גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הקורונה למסים: המועמדים לנשיאות בארה"ב לא יכולים להיות שונים יותר כלכלית

לא יכולנו לחשוב על שני מועמדים לנשיאות ארה"ב שונים יותר כלכלית ● האחד אומר שלא יהיה שגשוג לפני שנטפל בקורונה, השני אומר שהקורונה מאחורינו ● האחד אומר להעלות מסים, השני אומר להוריד ● דבר אחד יישאר קבוע ולא משנה מי ייבחר - ההתמודדות מול סין

ביידן וטראמפ. שניהם לא מהפכנים כלכלית / צילום: רויטרס
ביידן וטראמפ. שניהם לא מהפכנים כלכלית / צילום: רויטרס

בשנת 1992 טבע יועצו של ביל קלינטון, ג'יימס קארוויל, סיסמה שהפכה למפורסמת: "זו הכלכלה, טמבל". בשנת 2020, זו הקורונה. ארצות הברית מגיעה ליום הבחירות בצילה של המגפה, עם מספרי שיא של נדבקים חדשים, כ-100 אלף ביום. ובעצם, זו גם הכלכלה: יחד עם המגפה הגיע משבר כלכלי אדיר ממדים. המגפה היא זו שגרמה למשבר הכלכלי שעדיין שורר בארה"ב, והיציאה מהמשבר הכלכלי לא תקרה לפני שהמשבר הבריאותי יסתיים.

במובן הזה, הבחירות מזכירות את בחירות 2008, בעיצומו של המשבר הפיננסי. לא משנה מה היו התוכניות של המועמדים עד תחילת השנה, ומה החזון אותו הציעו, הקורונה טרפה את הקלפים והשתלטה על סדר היום. יכול להיות שהיא תעלה לטראמפ, שבימים כתיקונם היה ממשיך כנראה לעוד ארבע שנים בבית הלבן בלי בעיות מיוחדות, בקדנציה השנייה שלו. ובעצרות שלו בשבועיים האחרונים, טראמפ אכן מתלונן על המקום המופרז שהקורונה תופסת בסדר היום הציבורי.

טראמפ או ביידן, מי שלא יזכה, יצטרך בשלב הראשון להתעסק בכיבוי שריפות, לעזור לאמריקאים לצלוח את המשבר, ובשלב הבא להוביל את ארה"ב להתאוששות. זה יהיה סדר היום לא רק בארה"ב, אלא בכל העולם המערבי.

מגפה תחילה או כלכלה תחילה?

יש המתייחסים לקורונה כאל סוג של מבחן שחושף את בעיות העומק של החברה והכלכלה. לא בטוח שטראמפ מסכים. מבחינת הנשיא האמריקאי, הקורונה היא גורם חיצוני, "הווירוס הסיני", שהגיע מעבר לים ושיבש את הכלכלה שמגשגת שהצליח לבנות. ולכן במבט קדימה האג'נדה הכלכלית מבחינתו הוא להותיר את המגפה מאחוריו, ולחזור למתכון ששירת אותו לפניה. כלומר, שילוב של הורדות מסים, דה-רגולציה, ומדיניות סחר אגרסיבית. לאלה הוא מוסיף הבטחה להשקעה בתשתיות - הבטחה מקפיין הבחירות הקודם שלו, שלא התממשה עד כה.

דווקא מבחינת ביידן אפשר לזהות בחודשים האחרונים קו שאפתני יותר. הוא מדבר על תוכניות כלכליות נרחבות שמוכוונות ליצירת משרות ולתמיכה במעמד הביניים האמריקאי, מהשקעה מסיבית בתשתיות ואנרגיה ירוקה ועד חינוך לגיל הרך. ייתכן שמדובר בניסיון להלהיב את האגף השמאלי של המפלגה שלו, וייתכן שמדובר בתובנה אמיתית שהתגבשה אצלו בעקבות המשבר.

ביידן, כמובן, הוא לא מהפכן - והוא גם מדגיש את זה בעצמו. ובכל זאת, יש סיכוי שממשל ביידן, אם ייבחר, יהיה שאפתני יותר כלכלית מאשר ממשל אובמה, ויהיה מוכוון יותר לעובד האמריקאי. זו תהיה עדות להשפעת שתי ההתפתחויות המשמעותיות של השנים האחרונות: הקורונה, ועוד קודם לה, הניצחון של דונלד ג'יי טראמפ בבחירות 2016.

יחס הפוך לטיפול במגפת הקורונה

המשימה הראשונה שעל סדר היום של הממשל הבא היא הקורונה. זו לפחות ההבטחה המפורשת של הקמפיין של ביידן, שהיה סגנו של ברק אובמה כשזה נכנס לבית הלבן, בעיצומו של המשבר הפיננסי. כפי שביידן הכריז, עוד בוועידה הדמוקרטית באוגוסט, "אנחנו לעולם לא נצליח להחזיר את הכלכלה למסלול, להחזיר את הילדים שלנו בבטחה לבתי הספר, לקבל את החיים שלנו בחזרה, עד שנתמודד עם הווירוס הזה". ביידן מראה נכונות למעורבות אגרסיבית יותר של הממשל הפדרלי, למשל באפשרות להטיל חובת עטיית מסכות.

הגירעון-זינק-בימי-טראמפ

מכיוון טראמפ אפשר לזהות קו אחר, שנע בין ניסיונות להסביר ששיא המגפה כבר עבר, להמלצה שלו לבוחרים לא לתת למגפה להשתלט על חייהם, ועד להבטחה שהחיסון כבר ממש מעבר לפינה. מה באשר לניסיון להשתלט על המגפה באופן ישיר יותר? זה כנראה לא על הפרק. כפי שמרק מדוז, ראש הסגל של טראמפ הכריז בשבוע שעבר (וכנראה הסתבך בשל כך): "אנחנו לא הולכים להשתלט על המגפה. אנחנו כן הולכים לשלוט בכך שנקבל חיסונים, תרופות ואמצעי הקלה אחרים".

בינתיים הכלכלה האמריקאית עדיין במשבר. נתוני הרבעון השלישי שפורסמו בשבוע שעבר אמנם מראים על התאוששות, אבל ארה"ב עוד רחוקה מלחזור למספרים שלפני המגפה. יותר מכך - הרבעון השלישי הסתיים בסוף ספטמבר, ובינתיים הגל השלישי צובר תאוצה.

בין אם מחכים לחיסון, או לצעדים אחרים להשתלטות על המגפה, בינתיים צריך לעזור למשקי הבית ולעסקים לצלוח את התקופה הזאת. צריך לבנות עבורם "גשר" שיעזור להם לעבור את התהום, אם להשתמש במטראפורה של יו"ר הפד ג'יי פאוול. דווקא כאן נראה שיש הסכמה בין מפלגתית - תוכניות הסיוע המסיביות, והנדיבות, שעברו בשנה החולפת בקונגרס האמריקאי גובשו בהידברות בין הדמוקרטים לבית הלבן, ועזרו למיליוני אמריקאים לשלם את החשבונות ולהחזיק את העסקים שלהם בחיים. עד לאחרונה נראה היה שטראמפ תומך בעוד תוכנית סיוע מסיבי. שיקולים כמו גירעון ודיבורים על אחריות תקציבית טואטאו הצידה, וכנראה שבצדק.

אלא שכאן נכנס גורם שמסבך את התמונה: המחוקקים הרפובליקאים בסנאט, שלא איפשרו העברה של עוד תוכנית סיוע לפני הבחירות. לא ברור אם הם עשו זאת בגלל חשש אמיתי מהגירעון התופח, או משיקולים אלקטורליים משלהם (ששונים מהשיקולים של הנשיא), אבל יכול להיות שאנחנו רואים פה אות לבאות, בוודאי בתרחיש שבו ביידן זוכה בבחירות לנשיאות אבל הרפובליקאים עדיין שולטים בסנאט. במובן הזה, לא משנה מי יהיה הנשיא, קונגרס לעומתי יקשה עליו לממש את מלוא התוכניות שלו - ועלול להוביל גם ליציאה איטית יותר מהמשבר.

העמדות השגרתיות של המועמד הלא שגרתי

דונלד טראמפ הוא נשיא לא שגרתי בהרבה מאוד מובנים, כשהציוצים הם רק אחד מהם. יש תחומים, כמו מינוי שופטים שמרניים, בהם הוא יותיר חותם לדור קדימה. אבל דווקא במדיניות הכלכלית שלו, טראמפ הוא דמות פחות מהפכנית משנהוג לחשוב. בסופו של דבר, שניים מהנדבכים העיקריים של המדיניות הכלכלית שלו, קיצוצי המסים והדה רגולציה, הם חלק מהאג'נדה הקלאסית של המפלגה הרפובליקאית, בוודאי מאז ימי רונלד רייגן.

גם הנכונות של טראמפ להגדיל את הגירעון דווקא כשהכלכלה במצב מצוין (כפי שעשה עם הרפורמה במסים בשנת 2017), היא לא תופעה חדשה, אלא דפוס ארוך שנים.

למעשה, גם בהכרזות של טראמפ לפיהן הכלכלה "דוהרת חזרה" אפשר לזהות גישה מוכרת, לפיה צריך פשוט להקל את הרסן על "צד ההיצע" של הכלכלה, וכולם ייהנו מהשגשוג. זו גרסה של מה שמכונה "כלכלת החלחול", שמלווה את ארצות הברית בצורה כזו או אחרת כבר 40 שנה. טראמפ, חשוב להגיד, לא טועה כשהוא מדבר על כך שהכלכלה הייתה במצב מצוין לפני הקורונה. 

האבטלה אכן הגיעה בתקופתו לשפל של 50 שנה. אבל צריך לזכור שעוד טרם נכנס לבית הלבן, כלכלת ארה"ב נהנתה משמונה שנות צמיחה רצופה תחת אובמה, ומסיוע מתמשך של הבנק המרכזי. לוקח הרבה זמן, ודרושה תקופה ארוכה של צמיחה ממושכת, עד שהשגשוג מתחיל להקיף את כולם. לכל זה צריך להוסיף כוכבית - טראמפ כאמור, מדבר על השקעה בתשתיות בקדנציה הבאה, ואפילו בהיקפים דומים לאלה של ביידן, אבל צריך לראות שזה קורה.

הקורונה-פגעה-בירידה-הנמשכת-באבטלה

אצל ביידן, כאמור, אפשר לזהות כיום קו הנותן מקום גדול הרבה יותר להתערבות ממשלתית בכלכלה. על חלק מהתוכניות שלו הדמוקרטים מדברים מזה זמן, כמו למשל העלאה של שכר המינימום הפדרלי. אחרות מרחיקות לכת (יחסית) עבור ארצות הברית, כמו למשל הרחבה נוספת של ביטוח הבריאות הממלכתי, או השקעה בחינוך לגיל הרך ובקולג'ים קהילתיים - גם אם הן לא יוצאות דופן בהשוואה לאירופה או אפילו ישראל.

לתוכניות אחרות שלו, כמו השקעה בתשתיות ובאנרגיה ירוקה, מתלווה תו מחיר אימתני, של שני טריליון דולר. ובניגוד למועמדי עבר, ביידן גם מדבר מפורשות על העלאת מסים על חברות ועל מי שבראש סולם ההכנסות. לפי הערכות של כמה גופי מחקר, נראה שהתוכנית של ביידן תוביל ליותר צמיחה.

מי שייבחר ייאלץ להתמודד עם סין וגלובליזציה

אבל לכל זה מתווה גם דגש חדש, שללא ספק מהווה תגובה לבחירתו של טראמפ ב-2016. טראמפ ניצח אז עם מסר של "מקומות עבודה, מקומות עבודה, מקומות עבודה", והחזרת התעשייה האמריקאית לגדולתה. גם אצל ביידן אפשר למצוא עכשיו דגש מעט יותר "לאומני כלכלי", שמדבר על יצירת מקומות עבודה באמריקה, כולל הקצאת מאות מיליארדי דולרים לרכש "תוצרת ארה"ב", ועוד מאות מיליארדים למחקר ופיתוח. הוא מדבר גם על הצורך להחזיר שרשראות אספקה קריטיות אל ארצות הברית.

שיעור השינוי בתמג

במובן הזה, קרוב לוודאי שהדי הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות הקודמות ימישכו להדהד גם אם ביידן ייבחר. תמיכה בלתי מסויגת בגלובליזציה ובסחר בינלאומי, כנראה כבר לא נראה. אבל חשוב להגיד שגם כאן, לא מדובר בתהליך שהחל עם טראמפ, אלא קשור גם להכרה שמתגבשת כבר שנים בוושינגטון, ולפיה סין היא יריב אסטרטגי של ארצות הברית, כשההבדל הוא בגישה הנכונה להתמודד איתה.

ההכרה הזאת תיוותר בעינה לא משנה מי יזכה, ומכל ההתפתחויות הכלכליות בארצות הברית, יש סיכוי שהיא זו שתורגש יותר מכל באזורנו. 

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב