גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת העלמת המס של חברת שלמה Sixt: תשלם כופר של 400-500 אלף שקל

קבוצת הרכב הגיעה להסדר עם רשות המסים, שלפיו התיק הפלילי בגין גביית יתר מלקוחות ייסגר בתשלום כופר, ללא העמדה לדין פלילי ● במקביל אושרה הפשרה בייצוגית שהוגשה בפרשה, ולפיה הקבוצה תעניק ימי השכרת רכבים בעלות של כ-38 מיליון שקל בחינם ללקוחות הליסינג

יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: אוראל כהן
יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: אוראל כהן

תשלום כופר בסך 400-500 אלף שקל ללא אישום פלילי והטבה בשווי 38 מיליון שקל ללקוחות - כך סוגרת קבוצת הרכב שלמה Sixt את חקירת הענק בפרשת העלמות המס לכאורה שיוחסו לה, ואת הייצוגית שהוגשה נגדה בגין גביית כספים ביתר ושלא כדין לכאורה מלקוחות הליסינג - כך נודע ל"גלובס".

במסגרת הסדר פשרה שנחתם בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד החברות מהקבוצה בגין גביית כספים מלקוחות שלא כדין, ואשר אושר השבוע בבית המשפט המחוזי בתל-אביב סוכם כי קבוצת הרכב שלמה Sixt תעניק ימי השכרת רכבים בעלות של כ-38 מיליון שקל בחינם ללקוחות שירותי הליסינג של "שלמה רכב", "שלמה ניהול ציים" ו"ש. שלמה פסגה", בין השנים 2008 עד 2011 (למעט לקוחות ששכרו רכבים בחו"ל). על-פי ההסדר קבוצת שלמה תקים צי חדש של רכבים, במספר מוקדים בארץ, שכל ייעודו לספק את ההטבה ללקוחות שנפגעו.

בגין אותן עובדות שהובילו לתביעה הייצוגית התנהלה בשנים האחרונות גם חקירה של רשות המסים נגד הקבוצה בחשד להעלמות מס, אשר במסגרתה נחקרו בכירי הקבוצה. על-פי התגובה הרשמית של רשות המסים, החקירה הסתיימה לאחרונה והתיק הועבר למחלקה המשפטית ל"בחינת המשך הטיפול בו ". אולם ל"גלובס" נודע כי הקבוצה הגיעה להסדר כופר עם רשות המסים שלפיו התיק הפלילי ייסגר בתשלום כופר בהיקף 400-500 אלף שקל, וללא העמדה לדין פלילי.

החברה, שהינה חברה ציבורית, טרם דיווחה על הסדר הכופר בדיווח מיידי, כיוון שהסדר הכופר טרם נחתם סופית והמסמכים הרלוונטיים מרשות המסים באשר לסגירת התיק הפלילי אינם בידיה. ל"גלובס" נודע כי הליך הכופר טרם הושלם, ובכדי להשלים את ההליך על החברה לעמוד בתשלום המס הנובע מהתיק, ובתשלום הכופר. רק לאחר העברת התשלומים המלאים לרשות המסים, תינתן החלטת הכופר החתומה לחברה. ככל הידוע, הליכים אלה יושלמו בקרוב.

פער תיווך בגין ביטוח חובה

בבקשה לאישור התביעה הייצוגית, שהוגשה באמצעות עו"ד רנן גרשט ממשרד עורכי הדין נאור-גרשט, נטען כי חברות מהקבוצה גבו מלקוחות פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח רכב חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח". המבטחת בכל המקרים הללו הייתה חברת "שלמה ביטוח" מקבוצת שלמה Sixt . הטענות בייצוגית נגד הקבוצה הובילו להתעניינות גם מצד רשות המסים, ובעקבות התביעה נפתחה חקירה פלילית משמעותית נגד הקבוצה בחשד להעלמת מס בהיקפים גבוהים.

בינואר 2016 חשף "גלובס" את בקשת רשות המסים לקבל פרטים מהתיק לצורך החקירה הסמויה שהתנהלה, וכשבוע לאחר החשיפה ב"גלובס" הפכה החקירה לגלויה. בתחילת פברואר 2016 הגיעו חוקרי רשות המסים למשרדי קבוצת "שלמה", החרימו מסמכים וזימנו בכירים לחקירה. בין הבכירים שנחקרו היו יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר, בנו הבכור של מייסד הקבוצה המנוח, שלמה שמלצר; מנכ"ל החברה, אייל גור; סמנכ"ל הכספים, אייל בן-יוסף; גם מנכ"ל סונול, ניר גלילי, שהיה בעבר מנכ"ל חברת שלמה החזקות, נחקר בפרשה, וכן צבי ליבושר ששימש כמנכ"ל שלמה ביטוח.

כפי שנחשף ב"גלובס" חקירת רשות המסים הסתיימה כבר ב-2016, אך התיק הוחזר על-ידי המחלקה המשפטית להשלמות חקירה ולאחרונה הועבר סופית לטיפול המחלקה המשפטית, ולהכרעה בו. ההכרעה המסתמנת הנה הסדר הכופר שנחשף פה לראשונה.

החשד שעמד בלב החקירה הוא כי חברות מקבוצת שלמה, בהתקשרותן עם חברת הביטוח שלמה ביטוח - אשר אף היא בבעלות הקבוצה - לעניין הנפקת פוליסת ביטוח חובה, שילמו סכומים הנמוכים במאות שקלים מהסכום שאותו גבו החברות מלקוחותיהן בגין ביטוח החובה, כהחזר הוצאות עבור כלי רכב מוחכר. זאת, תוך הצגת מצגים מטעים, וביניהם הצגת פוליסות ביטוח אשר מסופקות ללקוחותיהן, ואשר מציגות סכומים שונים מסכום התשלום ששולם לחברה.

כך, על-פי החשד, החברות גבו תשלומים מלקוחותיהן בגין הוצאות ביטוח החובה, בעוד חלק מאותם כספים לא הועברו לחברת הביטוח אשר בשליטת הקבוצה, ואינם מהווים תשלום עבור הביטוח. בנוסף, על-פי החשד, סכום זה לא דווח כהכנסה חייבת במע"מ כחוק, כפי שעלה מחשבוניות המס שהוצאו בגין חיוב הליסינג. בפירוט החשבונית ציינה החברה כי ההכנסה האמורה איננה חייבת במע"מ.

סכום עודף של כ-126 מיליון שקל

במקביל לחקירה הפלילית החלה להתברר התביעה הייצוגית שהציתה את הסאגה. את הבקשה לאישור התביעה כייצוגית הגישה חברת "פולר מערכות אנרגיה" - שרכשה מקבוצת שלמה Sixt שירותי ליסינג תפעולי לטובת עובדיה, וגילתה בדיעבד, כפי שנטען בבקשה הייצוגית, כי נגבה ממנה פער תיווך נסתר של כ-450 שקל מתוך דמי ביטוח של כ-1,700 שקל לכל מכונית. על-פי הנטען בבקשה הייצוגית, "קבוצת שלמה העמיסה הוצאות מלאכותיות על לקוחותיה, ובשיטה קלוקלת זו התעשרה על חשבון לקוחותיה בסכום הנאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה".

בראשית הדרך המשפטית ביקשה קבוצת שלמה לדחות את הגשת תגובתה לבקשה הייצוגית, על רקע החקירה. החברה טענה, באמצעות עורכי הדין פנחס רובין ממשרד גורניצקי, כי לא ניתן לערוך את הבירורים הנדרשים לצורך התגובה בשעה שנושאי המשרה הרלוונטיים נתונים תחת חקירה. אולם, בהמשך, משהודיעה רשות המסים כי הוסרו המגבלות על הגשת התגובה על-ידי החברות הנתבעות מקבוצת שלמה ואין חשש לשיבוש הליכי חקירה, הוחלט על המשך בירור הבקשה הייצוגית.

בהמשך, לאחר הליך גישור בפני השופטת (בדימוס) הילה גרסטל, ובטרם הוגשה תגובה מטעם קבוצת שלמה לבקשה הייצוגית, הוגש לבית המשפט הסדר פשרה שסוכם בין הצדדים, ובהמשך (לאחר התנגדויות שונות להסדר המקורי) הוגש הסדר מתוקן ומשופר.

מדובר בהישג משמעותי עבור לקוחות הקבוצה בתקופה הרלוונטית, שמהם נגבו כספים ביתר. בבקשת אישור הייצוגית נטען כי הפער בין הסכום ששילמו החברות בקבוצת שלמה על פרמיית ביטוח החובה ובין הסכום שגבו מהלקוחות כהחזר ההוצאות על ביטוח - עמד על סך של 449 שקל לרכב. לפי חוות-דעת מומחה שצורפה לתביעה, בשנים 2008-2011 נגבה מלקוחות הליסינג התפעולי סכום עודף כולל של כ-126 מיליון שקל. על-פי ההסדר שאושר בפסק הדין, שווי ההטבה שקבוצת שלמה Sixt תעביר חושב לפי 103 כלי רכב כפול שש שנים, כפול 365 ימים בשנה, והוכפל ב-167.5 שקל (מחיר מחירון הליסינג בנובמבר 2017).

סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופטת צילה צפת, ציינה בפסק הדין כי "הסדר פשרה שמכוחו חברי הקבוצה זוכים להטבה אשר סכומה המקסימלי שווה, על-פי התחשיב שערכה הבודקת, לשיעור הנופל בטווח שבין 42% ל-55% מנזקי הקבוצה, אילו התקבלה התביעה במלואה - הוא סביר".

שכר-טרחה וגמול של 5.5 מיליון שקל

עורכי הדין שהגישו את התביעה הייצוגית, עו"ד רנן גרשט, עו"ד שירן גורפיין ועו"ד טלי שלו ממשרד נאור-גרשט ועו"ד שגיא בינתאי, גרפו שכר-טרחה משמעותי בגין ההישג, וכן גמול לתובע, בהיקף של כ-5.5 מיליון שקל. במסגרת ההסדר המליצו הצדדים על גמול בסך של 100 אלף שקל לחברה התובעת, בתוספת מע"מ, ושכר טרחת באי-כוחה בסך של 4.6 מיליון שקל, בצירוף מע"מ (2.3 מיליון שקל לכל אחד משני המשרדים המייצגים בתביעה). שיעור שכר-הטרחה המומלץ עומד על כ-12.1% משווי ההטבה המקסימלי. בית המשפט קבע מתווה שלפיו 76% משכר-הטרחה ישולם תוך 30 יום, והיתרה תלויה במימוש ההטבה בשש השנים הבאות.

בזמן כתיבת פסק הדין, פרצה מגפת הקורונה ועמה המשבר הכלכלי - והשופטת התייחסה גם לכך, וקבעה, בין היתר, כי בעקבות ביקוש רב לרכבים להשכרה בתקופת הקורונה, בכפוף לביקוש וזמינות ניתן יהיה להגדיל בחצי שנה הקרובה את מספר הרכבים עד ל- 150 רכבים שיעמדו לרשות חברי הקבוצה לצורך מימוש ההטבה.

עוד כתבה השופט, כי "ככל שהמשבר הכלכלי בעקבות מגפת הקורונה יגרום לכך שיירד הביקוש, ניתן שיקול-דעת לבודקת להאריך את התקופה המימוש בכפוף להתאמות של צי הרכב עד לשש וחצי שנים". 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות