גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הקורונה והעבודה מהבית ישפיעו על הקמת הפרויקט הגרנדיוזי על איילון

טלטלת הקורונה עשויה להשפיע על ההחלטה בנוגע לעתידו של פרויקט ההמשך הגרנדיוזי, שתתקבל ב-2021 ● בינתיים משדרים היזמים עסקים כרגיל, למרות ששש קומות ב-TOHA1 מושכרות לחברת חללי העבודה המשותפים וויוורק שנקלעה לקשיים

מגדל TOHA/ צילום: אמיר מאירי
מגדל TOHA/ צילום: אמיר מאירי

אחד מהפרויקטים המסמלים במידה משמעותית את פריחת ענף המשרדים בישראל בשנים האחרונות, ובמרכז גוש דן בפרט, הוא מגדל TOHA היוקרתי, הממוקם בצומת דרכים מרכזית בת"א - סמוך למחלף השלום.

מגדל זה, בצומת הרחובות תוצרת הארץ, יגאל אלון ודרך השלום (מתחם תוצרת הארץ), נמצא מרחק הליכה מלא מעט מגדלי משרדים חדשים נוספים שצצו באזור בשנים האחרונות, כחלק מההתרחבות המואצת של הסקטור. כמו מרבית עמיתיו ל"שכונה", נהנה גם הוא מביקושים גבוהים שסייעו לאכלוסו המהיר.

הצלחת שיווקו של השלב הראשון בפרויקט, TOHA1, שבנייתו הסתיימה בסוף שנת 2018, עוררה את תיאבון יזמיות הפרויקט - אמות  וגב ים  - המחזיקות בו בשותפות שווה. השתיים, מחברות הנדל"ן המניב המובילות בישראל, החליטו להוציא לדרך על קרקע סמוכה את פרויקט ההמשך - TOHA2, המתוכנן להיות רחב יותר משמעותית, גם בגודל וגם בהיקף ההשקעה.

אלא שכעת, לנוכח חוסר הוודאות האופף את עתיד הענף, שחווה טלטלה בעקבות התפשטות וירוס הקורונה והמעבר הכפוי של חלק גדול מיושבי המשרדים לעבודה מהבית, עשויה הקמת פרויקט ההמשך הגרנדיוזי להפוך למקרה בוחן, שממנו ניתן יהיה ללמוד על עתיד הצמיחה של שוק המשרדים בישראל, ובאזור המרכז בפרט.

המספרים הבולטים של מגדלי TOHA

בהתאם ללוחות הזמנים שגיבשו אמות וגב ים, מתקרבת נקודת ההכרעה שקבעו השתיים לגבי המשך ההקמה של הנכס, שאותו ניתן להגדיר כפרויקט הדגל שלהן. על רקע סימני השאלה הקשורים לעתיד הצמיחה בענף - נראה כי ההחלטה בנושא, הצפויה בשנה הבאה, לא תהיה פשוטה עבורן. זאת בעיקר לנוכח ההשקעה הענקית הדרושה להשלמתו - כ-2 מיליארד שקל (מחצית הסכום כל חברה) - כפול מההשקעה שנדרשה למגדל TOHA1.

השוכרת המרכזית במגדל TOHA1 - וויוורק

פרויקט TOHA1 נחשב כאמור  להצלחה, ולפי הנתונים שמציגות החברות, הוא מאוכלס בכ-90% - כששטחי המשרדים מושכרים במלואם. מגדל זה, שאוכלס לראשונה בשנה שעברה, ומאז הניב להן רווחי שערוך נאים של מאות מיליוני שקלים, מוגדר על-ידי החברות כ"יוקרתי וייחודי הנבנה בסטנדרט הגבוה ביותר בישראל". שווי הנכס מוערך כיום בכ-1.5 מיליארד שקל.

גב ים ואמות צופות ממנו רווח תפעולי נקי (NOI) שנתי של כ-100 מיליון שקל בתפוסה מלאה, "על סמך החוזים שנחתמו וצפי ליתרת ההשכרות". בסיכום הרבעון הראשון דיווחו על NOI של כ-10 מיליון שקל מהנכס, אחרי קרוב ל-30 מיליון שקל בשנת 2019 כולה.

השוכרת המרכזית ב-TOHA1 היא ענקית חללי העבודה המשותפים וויוורק (WeWork) - תחום המועד להיפגע בגלל ריבוי שוכרים שלא כולם בעלי איתנות פיננסית גבוהה. עוד הרבה לפני בהלת הקורונה עברה וויוורק טלטלה משמעותית בפעילותה בעקבות כישלון הנפקתה בארה"ב במהלך 2019 - מה שעורר חששות לגבי האפשרות שתיקלע למצוקה תזרימית ומחסור במזומנים שיקשו עליה בתשלום שכר הדירה.

ככל הידוע, וויוורק חתמה ב-2017 על הסכם ארוך-טווח מול גב ים ואמות (שבהמשך הורחב), כך שהיא משכירה שש קומות ב-TOHA1 למשך 15 שנה, בהיקף עסקה של כ-300 מיליון שקל. פעילות הנדל"ן של וויוורק בישראל מתבצעת במשותף עם חברת אמפא של שלומי פוגל והאחים נקש, אשר ככל הידוע הינה צד להסכם השכירות ב-TOHA1. לאחרונים עסקים נוספים הכוללים את חברת התעופה ארקיע ומלונות, אשר מתמודדים גם הם עם אתגרים משמעותיים לנוכח פגיעת הקורונה.

כך או אחרת, בשלב הנוכחי אמות וגב ים משדרות שביעות רצון מהעסקה עם וויוורק. במסגרת שיחת המשקיעים הבהיר מוסלר, כי וויוורק שילמה את מלוא שכר הדירה עבור החודשים אפריל ומאי, למעט "פריסה קטנה ומינורית", והוסיף כי "אנחנו יודעים שלוויוורק יש שוכרי משנה חזקים - חברות המאכלסות חלקי קומות וקומות שלמות, והם נאחזים בכל השטחים שיש להם".

במבט על כלל נכסיהן של אמות וגב ים, ההכנסות מוויוורק מהוות כ-2% מסך התקבולים של כל אחת מהן. נוסף לוויוורק, בין השוכרות ב-TOHA1 שמזכירות גב ים ואמות בדוחות נמנות החברות מוטורולה, תופין, טראקס, אקמאי ודסק"ש.

"לחברות עוד לא היה זמן להתארגן"

לפי העדכונים מהדוחות הכספיים האחרונים של אמות וגב ים, הסתיימו עבודות דיפון החניון של TOHA2 והחלו עבודות החפירה, בהשקעה מינורית יחסית, של כמה עשרות מיליוני שקלים, ובהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו מראש. זאת מסכום השקעה מוערך של כ-300 מיליון שקל (מחצית הסכום כל חברה) הנדרש לשלב העבודות הנוכחי - של דיפון, הקמת חניון, עבודות פיתוח והמשך תכנון.

כפי שהסביר באחרונה אבי מוסלר, מנכ"ל אמות, בשיחת ועידה עם משקיעים לאחר פרסום דוחות הרבעון הראשון של החברה, בהתייחסות ל-TOHA2, "קיבלנו החלטה לבצע את המרתפים והחניונים כדי להקדים את לוחות הזמנים, ובשנת 2021 נקבל את ההחלטה אם להתקדם או לא להתקדם עם המגדל".

לדבריו, "אנחנו נמצאים במעקב מלא ובשליטה מלאה עליו מבחינת הביצוע, ונמצאים בשלבים סופיים של קבלת זכויות הבנייה עבורו. אנחנו נמצאים בהליך של ערר סופי ומטפלים בתכנון של המגדל".

לגבי הישיבה בבית הוסיף מוסלר, כי מבדיקה שביצעה אמות מול החברות, נוסף לקשיים לוגיסטיים של חלק מהעובדים לגבי מציאת סידור לילדים, "לחברות עוד לא היה הזמן להתארגן כדי לבדוק איך לשמור על העובדים שלהם, כדי שחלילה לא תהיה הדבקה של מחלקה או אזור שלם. זה דבר חדש וכנראה שזה גם חלק מתהליך עד שיישבו בצורה מלאה במשרדים, ויש כאלה שכבר מתחילים ללכת בכיוון הזה".

עוד הוסיף מוסלר, כי "אנחנו עדיין בלב הסערה, ולא יודעים לאן העניינים יתפתחו מבחינת הקורונה לגבי שינויים בהרגלים ותפוסות. יכול להיות שיהיו דיירים שירצו להגדיל שטחים כדי לשמור על שמירת מרחק".

TOHA2 נחשב לאחד מהפרויקטים המשמעותיים בצנרת הייזום של אמות וגב ים, ויש מי שמגדיר אותו כ"יהלום שבכתר" שלהן. הוא עשוי, על בסיס התכנון המורכב שלו, להפוך לאייקון בקו הרקיע של תל אביב, עם שטחים עיליים בהיקף מצרפי של כ-200 אלף מ"ר בשני המגדלים יחד.

לפי הנתונים שמציגות אמות וגב ים, TOHA2 צפוי לכלול שטח של כ-140 אלף מ"ר עילי ברוטו בכ-70 קומות, לעומת כ-89 אלף מ"ר ב-TOHA1 (כ-57 אלף מ"ר שטח עילי בכ-30 קומות). השימוש העיקרי בו צפוי להיות דומה - משרדים, נוסף עלשטחי מסחר, ומלונאות שיהיה אפשר לשלב בו, לפי החלטת היזמיות והאישורים שיתקבלו.

כאמור, אמות וגב ים הן שתיים מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל - כל אחת מהן עם שטחי השכרה בהיקף של קרוב ל-1 מיליון מ"ר. כחלק מהכיוון הכללי בבורסה, מניות שתי החברות מציגות שחיקה של כ-20% בערכן מתחילת השנה - ומשקפות לגב ים שווי נוכחי של כ-4.4 מיליארד שקל ולאמות שווי נוכחי של כ-7.2 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון