גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לרפורמה הברלינאית בשכר הדירה: המחירים מתחילים לרדת

לפני שנה הפתיעה עיריית ברלין את בעלי הדירות כשהכריזה על הקפאת שכר הדירה ● מאז המחירים כבר התחילו לרדת, ובמקביל פורחים בשוק חוזים עוקפי רפורמה ● כך תשכרו דירה של 4,500 אירו ב-2,700 בלבד

הפגנות נגד עליית מחירי הדירות בברלין. על השלט: "שימו את המכסה"  / צילום: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס
הפגנות נגד עליית מחירי הדירות בברלין. על השלט: "שימו את המכסה" / צילום: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס

זוג ישראלי שעובר בימים אלה לבירת גרמניה התלהב במשך חודשים מווילה להשכרה שראה בשכונת צלנדורף היוקרתית בברלין. זו השכונה הירוקה ביותר בבירת גרמניה, שבה גרים תושבי העיר האמידים ביותר בבתים פרטיים, מנוקדת בבתי ספר בינלאומיים לילדים וקרובה לאגמים, אך גם לא רחוקה ממרכז ברלין.

במודעה שראו באינטרנט ביקשו בעלי הבית שכירות חודשית של 4,500 אירו. אחרי שהזוג הבחין שהמודעה אינה יורדת במשך חודשים, הם החליטו לנסות וליצור קשר עם בעל הווילה. להפתעתם, הם גילו שחוקי הגבלת מחירי השכירות החדשים של ברלין מגבילים אותו לגבות כ-1,500 אירו לכל היותר על הבית המהודר, וכי הוא לחוץ מאוד להשכירו. הזוג חש בהזדמנות, הסכימו לשלם לו עוד כ-1,200 אירו לחודש כחלק מסעיף מעורפל שנקרא "עלויות נלוות", וכך חתם מרחוק על חוזה שכירות לשנה הקרובה במחיר שקרוב למחצית מהמחיר המבוקש - שהיה מחיר השוק עד לאחרונה.

האנקדוטה הזו, נדירה ככל שתהיה, ממחישה את חוסר הוודאות ואת תנאי השוק החריגים ששוררים בימים אלה בברלין. לפני שנה בדיוק הוכרזה הרפורמה שיזמה עיריית ברלין, ושעוררה כותרות ברחבי העולם, שלפיה יוקפא שכר הדירה בבירת גרמניה לחמש שנים וייקבעו מחירי מקסימום לשכירות. בפברואר נכנסה הרפורמה לתוקף, ומנובמבר הקרוב יהיו חייבים בעלי דירות להוריד את שכר הדירה שהם גובים.

השפעותיה של הרפורמה רק מתחילות להתברר. צמיחתו של שוק שחור, חוזים לא-חוקיים בהסכמת הדיירים והגדלת העלויות הנלוות הם רק חלק מהמאפיינים העכשוויים של שוק השכירות בבירת גרמניה, לצד "חוזים כפולים" בעלי מחיר אחד אם הרפורמה תעמוד במבחן משפטי ומחיר אחר אם תבוטל, ומה שמסתמן כהישג מוקדם ונדיר - ירידה במחירי השכירות.

שנה לרפורמה

לשים מכסה לשוק הדיור המבעבע

הרפורמה הברלינאית הפתיעה את כל כרישי הנדל"ן המקומיים והזרים שהשקיעו בבירת גרמניה בעשור האחרון, ושביחד עם הגירה חיובית לעיר וסבסוד במיליארדים על ידי הממשלה הפדרלית, הביאו לעליית מחירים מהירה בה. בשכונות מסוימות קפצו מחירי השכירות פי שלושה בעשור, בברלין כולה הם הוכפלו מאז 2009. מכיוון ש-80% מתושבי ברלין עדיין גרים בשכירות, ומכיוון שהתקיימו הפגנות המוניות נגד עליית המחירים ובשל העובדה כי הקואליציה המובילה את מדינת העיר ברלין היא קואליציית שמאל - הוכרזה ביוני שעבר הרפורמה, חסרת תקדים בגרמניה.

התוכנית נקראה בציוריות "מיטנדקל" ("מכסה לשכירות") - הצגת מכסה לשוק הדיור הרותח והמבעבע - אך היא התרחבה להיות למעשה הניסיון הנועז ביותר של ממשל כלשהו להוריד באופן חד ומיידי את מחירי השכירות - בעיה משותפת לערים רבות ברחבי העולם. היא כוללת הקפאה של השכירות בעיר לחמש השנים הקרובות ב-1.5 מיליון דירות בעיר, הורדת מחירי המקסימום של שכירות קיימת למחירים שהיו בעיר בשנת 2013, איסור דה-פקטו על שיפוץ והעלאת שכר דירה וגם גיוס מאות עובדים שיפקחו על יישומה. בפברואר היא אושרה, במרץ נכנסה חלקית לתוקף, ומדינות וערים ברחבי גרמניה ובעולם בוחנות מאז את הנעשה בברלין - לראות אם הצעדים יצליחו, ובאיזו עלות.

ובכן, תוצאות ראשונות שהתפרסמו בשבוע שעבר מעלות כי הרפורמה הצליחה כבר בשלב הנוכחי להוריד את מחירי השכירות. בהשוואה של מחירי השכירות בחצי השנה הראשונה של 2020 למצב בשנה הקודמת, ירד המחיר המבוקש למ"ר רבוע בברלין ב-8%. בעוד ב-2019 עמד החציון של המחיר המבוקש (לפי לוח השכירות Immowelt) על 11 אירו, בחודשים ינואר עד מאי השנה ירד המחיר המבוקש ל-10.10 אירו. ירידות מחיר כאלה או אחרות נרשמו ב-19 מתוך 23 הרובעים המרכיבים את ברלין. בשונברג צנחו המחירים ב-16%, בעוד בפרידריכסהיין הם ירדו ב-5% בלבד. במקביל, מחירי השכירות של דירות שמוחרגות מהגבלת המחירים החדשה - כאלה שנבנו אחרי 2014 - זינקו באתר ב-17% בחצי השנה הראשונה של 2020.

להצלחה המסתמנת הזו יש הסתייגויות רבות. ראשית, מדובר בנתונים ראשוניים של אתר (מרכזי אמנם) להשכרת דירות בברלין, המתבססים על המחיר המבוקש, ולא בנתונים רשמיים של העיר שמפקחת באדיקות על מחירי השכירות עצמם ברשם מרכזי. שנית, קשה לאמוד את ההשפעה של מגפת הקורונה והמאבק בה על מחירי השכירות בברלין. אולם ההסתייגות המשמעותית ביותר היא שהצעד המרכזי של הרפורמה, שמכריח בעלי דירות הגובים שכר דירה מופרז להפחית אותו או להסתכן בקנסות גדולים - יתרחש רק מ-23 בנובמבר 2020. כלומר, ייתכן שהירידה תהיה גדולה יותר.

במקביל, השפעה נוספת ודרמטית לפי סקר שהתפרסם בסוף השבוע - היא ירידה חדה במספר הדירות המוצעות להשכרה. לפי נתוני לוח הדירות Immobilienscout24, מספר הדירות שהוצעו להשכרה מאז פברואר האחרון נמוך ב-41% ממספר הדירות שהוצעו בתקופה המקבילה אשתקד. כמובן שהדבר נובע גם מהשיתוק שנכפה על ידי הצעדים למניעת התפשטות מגיפת הקורונה, שאסרו בין השאר ביקור בדירות, אך נתוני הלוח מראים כי הירידה הייתה חדה יותר בברלין מאשר בערים אחרות.

דירה לשכירות במיטה, ברלין. מוצעת ב־1,628 אירו, אבל באותיות הקטנות נקבע כי תושכר בינתיים ב־800 אירו  / צילום: צילום מסך

"רוכשים דירות במקום לשכור"

ישנו גורם אי-ודאות נוסף שמשפיע על הרפורמה - האיום המשפטי המרחף מעליה. כבר בשלב גיבוש חבילת התקנות, הבהירו חברות הנדל"ן הגדולות כמו "דויטשה ווהנן", "וונוביה" ו"אדלר" (שרכשה את ADO הישראלית), כי חוות דעת משפטיות שהכינו קובעות כי היא מנוגדת לחוקה. גם המפלגות הפוליטיות מהאופוזיציה במדינת העיר ברלין התנגדו לה בחריפות. גורמים שונים פירטו נימוקים שונים - מהתערבות בשוק ועד לפגיעה בבעלי הדירות - אך אחד הטיעונים המרכזיים הוא שמדובר בהפרת האיזון בסמכויות שבין הממשלה הפדרלית המרכזית ובין ממשלות מדינות המחוז. במילים אחרות, לקואליציה השולטת בברלין (סוציאל-דמוקרטים ביחד עם מפלגת השמאל "לינקה" ו"הירוקים") אין סמכות לבצע את הצעדים הגורפים הללו, לא מבחינת חוקת מדינת ברלין ולא מבחינת החוקה הגרמנית.

אחרי שהמתינו שהרפורמה תיכנס לתוקף, הגישו בשבועות האחרונים שתי מפלגות האופוזיציה בברלין - ה-CDU (ששולטת בגרמניה ברמה הפדרלית בקואליציה ביחד עם הסוציאל-דמוקרטים) והליברלים (FDP) עתירה לבתי המשפט החוקתיים של ברלין ושל גרמניה (הנמצא בקרלסרוהה). העתירה דורשת לפסול את הרפורמה, להשיב את המצב לאחור, ולחייב את הדיירים - אם צריך - לשלם את הפרשי שכר הדירה. גורמים נוספים כמו ארגוני בעלי דירות הגישו גם הם עתירות, וכלי התקשורת דיווחו על 17 עתירות נפרדות, נכון לעכשיו.

לא ברור כמה זמן יידרש לדיונים המשפטיים, אם הרפורמה תבוטל, ואם בתי המשפט יאשרו לגבות שכר דירה רטרוקאטיבית. אבל עצם הספק המרחף מעליה יצר תופעה חדשה בשוק הנדל"ן הברלינאי - חוזים כפולים. בלוחות האינטרנטיים ניתן לראות בימים אלה, למשל, דירת 85 מ"ר במיקום מבוקש בלב ברלין, משופצת עם תקרות גבוהות, פרקט מקורי ומרפסת, במחיר מבוקש של 1,600 אירו (ללא חשבונות) לחודש. לכאורה, זהו מחיר השוק העכשווי - מחיר גבוה בהרבה מזה המותר ברפורמה (שאינה מתחשבת במיקום הדירה בעיר ורק מעט באיכות השיפוץ בדירות). באותיות הקטנות של המודעה, עם זאת, מובהר כי "כל עוד חוקי השכירות של ברלין אינם משתנים, ישלם הדייר את המחיר המקסימלי המותר שהוא 800 אירו, אך אם החוק ייפסל הוא ישלם את השכירות המלאה". החוזה גם מחייב את הדייר להשלים רטרואקטיבית את השכירות במקרה שהרפורמה תוכרז כלא-חוקית. כ-80% מהחוזים החדשים באתרי השכירויות, מצא סקר אחרון, הם מהסוג הזה.

"אין השפעה ממשית על שוק הקנייה"

"זה מאוד אופייני לגרמניה", אומר ל"גלובס" מתווך נדל"ן גרמני משכונת פרנצלאואר ברג, העוסק בעיקר במכירת דירות, "קודם כול מחוקקים חוק, ואז יוצרים למעשה 'לימבו', שבו לא ברור בכלל מה המצב החוקי. עכשיו ידונו במשך שנים בפרשנות הנכונה של החוק, ובינתיים כולנו צריכים לחכות".

לדבריו, בעוד מוקדם להעריך אפילו מה ההשפעה של הרפורמה על מחירי השכירות, אין לה השפעה של ממש על שוק הדירות לקנייה. "אנחנו רואים אפילו המשך של מגמת עליית מחירי הדירות", הוא אומר, ומבהיר שהוא מתייחס לדירות ריקות שאינן כוללות בתוכן דיירים קיימים מוגנים. "יש שוק נפרד לחלוטין ותיק של גרמנים בעלי מקצועות חופשיים מרחבי המדינה שקונים דירות בברלין בתור הפנסיה שלהם, כמו רופאי שיניים או עורכי דין. הם משקיעים לטווח הרחוק, ומקווים שהדירה תניב להם 'משכורת חודשית' עוד 20 שנה, כשיפרשו לגמלאות". מתווך עמית מהמשרד אומר שלתחושתו יש יותר דירות בשוק למכירה. "אני חושב שהרבה דירות שנקנו על ידי משקיעים מתוך כוונה להשכיר אותן מרוהטות או לגבות שכר דירה גבוה בחוזים מזדמנים מגיעות עכשיו לשוק, אבל יש גם ביקוש גדול - ואנשים רוכשים דירות במקום לשכור", הוא אומר.

לקראת 23 בנובמבר, פרסמה ענקית הנדל"ן Skjerven, שנלחמת ברפורמה, סקר שערך בשבילה משרד תיווך ברלינאי נחשב, שממנו עולה כי כ-84% מבעלי הדירות - תאגידים לצד אנשים פרטיים - צופים שייאלצו להוריד את מחירי השכירות בחורף הקרוב. יותר ממחצית מהם מעריכים כי יצטרכו להוריד כ-30% ממחיר השכירות החודשי. שמינית מהם צופים פגיעה כלכלית בגלל הצעד.

החורף יהיה גם שעת המבחן האמיתית של הרפורמה. יותר מאשר הורדת המחירים על וילות בצלנדורף, כוונת הרשויות בברלין הייתה להוריד את המחירים בדירות המוחזקות על ידי תאגידים שבבעלותם עשרות ומאות אלפי דירות. יותר מאשר הורדת המחירים בדירות לוקסוס ברובע מיטה, המטרה הייתה להוריד המחירים בשיכונים ובשכונות שטרם עברו ג'נטריפקציה. ארגוני הדיירים מצדם כבר מתכוננים לניסיונות של התאגידים הגדולים להתחמק מהחוק, ומעודדים את הדיירים לדרוש את ההנחות המגיעות להם. בינתיים, ברלין הפכה להיות מעבדה בתחום מחירי השכירות, והניסוי נמשך. 

עיקרי הרפורמה

● הקפאת שכר הדירה מיוני 2019 לחמש שנים, תקפה ל-1.5 מיליון דירות בעיר
● קביעת מחירי מקסימום לפי גיל הבניין ומצב הדירה, בין 5 ל-8.5 אירו למ"ר
● אפשרות להפחית שכר דירה בחוזים קיימים אם בעל הדירה גובה יותר ממחירי המקסימום בתוספת מסוימת (לפי המחירים בעיר ב-2013)
● הגבלה על שיפוץ משמעותי שכרוך בהעלאת שכר הדירה ביותר מאירו למטר
● גיוס מאות עובדי עירייה חדשים לפקח על יישום הרפורמה

עוד כתבות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע