גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקחת על המקרקעין: אין לפצל דירה אם ייפגע שווי הדירות השכנות

המפקחת על הבתים המשותפים ביקרה בבניין בחיפה כדי להכריע בסכסוך בין שני בעלי הדירות ● היא קבעה כי על הנתבע להחזיר את הבית שנצבע בצבע עז למצבו המקורי, ולתת לשכן מלמעלה גישה לחצר

הבית ברחוב אשר 11 בחיפה. השכן צבע בכחול עז את הקירות בקומת הקרקע  / צילום: פאול אורלייב
הבית ברחוב אשר 11 בחיפה. השכן צבע בכחול עז את הקירות בקומת הקרקע / צילום: פאול אורלייב

ברחוב אשר 11 בחיפה ממוקם בניין ובו עשר דירות, בשני מבנים. במבנה א’ יש ארבע דירות - שתיים בקומת הקרקע ושתיים בקומה הראשונה. בין שניים מהדיירים במבנה זה התעורר סכסוך שכנים על רקע שינויים שערך הבעלים של אחת הדירות בקומת הקרקע ברכוש המשותף. אותו שכן מקומת הקרקע החליט לפתוח דלת יציאה מדירתו לחצר המשותפת, לפצל את הדירה לשתי דירות, לצבוע בכחול עז ובולט את הקירות בקומת הקרקע - וגם את החניה, השביל והשער - וגם אחסן פסולת בחצר המשותפת ופגע בחלק מריצוף השביל.

השינויים הללו לא מצאו חן בעיני השכן שדירתו ממוקמת בדיוק מעל דירת הקרקע המפוצלת, והוא החליט לתבוע את השבת המצב לקדמותו. הוא גם דרש לחייב את השכן מלמטה לאפשר לו או למי מטעמו להיכנס בכל עת לחצר האחורית ולהימנע מכריתת עצים וגיזום בחצר הקדמית.

הסכסוך הזה הסתיים השבוע בפסק דין של המפקחת על רישום מקרקעין בחיפה, יעל ליבוביץ, שקיבלה את תביעת השכן מהקומה הראשונה והורתה לשכן מקומת הקרקע להשיב את מצב הרכוש המשותף לקדמותו באמצעות סגירת דלת היציאה מדירתו לחצר, ביטול פיצול הדירה, הסרת הצבע הכחול מהרכוש המשותף, תיקון רצפת הגרנוליט המובילה לבניין וסילוק פסולת בניין מחצר הבית. בנוסף, חייבה המפקחת לאפשר לתובע או למי מטעמו להיכנס בכל עת לחצר האחורית ולהורות לו להימנע מכריתת עצים וגיזום בחצר הקדמית.

רקע: אין כניסה לחצר, גם בלי תיאום מראש

הסיפור הזה הוא סיפורם של יצחק טובול - השכן מהקומה הראשונה, ומשה גבריאל רוזנצוייג - הבעלים של הדירה בקומת הקרקע. בדירה שבבעלות רוזנצוייג מתגוררת אלמנת אביו, עם המטפלת שלה. בשנת 2010 נחתם הסכם פשרה בין טובול לבין רוזנצוייג ואחיו, לפיו חילקו השלושה את זכויות השימוש באותו אגף של הבית.
לטענת טובול, לאחר חתימת הסכם הפשרה חסם רוזנצוייג לחלוטין באמצעות שער וגדרות את הגישה לחצר האחורית של הבית, ומאז הוא מונע מכל בעלי הדירות בבית גישה לשוחות הביוב, לבלוני הגז, למקלט, לצנרת המים ולמתקנים משותפים נוספים המצויים בחצר, ואינו מאפשר אליהם כניסה אף לא בתיאום מראש.

במקביל, נטען, פיצל רוזנצוויג את הדירה בקומת הקרקע לשניים, העביר את האלמנה והמטפלת לגור בחלק אחד שלה, והוא משכיר את החלק השני של הדירה (כ"יחידת הדיור") על בסיס שעתי/יומי.

חצר הבית / צילום: פאול אורלייב

טובול טען כי היות שיחידת הדיור מושכרת על ידי רוזנצוייג לצורכי מין, ועל מנת להקל על קהל הלקוחות לזהות את יחידת הדיור, סימן רוזנצוייג את יחידת הדיור באופן בולט באמצעות צביעת קיר שלם, רצפה, חניה וגדר - בצבע כחול בוהק. בנוסף, הוא גזם עד היסוד את הצמחייה בחצר הקדמית כדי שסימני הצבע שסימן יהיו גלויים לבאים ברחוב וכן השחית את רצפת הגרנוליט בשביל הכניסה לבית המשותף באחד מניסיונותיו לייצר לו כניסה פרטית לדירה.

התגובה: רק עושים מנגל בחצר מדי פעם

רוזנצוייג טען מנגד, כי זה שנים מחולק המבנה מושא ההליך לשני אגפים, באופן שדירות הצדדים להליך וחלקי הרכוש המשותף המצויים בתחומם משמשים רק אותם, וחלקי הרכוש המשותף המצויים בתחומי שתי הדירות האחרות משמשים את בעלי הדירות באגף האחר. לטענתו, על פי ההסכם בין טובול לבינו הוקנתה לטובות זכות שימוש ייחודית בגג והתאפשר לו לבנות עליו קומה נוספת, ולרוזנצוייג ולבנו הוקנתה זכות שימוש ייחודית בחצר הצדית והאחורית.

רוזנצוייג הכחיש כי יחידת הדיור המפוצלת בדירה מושכרת לפי שעות וטען כי היא משמשת אותו ואת בני ביתו מעת לעת לאירוח ולמנגל בחצר. עם זאת, הוא לא הכחיש שהיחידה נפרדת ומאפשרת אירוח או מגורים של אנשים שאינם מאותו תא משפחתי, ואף הבהיר כי "אם חבר יבקש ממנו להתארח שם הוא יאפשר לו".

ההחלטה: להחזיר את הבית למצבו הקודם

המפקחת יעל ליבוביץ ביקרה ב"שטח המריבה" וקיבלה אחת לאחת את רוב טענות השכן-התובע. לעניין פיצול הדירה קבעה, כי "בעל דירה אינו רשאי לפצל את דירתו, או לבצע בה שינוי כלשהו, אף אם מדובר בשינוי פנימי, כאשר קיים חשש כי שינוי זה עלול לפגוע בערכן של דירות אחרות, והלכה פסוקה היא, הנסמכת על ניסיון החיים והשכל הישר, כי הוספת יחידות דיור מורידה את ערך הדירות בבית. תשתית הבית כולו, והרכוש המשותף תוכננו לארבע דירות במבנה מושא ההליך, ועתה יהא על בעלי הדירות המקוריים ‘להתחלק’ בו עם עוד דיירים נוספים".

באשר לפסולת בחצר ציינה המפקחת כי החצר הייתה ברמת תחזוקה ירודה ביותר, וקבעה כי הגם שקיבלה את טענתו של רוזנצוייג כי החצר בשימושו הייחודי במסגרת הסכם השכנים שנחתם, "אין בכך כדי לאפשר לו להחזיק אותה במצב תחזוקתי כה ירוד, שכן הדבר ללא ספק מביא לפגיעה ביתר בעלי הדירות בבית".

המפקחת הכירה בזכות רוזנצוייג לשימוש ייחודי בחצר הצדית והאחורית, אך קבעה, כי כפי שנקבע בהסכם הפשרה, זכות זו כפופה למתן זכות מעבר בחצר לכל בעלי הדירות בבית, בתיאום מראש, לשם תחזוקת המתקנים המצויים באותה חצר. לאור העובדה שרוזנצוייג אינו מתגורר במקום, והוא פוקד את הבית רק מעת לעת, והתיאום מולו אינו סביר בהינתן צורך דחוף כגון טיפול בסתימת ביוב, חייבה המפקחת להפקיד העתק מהמפתחות לשערים שהותקנו בשביל הצדי בידי טובול.

עוד הורתה המפקחת לרוזנצוייג להסיר את הצבע הכחול מהקיר החיצוני של הבית, מהאבנים הירושלמיות שמחפות אותו ומשביל הגרנוליט בתוך 30 יום, על חשבונו. לגבי טענת רוזנצוייג כי הצביעה נעשתה בתגובה לכך שטובול התקין חיפוי אבן רק על חלק מהחזית של הבניין, או כלשונו: "ברגע שהתובע יסיר את האבן גם הצבע יוסר", ציינה המפקחת כי בביקור שקיימה במקום התרשמה כי "חיפוי האבן מוסיף חן לבית ולטעמי יש בו אף כדי להעלות את ערכו וזאת בניגוד גמור לצבע הכחול העז שבו צבע הנתבע את הרכוש המשותף המשווה לבית מראה כעור". 

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס