גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקזיט מאכזב לאייפקס? משקיעים זרים בהובלת רון ויסברג במו"מ לרכישת פסגות בשווי נמוך מהמצופה

קרן אייפקס, שרכשה את בית ההשקעות ב-2010, שילמה תמורתו לאורך השנים כ-2.5 מיליארד שקל ● מכירה בשווי של עד 1.5 מיליארד שקל תהווה אכזבה קשה עבור אייפקס, אף שבמהלך השנים משכה מפסגות דיבידנדים בהיקף ניכר

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר
זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

האם בתום עשור של ניסיונות לא מוצלחים להציף ערך בפסגות, תסיים קרן הפרייבט אקוויטי אייפקס את תקופתה כבעלים של בית ההשקעות עם מכירה בשווי חברה נמוך בהרבה מזה שקיוותה לו? ל"גלובס" נודע כי בימים אלה מנהלת אייפקס, המנוהלת בישראל על ידי זהבית כהן, מו"מ מתקדם למכירת פסגות בשלמותו לקבוצת משקיעים זרים - גופי השקעות מארה"ב ומאירופה - בהובלת איש העסקים רון ויסברג.

רון ויסברג / צילום: תמר מצפי

ככל הידוע, בין הצדדים כבר נחתם מזכר הבנות, ואף מתנהלת בדיקת נאותות. מהצדדים לעסקה לא נמסרו תגובות לידיעה.

ככל הידוע, השווי שעליו מדובר במו"מ עומד על 350-400 מיליון דולר לפסגות (סדר גודל של 1.2-1.5 מיליארד שקל). אם וככל שזה יהיה שווי פסגות בעסקה, הרי שיהיה מדובר בעסקה מאכזבת מאוד מבחינת אייפקס, שרכשה את פסגות בתמורה ל-2.5 מיליארד שקל.

שווי החברה שלפיו פסגות עשויה להימכר כעת, נמוך בהרבה מהשווי שכהן רצתה בעבר, ושנאמד לפני כמה שנים בכ-3.7 מיליארד שקל. עם זאת, העריך היום גורם בשוק כי אייפקס עשויה לצאת ללא הפסד, ואולי אף עם רווח מינורי מההשקעה בפסגות, לאחר שלאורך השנים משכה מבית ההשקעות דיבידנדים נדיבים בהיקף של מאות רבות של מיליוני שקלים.

על פי הערכות בשוק, המו"מ בין הצדדים התחיל עוד קודם למשבר הקורונה, כשהיקף הנכסים המנוהלים בפסגות עמד על סדר גודל כ-190 מיליארד שקל, אבל רק לאחר שיא המשבר - שפגע בתוצאותיהם של בתי ההשקעות - נחתם מזכר הבנות בין הצדדים. על פי תוצאות בתי ההשקעות הציבוריים, ניתן להעריך כי בעקבות משבר הקורונה ירד היקף הנכסים המנוהלים בפסגות לסדר גודל נוכחי של כ-175 מיליארד שקל.

מכירת כל החברה כמקשה אחת

קבוצת קרנות הפרייבט אקוויטי אייפקס רכשה את השליטה (76.2%) בפסגות ב-2010 מידי קרן יורק, לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל. בסוף 2015 השלימה אייפקס את רכישת יתרת המניות, כשקנתה את החזקות המיעוט של קרן מרקסטון בבית ההשקעות (כ-23%) לפי שווי חברה של כ-1.9 מיליארד שקל בלבד לפסגות. בסך הכל, שילמה אייפקס עבור בית ההשקעות כ-2.5 מיליארד שקל.

בשוק ההון המקומי מצפים למימוש ההשקעה של אייפקס בפסגות כבר כמה שנים, כשהקרן שבאמצעותה ביצעה את ההשקעה כבר השלימה את מימוש יתרת החזקותיה בעולם.

מבחינת עובדי פסגות מדובר בחדשה מעודדת, כי ככל שתצא לפועל העסקה, הרי שהרוכשים אינם מחזיקים בפעילות פיננסית מקומית שכבר כוללת הנהלה ועובדים, ובית ההשקעות יימכר ללא הפרדת פעילויותיו השונות.

בעבר היו דיווחים רבים על כך שהקרן ניסתה לקדם הנפקה של פסגות בבורסה או מכירה לגורם אסטרטגי, כאשר לפני כמה חודשים התברר כי אייפקס אף מקדמת מהלך של מכירת פסגות בחלקים, תוך הפרדת החיסכון לטווח ארוך (קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה החדשה והישנה) מהחיסכון לטווח קצר (קרנות נאמנות, ניהול תיקים וברוקראז').

כך, בינואר האחרון חשפנו ב"גלובס" כי אייפקס מקדמת את מכירת בית ההשקעות בחלקים מכמה סיבות, ובראשן שמכירה של כל הפעילות יחדיו צפויה להפחית את מספר הגופים שמעוניינים בפסגות ויכולים להרים את העסקה, וגם כדי לצרף לרשימה גופים פיננסיים מקומיים שלא יכולים רגולטורית לרכוש את כל בית ההשקעות. עם זאת, ככל שהעסקה מול קבוצת ויסברג תתרומם, הרי שיהיה מדובר במכירה של פסגות כמקשה אחת וכוללת.

ויסברג כבר יזם עסקת פיננסים גדולה

השלמת העסקה אינה ודאית, והיא תלויה בתוצאות בדיקת הנאותות, חתימה על הסכם מחייב וקבלת אישור הרגולציה. עם זאת, מבחינת הרוכשים הפוטנציאליים היה באחרונה סימן חיובי, בכך ששתי קרנות השקעה זרות קיבלו אישור רגולטורי להשתלט על הפניקס - סנטרברידג' וגלאטין פוינט.

אם וככל שהעסקה תושלם, הרי שמבחינת ויסברג יהיה מדובר בסגירת מעגל. לפני כ-13 שנה הוא יצא מגוף הגמל גדיש גלובל, שנרכש על ידו ועל ידי שותפים מידי בנק הפועלים במסגרת יישום רפורמה בכר. אז מוזגו קופות גדיש בתוך בית ההשקעות פסגות, עוד כשהיה בבעלות קרן יורק.

ב-2007 יזם ויסברג עסקת ענק בשוק הפיננסים המקומי, מתוך רצון ליצור בית השקעות עצמאי וגדול, הפועל בכל תחום השירותים הפיננסים. כך הוא הוביל את רכישת קופות גדיש מבנק הפועלים לצד קרן פליינפילד ושותפים נוספים מצפון אמריקה ומישראל.

ויסברג היה בעבר יו"ר הכשרה ביטוח ויו"ר חברת ב.ס.ס.ח, עוד כשהיו בשליטת קבוצת הכשרת הישוב של משפחת נמרודי, ובשנים האחרונות גם היה מועמד לתפקיד הממונה על רשות שוק ההון. בשנים האחרונות הוא נגע בעולם הפנסיוני דרך "קרן השתלמות להנדסאים וטכנאים".

בסוף 2007, כשיצא מההחזקה בקופות גדיש, אמר ויסברג כי "רק לאחר שהתקדמנו בהליך הרכישה ובהליך בניית בית השקעות המתמחה בהשקעות לטווח ארוך, התחילו גם גורמים אחרים בשוק לראות את הפוטנציאל, ולדעתי, השילוב עם פסגות אופק היה הטוב מכולם". עתה, ייתכן כי הוא ישתלט על קופות גדיש ושאר פעילויות פסגות. באותה עסקה נוצרה לראשונה לפסגות פעילות חיסכון לטווח ארוך, שאותה הוא הצמיח לאורך השנים.

פסגות, שנחשב במשך שנים לבית ההשקעות הגדול בישראל, נמנה כיום עם גופי קרנות הנאמנות וגופי הגמל הגדולים בשוק, אבל באף אחד משניהם הוא לא מוביל השוק. במשך שנים היה פסגות גוף הגמל הגדול בישראל, בעקבות פעילויות שרכש, אבל זה השתנה כשאלטשולר שחם עקף אותו, וחלק ניכר מהנכסים המנוהלים בפסגות, סדר גודל הנאמד בכ-50 מיליארד שקל, נזקף לפעילות ניהול השקעות של כספי מוסדיים חיצוניים בדמי ניהול נמוכים. מנכ"ל בית ההשקעות, שנמצא בבעלותה המלאה של אייפקס, הוא ראובן קפלן, שמונה לתפקידו בסוף 2019. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר