גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע הקורונה, הצמיחה בשוק המזון והמשקאות ממשיכה לצבור תאוצה

מנתוני סטורנקסט עולה כי באוקטובר כמעט כל חברות המזון המשיכו להציג צמיחה משמעותית ● לעומת הזינוק החריג השנה, ב-2021 יש צפי להאטה בצריכה, ובמקביל נערכים בחברות להתייקרות חומרי גלם ● וגם, מי החברה שכלל לא הרוויחה מהמשבר?

קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס
קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס

שוק קמעונאות המזון ממשיך ליהנות מהתגברות הביקוש על רקע משבר הקורונה. שוק המזון והמשקאות רושם בסיכום חודש אוקטובר גידול במכירות של 10.4% לעומת התקופה המקבילה, שגבוה עוד יותר מקצב הצמיחה בחודש שקדם לו - כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס".

התעצמות הצמיחה במכירות של רשתות הקמעונאות מתרחשת ביחס ישיר למגבלות הסגר שהוטל על המשק הישראלי, והביא לעצירת הפעילות של המסעדות, והמלונות והגביל את הנסיעות לחו"ל.

בסך-הכול מציג שוק המזון והמשקאות צמיחה של כ-9% בסיכום עשרת החודשים הראשונים של 2020, שמשמעותם תוספת כספית של קרוב ל-3 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד. המשמעות היא שכמעט כל חברות המזון ממשיכות להציג צמיחה משמעותית, וכעת המלחמה ביניהן היא מי מצליחה לצמוח יותר ולמנף לטובתה את המציאות שבה הציבור כלוא יותר זמן בבתים.

מנגד, פעילות השוק המוסדי - כלומר פעילות מכירת המזון של החברות למלונות, לבתי קפה, למסעדות ולברים - נפסקה כמעט לחלוטין, כך שהיצרניות והיבואניות מסיטות את הפעילות שלהן מהשוק המוסדי לקמעונאי.

כבר עתה ברור כי הצמיחה המואצת שרושמות החברות בשנה הנוכחית תהפוך לאתגר אדיר להמשיך ולהציג צמיחה בשנה הבאה, 2021. זאת כשלעומת הזינוק החריג במכירות בשנה הנוכחית, ישנו צפי להאטה מסוימת בצריכה ולהעמקת המשבר הכלכלי.

ומה בנוגע לרמות המחיר הצפויות? בחברות המזון כבר נערכים ל-2021, ונערכים לאפשרות של התייקרות בחומרי גלם שונים, ביניהם החלב הגולמי וסחורות נוספות. המשמעות של התייקרות בחומרי הגלם עשויה להיות עליית מחיר שתגולגל לצרכן. מנגד, בחברות הגדולות בשוק המזון ישנה בתקופה הנוכחית השקעה בפעילות מחיר ומבצעים, והן מעריכות כי המגמה הזו תמשך על רקע הירידה בהכנסה הפנויה שצפויה להעמיק.

בליץ של השקות מוצרים לצריכה ביתית

שינוי נוסף בענף המזון והמשקאות, נוגע למוצרים שנמצאים בפיתוח בימים אלה ושעתידים להיות מושקים בשנתיים הקרובות. ההישארות של הציבור בבתים מתורגמת אצל החברות בהיערכות להתאמת מוצרים ופיתוח מוצרים חדשים שיתאימו לצריכה ביתית, ולמגמה של גידול של כ-33% בעזרי בישול ואפייה. החברות למעשה נכנסו למרוץ להיות הראשונות שימצאו את הפתרונות שיאפשרו להן להיכנס למטבח של הצרכנים שמבלים בו עתה יותר שעות - מבשלים יותר ואופים יותר. "כולם מחפשים איך להיכנס לצריכה בבית, ואיך להתאים את המוצרים שלהם לצריכה בבית", אומרים גורמים בשוק המזון. האמירה הזו מתייחסת אפילו לקטגוריות כמו ממתקים, חטיפי בריאות או מסטיקים, שבדרך כלל נצרכים מחוץ לבית, ונפגעו בעקבות השינוי בהרגלי הצריכה. כך למשל, קטגוריית המסטיקים רשמה ירידה דו ספרתית של אחוזים, ובחברות מנסים למצוא פתרונות להחזיר אותה לחיים של הצרכנים.

אם כן, מי יצרניות המזון שהצליחו לרתום את השפעות משבר הקורונה לטובתן ומי נותרו מאחור?

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, הציגה בחודש אוקטובר גידול במכירות גבוה מהקצב של השוק שעומד על 11.4% לסך של 529 מיליון שקל. בסיכום עשרת החודשים הראשונים של השנה רשמה החברה גידול של 9.1% לסך של כ-5.1 מיליארד שקל, שהתבטא גם בגידול בנתח השוק שלה שעומד על 14.3%. תנובה מציגה את הצמיחה הכספית המשמעותית הזו על אף שבחודש וחצי האחרון התקשתה לעמוד בביקוש למוצרי החלב שלה. בניסיון להתמודד עם החוסרים (שלה ושל המתחרות), הסיטה תנובה את קווי הייצור שלה למוצרי בסיס בתחום החלב, בהם הרווחיות שלה נמוכה יותר, תוך שהיא מוותרת על מוצרים כמו חלב וניל או חלב דל לקטוז, כשעדיין קיימים חוסרים שלהם בחנויות. למרות זאת, הצליחה תנובה להציג צמיחה כספית של 54 מיליון שקל בחודש החולף, זאת בין היתר הודות לצמיחה במכירות הגבינות ותחליפי החלב שלה.

החברה המרכזית שבה למקום הרביעי בטבלה

שטראוס ישראל, בניהולו של אייל דרור, הציגה באוקטובר גידול במכירות של 9.1% לעומת החודש המקביל לסך של 428 מיליון שקל. זהו החודש השני בו מציגה שטראוס צמיחה נמוכה במעט מזו של השוק. ההאטה הקלה שרושמת החברה בקצב הצמיחה מיוחסת בעיקר לשני אתגרים עמם היא מתמודדת בימים אלה. הראשון הוא קצב הצמיחה הנמוך בקטגוריות בהן היא דומיננטית, כמו חטיפים וממתקים שהצריכה שלהם הואטה בשל השינויים בהרגלי הצריכה כתוצאה ממגבלות הסגר והעובדה שהציבור ממעט להסתובב באופן יחסי לשגרה. סיבה נוספת, היא הקושי של שטראוס לספק מוצרי חלב וביניהם סוגי חלב של יטבתה ושל המותג דנונה פרו, בשל שילוב של מספר גורמים בהם מלאים נמוכים בשל מכירות גבוהות בתחילת השנה, שבועיים בהם תפוקת החלב הייתה נמוכה, מיעוט ימי הייצור של החגים, והעובדה שאחת המכונות שלה נתקעה למשך מספר ימים. הנסיבות הללו, לצד ביקוש גבוה של מוצרי חלב, הותירו מדפים ריקים מחלק מהמוצרים שלה.

מכירות המזון והמשקאות בישראל צמחו בכ2

בכל אופן, בסיכום עשרת החודשים הראשונים של 2020 הציגה שטראוס ישראל גידול במכירות של 9.1% לסך של כ-4.3 מיליארד שקל, קצב צמיחה גבוה במעט מזה של השוק כולו.

חברת המזון השלישית בגודלה בישראל היא אסם-נסטלה, בניהולו של אבי בן אסאייג, אשר הציגה אף היא קצב צמיחה גבוה מזה של השוק עם גידול של 11.3% במכירות באוקטובר לעומת החודש המקביל אשתקד לסך של 324 מיליון שקל. בסיכום עשרת החודשים הראשונים של 2020 רשמה אסם נסטלה צמיחה של 9.1% לסך של כ-3.2 מיליארד שקל.

אחרי תקופה שבה קצב המכירות שלה היה נמוך מזה של השוק, החברה המרכזית שבהובלת יורם שגיא שועטת קדימה. החברה, שמחזיקה בקוקה קולה ישראל ובמחלבות טרה,  הציגה באוקטובר גידול של 10.1% במכירות לעומת החודש המקביל, לסך של 252 מיליון שקל. בכך היא מחזירה לעצמה את המקום הרביעי בטבלה כספקית הרביעית בגדולה בענף המזון ביחס למתחרה נטו (בשקלול הבשר והדגים הטריים שהיא משווקת ואינם נכללים בסטורנקסט). בימים אלה החברה אף יצאה ב"מבצע יוצא דופן בהיקפו", כפי שהגדירו זאת גורמים ברשתות הקמעונאות, וזאת בניסיון להתמודד עם גל היבוא המקביל של משקאות קוקה קולה אשר מגיע עתה לישראל, שעשוי לתמוך בצמיחה שלה בחודש נובמבר. עם זאת, בהסתכלות על עשרת החודשים הראשונים של 2020 החברה המרכזית עדיין מציגה קצב צמיחה נמוך בהרבה מזה של השוק אשר עמד על 4.1%.

נטו, ספקית המזון החמישית בגודלה בניהולו של עמי גולדין, רשמה גידול של 12% במכירות באוקטובר לסך של 135 מיליון שקל. עם זאת, לפי נתונים חתומים בידי המנכ"ל שהעבירה נטו לידי "גלובס", קצב הצמיחה של החברה גבוה יותר ועמד על 22.9% לעומת החודש המקביל אשתקד, לסך של 202 מיליון שקל. הנתון הזה מביא אותה לסכם את עשרת החודשים הראשונים של 2020 עם צמיחה של כ-22% לסך של כ-2.1 מיליארד שקל בשקלול הבשר והדגים הטריים (או לצמיחה של 14% לסך של 1.4 מיליארד לפי סטורנקסט).

יוניליוור, חברת המזון הששית בגודלה בניהולו של ג'ם טריק יוקסל, לא מצליחה ליהנות מהשפעות הקורונה בסדרי הגודל מהם נהנות מתחרותיה. חברת המזון הציגה באוקטובר קצב צמיחה נמוך מזה של השוק - 4.1% לעומת החודש המקביל, לסך של 84 מיליון שקל. גם בסיכום עשרת החודשים הראשונים של השנה היא הציגה קצב צמיחה נמוך בהרבה מזה של השוק - שהסתכם ב-4.2% לסך של 839 מיליון שקל. ייתכן כי הסיבה לכך נעוצה אף היא בהשפעות על קטגוריות הצריכה מחוץ לבית.

גד הצומחת ביותר; חגיגת הביצים נמשכה

ומי עוד נהנו מצמיחה יוצאת דופן באוקטובר? מחלבות גד, בניהולו של עמיר אהרון, היא יצרנית המזון הצומחת ביותר בחודש עם גידול במכירות חריג בהיקפו של כ-41% לסך של 44 מיליון שקל. הצמיחה המואצת הזו מביאה את המחלבה הרביעית בגודלה בישראל לסכם את עשרת החודשים הראשונים של 2020 עם צמיחה של כ-23% לסך של 400 מיליון שקל.

כמו כן, מתברר שחגיגת הביצים נמשכת גם לאחר שבהלת הקניות נרגעה. החברה השנייה בגודלה מבחינת קצב הצמיחה היא מ.לסר. ספקית הביצים הציגה גידול של 29% במכירות באוקטובר לסך של 36 מיליון שקל, וצמיחה של 31.4% מתחילת השנה לסך של 331 מיליון שקל.

גם יבואנית המזון וילי פוד בניהולה של עינת פלד-שפירא הציגה קצב צמיחה מרשים (ואף גבוהה יותר מזה של מ.לסר במונחים כספיים), כאשר רשמה בחודש אוקטובר גידול של כ-27% לסך של 47 מיליון שקל. בסיכום עשרת החודשים הראשונים צמחה החברה בכ-27% לסך של 455 מיליון שקל.

לצידן, גם יצרניות הגלידות חגגו בחודש שעבר: גלידות נסטלה רשמה גידול של 26.3% לסך של 37 מיליון שקל, וזאת לאחר שמתחילת השנה רשמה סטגנציה עם גידול זניח של 0.3% לסך של 343 מיליון שקל. המתחרה, גלידות שטראוס, שבבעלות יוניליוור, רשמה צמיחה של 24% במכירות באוקטובר לסך של 53 מיליון שקל, שמביאה אותה לצמיחה של 3.8% מתחילת השנה עם מכירות בסך 419 מיליון שקל.

מבין ספקיות המזון הגדולות, היחידה שהציגה באוקטובר ירידה במכירות היא יפאורה תבורי - עם שחיקה של 2.3% לסך של 69 מיליון שקל. הירידה הזו מביאה אותה לסכם את עשרת החודשים הראשונים של 2020 עם שחיקה של 0.6% במכירות בסך של 629 מיליון שקל, מה שאומר שהיא כלל לא זכתה ליהנות ממשבר הקורונה. 

עוד כתבות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה