גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מענק לכל קבוצה: האוצר יעניק פיצוי נדיב, אבל לא כל מי שיקבל באמת זקוק לו

מדינת ישראל מציעה פיצוי מסויים לקבוצות ספורט שאיבדו הכנסות בגלל אובדן הקהל ● עם זאת, צריך לזכור אין הרבה מועדונים בישראל שתלויים בהכנסות ממנויים וכרטיסים ● במכבי ת"א בכדורסל הסיפור יותר מורכב, עם אובדן ההכנסות מאירופה

משחק ללא קהל בין מכבי ת"א להפועל חיפה בבלומפילד / צילום: בר לביא, גלובס
משחק ללא קהל בין מכבי ת"א להפועל חיפה בבלומפילד / צילום: בר לביא, גלובס

משבר הקורונה מטלטל את הספורט העולמי והמקומי. עיקר הנפגעים הם הענפים הגדולים שמושכים קהל למגרשים, וכעת נאלצים להתמודד מול יציעים שוממים. כיצד זה משפיע על ההחלטות המקצועיות, מי הקבוצות שדווקא מרוויחות והסיטואציה ומה יעלה בגורל "הקבוצה של המדינה"? 

1. מינוי מאמן הנבחרת: כרוניקה של חוסר ברירה

השבוע הודיעה ההתאחדות לכדורגל על מינויו של המנהל הטכני של נבחרות ישראל, וילי רוטנשטיינר האוסטרי, למאמן הלאומי. לא צריך להבין מה הוביל למינוי הזה. בעולם אידיאלי הסיכוי שלו לקבל את המינוי שואף לאפס. רוטנשטיינר הרי רק לפני כמה שבועות עודכן על ידי ההתאחדות שסמכויותיו יצומצמו ומעכשיו יעסוק אך ורק בפיתוח הכדורגל ולא יתקרב לנבחרת הלאומית.

אבל אלו ימי קורונה. ההתאחדות מגלגלת מחזור שנתי של 99 מיליון שקל (נכון לדוח של 2018) ועומדת בפני צניחה משמעותית בהכנסות. אין משחקים בינלאומיים, אין קהל במשחקי ליגה שמהם גוזרת ההתאחדות עמלה יפה, ורק לאחרונה היא מראה סימנים של עמידה על הרגליים אחרי שעברה מספר שנים של תהליך הבראה כואב. בשקלול הפשוט של עונה ללא הכנסות + סיכויים אפסיים גם ככה העפיל לטורניר גדול + מאמן שכבר נמצא פה תחת חוזה שבעייתי להתנער ממנו - התקבלה ההחלטה הזולה יותר.

ואנחנו נלך ונראה יותר ויותר החלטות של אין ברירה והתפשרויות. מתוך מחשבה של לעבור את המבול בשלום.

2. כולם נפגעים מהקורונה? אל תאמינו לבכי

משבר הנגיף פתח את מנגנון הבכי. לא משנה אם בצדק או לא. פתאום לכולם מגיע משהו. האוצר הכריז על רשת ביטחון של 75 מיליון שקל לקבוצות הכדורגל לעונה הבאה, ונותר עדיין סימן שאלה איך יחולק הכסף בין הקבוצות. אבל כבר עכשיו זועקות חלק גדול מהן שזה לא יספיק. רובן הגדול בוכות כי הן כבר התרגלו לבכות. "מדובר בפגיעה אנושה", "לא נוכל פתוח את העונה", וכו'.

בדיקה פשוטה מראה כי לא באמת מגיע להן. רוב הקבוצות הקטנות נשענות על כספי עירייה ופועלות דרך קבע לפי מודל כלכלי לא ברור. הן מקבצות מכאן ומשם, נהנות מכספי הארנונה של התושבים, מכספי הטוטו. מבחינה עובדתית אין להן זכות קיום אמיתית - הן לא מצליחות להביא קהל ולהגדיל את בסיס האוהדים שלהן. התוצאה: ההכנסות שלהן ממכירת כרטיסים ומנויים הן אפסיות.

עכשיו הבלוף הזה מתגלה. מאחר שרשת הביטחון של האוצר נוגעת לפיצוי בגין אובדן הכנסות ממכירת כרטיסים - הן לא יראו ממנו יותר מדי. הבכי לא יישר את המספרים. אם לוקחים כדוגמה את הפועל רעננה, לפי הדוח האחרון שהוגש לרשם התאגידים בשנת 2018 מחזור הפעילות של הקבוצה עמד על 19.3 מיליון שקל. מתוך זה רק 1.18 מיליון שקל הגיעו ממכירת כרטיסים מנויים. אם מורידים מזה את ההוצאות עבור אבטחה, שיטור וסדרנות במהלך משחקים (746 אלף שקל) שרובן לא רלוונטיות כשהמשחק מתקיים ללא קהל - הרי שהנזק האמיתי של הפועל רעננה בגין אי כניסת קהל למשחקים הוא מאות אלפי שקלים בודדים.

הנה עוד דוגמה: עירוני קריית שמונה של איזי שירצקי העמידה תקציב של 24.2 מיליון שקל בשנת 2018 (שנת הדיווח האחרונה). מה "הנזק" שהיא יכולה לטעון אליו בגין אי הגעת קהל? הקבוצה מכרה מינויים וכרטיסים ב-847 אלף שקל. תורידו מזה הוצאת אבטחה בסך 606 אלף שקל, שרובן יפחתו כמעט לאפס בגלל היעדרות הקהל. נשארנו כמעט ללא נזק.

מכבי פתח תקווה? בשנת 2019 הכניס המועדון 24.8 מיליון שקל. כמה מתוך זה ממכירת כרטיסים ומנויים - 854 אלף שקל. במילים אחרות, נזק "עצום" של 3.5% מהמחזור.

מכאן שהבכי של כמעט כל הקבוצות בארץ שאינן קבוצות גדולות ומושכות קהל - שזה רוב הקבוצות - הוא בסך הכל ניסיון להשיג כמה שקלים על גב הקורונה. עם צמצום הוצאות אבטחה וקיצוץ שכר שחקנים שיגיע במקרים מסוימים ל-30%, והסכמה של העיריות לתת להן הנחה בדמי השימוש באצטדיונים ועוד כמה קווצ'ים שהקבוצות יעשו עכשיו - עבור הקבוצות הקטנות הקורונה היא חסרת משמעות לחלוטין.

אולי אפילו להיפך, היא תסדר להן עונה פחות גרועה מבחינה כלכלית ותקרב אותן מבחינה תקציבית אל הקבוצות הגדולות יותר, שייאלצו לספוג את עיקר הנזק מאי הגעת קהל.

3. המקרה של מכבי ת"א כדורסל: זה הולך להיות כואב

מכבי ת"א בכדורסל בנתה את עצמה במהלך כל השנים על אירופה ובמקביל הלכה והתנתקה מהליגה הישראלית. ערבי היורוליג הפכו מגנט למשיכת ספונסרים, זכויות שידור. המגנט האירופי מאפשר למועדון למכור כרטיסים יקרים ותאי צפייה יוקרתיים בהיכל - שם גם נמצא הכסף הגדול של המועדון.

המודל האירופי שנשען בעיקר על קהל מאפשר למועדון לגייס הכנסה מובטחת שנתית שנעה סביב 75 מיליון שקל. את היתרה משלימים הבעלים מכיסם. בזכות מבנה בעלות שמורכב מחמש קבוצות שונות - רקנאטי, פדרמן, שמעון מזרחי, איל הנדל"ן האמריקאי בן אשכנזי, והכלכלן ואיש העסקים האמריקאי ריצ'רד דייץ' - הדלתא הנדרשת להשלמה מהכיס של הבעלים מתפזרת בין כולם (כל אחד על פי חלקו) ויוצרת מנגנון חסכוני יחסית עבור הבעלים. גם עונה מורכבת/בעייתית שבה הבעלים נאלצים להזרים יחד 10 מיליון שקל מהכיס (2 מיליון שקל בממוצע לכל קבוצת בעלות) היא לא נוראית במונחים של בעלות פרטית - ודאי לא בהשוואה לכדורגל.

זה לא המצב השנה. כשנפרסה רשת הביטחון של האוצר על קבוצות הכדורסל התברר שהבעלים של המועדון עומדים בפני צרה גדולה. רשת הביטחון לכדורסל לעונה הבאה מסתכמת ב-35 מיליון שקל. הרוב המוחלט של הכסף יילך לשתי מושכות הקהל הגדולות - מכבי ת"א והפועל ירושלים. גם אם חלקה של מכבי ת"א ברשת הביטחון יעמוד לפי תרחיש אופטימי על מחצית מהסכום, 17-18 מיליון שקל, זה לא יסגור לה את הבור.

המועדון מכניס ממכירת כרטיסים ומנויים בעונה כ-40 מיליון שקל. אל הסכום הזה מתווספים תאי הצפייה שמכניסים נטו עוד 4-5 מיליון שקל בקירוב. מנויים וכרטיסים לא יימכרו במצב הזה של הקורונה, וכמובן שאף חברה מסחרית, שגם ככה סביר שחטפה מכה בקורונה, לא תרוץ לשלם 400 אלף שקל לתא צפייה כשחל איסור להכניס קהל.

עכשיו המתמטיקה הפשוטה: אובדן הכנסה של 45 מיליון שקל ממכירת כרטיסים ומנויים ועוד אובדן הכנסות מתמלוגי היורוליג אל מול רשת ביטחון של 17 מיליון שקל - תשאיר בור תקציבי של לפחות 30 מיליון שקל, כנראה גם יותר.

בפועל המכה היא קשה הרבה יותר. בהתחשב בכך שכל התזרים של מכבי ת"א נשען על מכירת כרטיסים ומנויים מאסיבית בתחילת העונה שמאפשרת את ההחתמות הגדולות ואת בניית התקציב להמשך העונה. העונה התזרים הוא אפס אחד גדול.

הלוואת גישור לפתור את הבעיה התזרימית? לא ממש. בעיקר כי גם על המשך העונה אי אפשר לבנות. היורוליג תתקשה להתניע לאור העובדה שמדובר בליגה המורכבת מקבוצות מ-10 מדינות. גם אם מצב התחלואה בישראל ישתפר, מי יודע מה יהיה בספרד, באיטליה, בטורקיה, ברוסיה, בליטא. הגבלות הטיסות בין מדינות משתנות כל הזמן, ובאופק אי-הוודאות והזהירות שתידרש מפני היקף התחלואה בחורף.

הטבות רגולטוריות? תשכחו מזה. אנחנו כבר לא בשנות השבעים או השמונים, מכבי היא כבר לא "הקבוצה של המדינה". אף אחד בקרב מקבלי ההחלטות לא ימהר לתת הקלות למועדון פרטי שמשחק בליגה פרטית ויאפשר נחיתה של קבוצות מחו"ל - לא משנה תחת איזה הגבלות של בידוד.

בעלי המועדון? אין סיכוי שייצאו להרפתקה. הם חטפו מכה בעסקים הפרטיים שלהם ולהוציא יותר כסף מהכיס דווקא על עסקי הכדורסל - סוג של כסף מיותר - היא מחשבה לא הגיונית. המטרה של הבעלים תהיה לצמצם את הבור כמה שניתן. לוותר על שחקנים יקרים, לעשות קבוצה רזה.

ואם צריך לסמן השלכה אחת עתידית משמעותית על המועדון היא תהיה בגזרת הבעלות. מבנה הבעלות החמש-ראשי מעולם לא היה חף מבעיות: אחד שם את הצ'ק בלי לשאול שאלות, אחד שואל אם זה חשוב באמת, והשלישי עומד על הרגליים האחוריות ולא מוכן לשמוע על הזרמת כסף בטח בתקופה שכזאת.

זה לא יהיה הימור גרוע להניח כי קבוצת הבעלות של מכבי ת"א תיראה אחרת אחרי שהקורונה תעזוב אותנו. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"