גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף שנה בשוק המזון: הקמעונאיות הרוויחו בגדול, מי היצרניות שנפגעו?

מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי גלובס עולה כי גם בנובמבר נמשך הגידול במכירות מזון ומשקאות, שצמחו ב-8.3% והסתכמו ב־3.3 מיליארד שקל ● בעוד הקמעונאיות נהנות, עבור יצרניות ויבואניות המזון התמונה מורכבת, בשל הפגיעה במכירות לשוק המוסדי על רקע מגבלות הקורונה

קניות בסופרמקט. התחזקות הבישול הביתי בימי הקורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen
קניות בסופרמקט. התחזקות הבישול הביתי בימי הקורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen

המסעדות עדיין סגורות, הציבור מבלה יותר בבתים, והמכירות בשוק המזון והמשקאות ממשיכות לזנק. חודש נובמבר מסתכם בגידול של 8.4% במכירות מוצרי המזון והמשקאות לסך של 3.3 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי גלובס. בכך הוא מצטרף למגמה שמאפיינת את השוק מאז פרוץ משבר הקורונה, שמביא את הענף לסכם את 11 החודשים הראשונים של 2020 עם גידול של 8.8% במכירות שהסתכמו ב-39 מיליארד שקל - תוספת של 3.2 מיליארד שקל.

מהגידול נהנו בעיקר רשתות קמעונאות המזון, המכולות ויתר העסקים בענף. עבור יצרניות ויבואניות המזון התמונה מורכבת יותר, וזאת בשל הפגיעה שספגו המכירות לשוק המוסדי, בין היתר על רקע סגירת בתי הקפה, המסעדות, המלונות, ואולמות האירועים - לעומת הפריחה בשוק הקמעונאי.

שינויים בהרגלי הצריכה

ביקשנו לבחון ארבע קטגוריות שהושפעו מהשינויים בהרגלי הצריכה על רקע משבר הקורונה בשוק המזון. המוצר שהפך לסמל בתקופת בהלת הקניות והסגר הראשון יחד עם נייר טואלט, הוא הפסטה. ומה קרה למספרים? מכירות הפסטה צמחו ב־17% לסך של 249 מיליון שקל, מה שנתמך בהתחזקות הבישול הביתי. קפה היא קטגוריה שנהנתה גם כן מהשפעות המשבר, אבל לא התאפיינה ב"אגרנות" שאפיינה את קטגוריית הפסטה. מכירות הקפה ברשתות הקמעונאות רשמו צמיחה של 11% לסך של 826 מיליון שקל, כאשר מהצמיחה הזו נהנו השחקניות הגדולות בקטגוריה - שטראוס ואסם-נסטלה.

ואולם, ישנן קטגוריות שנהנו פחות מהמשבר. קטגוריית החטיפים, כמו במבה ותפוצ'יפס, אשר גם אותה מובילות אסם ושטראוס, הציגה צמיחה נמוכה בהרבה משל השוק, וזאת בין היתר על רקע מגבלות התנועה שהפחיתו את הצריכה מחוץ לבית. כך, מכירות החטיפים צמחו ב-4% בלבד, לעומת כלל השוק שגדל-8.8%. לסך של כמיליארד שקל.

מנכ"ל אסם, אבי בן אסאייג/ צילום: איל יצהר

לצד השחיקה בקטגוריות שמאופיינות בצריכה מחוץ לבית כמו מסטיקים, שקטנו בשיעור דו־ספרתי, מכירות תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) נפגעו במידה ניכרת על רקע ההישארות בבתים, במקביל לגידול ניכר בקטגוריות אחרות. מכירות התמ"ל ירדו ב-3.5% לסך של 466 מיליון שקל בחודשים ינואר־נובמבר לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

השחיקה מתרחשת בעקבות שינויים המשתקפים בסקר שפרסם משרד הבריאות שבחן את השפעת תקופת הסגר על דפוסי ההנקה. לפי הסקר, מתוך המניקות בתקופה זו  15% דיווחו כי בחרו להמשיך להניק מעבר לזמן שתכננו ו-8% דיווחו כי הפחיתו בתדירות הנקה או הפסיקו להניק בעקבות המשבר. הנשים שבחרו להמשיך להניק מעבר לזמן שתכננו דיווחו על מספר סיבות לכך: 70% דיווחו כי הסיבה קשורה להבנה שהנקה מגנה בפני זיהומים, 66% עקב פניות וזמינות גבוהה יותר בבית, 33% דיווחו כי ההנקה מרגיעה אותן ו-14% בעקבות שיקול כלכלי.

צניחה במכירות לשוק המוסדי

מי מחברות המזון הצליחה להתאים את הפורטפוליו לתמורות הללו ומי נשארה מאחור? תנובה, חברת המזון הגדולה בשוק המקומי הציגה בנובמבר גידול של 8.4% במכירות לעומת החודש המקביל, אשר תומך בצמיחה שהיא מציגה מתחילת השנה של 9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד לסך של 5.6 מיליארד שקל. במקביל, מנכ"ל תנובה הצהיר כי החברה איבדה 350 מיליון שקל במכירות לשוק המוסדי, כך שבקיזוז הצמיחה במכירות הקמעונאיות, החברה תסכם את שנת 2020 עם צמיחה מינורית ונמוכה מהצפי.

לעומתה, שטראוס ישראל מציגה בנובמבר קצב צמיחה נמוך משל השוק באופן לא אופייני לה (מגמה שהחלה כבר בחודשיים האחרונים) והיא רושמת עלייה במכירות של 4.5% לעומת החודש המקביל. הצמיחה המרשימה שהציגה בשלבים מוקדמים יותר של השנה מאפשרת לה להציג עלייה במכירות של 8.7% לעומת ינואר־נובמבר 2019, לסך של כ-4.7 מיליארד שקל. גם שטראוס נפגעה מאובדן המכירות לנקודות מכירת הקפה שהיא מפעילה ולשוק המוסדי.

אסם-נסטלה הצומחת ביותר בנובמבר

מבין חמש חברות המזון הגדולות, אסם-נסטלה היא הצומחת ביותר בנובמבר עם עלייה של 10.2% במכירות, שמביאה אותה לסכם את 11 החודשים הראשונים של השנה עם גידול 9.2% לסך של כ-3.5 מיליארד שקל. הצמיחה הזאת הושגה הודות להשקות מוצרים שמוגדרים כבריאים יותר, לעלייה בביקוש לתחליפי בשר, ולהשקות חדשות דוגמת קפסולות הקפה של סטארבקס, שתוך חצי שנה מההשקה הגיעו לנתח של 20% ממכירות הקטגוריות ברשתות.

במקביל, אסם-נסטלה השיקה מגוון מוצרים שמטרתם לייצר חלופות למוצריה שקיבלו מדבקה אדומה במסגרת רפורמת סימון המזון של משרד הבריאות. חלקם הצליחו עד כדי כך שהיא בוחנת למחוק את המוצר המקורי, דוגמת דגני הבוקר של צ'יריוס לילדים באריזה האדומה, ולהשאיר על המדף רק את החלופה הבריאה יותר. לעומת זאת, ישנם מוצרים אשר לא שרדו את מבחן הגרסה הבריאה. ה"כישלון" המובהק ביותר בהקשר הזה מבחינתה, הוא הגרסה המופחתת של חטיף במבה נוגט. באסם מסבירים כי זה לא שהצרכנים לא אהבו את הטעם, אלא שהמוצר פשוט לא עניין את קהל היעד שאפילו לא הרים את המוצר המדפים. החברה החליטה לגנוז אותו, ולהמשיך עם ההצלחות האחרות שלה.

בדומה למתחרות, גם אסם רשמה צניחה חדה במכירות לשוק המוסדי שמהווה כ-10% מהפורטפוליו שלה. אלא שהתמהיל שלה אשר מוטה לשוק הקמעונאי מאפשר לה לסכם גם את 2020 עם צמיחה גבוהה יותר מאשר בשנה ממוצעת.

החברה המרכזית (קבוצת קוקה קולה ישראל) רשמה בנובמבר גידול של 9.1% במכירות, שאיפשרו לה לשפר במידת מה את קצב הצמיחה השנתי, שנמוך מהמתחרות הללו, ל-4.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ולסך של כ-2.6 מיליארד שקל. הצמיחה הזו נרשמה על אף גל היבוא המקביל של משקאות קוקה קולה שהגיע לחנויות לאחרונה. עם זאת, החברה המרכזית נפגעה קשות בשל היותה מוטה לשוק המוסדי שמהווה כ-40% מההכנסות, שכאמור חלק ניכר ממנו מושבת בשל מגבלות הקורונה.

חברת נטו ממשיכה להציג צמיחה מואצת גם בנובמבר כשהיא רושמה עלייה במכירות של 8.3% לפי נתוני סטורנקסט שאינם כוללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. בשקלול מכירות הבשר והדגים הטריים כפי שנמסרו לגלובס על ידי נטו, החברה מציגה צמיחה של כ-33%. הצמיחה הזו אפשרה לנטו לסכם את 11 החודשים הראשונים של 2020 עם גידול של 13.6% לפי סטורנקסט לסך של 1.5 מיליארד שקל, וגידול של כ-23% בשקלול הנתונים שמסרה החברה לסך של 2.3 מיליארד שקל.

מנכ״ל נטו החזקות עמי גולדין / צילום: נטו

יוניליוור ישראל צמחה גם היא בחודש החולף בשיעור של 8.3%. ואולם, בדומה לחברה המרכזית, הצמיחה שלה נמוכה משל השוק ועומדת על 4.5% בהשוואה לחודשים ינואר־נובמבר 2019, שהסתכמה ב-927 מיליון שקל. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה