גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה לצרכנות: עלייה של 130% בתלונות של צרכנים על קניות אונליין

מנתוני המועצה עולה כי עד סוף אוקטובר התקבלו כ-20 אלף תלונות של צרכנים על קניות באינטרנט ● באיזה ענפי מסחר יש הכי הרבה תלונות, מה עושים אם המשלוח לא הגיע, ומה קורה עם העסק פושט את הרגל לפני שהחבילה מגיעה?

קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק

המועצה לצרכנות מדווחת על עלייה של כ-130% בתלונות צרכנים על קניות אונליין. העלייה בתלונות מתייחסת לתחילת השנה ועד סוף אוקטובר 2020, אבל במועצה מחדדים כי התלונות גוברות בעיקר בתקופת המבצעים והקניות. כך, שלאור חודש הקניות שבו אנחנו נמצאים כעת, כנראה שהיקף התלונות ימשיך ויעלה. 

מנתוני המועצה הישראלית לצרכנות עולה כי מספר תלונות הצרכנים בנושא עסקאות באינטרנט זינקו ב-130% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. ב-2020 התקבלו כ-20 אלף תלונות לעומת כ-8,350 ב-2019. למעשה, עם העלייה בשיעור הקניות המקוונות עלה גם שיעור התלונות על עסקאות מכר מרחוק מכ-45% מכלל הפניות שהתקבלו ב-2019 לכ-65% מכלל הפניות שהתקבלו במועצה לצרכנות ב-2020.

תלונות על איחורים ומוצרים תקולים

הענפים המובילים בתלונות על עסקאות מקוונות הם שירותי תיירות, מכשירי חשמל, ריהוט ומטבחים, ביגוד, הנעלה ומוצרים נלווים ופנאי ותרבות.

כך, לדוגמה, בתחום של מכשירי חשמל תלונות רבות התייחסו לסוגיות ביטול עסקה של רכישת מוצרי חשמל. צרכנים הלינו כי נתקלו בסירוב להחזיר מוצרים למשל בהעדר אריזה או עקב חיבור של המוצר לחשמל. במועצה מזכירים כי בעוד שבמקרה של רכישה פרונטאלית, אין זכות ביטול לאחר חיבור לחשמל, הרי שבמקרה של רכישה באמצעות האינטרנט, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 יום מיום שסופק המוצר, גם אם נפתחה אריזתו וגם אם המכשיר חובר לחשמל. בכל מקרה, בית העסק רשאי לגבות דמי הביטול בגובה של 5% ממחיר העסקה או 100 שקל. תלונות אחרות בתחום מוצרי החשמל התייחסו למוצרים שלטענת הצרכנים הגיעו תקולים ואילו בית העסק הציע להפקיד את המוצר בתיקון ולהפעיל את האחריות. במועצה מציינים כי במקרה של פגם או אי התאמה במוצר שנרכש, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום האספקה, ללא דמי ביטול כלשהם והוא אינו מחויב להפקיד את המוצר במעבדה לצורך תיקון.

תלונות אחרות ספג ענף משלוחי המזון (סופרמרקט). רוב התלונות עסקו באיחורים ובעיכוב בקבלת המשלוחים. אמנם, חוק הטכנאים חל על משלוחי מזון, אך במהלך הסגר הראשון, הוציאה הרשות לסחר הוגן גילוי דעת ובו ציינה כי אין לדרוש פיצוי במקרה של איחור במשלוח מרשתות הקמעונאות, עקב העומסים האדירים והעובדה כי הסיטואציה הייתה בלתי צפויה ולא ניתנה להן אפשרות להיערך. גם המועצה נמנעה מלדרוש פיצוי עבור הצרכנים במהלך תקופת הסגר הראשון, אלא שכעת, לשיטתה כבר ניתנה לרשתות תקופה של מספר חודשים להיערך למצב החדש. מכאן שרשתות שלא עומדות במועד האספקה צריכות לפצות את הצרכנים ב-300 שקל בגין איחור של יותר משעתיים וב-600 שקל במקרה של איחור של שלוש שעות ויותר או במקרה של אי הגעה.

תלונות נוספות בנושא של משלוחי מזון מסופרמרקטים עסקו באספקה של מוצרים חלופיים ויקרים יותר ללא הסכמת הצרכן. במועצה מציינים כי נעשתה פנייה לרשתות בבקשה להימנע מהפרקטיקה הזו "ואכן, לאחר החזרה לשגרה, נראה כי תופעה זו נעלמה". עוד מדווחים כי חלק מהתלונות מתייחסות לאספקת מוצרים פגומים או על חוסרים במשלוח. במועצה מציינים כי "מרבית הרשתות הסכימו לזכות את הצרכנים בגין מוצרים פגומים ו/או חוסרים, בקלות, אך עדיין, נתקלנו במקרים נקודתיים בהם הצרכן נדרש להשיב לבית העסק את המוצר הפגום לצורך קבלת הזיכוי, דבר שאינו תואם את הוראות הדין".

תחום הביגוד וההנעלה הוא אחד הפופולריים בקניות המקוונות. התלונות על העוסקים בענף נגעו בעיקר לעיכובים בלתי סבירים ואי אספקה של משלוחים. במועצה מדגישים כי אין הוראה בחוק המזכה את הצרכן בפיצוי ללא הוכחת נזק במקרה של עיכוב באספקה, אלא רק במקרה שבו תואם שליח והשליח לא הגיע במועד. במקרה שבו המשלוח לא הגיע, הצרכן רשאי לבטל את העסקה ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה.

תלונות אחרות בתחום האופנה התייחסו לחוסר התאמה במידה. בקנייה פיזית בחנות ניתן להחזיר את המוצר תוך 48 שעות כפי שמתיר החוק ולבית העסק יש את האפשרות לגבות דמי ביטול. בכל הנוגע לביטול עסקה שנעשתה מרחוק במקרים שבהם התקבל מוצר אחר , הייתה הטעיה בנוגע לאיכות המוצר או לחומרים ממנו הוא עשוי או הטעיה בטבלת המידות, הביטול יעשה ללא דמי ביטול ועל העסק מוטלת החובה לאסוף את המוצר. עם זאת, כאשר מדובר בהחזרת מוצר לאור חרטה, החובה להשיב את המוצר לעסק היא של הצרכן (בין אם במסירה לאחת מהחנויות או במשלוח בדואר או באמצעי אחר למחסני העסק).

בתוך כך, בין התלונות היו גם פניות של צרכנים שהלינו על עוסקים שלא מוכנים לבטל רכישת מוצרי הלבשה תחתונה. במועצה מבקשים להבהיר כי בניגוד לעסקה פרונטאלית בחנות, ניתן לבטל עסקה לרכישת הלבשה תחתונה כאשר העסקה מתבצעת במכר מרחוק. נדמה שהמחוקק התרשל בסעיף המאפשר החזרת מוצרי הלבשה תחתונה ובגדי ים שנרכשים מרחוק, גם אם לכאורה מדובר בסעיף שפועל לטובת הצרכנים.

לא ניתן להחזיר רהיט שכבר הורכב

גם תחום הריהוט והמוצרים לבית לא חף מתלונות. הצרכנים הלינו על עיכובים במשלוח ובאספקה. במועצה מציינים כי צרכנים יכולים לבטל את העסקה ולהגיש תביעה נגד עסקים לפיצוי אם יוכיחו שנגרם להם נזק.

תלונות אחרות בתחום של ריהוט התייחסו לאי התאמה בין מה שהוזמן ובין מה שהתקבל בפועל. עמדת המועצה היא כי לאחר שפריט ריהוט מורכב בביתו של הצרכן, אין זכות לביטול, ועל כן, על הצרכן מוטלת החובה להוכיח כי מדובר באי התאמה שמקורה בבית העסק, בפרסום מטעה, או במידות בלתי תקינות. זאת משום שלאחר ההרכבה אם המוצר לא מצא חן בעיני הצרכן - הוא אינו רשאי לבטל את העסקה על-פי הדין. בנוסף, צרכנים מתלוננים ששילמו כסף לעסקים שנסגרו או שפשטו את הרגל והם לא קיבלו את המוצר שרכשו. במקרה כזה הצרכים מצטרפים לרשימת הנושים של העסק (והם אחרונים ברשימה) והם יכולים להגיש תביעת חוב, בתקווה שיתרת קופת כינוס הנכסים תאפשר להחזיר כסף לצרכן, ואפילו חלק מהסכום.

בתחום המשחקים, הצעצועים וחומרי היצירה חלה עלייה בקניות בחסות הסגר והיעדר מסגרות החינוך והפנאי לילדים. במועצה מציינים שתלונות הצרכנים משקפות הטעיות בוטות דוגמת אספקה של מוצרים לא מקוריים, הטעיה לגבי ארץ הייצור, הטעיות בקנה מידה (מוצר שנראה גדול ומרשים אך בפועל מדובר במוצר קטנטן) והטעיות לגבי החומרים והחלקים המרכיבים את המוצרים. במקרה של הטעיה שניתנת להוכחה למשל מוצר שמצוין כי מכיל 100 חלקים ובפועל ישנם 50 חלקים בלבד, או מוצר שמותג בגודל מסוים בתמונה אולם בפועל הוא קטנטן - ניתן לבטל ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה. עוד מציינים במועצה כי בתחום המשחקים היו מקרים של אי אספקת מוצרים לצרכנים ששילמו ובמקרים מסוימים אף הצרכנים חויבו בסכומי יתר. במקרים אלה מזכירים במועצה שיש לפנות מיידית לחברות האשראי ולדרוש את ביטול החיובים בטענה לכשל תמורה או שימוש לרעה בכרטיס החיוב.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע