גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליגות הגדולות של אירופה יכולות להסתדר (בינתיים) גם בלי הכסף של האוהדים

ההכנסות ממכירת כרטיסים הפכו למרכיב שולי ומהוות 13% בלבד מההכנסה של הקבוצות בליגות הבכירות, כך עולה מדוח של דלויט שסוקר את תעשיית הכדורגל ● החדשות הפחות טובות: יותר קבוצות מפסידות כסף, וזה יהיה גרוע יותר כשיתבררו השלכות הקורונה

מושבים ריקים במשחק החזרה של פורטו לאחר התפרצות הקורונה / צילום: Jose Coelho, Associated Press
מושבים ריקים במשחק החזרה של פורטו לאחר התפרצות הקורונה / צילום: Jose Coelho, Associated Press

אחרי הליגה הגרמנית והספרדית שחידשו פעילות, יגיע בשבוע הבא גם התור של הפרמיירליג האנגלית לנסות ולסיים את עונת 2019/20. זה לא יראה אותו דבר, קהל לא יהיה ביציעים. אבל שאלת הרלוונטיות אם יש או אין ערך לקיום כדורגל ללא אוהדים לא צריכה כנראה לעלות לדיון עבור ליגה שאחראית ל-20% מכלל המחזור של תעשיית הכדורגל האירופי. כלומר, כל עוד המשחק יתקיים בצורה כזאת או אחרת, יפה או מכוערת, חלקו הגדול של הכסף ימשיך לזרום.

הדוח המקיף שפרסמה פירמת החשבונות והייעוץ דלויט בסוף השבוע מראה באופן ברור את מקומה של הליגה האנגלית על מפת הכדורגל האירופית: מתוך תעשייה שגילגלה בעונת 2018/19 סכום של 28.9 מיליארד אירו וכוללת למעלה מ-50 מדינות ברחבי היבשת וגופי ענק שייצרו הכנסות מהכדורגל האירופי כאופ"א ופיפ"א, חלקה של הליגה האנגלית בעוגה הסתכם ב-5.8 מיליארד אירו.

החשיבות בקיום הליגה העשירה בעולם היא גם למשק האנגלי פנימה: בזכות שכר השחקנים, הכדורגל המקצועני באנגליה הכניס ממיסוי בלבד כ-2.3 מיליארד ליש"ט לקופת המדינה.

הדוח על מצב הכדורגל האירופי מתייחס אמנם לעונה האחרונה שלפני הקורונה, אבל אפשר להבין ממנו לא מעט דברים שמסבירים מהלכים שמתרחשים עכשיו ובעיקר את המשמעות של חזרת הכדורגל.

בצד החיובי: אפשר להסתדר בלי קהל

המסקנה המרכזית שעולה מהדוח היא, שהכדורגל האירופי ברמת הגבוהות שלו עשה בעשור האחרון דרך אדירה שבדיעבד התברר כי הכשירה אותו ליום הדין של הקורונה. כלומר, לקבל החלטה כי אפשר וצריך לשחק ללא קהל. מבחינה כלכלית, כדורגל ללא קהל ביציעים הוא לא אסון. לפי הדוח של דלויט, ההכנסות מסעיף "ימי משחק" (הכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים) הסתכמו בעונה החולפת בחמש הליגות הבכירות של אירופה - אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה, צרפת - ב-2.3 מיליארד אירו מתוך מחזור כולל של 17 מיליארד. במלים אחרות, הקהל שווה לקבוצות 13% בלבד מהמחזור השנתי.

אם נשחק בנדמה לי ונעביר את הקורונה עשור אחד לאחור, זה כנראה לא היה מתאפשר -ההכנסות מקהל היוו אז יותר מרבע מהמחזור הכולל.

מושבים ריקים במשרד הבונדסליגה בגרמניה / צילום: Michael Dalder, רויטרס

בליגה הצרפתית והאיטלקית הקהל הוא שולי עד כדי 11% בלבד מהמחזור. בגרמניה (16%) ובספרד (16%) הנתח הוא משמעותי יותר, אבל עדיין מספיק שולי כדי שקבוצות בליגות האלו יכולות לקבל גזירה של עוד כמה חודשים ללא אוהדים.

הדוח מראה שהדחיפה המרכזית לחזור ולשחק נוגעת בעיקר לכספי זכויות השידור. חזרת המשחקים מבטיחה את שידורם בטלוויזיה ואת קיומו של צינור החמצן המרכזי לכדורגל - לפי הדוח של דלויט, הסכמי זכויות השידור היוו בעונת 2018/19 סך של 9.1 מיליארד אירו מההכנסות של חמש הליגות הבכירות, שמשקפים 53% מהמחזור הכולל. כל עוד ישחקו כדורגל ומשחקים ישודרו, גם אם יהיו קיזוזים כאלו ואחרים של זכיינים שידרשו פיצוי, הפגיעה בכדורגל האירופי תהיה פחות דרמטית.

בצד השלילי: הרווחים הצטמצמו עוד לפני הקורונה

נשארה רק שאלת המחיר: מה יהיה הנזק שתשלם תעשיית הכדורגל בדרך לחצות את משבר הקורונה? יש יותר מדי מדדים פחות אופטימיים שמראים כי יהיה לזה מחיר - והוא ינוע מגידול משמעותי בהיקפי החוב של המועדונים ועד לתופעות שיילכו ויתרבו של פשיטות רגל.

הסיבה העיקרית היא האופן שבו נכנסה תעשיית הכדורגל למשבר הקורונה. בשנתיים האחרונות, למרות שתעשיית הכדורגל נמצאת בשיא מבחינת היכולת לייצר כסף ולהגדיל את הכנסות, הרווחים הולכים ויורדים. בעונה שחלפה הסתכם הרווח התפעולי בחמש הליגות הגדולות של אירופה ב-1.4 מיליארד אירו. כהשוואה, לפני כשנתיים עמד שיעור הרווח התפעולי בכדורגל האירופי על 1.9 מיליארד אירו, למרות שההכנסות היו נמוכות ב-22%.

מתוך חמש הגדולות, שתי ליגות - האיטלקית והצרפתית - מפסידות כסף. בצרפת מדובר בהפסדים שנמשכים כבר 12 שנים ברציפות אבל ההפסד השנתי בעונה החולפת הוא הגבוה שאי פעם נרשם בליגה הצרפתית (306 מיליון אירו הפסד). באיטליה שוב סופרים הפסדים אחרי שנתיים שבהן תמונת המצב הכוללת הייתה חיובית ועצרה עשור של הפסדים. לאן זה הולך בטווח הקרוב? בעונה הנוכחית ובעונה הבאה, עם השפעת הקורונה, אנחנו צפויים לראות סיפור אחר לגמרי, ולא לכיוון החיובי. החובות הגבוהים יגדלו עוד, סוגיות של אשראי והלוואות יעלו על הפרק הרבה לפני שאלות כמו איזה שחקן לרכוש בקיץ הבא.

הליגה הספרדית חזרה: שחקני סביליה חוגגים בתום משחק ללא קהל / צילום: AP Photo, AP

החשש: הבועה האנגלית בדרך להתפוצץ?

נכון, הפרמיירליג האנגלית נכנסת למשבר הקורונה כליגה העשירה בעולם. נכון, הקבוצות בפרמיירליג האנגלית מכניסות יותר מבליגות אחרות - 293 מיליון אירו הכנסה לעונה בממוצע לקבוצת פרמיירליג, לעומת 186 מיליון אירו בגרמניה, 169 מיליון אירו בספרד, 125 מיליון אירו באיטליה, 95 מיליון אירו בצרפת.

אבל היא עושה את זה עם מומנטום שלילי שנבנה דווקא בתקופה שבה הליגה מייצרת הכנסות שיא, ולפני ההשלכות של משבר הקורונה. שיעור הרווח של הקבוצות האנגליות נמצא בירידה ולמעשה נמחק לחלוטין. בעונה החולפת רשמו 9 מ-20 הקבוצות בליגה הפסדים לפני מס - הנתון הגרוע ביותר מאז עונת 2012/13, שבה נרשמו הפסדים לפני מס אצל 13 מועדונים בפרמיירליג. ובסך הכל הציגו קבוצות הליגה האנגלית בעונה החולפת הפסדים מצטברים לפני מס של 165 מיליון ליש"ט - ההפסד הגבוה ביותר שנרשם מזה חמש שנים.

שערי אצטדיון איתיחאד במנצ'סטר סגורים בשל התפרצות הקורונה / צילום: Jon Super, Associated Press

הצמיחה של הכדורגל והכניסה של הכסף הגדול בעיקר לחמש הליגות הגדולות מרחיבה גם את הפערים בין הקבוצות הגדולות של היבשת לבין כל היתר. על הרקע הזה אפשר להבין מדוע אופ"א חותרת להקטין את מספר הקבוצות ממדינות קטנות המשתתפות בליגת האלופות, ובכלל זה מישראל.

לפי הדוח של דלויט זה נראה ככה: על מגרש אחד בליגת האלופות אמורות לשחק קבוצות מהליגה האנגלית שבה ההכנסה הממוצעת היא 294 מיליון אירו, לצד קבוצות מהליגה הפורטוגלית שבה ההכנסה הממוצעת היא 24 מיליון אירו, מסקוטלנד (20 מיליון אירו) ומפולין (8 מיליון אירו). לא בטוח שזה יכול לעבוד .

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה