גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועצת תאגיד השידור עומדת להתפזר; מי ייפקח על "בור תקציבי" של 40 מיליון שקל?

רובה המכריע של מועצת תאגיד השידור תסיים את כהונתה השבוע, ועד שלא ימונו לה לפחות עוד חמישה חברים, תקציב בהיקף של כ-750 מיליון שקל יישאר ללא פיקוח ● תאגיד השידור: "ההנהלה נערכת לקיצוצים במינימום פגיעה בעובדים ובתוכן"

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ

בסוף השבוע צפויה מועצת תאגיד השידור לסיים את כהונתה, זאת לאחר שמועד המינוי של שמונה מתוך תשעה חברי מועצה מכהנים יגיע לקיצו, ובפועל יישאר בתפקיד חבר מועצה אחד - מה שלא יאפשר קוורום.

המועד המקורי בו הייתה אמורה להסתיים הקדנציה של מרבית החברים במועצה, חל כבר לפני חודש, עמוק בתוך משבר הקורונה. באותה תקופה הוכן על-ידי הממשלה תזכיר לחוק, שעסק במינויים בתקופת החירום ושאמור היה לאפשר הארכה של חמישה חודשים לבעלי תפקידים כמו במועצת התאגיד.

נוסף על כך, בחוות-דעת משפטית שהונחה בפני המועצה, הצביעו חבריה עצמם בעד הארכת כהונתה עד לתום המשבר, אולם המהלך הגיע לידי משרד המשפטים שם נבחן האם בסמכותה של המועצה לעשות זאת, והוחלט שלא. 

למעשה, לאחר שתסתיים כהונת חברי המועצה בסוף השבוע, ייוותר חבר מועצה אחד בלבד שמינויו עדיין בתוקף - שלומי שטיין. מה שאומר שעד שלא ימונו לפחות עוד חמישה חברי מועצה, התקציב של התאגיד, בהיקף של כ-750 מיליון שקל, יישאר ללא פיקוח.

תקצוב התאגיד לא השתנה

למנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ פיזור המועצה מגיע בעיתוי נוח במיוחד. ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים מתנהל ויכוח בין חברי המועצה לקובלנץ אודות מה שמכנים מקורות בתאגיד "בור תקציבי של 40 מיליון שקל". למועצה מונה לא מזמן סמנכ"ל כספים חדש, ובבדיקה שהוא ערך התברר כי התאגיד עלול לחרוג ב-40 מיליון שקל מתקציבו.

בהנהלת התאגיד הסבירו את אותה החריגה בירידה בהכנסות שנובעות ממשבר הקורונה, אולם חברי המועצה דווקא לא השתכנעו: כל הכנסות התאגיד בשנה הקודמת מפרסום עמדו על כ-90 מיליון שקל, ולכן הסיכוי שבחודש אחד איבדו 40% מהם בגלל הקורונה לא נראה סביר.

יותר מזה, תקציב התאגיד הוא קבוע ונקבע על-פי חוק תאגיד השידור הציבורי. כך שבעוד שאמצעי המדיה האחרים ספגו מכה קשה בתקופה זו, כי כל המודל הכלכלי שלהם בנוי על פרסום - הרי שהתאגיד לא נפגע בינתיים כי תקצובו לא השתנה.

על-פי מקורבים קובלנץ, הציג פירוט מדויק של המצב שבעטיו נוצר הבור, ושייך זאת בין היתר לירידה מהכנסות בפרסום, אך לא רק להן. כך או כך, חברי המועצה המליצו לקובלנץ לבצע קיצוץ בתקציב אך בלי לפגוע באופן משמעותי בעובדים, ובלי לעצור גיוסים, קידומי עובדים וכדומה.

בימים האחרונים פנה קובלנץ לנציגי העובדים בתאגיד כדי לגייס אותם לקיצוץ. בתחילה דובר על כך שכל העובדים ינצלו את ימי החופש שלהם, מהלך שהוועד וארגון העיתונאים היה נכון ליישר איתו קו. אולם לאחרונה התברר כי הפגיעה בעובדים עלולה להיות משמעותית יותר ולגלוש גם למהלכים שיפגעו במשכורתם.

לפני כשבועיים נערכה ישיבה במועצה שדנה בתקציב, אך הדיון בנושא צפוי לעלות מחדש לאחר שיוחלט על צעדים אופרטיביים. בעבר התערבה המועצה כשההנהלה ניסתה להוביל מהלכים שנתפסו כפוגעים בעובדים. למשל, כשההנהלה החליטה בתחילת משבר הקורונה להוציא עובדים לחל"ת או לשנות את לוח השידורים, נדרש קובלנץ על-ידי המועצה להסביר את המהלכים, ואת חלקם הוא נאלץ לשנות.

נזכיר כי בעבר נהנה קובלנץ מתמיכה רחבה של כל חברי המועצה, אולם בעקבות פרסום פרשת "הרשימות השחורות" נוצרו בקיעים ראשונים במערכות היחסים שלו עם חלק מהחברים, ובראשם יו"ר מועצת התאגיד גיל עומר, שגם נמנע מלהצביע עבורו במכרז על בחירת מנכ"ל חדש. לאחר שקובלנץ התמנה לפני כשנה למנכ"ל קבוע, החלו הבקיעים להפוך לסדקים של ממש, והמועצה הפכה ברובה ללעומתית לקובלנץ.

קשה להמעיט בחשיבותה של מועצת תאגיד מתפקדת. כדי למנוע התערבויות פוליטיות ולשמור על עצמאותו, נבנה התאגיד באופן כזה שהוא איננו כפוף לשום גורם ממשלתי, והגורם היחיד שמפקח עליו הוא מועצת התאגיד. חברי המועצה מתמנים על-ידי ועדת איתור שבראשותה עומד השופט אילן שיף.

הצוות המשפטי יצא לחל"ת

מועצת התאגיד אמורה למנות 12 חברים, אולם כבר כמעט שנתיים מניינם אינו מלא לאחר ששלושה חברי מועצה פרשו, כל אחד מסיבותיו הוא. כבר לפני שבועות רבים העבירה ועדת האיתור לשר התקשורת דאז דוד אמסלם שלושה שמות של חברי מועצה  שאמורים היו לקבל את אישורו. בהמשך נפגשו חברי ועדת האיתור עם חברי המועצה שכולם הביעו רצון להמשיך לקדנציה נוספת, כדי לגבש החלטה על מי מהם ימליצו. זמן מה לפני הבחירות הועברה גם רשימה זאת לשר. ועדת האיתור התכוונה להמשיך לפעול גם בעת משבר הקורונה, אולם במשרד התקשורת הוציאו לחל"ת את הצוות המשפטי שמלווה אותה, כך שבפועל לא ניתן היה להמשיך.

כאמור, לוועדה הועברו שלושה מועמדים שאינם חברי מועצה ולפחות עוד שלושה חברים מתוך המועצה הקיימת. על-פי מקורבים, הוועדה מתכוונת להותיר בתפקיד לפחות מחצית מחברי המועצה המכהנים.

נדגיש כי לשר התקשורת אין סמכות להתערב במינויים. במקרה של חברי המועצה הוא מהווה מעין "חותמת גומי" ואמור לאשר את המינויים כמקשה אחת. כך שאם השר יחתום על המינויים, לתאגיד יכולה להיות מועצה מתפקדת תוך ימים ספורים. 

עמותת "הצלחה": "הצורך הוא בהול"

השבוע, לאחר שיצאה הודעה מטעם מועצת התאגיד על כך שהיא מסיימת את כהונתה, שלח עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", מכתב לשר התקשורת הנכנס, יועז הנדל, שבו דחק בו להשלים את ההליכים למינוי חברי מועצת התאגיד, שכן אם לא יעשה זאת, "הצלחה" תפנה לעזרת בית המשפט.

"עמדת מרשתי" כותב מן, "שאף זכתה לחיזוק באמצעות חוות-דעת משפטית שניתנה למועצת התאגיד על-ידי יועמש"ית התאגיד, היא שהפרשנות הראויה להוראות החוק אינה מאפשרת את הפעלת התאגיד בלא שבכל עת מכהנת מועצה הממלאת את תפקידי הפיקוח, הבקרה והאישור על פעולת התאגיד והנהלתו". 

עו"ד אלעד מן / צילום: תמר מצפי

לדבריו, "מעת שהוחלט כי הפרשנות המשפטית בה אוחז משרד המשפטים היא אחרת, הרי שקם צורך בהול אף יותר להשלים את תהליך מינוי המועצה הבאה בלא דיחוי נוסף. עניין זה מקבל משנה תוקף נוכח העובדה שככל הידוע למרשתי, הועברו לידי כבוד השר המלצות ועדת האיתור למינוי חברים למועצה הנכנסת, באופן שיאפשר את תחילת פעולתה בהקדם".

עוד מוסיף עו"ד מן כי "נוכח העובדה שעל-פי הפרשנות בה מחזיקים משרד התקשורת והתאגיד, תסתיים תקופת כהונתו של חבר המועצה, מר שלומי שטיין, רק בחודש אוגוסט השנה - הרי שיש להבהיר כי הוא זכאי מכוח כהונה זו לקבל את כל המידע והמסמכים הנוגעים ונחוצים למילוי תפקידו גם בעת שלא מתקיים קוורום לכינוס המועצה.

"תפקידו של חבר מועצה אינו מתמצה רק בהפעלת הסמכות המוקנית לו לקבלת החלטות במליאת המועצה או בוועדות המשנה שלה, אלא בפיקוח ובקרה מתמידים והזכות להפנות שאילתות ולקבל מידע לצורך פיקוח מתמיד על פעולות התאגיד והנהלתו. פרשנות הגורסת כי בהיעדר מניין חוקי לכינוס המועצה, מתאיינות גם סמכויות והרשאות אחרות של חבר מועצה לרבות הזכות לקבל מידע - היא פרשנות בלתי סבירה בעליל הסותרת את תכלית החקיקה ואת מהות תפקידם של חברי המועצה", כתב מן.

מהנהלת תאגיד השידור "כאן" וממועצת התאגיד נמסר בתגובה: "הירידה בהכנסות מפרסום בשל משבר הקורונה מהווה גורם משמעותי בפגיעה בתקציב התאגיד. למועצה הוצג דוח המצביע על חוסר תקציבי הן כתוצאה ממשבר הקורונה והן מסיבות נוספות. הנהלת התאגיד נערכת לקיצוצים במינימום פגיעה בעובדים ובתוכן".

מטעמו של שר התקשורת נמסר: "השר הנכנס, ח"כ יועז הנדל, נכנס לתפקידו ולומד את הדברים, מבין את הדחיפות ואת החשיבות ויגבש החלטה בעניין". 

מוועד העיתונאים בתאגיד נמסר בתגובה: "הנהלת התאגיד קיימה מספר דיונים עם נציגות העובדים בנושא הקיצוצים הצפויים, ועניין השעות הנוספות לא עלה לדיון ובטח שלא הוסכם. אחרי שההנהלה הודיעה לעובדים על שינוי מדיניות בנושא השעות הנוספות, פנינו להנהלה בבקשה להבהרות, ואנחנו ממתינים לתשובות".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב