גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בחברות ללא בעל שליטה, הבעיה המרכזית היא פיזור של בעלי המניות ומנהלים עם פיקוח חסר"

נושא האקטיביזם של בעלי מניות נידון בכנס "עושים שוק" של "גלובס" בשיחה עם גת מגידו, פרופ' אסף חמדני וד"ר איל גבע • "אנחנו רוצים להשקיע בחברות עם הנהלה איכותית - כזו עם מנכ"ל שהמשקיע סומך עליו שיידע לחלץ את החברה ממשבר"

גת מגידו, פרופ' אסף חמדני וד"ר איל גבע, בועידת שוק ההון של גלובס / צילום: איל יצהר, גלובס
גת מגידו, פרופ' אסף חמדני וד"ר איל גבע, בועידת שוק ההון של גלובס / צילום: איל יצהר, גלובס

נושא האקטיביזם של בעלי מניות בחברות ציבוריות נדון היום בשיחה שקיים גיא בן סימון מ"גלובס" עם ד"ר איל גבע, ראש מחלקת שוק ההון, חברות וניירות ערך במשרד עורכי הדין מטרי מאירי, פרופ' אסף חמדני, מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ורגולציה בפקולטה למשפטים אוניברסיטת תל אביב, וגת מגידו, מנהלת השקעות ראשית בחברת פסגות גמל ופנסיה, בכנס "עושים שוק" של "גלובס", שנערך בשיתוף עם בית ההשקעות פסגות.

"הגישה של מעורבות מוסדית נובעת מאחריות לכספי העמיתים שלנו, והמשבר הנוכחי הוא מבחן פנטסטי לכך, כשמה שעומד למבחן הוא איכות ההנהלה", אמרה מגידו. "אנחנו רוצים להשקיע בחברות עם הנהלה איכותית - כזו עם מנכ"ל שהמשקיע סומך עליו שיידע לחלץ את החברה ממשבר. לצד זה, גם שקיפות וכללי ממשל תאגידי הם חלק מהנהלה איכותית, ואנחנו, כמי ששומרים על קשר רציף עם כל החברות שבהן אנחנו מחזיקים, זה מה שאנחנו מצפים מהן - שיהיו שקופות ובעלות הנהלה איכותית".

ד"ר גבע, שהיה ממחברי דוח הבודק החיצוני של פרשיות כלל ביטוח, שנכתב על ידי ועדה בראשות שופט העליון בדימוס פרופ' יורם דנציגר, התייחס לשאלת התקינות במקרה של מפגש בעלי מניות עם יו"ר דירקטוריון של חברה. לדבריו, נקודת המוצא שלו בנוגע לשאלה זו התבססה על מדיניות החברות.

"בחברות ללא בעל שליטה, הבעיה המרכזית היא פיזור של בעלי המניות ומנהלים עם פיקוח חסר. לכן, היה לנו ברור שנקודת המוצא שלנו היא שאקטיביזם של בעלי מניות הוא דבר מבורך", אמר. עם זאת, לדבריו, "כל חברה צריכה לשאול את עצמה איזה סוג של רגולציה היא רוצה להחיל בנקודה זו. אנחנו סברנו שיש הבדל בין חברות ללא גרעין שליטה, בהתאם לפיקוח הרגולטורי הנדרש. בהקשר הזה, חברת ביטוח ללא גרעין שליטה צריכה לשאול את עצמה איזה קשיים מעוררת נקודת המפגש בין בעלי מניות ליו"ר. גם במקרה זה, ההנחה שלנו היא שהמפגש הזה לא בהכרח פסול, אבל החברה צריכה לשאול את עצמה מה המסגרת שבתוכה היא רוצה לנהל את המפגשים. האם רק היו"ר ייפגש עם בעלי המניות? האם יועץ משפטי צריך להיות נוכח בפגישה? האם צריך לדווח לציבור על מפגשים כאלה, או אולי לדירקטוריון?".

לדברי גבע, "ברמת התיאוריה, יש להניח שמפגש כזה צריך להתקיים, אבל בחברות מסוגים שונים אותו מפגש צריך להתקיים בתצורות שונות, וגם צריך להחליט איך לקיים מפגשים כאלה בלי לשתק את הפעילות השוטפת של החברות. יש פה הרבה שאלות בנושא שחייבים לתת עליהן את הדעת, ולכן יש הבדל גדול בין התרת אותם מפגשים לבין איך באמת עושים זאת בפועל".


האם ההמלצות שפרסמתם בדוח גורפות לכל החברות ללא גרעין שליטה?

גבע: "אפשר לראות אותן כהמלצות לחברות ללא גרעין שליטה, אבל צריך לחשוב איך לקיים אותן. אני חושב שההבנה והידע צריכים להגיע מהחברה, ונכון להשאיר את זה כעולם של רגולציה עצמית ולהאמין שהחברות יכולות לקבוע את עמדות המוצא שלהן. צריך לתת אמון במוסדות של החברות".

פרופ' חמדני מאוניברסיטת תל אביב התייחס לגידול במספר החברות הישראליות ללא גרעין שליטה. לדבריו, "יש כיום הרבה חברות ציבוריות ישראליות בלי גרעין שליטה, ובהן חברות הייטק, שחלקן דואליות, אשר כולן ללא גרעין שליטה, והחוק משרת אותן מצוין. אם יש מקום לתקן את החוק, הוא בעיקר בהורדת הרבה מאוד הסדרים מגבילים שייחודיים לישראל, ונקבעו על רקע העובדה שהיו פה הרבה בעלי שליטה, כמו לדוגמה, קביעת השכר על ידי בעלי מניות, לפי תיקון 20".

חמדני הסביר כי "בחברות ללא גרעין שליטה הכוח הוא של בעלי המניות, כי אם ההנהלה לא תייצר עבורם ערך, אז באסיפה השנתית יתקבלו החלטות בהתאם. אם בחברות ללא גרעין שליטה יש משמעת, וגופים ישתמשו בכוח שיש להם כדי להחליף את ההנהלה במקרה הצורך, אז יכול להיות שצריך פחות התערבות של חוק. חשוב מאוד גם לחדד את ההבדלה בין חברות שמתנהלות לטובת בעלי המניות, לבין מוסדות פיננסיים, שבהם יש רגולטור שמנסה לאזן בין אינטרסים שונים. בסופו של דבר, כשיש שוק עם מוסדיים אקטיביים ועם תרבות שבה יודעים לקבוע קו גבול בין אקטיביות להתערבות בניהול, המוסדיים יידעו באיזה חברות לבחור".

מגידו הוסיפה כי "מי שאמור להיכנס לנעליים של בעל השליטה הם חברי הדירקטוריון. כיום יש יותר מוסדיים שמציעים חברי דירקטוריון באסיפות כלליות, וזו תופעה שצריכה להימשך. הדירקטוריון צריך להבין שהוא צריך להיות חזק מול ההנהלה ובעל תפקידי פיקוח חשובים". לדבריה, "אם יש או אין גרעין שליטה בחברה, זה לא עניין בשבילנו, צריך לבחון את איכות ההנהלה. בארה"ב רוב החברות מתנהלות ללא גרעין שליטה, וכוחות השוק יודעים לטפל בכך. אנחנו יבואנים של גישת האקטיביזם בעיקר מהגופים האמריקאים, שחלקם מציגים באתר שלהם מדיניות ברורה ושקופה, שהיא הרבה פעמים מראה עבור החברות, שיבינו מה המוסדיים מצפים מהם".

אפשר לקבוע מה עדיף, חברה עם או בלי גרעין שליטה?

חמדני: "אין לכך תשובה אחת. מה שצריך זה שתהיה לנו מערכת גם של מוסדיים וגם של רגולציה, שיודעת לטפל בכל חברה ובבעיות שלה. כך למשל, בחברה עם בעל שליטה לדעת לטפל בעסקאות בעלי עניין, בחברה ללא גרעין שליטה לדעת לתת כוח לדירקטוריון. צריך לדעת איך לסדר את המגרש כדי ששחקנים שונים יוכלו לשחק בו".

גבע: "נקודת המוצא שלי היא שהחברות צריכות לנסות למצוא נוסחה נכונה באמצעות רגולציה עצמית. אבל אי-אפשר להתעלם מזה שיש מפקח על חברות הביטוח, שנותן מראש היתרי החזקה למי שיש לו יותר מ-5% מהמניות, ובתוך היתר זה יש תנאים כאלה ואחרים, גם בנוגע להתערבות בחברות. לכן, עולה השאלה איזה תנאים ומגבלות חלים על מי שאין לו היתר שכזה. זו שאלה מורכבת, אבל אנחנו נמנענו מלקבוע תנאי סף, כי נקודת המוצא חייבת להיות שהנהלה ללא בעלי מניות שמפקחים עליה זה מצב בעייתי. מצד שני, חברת ביטוח היא לא גוף שפועל רק לטובת בעלי המניות". 

מגידו: "יש פער בין השוק הפיננסי לריאלי, ובשוק האמריקאי יש לכך שתי סיבות - הרבה מניות טכנולוגיה, שמייצגות כ-50% ממדד ה-S&P500 ומושכות את המדדים למעלה, והבנק המרכזי ששופך כסף בהיקפים אדירים וקונה אג"ח ממשלתיות וקונצרניות. בישראל כבר חודשיים נפתחים פערים מול השוק האמריקאי, גם במניות וגם בקונצרני. בנק ישראל צריך לעבור פאזה ולהיות יותר אגרסיבי בהצפת השקלים וגם לתת איתות לכלכלה. אפיקי האג"ח הקונצרני נמצאים בעליית תשואות ניכרת, משמע עלויות המימון של החברות עולות, שזה רע מאוד לבורסה ולכלכלה, ויוביל חברות להתייעלות ולפיטורי עובדים".

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?