוות בין משרדי שכלל נציגים ממשרדי האוצר, ראש הממשלה, המשפטים ומניצבות שירות המדינה. אותו צוות המליץ בין היתר על הגבלת מספר המשרדים על 17 לכל היותר וכי שר לא יוכל לכהן ביותר מאשר במשרד אחד.

כשהממשלה התכנסה לאשר את תקציב המדינה לשנת 2019, היא אישרה את המתווה הזה בדיוק, אבל גם קבעה שהוא יחול רק מהממשלה הבאה. עכשיו כשהממשלה ה-35 כבר כאן, אין לה שום כוונה ליישם את ההמלצות הללו. להפך. במשרד האוצר הזהירו כי אם צמצום המשרדים לא ייושם, יידרשו קיצוצים ממקומות אחרים כדי לשלם על כך.

למה במקום לצמצם מקימים עוד ועוד משרדים? ד"ר עופר קניג, עמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה שפרסם סקירה בנושא, מנסה להסביר. "לפעמים הקמת משרד חדש נולדת מצורך אמיתי. המשרד להגנת הסביבה למשל נולד מתוך צורך, וכך גם משרד התרבות והספורט שהוקם בסוף שנות ה-90. אלו תחומים שניתן להצדיק.

"מעבר לכך, פעמים רבות מקימים משרד מתוך רצון לדאוג לסידור עבודה או מתוך רצון לתת לשר תחושה של כבוד. בעבר היה מקובל למנות שרים ללא תיק, כחלק מאילוצים קואליציוניים. אלא שהתואר הזה זכה לתדמית ציבורית שלילית. ‘המצאתם’ של משרדים חדשים, גם אם הם הופקדו על נושא צר וקיקיוני, מנעה מהשר לשאת את התואר הלא מחמיא של שר ללא תיק. אבל למעשה, מבחינה משילותית נקייה היה עדיף לנו שאורלי לוי-אבקסיס הייתה ממונה לשרה ללא תיק במקום להקים עוד משרד שיכלול כנראה מחלקת כוח אדם, חשבות ועוד, וינסה לספח תחומי אחריות ממשרדים אחרים".

קניג מסרב לקבל את הטיעון שלפיו מספר גדול של שרים הוא מחיר סביר שצריך לשלם כשמקימים ממשלת אחדות רחבה. "זה לא נכון, גם ביחס למספר המשרדים וגם ביחס למספר השרים. בממשלות אחדות קודמות, הקואליציות מנו הרבה יותר ח"כים, לעתים בסביבות ה-100. למרות זאת, מספר השרים והמשרדים היה נמוך בהרבה. הפעם מדובר קואליציה של 73 ח"כים שלכמעט כולם יש תפקיד מעבר להיותם חברי פרלמנט רגילים".

חריגים לרעה ביחס לעולם

מניתוח שערך ד"ר קניג עולה שישראל בולטת לשלילה אם משווים אותה למדינות אחרות בעולם בעלות מספר תושבים דומה. כך למשל, בדנמרק ובהולנד פועלים 18 משרדי ממשלה, בפורטוגל 16 ובאוסטריה ובהולנד 11 בלבד. על פי דוח הצוות הבין משרדי, בין המשרדים הייחודיים לישראל נמנים משרד המדע, משרד העלייה והקליטה, המשרד לשירותי דת, משרד התקשורת, משרד התיירות והמשרד לאזרחים ותיקים, שהפך בינתיים למשרד לשוויון חברתי.

היבט נוסף שעולה מהניתוח של ד"ר קניג הוא היחס שבין מספר השרים לבין מספר המשרדים. לעתים קרובות בישראל שרים אחראים על יותר ממשרד אחד. לדוגמה, בממשלה האחרונה ישראל כ"ץ החזיק לאורך רוב הקדנציה גם במשרד התחבורה וגם במשרד לענייני מודיעין וגלעד ארדן החזיק גם במשרד לביטחון פנים וגם במשרד לעניינים אסטרטגיים. במדינות בעלות מאפיינים זהים לישראל מספר השרים גבוה ממספר המשרדים, מה שמרמז שבמשרד אחד מכהנים לעיתים יותר משר אחד. 

יחידה מפה וסמכויות משם: כך מקימים משרד חדש

"יו"ר סיעת גשר, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, תהיה השרה במשרד חדש שיוקם ושמו יהיה ה"משרד לחיזוק וקידום קהילתי", כך נכתב בהסכם הקואליציוני בין סיעות גשר בראשותה לבין הליכוד. מה הוא אותו משרד חדש ובמה הוא יעסוק? לפי ההסכם הקואליציוני, המשרד יכלול את תחומי האחריות הבאים: הרשות לביטחון קהילתי, פרויקט "עיר ללא אלימות", קידום פרויקטים במגזר הערבי, הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת. עוד נכתב בהסכם, כי תחומים אלה יעברו לאחריות המשרד החדש, כולל התקציבים הנלווים.

מאיפה יגיעו כל היחידות והסמכויות הללו? משלל משרדים, אך בעיקר מהמשרד לביטחון הפנים שבראשו עמד בקדנציה האחרונה גלעד ארדן. כך למשל, פרויקט "עיר ללא אלימות" היה פרויקט בינמשרדי שמשותף בין היתר למשרד לביטחון פנים, משרד החינוך ומשרד הרווחה. המטה להגנה על ילדים ברשת, שידוע גם בשם "יחידה 105" והוקם בתקופת ארדן, יעבור גם הוא מהמשרד לביטחון פנים, וכך גם הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול. מעניין יהיה לראות כיצד יחידות אלו יסתגלו למשרד החדש, ובעיקר יחידה 105 שמורכבת מקציני משטרה.

המשרד החדש שבראשו תעמוד לוי-אבקסיס הוא רק סימפטום לבעיה גדולה יותר - פירוק והרכבה של יחידות סמך ואגפים במשרדי הממשלה בין היתר בגלל צרכים פוליטיים. הדוגמה הבולטת ביותר היא משרד החוץ, שרק לאחרונה ביקר מבקר המדינה את חלוקת הסמכויות של המשרד בין שלל גופים ממשלתיים, מה שפגע קשות בתפקודו.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים