גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה חיסלה את הספורט? יש ליגות שעוד ירוויחו ממנה

הליגה הגרמנית חזרה מוקדם לפעילות ונהנית מבלעדיות טלוויזיונית וחשיפה שעשויה להיות שווה לה הון ● בכדורגל הישראלי מקווים שהמשבר יאיץ שילוב של הימורים על משחקים בזמן אמת, דבר שנחשב לפוטנציאל הכנסה אדיר

רוברט לבנדובסקי עם תומאס מולר, באיירן מינכן, בונדסליגה / צלם: רויטרס
רוברט לבנדובסקי עם תומאס מולר, באיירן מינכן, בונדסליגה / צלם: רויטרס

באוקטובר 1987 יצאה לדרך שביתת השידורים הגדולה של רשות השידור. במשך 52 ימים נאלץ הציבור לנדוד מקול ישראל ומהערוץ הראשון לתחנות מתחרות, חתרניות, אזוריות וקיקיוניות. כשהשביתה הסתיימה התברר כי ההישג הגדול של עובדי רשות השידור היה ביצירת עתיד חדש, אבל הפוך מזה שהתכוונו אליו. לנצח השתנו הרגלי האזנה והצפייה של הציבור הישראלי - גל"צ הפכה בחסות השביתה מתחנה "נחמדה" (כך היא כונתה על-ידי ח"כים בדיון שנערך אז בכנסת ובו עלה חששם כי הציבור יסטה אליה מדרך הישר) לתחנה ששברה את המונופול של קול ישראל; והערוץ השני זכה בחסות השביתה לכרסם בערוץ הממלכתי ולמעשה האיץ את מותו מבחינת נתוני צפייה.

מה לכל זה ולספורט? עניין של ניצול חלון הזדמנויות. החזרה המוקדמת לפעילות של ליגות ספורט ממשבר הקורונה עשויה לקצר עבורן תהליכים של שנים. חלקן בונות על כך שהיציאה לדרך שבועות ספורים לפני ליגות אחרות תיצור הזדמנויות עסקיות בזמן שעולם הספורט כולו מושבת.

מי שמנצלת את הוואקום הנוכחי בספורט היא הבונדסליגה הגרמנית, הראשונה מבין הליגות הגדולות באירופה שחזרה לפעול. אמנם מול יציעים ריקים, אבל חזרה. במשך שנים ארוכות רואים בליגה הגרמנית את הסכמי השידור הגדולים של הפרמיירליג האנגלית, ואת נתוני הצפייה שלא מתקרבים לאלו של הליגה האנגלית והספרדית. אבל בשבועיים שמאז חזרת הליגה ודווקא מול יציעים ריקים המספרים הם אדירים. יו"ר באיירן מינכן, קארל היינץ רומיניגה, מדבר על "חלון הזדמנויות גדול" שבמסגרתו תוכל הבלעדיות הזמנית של הליגה הגרמנית להביא אותה למיליארד צופי טלוויזיה.

ההערכות של רומיניגה לגבי התלהבות גלובלית מתבררות כנכונות. בהיעדר ליגות מקומיות פעילות וספורט בכלל, באנגליה הפכה הבונדסליגה למוקד צפייה ספורטיבי מרכזי. ערוץ BT (בריטיש טלקום) הבריטי ששידר את הדרבי של חבל הרוהר בין שאלקה לדורטמונד לפני שבועיים רשם 652,000 צופים בפיק (1.4 מיליון צופים כולל בדיגיטל) - שיעור גבוה פי חמישה ממשחק הבונדסליגה האחרון ששודר ב- BT ערב פגרת הקורונה. הכדורגל הגרמני נהנה משיעורי צפייה גבוהים באסיה, בקולומביה, ברזיל, במקסיקו, ביפן ובהודו.

גם בישראל הבלעדיות עושה טוב לבונדסליגה. אין כדורגל אנגלי, אין כדורגל ספרדי, אין ליגת אלופות, אין NBA, ובעצם אין שום פעילות משמעותית מחו"ל במקביל. זה מה שיש לראות. והיא עשתה טוב גם לזכיינית השידורים צ'רלטון, שבעזרת החזרה המוקדמת של הבונדסליגה הצליחה להחזיר אלפים רבים למעגל המנויים שלה.

הריצה של הליגות לתוך מחזור השידורים היא הנושא המרכזי בחזרה מהקורונה. בעיקר כי נתח ההכנסות העיקרי היום בספורט המקצועני הוא זכויות שידור. בארה"ב, 88 מתוך 100 המשדרים הנצפים ביותר בשנת 2019 הם שידורי ספורט. ומכאן גם התחרות האדירה בארה"ב על החזרה לפעילות. הליגה האמריקאית שתצליח ליצור לעצמה בלעדיות ולו לתקופה קצרה מאוד של זמן, גם ללא קהל ביציעים, עשויה להרוויח עוד צופים שבימים רגילים מעדיפים ענפים אחרים, ובשאיפה שחלק מהם יתאהבו ויישארו אחר כך. נתוני רייטינג גבוהים יאפשרו לרשתות להגדיל את המחיר שהן גובות עבור פרסום. ומצד שני, ליגות שיאבדו צופים או עניין יתקשו לדרוש מחיר גבוה יותר במכרז השידורים הבאה שיוציאו.

מי שיחזור מוקדם לשחק ירוויח

חלק מהליגות שהצליחו לצאת לדרך מוקדם זכו בחודשיים האחרונים להצעות כספיות מחברות הימורים, שחיפשו כל פלטפורמה אפשרית להציע משהו למהמרים. חברות הימורים שאיבדו ברגע אחד את הליגות הגדולות של אירופה, את עונת ה- NBA , את ליגת האלופות טורנירי טניס, בייסבול, וכמובן את טורניר יורו 2020 שנדחה - מוכנות פתאום להתקשר עם כל ליגה זניחה, בכסף כמובן, הכל כדי שאפשר יהיה להגדיל את אפשרויות ההימורים.

בליגת העל הישראלית, שהייתה מהראשונות באירופה שחידשו פעילות (ביחד עם הליגה הפולנית), החזרה המוקדמת שיחקה תפקיד במימוש הסכמים קיימים. למשל, להסכם השיווק עם הטוטו על סך 73 מיליון שקל לעונה היה חלק משמעותי בדחיפה של הליגה לחזור לפעילות. עם חזרת הליגה וקיום כל המשחקים המטרה היא כי ההסכם יקוים עד תומו והקבוצות יוכלו לקבל את שמגיע להן.

וזה נע לשני הכיוונים - ליגות שלא חזרו או שהחליטו לקצר את העונה ייאלצו לעמוד מול חברות הימורים ולהגיע להסדרים של החזרת כספים מאחר שלא הצליחו לממש עבור חברות ההימורים את הזיכיון כלשונו.

הקורונה תאיץ את ההימורים בזמן אמת בישראל?

נושא ההימורים הופך בחסות הקורונה להזדמנות כלכלית נדירה עבור הכדורגל הישראלי. בכירים בכדורגל הישראלי אומרים ל"גלובס" כי "הקורונה עשויה לקדם מאוד את ההכנסה של הימורים בזמן אמת ( Live Betting )". הכוונה היא לאפשר לטוטו לייצר פלטפורמה של הימורים בזמן אמת על משחקי כדורגל ישראלי, משחק שנחשב בעולם ההימורים לאפיק הכנסה משמעותי ולמעשה גם מגדיל את זמן האפשרויות להמר (ההימור נמשך גם כשהמשחק מתקיים).

ליגת העל אמורה לשמש כפיילוט, והשיחות בין האוצר לאנשי הכדורגל מתמקדות בניסיון להכניס את ההימורים בזמן אמת כבר בחוק ההסדרים הקרוב.

הצורך של המדינה במקרה הזה הוא ברור: הגדלת ההכנסות של הטוטו תאפשר להזרים עוד כסף לקופת האוצר, בעקבות הרפורמה בשוק ההימורים שנכנסה לתוקף וקובעת כי רווחי הטוטו עוברים ישירות לקופת האוצר ולא לספורט.

האצת של הכנסת ההימורים בזמן אמת עשויה לסייע מאוד גם לאוצר במסגרת ניהל הליך הפיצוי של מינהלת הליגה בכדורגל. מינהלת הליגה הגישה לאוצר לאחרונה מסמך ובו דרישה לפיצוי בסך 80 מיליון שקל בגין נזקי הקורונה. בכדורגל הישראלי יהיו מוכנים לוותר על חלק גדול מהסכום, בתמורה לדחיפה של האוצר של הימורים בזמן אמת.

זה אמנם לא עניין פשוט כל כך ברמה הציבורית להעביר החלטות על הרחבת פלטפורמות הימורים בימים שבהם יש מאות אלפי מובטלים ולציבור יש פחות כסף. אבל לא בטוח שהאוצר יכול לסרב כרגע לכסף חדש, שמניעתו מייצרת תנועה מקבילה לשוק ההימורים הלא-חוקיים.

מבחינה כלכלית זוהי גם המתנה הגדולה ביותר שעשויה להשאיר כאן הקורונה לספורט. והיא שווה זהב במונחים של הספורט הישראלי, מאחר ויש לה השפעות על כלל התעשייה. העיקרית שבהן היא הסכם הטלוויזיה החדש של מינהלת הליגה בכדורגל - אם במינהלת נהנו במכרז האחרון מתחרות בין צ'רלטון לפרטנר שהובילה לכך שמחירי הזכויות של הכדורגל הישראלי שילשו את עצמם, ל-126 מיליון שקל לעונה, ההערכה כעת היא שהסכם שידורים חדש שבמסגרתו יקבל הזכיין אפשרות להציע לטוטו להריץ על גבי המסך את רשימת ההימורים בזמן אמת עשויה להיות שווה הון לזכיינית השידור.

כך תוכל המינהלת להפוך את מכרז השידורים לאטרקטיבי יותר ולהשיג תמורתו סכום משמעותי מאוד.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים