גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נושים של "הבימה" נגד ההסדר: מדוע פוטרים את המדינה מאחריות לקריסה

השבוע צפוי דיון מכריע במחוזי בת"א בטענות המתנגדים להסדר הנושים המוצע: "מנסים להעביר הסדר רע והזוי בחסות הקורונה"

הבימה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
הבימה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

כשנה לאחר קריסת תיאטרון הבימה ומינוי הנאמנים הזמניים, השבוע צפוי דיון מכריע בפני נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, איתן אורנשטיין, בטענות המתנגדים להסדר הנושים המוצע. זוהי ההזדמנות האחרונה של הנושים לשנות את ההסדר העומד על הפרק. מרבית המתנגדים להסדר הם ספקים של התיאטרון, בהם מחזאים, מתרגמים, במאים וחברות שונות, כגון חברות יחסי ציבור וניקיון . לעומת זאת, מרבית עובדי הבימה הביעו תמיכה בהסדר.

הנושים המתנגדים להסדר מבקשים לשנות את נקודת המוצא באשר לשאלה מי האחראי למצבו הכלכלי הקשה של התיאטרון ומפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה. הם מביעים ביקורת קשה על כך שההסדר פוטר את המדינה באופן גורף מאחריותה לקריסה וטוענים שהסדר הנושים הוא תולדה של תרגיל פסול ונגוע באפליית נושים. לטענתם, העובדים של התיאטרון והספקים החיצוניים נדרשים לשלם מכיסם את התנהגותה המחפירה של מדינת ישראל ופקידיה. 

לטענת הנושים המתנגדים, המדינה הביאה לקריסת התיאטרון על ידי הלוואה שנתנה לתיאטרון ב-1995 בריבית גבוהה מאוד. כך, לדבריהם, הובילה המדינה לכך שהתיאטרון שילם במשך ה-20 שנה האחרונות ריביות גבוהות ולא סבירות, דבר שהביא לקריסתו. הם מציינים כי בין השנים 2014-2019 התיאטרון סיים את השנה בעודף תקציבי ורק בשל ההלוואה קרס. 

"כספם של הנושים מתאדה" 

מצבו הכלכלי של הבימה התדרדר בסוף 2019, והוא נקלע לחובות של עשרות מיליוני שקלים. בנובמבר 2019 החליט הנשיא אורנשטיין שלא להיענות לדרישת הנושים להורות על פירוק התיאטרון. אורנשטיין הורה על עריכת הסדר נושים שיאפשר את הבראת התיאטרון וייתן מענה לכלל נושיו. ביהמ"ש מתח ביקורת נוקבת על הנהלת התיאטרון והורה על מינוי נאמנים זמניים,  עו"ד דורית לוי-טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב.

לפי הסדר הנושים המוצע על ידי הנאמנים הזמניים, המדינה מוותרת על חוב של 30 מיליון ותעביר לתיאטרון תמיכה של 4.2 מיליון שקל. כמו כן, ניתן פטור מלא למדינה מטענות הנושים כלפיה. עוד לפי ההסדר, מדי שנה יועבר לקופת ההסדר שיעור של 1.5% ממחזור פעילותו השנתי של התיאטרון לתקופה של 10 שנים. הנושים הרגילים ייפרעו מסכומי קופת ההסדר לאחר תשלום הוצאות ההסדר ופירעון חובות החברה. לפי ההסדר, הספקים יקבלו 15% מהחוב שהתיאטרון חב להם על פני 10 שנים, כך שבפועל, בערכים מהוונים מדובר באחוז זעום של 8% בלבד. בנוסף לפיה ההסדר, יוקם תאגיד חדש בבעלות העירייה שיקלוט את עובדי הבימה. 

דוד בועז, בעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר ויו"ר הבימה עד 2014, יוצא נגד ההסדר המוצע. בועז, שמתכוון להתייצב לדיון הקרוב ושמבהיר כי אינו מייצג צד כלשהו אלא את עצמו ומתפונו, כתב לנשיא אורנשטיין כי "ההסדר עושה עוול כבד לנושים ומוציא את המדינה מהארובה בלבוש לבן צחור כשלג. אין זה מן הצדק שהמדינה - שתרמה יותר מכל למשבר הכלכלי של התיאטרון בכך שהטילה על הבימה הלוואה של עשרות מיליוני שקלים בריבית גבוהה, כאשר ברור היה שאין להבימה שום סיכוי לשרת הלוואה כזו - תצא נקייה מהסדר הנושים, ומאידך חובות התיאטרון למרבית הנושים ששירתו את התיאטרון בנאמנות ובמסירות - יראו את מרבית כספם מתאדה".

"הסדר נושים הזוי וחפוז"

אחד הספקים המתנגדים להסדר הוא ממי פאר מ"פאר לוין תקשורת" שהבימה חייב לו כחצי מיליון שקל. במכתבו לביהמ"ש כתב כי "החברה שאני אחד משני בעליה שירתה את הבימה קרוב ל-10 שנים... כעת מבקשים הנאמנים שנסכים להסדר הזוי שאם חלילה יאושר, נקבל החזר של 642 שקל בחודש, בזמן שעובדי התיאטרון יקבלו את רוב כספם, ועם בנק לאומי - הנושה המועדף, דאגו להגיע מראש להסדר מוסכם".

פאר הוסיף כי "אני מקווה שאור השמש ההיסטורי שיחשוף את האמת מפיו של דוד בועז, יעשה צדק ויאפשר לכל אלו שעמלו לקבל מזו שאשמה בקריסת הבימה - מדינת ישראל - את מלוא כספם עד השקל האחרון, וגם יאפשר לתאטרון החשוב הזה להמשיך להתקיים, אך בכבוד, בזכות נכונותה של עיריית ת"א-יפו והעומד בראשה להיכנס מתחת לאלונקה".

בין הנושים המתנגדים להסדר הם קבוצת מחזאים, מתרגמים ובמאים, בהם המחזאים גיורא יהלום ואורן יעקובי, המיוצגת ע"י עו"ד ד"ר הלל סומר. חברי הקבוצה תוקפים את ההסדר המוצע, מאחר שאם יאושר הם יקבלו סכום מזערי מהחוב שלו הם זכאים. לטענתם ההסדר, ניתן להשיג הסדר טוב יותר ואין בהילות באישור הסדר חפוז. הם טוענים כי הצגת ההסדר על ידי הנאמנים, כאופציה היחידה אל מול פירוק אינו מבוסס.

לדבריהם, ההסדר גובש בטרם הוקמה הממשלה הנוכחית ולא נעשה ניסיון לשפרו מול שר התרבות החדש; הנאמנים לא פרסמו הזמנה למימוש נכסים של התיאטרון; ולפי דוח הנאמנים, הפעלת התיאטרון יצרה עודף תזרימי של מיליון וחצי, לכן ניתן להמשיך ולחפש פתרון תוך הפעלה רווחית. ד"ר סומר אמר לגלובס, "מנסים להעביר את ההסדר בחסות הקורונה, בחסות המשבר והעייפות הכללית. זו תהיה טעות והמדינה תחמוק מבלי לקחת אחריות", אמר עו"ד ד"ר סומר ל"גלובס".

שמירה על מקום העבודה

בעוד הספקים יראו סכום מזערי מהחוב אחרי שנות ארוכות, עובדים רבים של התיאטרון הביעו את הסכמתם להסדר המוצע. מצבם שונה והם יכולים לקבל חלקם משכרם מביטוח לאומי, אך גם הם יוצאים מההסדר עם הפסדים ניכרים. בנוסף, העובדים חוששים מסגירת התאטרון.

אחד העובדים סיפר ל"גלובס" שההסדר אמנם רע עבורו אבל מדובר בקרב אבוד מול כוחה העצום של המדינה. לדבריו, הוא רוצה לשמור על מקום עבודתו וחושש מהאלטרנטיבה, גם במחיר של הפסד כספי גדול.

הנאמנים: "הסדר ראוי"

הנאמנים הזמניים, עו"ד לוי-טילר ורו"ח ברדיצ'ב, ציינו בכוונתם לבקש בדיון הקרוב לאשר את ההסדר. זאת, לדבריהם על אף שלא השיגו את שיעור ההסכמה הנדרשת בחוק מהנושים. הנאמנים דוחים את טענות מתנגדי ההסדר וטוענים כי המתנגדים לא הניחו "מסד ממשי לקיומה של עילת תביעה נגד המדינה", וכי ההסדר אותו מבקשים המתנגדים "דמיוני". לדברי הנאמנים, ההסדר "ראוי ומיטיב ומעניק ל'נושים בדין רגיל' סיכוי ממשי להיפרע באופן חלקי ואין מקום ליתן לקומץ נושים לא מציאותיים למנוע את אישור ההסדר".

בין יתרונות ההסדר מציגים הנאמנים את ויתור המדינה על נשייה בסכום עתק של 30 מיליון שקל, תשלום תמיכה של 4.2 מיליון שקל, בנוסף על 13 מיליון שכבר הועבר והעברת 10 מיליון מנשייה מובטחת של בנק לאומי לנשייה רגילה.

בתשובתם להתנגדויות הנושים, מבהירים הנאמנים כי האופציה היחידה הקיימת אם הסדר הנושים לא יתקבל היא פירוק התיאטרון - מצבו שבו הנושים יקבלו סכומים פחותים בהרבה מאלו המוצעים בהסדר והעובדים יאבדו את מקום עבודתם. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?