גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים בזרם: התפשטות הקורונה מצמיחה את תעשיית הסטרימינג העולמית

ההגבלות על פתיחת בתי קולנוע ואולמות מופעים למניעת התפשטות הווירוס יובילו להמשך גידול בצריכה של שירותי מדיה מקוונים ● חברות המדיה שמספקות שירותי צפייה ישירה באינטרנט, צפויות ליהנות מעולם פוסט-קורונה

צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב  / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס
צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס

משבר הקורונה פגע קשות בביקוש המצרפי של הצרכנים, שצנח במהלך חודשי הסגר. מבט על הנתונים בארה"ב מראה שבתקופת הסגר גם צריכת שירותים וגם צריכת מוצרים נפגעה.

הפגיעה הקשה בביקוש המצרפי נבעה משתי סיבות מרכזיות: האחת היא הסגר, שבהכרח גרם לצניחה של צריכת שירותים במשק וגם של מוצרים בני קיימא; והשנייה היא אי הוודאות הגדולה שהגיעה עם המשבר, כשמיליוני בני אדם ברחבי העולם פוטרו או יצאו לחופשה ללא תשלום, ולא ברור להם אם ומתי הם יחזרו לשוק העבודה.

תגובת הממשלות ברחבי העולם, ובמיוחד בארה"ב, היתה "לסתום את החור" בביקוש תוך הזרמת כספים גדולה לציבור, כדי שיחוש ביטחון לפחות לרכוש מוצרים בסיסיים בתקופה זו. תופעה נוספת וצפויה היתה קפיצה בחלקן של המכירות המקוונות במהלך התקופה מתוך כלל המכירות, כשכל הקמעונאיות, המסעדות, רשתות הסופרמרקט וחנויות מוצרי הפארם נאלצו לעשות התאמות לעולם החדש בצורה מיידית.

ההתאמה היחסית מהירה למציאות החדשה תרמה להתייצבות ולהתאוששות במכירות במהלך החודשים מאי ויוני. בפועל, בעוד שהמכירות הקמעונאיות בארה"ב ירדו במהלך החודשים מרץ-אפריל ב-22%, המכירות הקמעונאיות המקוונות עלו ב-23%.

משבר הקורונה פגע הרבה יותר בצריכת השירותים

הבעיה בתחומי השירותים קשה יותר

בעוד שלרכישת מוצרים יש פתרון יחסית מיידי בדמות המעבר לרכישה מקוונת, הבעיה בתחומי השירותים קשה הרבה יותר. צריכת שירותים מהווה כ-65% מסך הצריכה בארה"ב. אם נשים לרגע בצד את צריכת שירותי הדיור והבריאות, מדובר בכ-30% מסך הצריכה. מעבר לצריכה מקוונת של שירותים מורכב הרבה יותר, במיוחד כשמדובר בצריכת שירותי פנאי.

עם העלייה המחודשת בתחלואה ובמספר נשאי וירוס הקורונה בעולם, והצפי כי הווירוס יהיה עמנו עוד זמן רב לפני שיהיה חיסון, נראה כי שגרת החיים עם הקורונה תהיה בעלת השפעה ממתנת באופן ממושך על הביקוש המקומי ברחבי העולם - מה שכבר משפיע, וצפוי להשפיע עוד, במיוחד על הדרך שבה אנו צורכים שירותי בידור ופנאי.

בהנחה שנראה, כפי שקורה כיום, את הכלכלות נפתחות ונסגרות לסירוגין, וצריכת השירותים תהיה תחת מגבלות הקורונה, סביר להניח כי במבט לשנה וחצי הקרובות צריכת השירותים תמשיך להיפגע.

מצד שני, הממשלות בעולם מתמרצות, וצפויות להמשיך ולתמרץ, את משקי הבית לצרוך מוצרים ושירותים, בין אם באמצעות חלוקת שוברים לצריכה פרטית ובין אם באמצעות דמי אבטלה מוגדלים או העברות כספים ישירות לאזרחים.

עם התפתחותה של הכלכלה המקוונת, צפוי כי משקי הבית בעולם יכוונו יותר צריכה לכיוון של מוצרים (ולא שירותים) במהלך השנה הקרובה. דחיפה נוספת לכלכלה המקוונת צפויה להגיע מהמגמות המתעצמות של מעבר לעבודה מהבית - דבר שיצריך לא מעט שינויים במרחב הביתי.

בצד השירותים, הפגיעה בצריכתם צפויה להיות משמעותית לאורך זמן. לאור העובדה שעדיין יש לאנשים בעולם הרבה שעות פנאי, ועוד יהיה לנו עוד הרבה יותר כאלה, סביר להניח כי נמשיך להפנות את שעות הפנאי לשירותי בידור - אבל במקום לצרוך אותם בחוץ, נגדיל באופן משמעותי את צריכת שירותי הבידור המקוונים.

לכן, נוסף על צריכת מוצרים שתיתמך על ידי התמריצים הפיסקאליים והשינויים המבניים במשק, סביר להניח כי גם צריכת בידור באמצעות שירותי סטרימינג - שירותי צפייה ישירה בתכני וידיאו דרך האינטרנט - צפויה לגדול במהלך השנים הקרובות.

בימים שבהם סביבת הריבית אפסית ותשואות האג"ח אינן מציעות חלופת השקעה אטרקטיבית, החיפוש אחר תשואה רק מתעצם. במלים אחרות, המשקיעים ימשיכו ללכת למקומות שבהם יש פוטנציאל צמיחה - ונראה כי חברות הסטרימינג הן עוד תת-סקטור בכלכלה, שצפוי ליהנות מעולם פוסט-קורונה.

תשואת מניית נטפליקס מול מדד נאסדק בשנה האחרונה

הקורונה העמיקה את צפיית הבינג'

התפשטות וירוס הקורונה בעולם מתחילת השנה הובילה להתפשטות גוברת והולכת גם בתחום צריכת התוכן באמצעות חברות הסטרימינג, הנובעת מהשינויים שנכפים על הרגלי צריכת הבידור והתוכן של רוב אוכלוסיית העולם.

מעבר למגמות והשינויים בצריכת התוכן, שמלווים אותנו בשני העשורים האחרונים, לקורונה השפעה דרמטית על הרגלי הצפייה וצריכת הבידור. בזמן שאנו לא יוצאים את הבית, לא מבקרים באולמות תיאטרון או בבתי קולנוע, כשאנו מוגבלים מאוד ביכולת הניוד שלנו, כמעט ללא יכולת לחוות חוויות תרבותיות או לצאת לנופש, אנחנו מגדילים את צריכת התוכן הווירטואלי על חשבון התוכן הפיזי.

סיטואציה זו מהווה כמובן הזדמנות לחברות הסטרימינג ולרשתות החברתיות, אבל גם מגבירה את התחרות בין השחקניות בשוק. ענקית המדיה נטפליקס מתמודדת עם התגברות התחרות בתחום הסטרימינג כבר תקופה ארוכה, כשבשנתיים האחרונות התחזקותן של שחקניות נוספות מתחומי הגיימינג והרשתות החברתיות (ובראשן טיקטוק), שהצטרפו לרשימת החברות המתחרות על הזמן הפנוי של הצרכן, מאיימת גם על נטפליקס בתחום צריכת התוכן.

עם זאת, כל אלה לא הפריעו עד כה לעליות החדשות שנרשמו במניית נטפליקס ולהכפלת שווי החברה בתוך פחות משנה וחצי, וגם לא הפריעו לחברה להוסיף לשירותיה עוד 10 מיליון מנויים ברחבי העולם רק ברבעון האחרון.

התפשטות הקורונה הובילה גם להתפשטות של שירותי נטפליקס ברחבי העולם, והתפשטות זו נמשכת כבר רבעון שני ברציפות. לעלייה החדה במספר המנויים של החברה יש כמה ממדים, ומעבר לממד הכמות ישנו גם ממד האיכות. הכוונה כמובן לאופי המנויים שנרשמים לשירותי החברה, ובעיקר לגילם של המנויים החדשים, העולה והולך.

לפי הנתונים שהתפרסמו בחודשים האחרונים, ניתן לראות באופן מובהק את שינוי טעמי הצרכן ואימוץ הצפייה בסטרימינג על פי דרישה, גם מצד אוכלוסיות שאינן נמנות עם האוכלוסייה הצעירה יותר. נוסף על כך, נרשמה גם עלייה במספר המנויים שמשתמשים ביותר משירות סטרימינג אחד.

כל אלה מייצרים פוטנציאל נוסף עבור נטפליקס, ובכלל עבור שירותי הסטרימינג בעולם, גם ביום שלאחר הקורונה - ומהווים זרז לחינוך הצרכני, שהיה מתקיים ככל הנראה בכל מקרה, ומואץ באופן משמעותי על רקע התפשטות המגפה.

אימוץ שירותי הסטרימינג על ידי אוכלוסיות מבוגרות יותר מאפשר להן, מעבר להתאמת צריכת התוכן לצרכים שלהן, גם להוזיל את השירות - והדבר מהווה יתרון אדיר של ענף הסטרימינג על חברות אגרגציית תוכן ותיקות, במיוחד על רקע הירידה הצפויה בהכנסות משקי הבית והעלייה הצפויה באבטלה ברחבי העולם.

עם זאת, לא הכל ורוד בתחום הסטרימינג - ויש בו גם אתגרים רבים. כניסתן לתחום של חברות ענקיות כמו אמזון, אפל, דיסני או HBO, מאתגרת מאוד את נטפליקס. עד כה, העלייה בהיקף התחרות לא הפריעה לחברה להגדיל בעשור האחרון את ההכנסות והרווח התפעולי פי עשרה, ויותר מכך את הרווח הנקי שלה.

ואולם, התחרות בתחום הגיעה לנקודת רתיחה חדשה, כשגם המתחרות מבינות את הפוטנציאל הקיים על רקע התפשטות הקורונה. התחרות בין הענקיות בתחום גוררת גם צורך גדל והולך בהשקעה בתוכן מקורי ואיכותי, כשנטפליקס נאלצת להתמודד עם שחקניות ענקיות, שלהן גם כיסים עמוקים מאוד. התמודדות זו אילצה את החברה להגדיל בשנים האחרונות את היקף החוב שלה באופן דרמטי.

ככל שנטפליקס האמריקאית מרחיבה את הפעילות שלה מחוץ לגבולות ארה"ב, ורוצה להגדיל עוד ועוד את מספר המנויים שלה בעולם, כך יהיה עליה להשקיע יותר בתוכן מקורי ולקלוע יותר ויותר לטעמי צרכנים שונים. מדובר באתגרים שילוו את החברה בשנים הבאות, ויהוו חלק גדול משיקולי המשקיעים שיבחנו את ההשקעה בה כחברה בוגרת יותר, שעליה גם להתמודד עם סביבה תחרותית יותר ועם דרישות התוכן העולות והולכות מצד הצרכנים. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין