גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההכנסות מכדורגל אירופי יצילו את העונה של מכבי ת"א והפועל ב"ש

אחרי כמה שנים שחונות, חוזר לישראל הכסף שמחלקת אופ"א - 18 מיליון אירו ● בעונה של קורונה, ללא קהל וללא הכנסות, זה יוצר הבדלים כלכליים משמעותיים בין שתי הקבוצות ליתר הליגה ● יתר על כן, הרגולציה האירופית מקשה על קבוצות ישראליות ליהנות מכספים אלה

שחקני מכבי ת"א חוגגים את העלייה משלב הבתים בליגה האירופית / צילום: Reuters, AMMAR AWAD
שחקני מכבי ת"א חוגגים את העלייה משלב הבתים בליגה האירופית / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

אם יש דבר אחד שעונת הקורונה חידדה עבור הכדורגל הישראלי מבחינה כלכלית היא עד כמה קריטית עבורו היא ההופעה של הקבוצות במפעלים האירופיים. בתקופה שאין קהל וההכנסות בצניחה, הכסף המשמעותי היחיד שיכול להיכנס לקופה של המועדונים הוא זה שמשלמת אופ"א עבור הופעה בשלבי הבתים של הליגה האירופית וליגת האלופות.

הכניסה של מכבי ת"א, מכבי חיפה והפועל ב"ש לשלב הבתים של הליגה האירופית הבטיחה בינתיים לנציגות הישראליות הכנסה מבונוסים של אופ"א בסך 18.6 מיליון אירו (כ-74 מיליון שקל). מדובר בסכום הגבוה ביותר שנכנס לכדורגל הישראלי מאירופה זה 5 עונות. בפועל הסכום הזה גדול יותר, מאחר ואינו מביא בחשבון את החלק שאופ"א משלמת לקבוצות בנוסף עבור שידורי טלוויזיה (Market Pool) שמשתנה בין מדינה למדינה וחלקו בעוגה הכוללת עומד על 38%.

איך נראית עונה ללא הופעה באירופה? לא צריך ללכת רחוק מדי אחורה. בעונה שעברה הכניסו הנציגות הישראליות 3 מיליון אירו (11 מיליון שקל) וסכום דומה גם בעונת 2018/19. בעונה הנוכחית, לאור משבר הקורונה, הכסף הזה מגיע בדיוק בזמן והוא בבחינת אוויר לנשימה.

הבעיה היחידה היא שמדובר באוויר לנשימה רק לשתי קבוצות - מכבי תל אביב והפועל באר שבע.

הבונוסים של מכבי ת"א והפועל ב"ש

הליגה האירופית אמנם רחוקה מאוד מבחינת המוניטין מליגת האלופות וגם הכספים שאופ"א מנתבת לשם הם הרבה פחות אטרקטיביים - 2.03 מיליארד אירו מחולקים לקבוצות המשתתפות בליגת האלופות, לעומת 510 מיליון אירו לקבוצות הליגה האירופית. אבל, בשנים האחרונות הקפידה אופ"א להעלות את הכספים בצורה דרמטית בשני המפעלים, כך שעבור הקבוצות הישראליות גם הופעה בבמה האירופית המשנית הפכה להיות מקור הכנסה פוטנציאלי משמעותי מאוד.

ההצלחה של מכבי ת"א השנה להעפיל לשלב הנוק-אאוט של הליגה האירופית מבטיחה לה בינתיים 11.9 מיליון אירו (47 מיליון שקל). בפועל אפשר להוסיף, על פי הערכות, עוד כמיליון אירו עבור נתח מזכויות שידור, בין היתר בזכות שני משחקי הנוק-אאוט המובטחים לקבוצה מול שחטאר דונייצק. במילים אחרות, כבר עכשיו נראה שמכבי ת"א תחצה העונה רף של 50 מיליון שקל בזכות ההופעה האירופית. סכום שווה ערך ל-50% מהתקציב השנתי של המועדון.

מכבי ת"א היא דוגמה לקבוצת ליגה אירופית ש"נהנתה מכל העולמות" שאופ"א מציעה: מאחר שהצליחה להגיע עד כדי נגיעה מהופעה בליגת האלופות (הודחה בשל הפלייאוף האחרון) היא קיבלה מאופ"א את פרס הניחומים העצום שמובטח לאלופת מדינה שהגיעה הכי קרוב לבאר של ליגת האלופות ולא הצליחה לשתות - 5 מיליון אירו (20 מיליון שקל).

גם הנציגה הישראליות השנייה ששיחקה בשלב הבתים עשתה עונה לא רעה מבחינה כלכלית - הפועל ב"ש סיימה עם 5.4 מיליון אירו (21.6 מיליון שקל), לזה יתווספו בערך חצי מיליון אירו מזכויות טלוויזיה.

עונת-הקורונה-טובה-לישראליות

"הבטחנו מקומנו באירופה!" באמת?

איפה הבעיה העיקרית? אנחנו שומעים הרבה פעמים בסיום עונה את המאמנים הישראלים או הבעלים, מאושרים מהעובדה ש"הקבוצה הבטיחה את מקומה באירופה בעונה הבאה". האמירה הזאת כמובן חסרת משמעות כלכלית, מאחר שהופעה בסיבובים המוקדמים באירופה לא שווה כמעט דבר. מכבי חיפה למשל, ש"הבטיחה את מקומה באירופה", עשתה קמפיין שייזכר בעיקר בזכות המפגש עם טוטנהאם, אבל בסופו של דבר הודחה רגע לפני שלב הבתים וסיימה את הסיפור האירופי עם 1.1 מיליון אירו. בקיזוז ההוצאות הנלוות נשאר מזה, אם בכלל, כמה שקלים בודדים.

לכולן ברור שהכסף נמצא באירופה, אפילו במפעל השני בחשיבותו. אבל קבוצות ישראליות בכירות לא מצליחות לבנות מערכת שתבטיח להן כניסה כמעט סדירה לשלב הבתים של הליגה האירופית. חלק מזה קשור לכך שהיעדרות ממושכת מאירופה גוררת ניקוד נמוך והופך לפחות את השלב האחרון לכמעט בלתי עביר, כמו שקרה העונה למכבי חיפה, שפגשה את טוטנהאם בשלב הפלייאוף.

חלק מזה קשור לאופן שבו נבנה התקציב בתחילת העונה: המנגנון של הבקרה התקציבית בכדורגל הישראלי לא מאפשר לקבוצות לפתוח עונה עם תקציב שמצהיר כי הן מנסות ללכת בכל הכוח על כניסה לאירופה.

כלומר, הבקרה לא תאשר לקבוצה תקציב של 80 מיליון שקל, למשל, שבחלקו בנוי על הכנסות צפויות של 20 מיליון אירו מכניסה לשלב הבתים. ואם לא יהיה שלב בתים? מאיפה יגיע הכסף לסגור את הבור?

כלומר, קבוצה כמו הפועל ב"ש או בית"ר ירושלים, בני יהודה, מכבי נתניה או הפועל חיפה יצטרכו להעמיד תקציב מאוזן עם הכנסות מקומיות (מכירת כרטיסים, ספונסרים, כספים ממינהלת הליגה) ואיתו לנסות ולעבור את המחסום האירופי. מה הסיכוי של קבוצה כמו בני יהודה או מכבי נתניה להשתחל לאירופה עם תקציב נמוך וללא ניקוד? אפסי.

המרחק בין דונייצק לבין ירושלים

גם הרגולציה של אופ"א לא מאפשרת ללכת על כל הקופה. קבוצה שתיבנה על הכנסות מאירופה ותיפול מוקדם תסיים את העונה עם תקציב גירעוני מעל המותר ועלולה לספוג מאופ"א עונשים - מקנסות ועד איסור על רכישת שחקנים או הרחקה מאירופה.

ומה לגבי "המתעשרות החדשות" כמו בית"ר ירושלים למשל. זה לא כל כך פשוט. בית"ר תגלה את הבעיה הנוספת שממנה סובלות ישראליות. גם אם תצליח איכשהו ליהנות מהגדלה תקציבית בזכות הסכם הבעלות החדש עם חמד אל ח'ליפה, במידה ותעפיל לשלב המוקדמות האירופי היא תגיע אליו ללא ניקוד שצברה באירופה. היא תיאלץ להתמודד מול קבוצות טובות ממנה בשלבי המוקדמות, רובן המכריע עם ניסיון אירופי ועם תקציב גבוה משלה, וכך תתקשה לצאת מהמעגל שנוצר בשל אי הופעה סדרתית באירופה.

עד כמה קשה לסגור את הפער התקציבי מאירופה אפשר ללמוד מהיריבה של מכבי ת"א בשלב 32 האחרונות בליגה האירופית. שחטאר דונייצק של מנור סולומון, שמשחקת בסך הכל בליגה האוקראינית, כבר הבטיחה העונה 45 מיליון אירו מההופעה באירופה. ובסך הכול בשלוש העונות האחרונות היא הכניסה מאופ"א כ-140 מיליון אירו, לפני כספים מזכויות שידור.

את הסכום הזה לא הכניסו כל הקבוצות הישראליות יחד בכל העשור האחרון באירופה.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

שתי קרנות אמריקאיות ייהנו מאקזיט של 750 מיליון דולר בביוקאץ' הישראלית

את המניות ביוקאץ' רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה, בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ובאמצעותה היא הופכת לבעלת השליטה עם 57% ממניות החברה ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר