גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השחקן רמי הויברגר: "כבר חשבתי שהמקצוע שלנו נגמר ולא יצטרכו אותנו יותר"

השחקנים בחדר ההלבשה בתיאטרון חיפה היו נרגשים במיוחד השבוע - ההצגה "הנשים של ג'ייק" היא הראשונה שעלתה לבמה מאז הקורונה ● מבקר התיאטרון שלנו היה שם מול הבמה, בלובי ומאחורי הקלעים ושמע מה היו תכניות המגירה של הויברגר: "הייתי בחרדה וכבר התחלתי להתעניין בחקלאות"

רמי הויברגר. מאחורי הקלעים בבכורת "הנשים של ג'ייק" / צילום: פולי בלום
רמי הויברגר. מאחורי הקלעים בבכורת "הנשים של ג'ייק" / צילום: פולי בלום

תמיד אמרו לנו שההצגה חייבת להימשך. אבל קורונה, אתם יודעים, הוכיחה שגם לקלישאה הזו יש גבול. תיאטרון חיפה החליט שהספיקה לו פגרת הקורונה שסגרה בבית מיליארדי אנשים בכל העולם, וביום שני השבוע היה לתיאטרון הראשון בארץ - לטענת מנכ"לית התיאטרון ניצה בן-צבי אפילו הראשון בעולם - שחזר לפעילות, "לפני ברודוויי, לפני הווסט אנד, לפני הנשיונל, ולפני רומא".

יום החזרה לתיאטרון היה מיוחד. אומנם לאוהבי תיאטרון, כל יום שמסתיים בהצגה הוא מיוחד, אבל האווירה שאפפה ביום שני את תיאטרון חיפה, שעתיים לפני עליית המסך בהצגת הבכורה של "הנשים של ג'ייק", הייתה מיוחדת במיוחד. כששאלתי את אלון אופיר, במאי ההצגה, איך עבר את תקופת הבטלה הכפויה בגלל הקורונה, הוא ענה שאצלו זה דווקא יצא פחות רע מאצל אחרים. "יש לי סטודיו לחמר בבית, וגם אולפן מוזיקה, אז היצירה לא הפסיקה", הוא אמר, "אבל ברור שהתגעגעתי לתיאטרון".

ההצגה "הנשים של ג'ייק" הייתה צפויה לעלות לבמה כמה ימים אחרי שהוראות משרד הבריאות אסרו על התקהלות של יותר ממאה איש, ובכך למעשה סגרו את פעילות התיאטרון. "היה לנו מזל שהצלחנו להכין את התפאורה ברגע האחרון", אומר אופיר. "עמדנו מוכנים על קו הזינוק לרגע שאפשר יהיה לחזור לבמה".

אבל לא כולם היו כל-כך אופטימיים. "אני חשבתי שהמקצוע נגמר, שהוא לא יחזור, שלא יצטרכו אותנו, שיהיו צרכים אחרים", אמר רמי הויברגר בשיחה מאחורי הקלעים. "הייתי בחרדה וכבר התחלתי להתעניין בחקלאות".

מקווים שהדובים יתנהגו יפה

"התיאטרון לא נסגר", מבהירה בן-צבי, "רק הבמה נסגרה. ניסינו ככל האפשר לשמור על פעילות, ובעיקר על קשר עם הקהל שלנו".

ניצה בן־צבי מנכ"לית תיאטרון חיפה עם הדובים שמפרידים בין המושבים / צילום: פולי בלום

איך עשיתם את זה?
"לשמחתי, לתיאטרון יש ארכיון דיגיטלי מרהיב של עשר שנים, והוא עזר לנו לגרום לקהל להתגעגע אלינו".

ואכן, בדף הפייסבוק של התיאטרון נכתב: "רגע לפני שאנחנו חוזרים לבמות, תתרווחו לכם על הספה עם כוס יין ותתחילו ליהנות" - עם קישורים לצפייה בהצגות שעלו בתיאטרון בשנים האחרונות, שאותן בחר הקהל. אבל התיאטרון לא הסתפק רק בכך, אומרת בן-צבי: "חשוב לזכור שרבים מהלקוחות שלנו הם אוכלוסיות מבוגרות, ושיחת טלפון מהתיאטרון, שמדברת על חיים, ועל הצגות, הייתה מבחינתם איזושהי קרן אור באפלה".

"הם התקשרו, שלחו לי סמסים", מאשרת דניאלה. היא ושתי חברותיה, חנה ובלהה, ישבו בלובי התיאטרון, עוטות מסכות, והמתינו לקריאה להיכנס לאולם. שלושתן בנות גיל הזהב, מנויות לתיאטרון, ומחמיאות לו מאוד על כך ששמר איתן על קשר בחודשי הקורונה. כשהתקשרו אליהן ובישרו על חזרת התיאטרון לפעילות, שלושתן לא היססו, והתייצבו. "נו מה, עוד לפני הקורונה היינו אמורות לבוא היום לראות הצגה", צוחקת חנה.

אתן לא פוחדות מהקורונה?
"לא, אם בתיאטרון אמרו שאפשר, והסבירו איך נזהרים, אנחנו סומכות עליהם".

החזרה לפעילות, חגיגית ככל שתהיה, לא מחתה את זכר הקורונה, ותזכורות היו בכל מקום. מתקן אלכוג’ל ובדיקת חום בכניסה לבניין, ועטיית מסכות כל הזמן, הם המובן מאליו. ביום המופע נשלחה מהתיאטרון הודעת סמס שהבהירה שרק בעלי כרטיסים יוכלו להיכנס לבניין, כולל לחניון. כוכבם של כרטיסי הנייר ממילא דעך בשנים האחרונות, וכעת הם אסורים כליל. במקומם, הציג כל אורח את אישור הכניסה שקיבל בסמס. המזנון טרם חזר לפעול. "כל דבר שאנחנו עושים חייב להיעשות בתשומת לב מלאה, וכמנכ"לית אחראית, אני לא יכולה לתת קשב מלא לפעילות המזנון", אומרת בן-צבי.

הישיבה באולם היא בקפסולות - אדם יכול לשבת רק בכיסא שצמוד לכיסאות האנשים שבאו איתו. את הכיסא בין קפסולה לקפסולה תופס דובי לבן ופרוותי עם רגליים ולב מלאים בנצנצים. שאלתי את הויברגר ואת מיכל ינאי אם הם עשו חזרות מול הדובים. "לא", ענה הויברגר, "אנחנו מקווים שהם יתנהגו יפה".
"ולא יוציאו מסטיקים וסוכריות", הוסיפה ינאי.

כשההצגה הסתיימה, כדי למנוע התקהלות ביציאה מהאולם, קצין הביטחון של התיאטרון הכריז על מספרי השורות שהתבקשו לצאת.

הקהל התפזר במהירות. בכל זאת, אלו זמנים של מגפה עולמית. אבל הערב הזה היה יותר מחזרה לשגרה. הוא היה ניצחון. קטן, זהיר, ראשוני - אבל בהחלט ניצחון. "אנחנו צריכים ללמוד לחיות עם הקורונה", סיכמה בן-צבי, והתהייה איך עושים את זה התחילה להתברר סוף-סוף באופן מעשי. עולם התיאטרון קיבל קצת סומק על לחייו החיוורות. מתחת למסכות. 

ביקורת הצגה: "הנשים של ג'ייק" - סיפתח מושלם לחזרה לתיאטרון

קשה למצוא סמליות בכך שדווקא המחזה "הנשים של ג’ייק" פתח מחדש את פעילות תיאטרון חיפה, התיאטרון הגדול הראשון בארץ - ואולי בעולם - שחזר לפעילות. הוא לא סמל להפקה גרנדיוזית, הוא לא ישראלי, לא מדבר על נושא אקטואלי, ואין בו אפילו סאטירה פוליטית בועטת שמשקפת את מנהיגינו בעת הזו. מצד שני, הוא כן מציג דמות של אדם שנמצא כל הזמן לבד בביתו וכמעט משתגע, אז במובן הזה, הוא דווקא רלוונטי.

אסי לוי. מאחורי הקלעים בבכורת "הנשים של ג'ייק" / צילום: פולי בלום

"הנשים של ג’ייק" מאת ניל סיימון מספר על גבר בן 57 (רמי הויברגר), סופר מצליח, שנישואיו במשבר. בעוד שאשתו (נתי קלוגר) עובדת מחוץ לבית ורצה ממקום למקום, כולל 15 ק"מ בסופי שבוע, הוא ספון בדירתו. היא לא יכולה להפסיק לרוץ, הוא משותק מפחד. רק דבר אחד עובד אצלו בקצב - הדמיון. ושם הוא מוקף בנשים שהיו ועודן בחייו. הנשים הן אחותו (שני קליין הנהדרת) והפסיכולוגית שלו (אסי לוי המרשימה תמיד), שעושות יד אחת לחשוף את חדלונו האישיותי והפחד שלו מאינטימיות, וגם אשתו הנוכחית ואשתו הראשונה (יובל שרף בהופעה מצוינת), שמתה בגיל צעיר. בדמיונו נמצאת גם בתו - לעיתים כשהיא בת 10 (אלה עופרי ועמית פרופ שמתחלפות) בתקופה שבה איבדה את אימה וקיבלה אם חורגת, וכפי שהיא כיום (מיכל פרדקין), כסטודנטית. בהמשך, מצטרפת אליהן שילה (גל מלכה), שאיתה יצא כדי לשכוח מאשתו השנייה, כשנפרדו. כמעט כל הופעותיהן של הנשים הן פרי דמיונו.

יובל שרף. מאחורי הקלעים בבכורת "הנשים של ג'ייק" / צילום: פולי בלום

קשה להגזים באיכות המחזה. סיימון היה רב-אמן בבניית פרופיל פסיכולוגי משכנע ועמוק, שמתגלה בטקסטים שנונים, חדים ומצחיקים. התרגום המצוין של דורי פרנס שומר על העולם המנהטני מחד, ונזהר מליפול לבורות תרגומיים ותרבותיים מאידך. השחקנים גם מעדכנים את השפה לתקופת הקורונה (ג’ייק טוען שנישואין זה לא קורונה. אחותו מתלוננת שהוציאו אותה לחל"ת). לטקסט כזה נדרשת הגשה מדויקת, ומעטים השחקנים בישראל עם טון ציני חד ודוקר כמו זה של הויברגר, בהופעה כובשת. גם השחקניות שמאירות צדדים שונים של אישיותו ושל חדלונותיו, מצטיינות כל אחת בשמירה על הקצב המיוחד שלה.

התפאורה של לילי בן נחשון מצוינת. מדפי הספרים הגבוהים שמהם יוצאות יצירות הדמיון של ג’ייק, הווילונות הכבדים שמחליפים צבעים, החלל הפתוח על הבמה, בלי נברשות, מנורות, תמונות ושאר הפרעות - כל אלו לא רק מתיישבים היטב עם מיקום העלילה בדירה מנהטנית יקרה, אלא גם משאירים לשחקנים מקום לנוע קדימה ואחורה, למעלה ולמטה. התאורה של קרן גרנק מדגישה היטב את המקומות שיש לשים לב אליהם.

הבמאי אלון אופיר גיבש היטב את חבורת השחקנים. במחזות מעין אלה, כשהדיבור בקצב גבוה, קל ליפול להטחת רפליקות זה בזה. לא כאן. השחקנים מתואמים היטב. נראה שאופיר לא מנסה להמציא את הגלגל באיזה טריק שיאיר את המחזה באור חדש, יעביר אותו למגדלי יוּ בתל אביב או שיישא בו אמירה עדכנית ומהממת. הוא פשוט עושה כבוד לטקסט המצוין ומאפשר לו להוביל את ההצגה.

הבמאי, אלון אופיר / צילום: פולי בלום

המחזה "הנשים של ג’ייק" טרם הוצג בארץ באופן נרחב, וזו אחת מהסיבות לצפות בו, אבל לא הסיבה העיקרית. זו פשוט הצגה שכולה עונג צרוף. 

דירוג: 4

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים