גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: אמריקה נגד "המפלגה הקומוניסטית של סין"

פתאום, 50 שנה לאחר שהאידיאולוגיה נשלחה אל פינה רחוקה, ארה״ב מגלה שהסכסוך שלה עם סין הוא בעצם מאבק בין העולם החופשי לדיקטטורה הגדולה ביותר עלי אדמות ● האם זה גילוי זמני של ימי בחירות בארה״ב, או שעצם ההגדרה של היחסים בין מעצמות העל עומדת להשתנות?

מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press
מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press

ההרעה ביחסי ארה״ב־סין מקבלת ביטויים כמעט יומיים בשבועות האחרונים. בפעם הראשונה מאז עליית דונלד טראמפ לשלטון, ההרעה הזו נצבעת בצבעים אידיאולוגיים.

עד הזמן האחרון, במשך רוב נשיאותו, טראמפ התלונן על סין בלשון של סטטיסטיקות על מאזני־סחר. בחודשים האחרונים נוספו תלונותיו על טיפולה של סין בנגיף הקורונה. אידיאולוגיה נעדרה מן הרטוריקה שלו.

אבל גם אם הצבעים האידיאולוגיים הם חדשים בשביל ממשל טראמפ, אין הם חדשים כלל בשביל מפלגתו. האגף השמרני, הדומיננטי, של המפלגה הרפובליקאית היה תמיד אנטי-קומוניסטי. ביקורת על משטרה הפנימי של סין, על הגבלת חופש הדיבור וההתארגנות בתחומיה, על רדיפה שיטתית של כנסיות נוצריות, ועל התנכלות לחרויותיה של הונג קונג היו לחם חוקו של הימין האמריקאי מאז ומעולם, זאת אומרת מאז תפסו הקומוניסטים את השלטון וכוננו את רודנותם, ב־1949.

טראמפ אמנם נקט קו אנטי־סיני חריף במערכת הבחירות שלו ב־2016, אבל לקו הזה לא היה כל קשר להסתייגויות הקלאסיות של הימין הרפובליקאי. הוא תקף את התנהלותה של סין בענייני סחר, השקעות זרות וקניין רוחני. העסיקה אותו ״השורה התחתונה״, כאן כבכל עניין אחר.

חירותם הפוליטית של הסינים לא עניינה אותו, ממש כפי שחירותם הפוליטית של הרוסים, או המצרים, או הסעודים אינה מעניינת אותו. הוא מייצג אסכולה אמריקאית ישנה, שכרוכים בה דחפים בדלניים בסיסיים ואינטרס עצמי. הדגש על זכויות אדם, שנוסף למדיניות החוץ האמריקאית מסוף שנות ה־70 ואילך, מעולם לא דיבר אל לבו.

״תחילה, הנה עובדות יסוד״

הנה כי כן, משהו משתנה עכשיו. את מהלך השינוי, לפחות במישור הרטורי, מוביל מזכיר המדינה מייק פומפיאו. הוא חוזר ותוקף לא סתם את סין, אלא, בהדגשה יתרה, את ״המפלגה הקומוניסטית של סין״.

זה לכאורה אמצעי להבחין בין 1.4 מיליארד סינים לבין אוליגרכיה מפלגתית קטנה ולא־נבחרת המנהלת את חייהם. אבל המפלגה הקומוניסטית של סין היא כנראה ארגון החברים הגדול ביותר בעולם (90 מיליון ב־2018). את שימוש הלשון הזה צריך להבין ככפירה בעצם הלגיטימיות של המשטר.

ביום ד׳ שעבר, פומפיאו דיבר בתדרוך לעיתונאים על ״קריאת התיגר של המפלגה הקומוניסטית של סין״.

״תחילה״, הוא אמר, ״הנה עובדות היסוד. מאז 1949 מנהל את סין משטר קומוניסטי ברוטלי וסמכותני. במשך כמה עשורים חשבנו, כי המשטר יסגל לעצמו צביון הקרוב אלינו באמצעות סחר, קשרים מדעיים, שיחור (outreach) דיפלומטי, התרת כניסתם לארגון הסחר העולמי. זה לא קרה.

״אנחנו המעטנו עד מאוד מחומרת איבתה הרעיונית והמדינית של בייג׳ינג לארצות החופשיות. העולם כולו מתוודע עכשיו אל העובדה הזו״.

״הבחירות שבחרה המפלגה״

להלן ציטט פומפיאו סקר דעת קהל ״חדש״ של מרכז פיו (Pew) בוושינגטון, אשר הראה כי 66% מן האמריקאים רואים את סין בעין רעה. למעשה, הסקר נעשה עוד בחודש מרץ, אבל הדעת נותנת שמאז, אם בכלל, גברה עוד יותר השלילה.

״זו תוצאת הבחירות שבחרה המפלגה הקומוניסטית של סין״, הסביר פומפיאו, והבחירות האלה ״מושפעות מאופיו של המשטר. והאופי הזה אינו חדש״.

חדש לעומת זאת הוא נגיף הקורונה. טיפולו של המשטר בהתפרצות הנגיף ״האיצה אצלנו התפתחות הבנה מציאותית יותר של סין הקומוניסטית״.

ולהלן הוא העלה את הטמפרטורה לפחות במעלה אחת נוספת. ״המפלגה בחרה להרוס מדגמים חיים של הנגיף במקום להתחלק בהם, או לבקש מאיתנו לסייע בשמירתם״.

״סין מוסיפה למנוע חוקרים מלהיכנס למתקניה הרלוונטיים, מוסיפה למנוע בדיקה של מדגמי נגיף חיים, מוסיפה לצנזר כל דיון במגפה בתוך סין, ועוד הרבה יותר מזה".

הוא הגיב בביטול על ההודעה שסין תתרום שני מיליארד דולר למערכה הבינלאומית נגד הנגיף. הבה נשווה את הסכום הזה למחיר שסין ״כפתה על העולם״, הוא הציע, ועמד ומנה את מספר המתים בארה״ב (״90,000״. אתמול כבר התקרב המספר ל-99,000); 36 מיליון אמריקאים איבדו את מקומות העבודה שלהם (מאז המספר עלה ל־39 מיליון); 300 אלף מתים בכל רחבי העולם (למעשה, 343 אלף); הנזק הכספי הכולל עומד על תשעה טריליון (9,000 מיליארד) דולר, וזו תוצאה של ״כישלונות המפלגה הקומוניסטית של סין״, הטעים פומפיאו.

התשובה הקלה ביותר

מה שיכנע את דונלד טראמפ להקנות צלילים אידיאולוגיים למשבר עם סין? התשובה הקלה ביותר היא צרכיו האלקטורליים.

טראמפ כמובן אינו אשם שנגיף קורונה חדש הופיע בשוק חקלאים בווהאן בסתיו שעבר. אבל באופן בלתי נמנע הוא נושא באחריות להתנהלות ממשלו. הטלת האשמה על סין תקל עליו לטעון שארה״ב נפלה קורבן למזימה, או למחדל, של מישהו אחר.

קצת קשה להאמין בכנות התפנית האידיאולוגית, לפחות עד כמה שהדברים נוגעים לטראמפ עצמו. קל להאמין בה, כשהדברים נוגעים לפומפיאו, פוליטיקאי מן הימין הנוצרי הקשוח של המפלגה, ציר קונגרס לשעבר, שבגיל 56 עדיין לא ויתר על עתיד פוליטי. הוא עשוי להתמודד על מושב בסנאט, ואין זה בלתי סביר כלל שהוא מהרהר בבית הלבן עצמו, אולי ב־2024.

הסינים חורקים שיניים. כלי התקשורת שלהם, שאינם נהנים משום דרגה של עצמאות, מגדפים את פומפיאו. בזמן האחרון הם התחילו גם לתקוף את טראמפ.

אבל, למרבה העניין, צדדים מעשיים של יחסי סין־ארה״ב נמשכים. הסינים אומרים שהם מתכוונים לעמוד בדיבורם, ולרכוש מוצרים חקלאיים אמריקאיים בשווי של 200 מיליארד דולר, כפי שהבטיחו לפני שהחמיר משבר הקורונה. מאחר ששיקולי סחר הנחו את יחסו של טראמפ אל סין מלכתחילה, יש לסינים סיבה לקוות שאם ינצח בבחירות, טראמפ יתעשת ויחזור ויכונן את היחסים על בסיס של אינטרסים הדדיים, לא של העדפות אידיאולוגיות.

האוסטרלים, הסינים ו־90 המיליארד

האומנם הם צודקים? התרגלנו להניח בחודשים האחרונים, שסיום המשבר הרפואי לא יחזיר את העולם אוטומטית אל משבצת הפתיחה בכל כך הרבה מובנים: כלכליים, חברתיים ופוליטיים. גם היחסים עם סין לא ימהרו ויאותחלו. משקע עמוק של חשד כלפי סין קונה שביתה בשורה של דמוקרטיות מערביות.

פומפיאו דיבר בשבוע שעבר בייחוד על אוסטרליה. שגשוגה תלוי בשוק הסיני. שליש מסך כל היצוא האוסטרלי מופנה אל סין, כמעט 90 מיליארד דולר (של ארה״ב) בשנה. סין קונה את אוצרות הטבע של אוסטרליה, בייחוד פחם ועפרות ברזל, וכן תוצרת חקלאית כמו דגנים ובשר בקר. הכול מסכימים שאוסטרליה פיתחה ״תלות לא בריאה״ בסין.

לפני שלושה שבועות, ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, קרא לחקור כיצד פרצה המגפה בסין. עיתון בסידני פרסם גילויים מסמרי־שיער מתיקי ממשלה חסויים על ״המצאת הנגיף״ במעבדה בווהאן ועל השמדת הראיות.

שגריר סין בקנברה הגיב על הדברים האלה בטון האגרסיבי שבו מדברים כיום דיפלומטים סיניים כבל רחבי העולם. הוא איים שהסינים יחרימו מוצרים אוסטרליים. ״אנחנו עומדים לצדה של אוסטרליה ולצד 120 ארצות נוספות, שנענו לקריאה האמריקאית לחקור את מקורות הנגיף״, אמר פומפיאו בשבוע שעבר.

אוסטרליה היא עכשיו שדה הקרב הבולט ביותר במלחמה הקרה בין המערב לסין. התנהגות האוסטרלים, התנהגות הסינים והתנהגות האמריקאים נלמדות אל נכון בשורה של ארצות דמוקרטיות. מוטב לקוות שהן נלמדות גם בישראל.

אנחנו עומדים ללמוד, במידה שעדיין לא למדנו, כי נגיף הקוביד עומד להפוך לציון דרך בהיסטוריה של היחסים הבינלאומיים. רמז: הוא אינו עומד לקרב רחוקים, או לעגל קצוות.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים