גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 גורמים שיהפכו את 2021 לשנת השקעות ESG

בשנתיים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בהיקף ההשקעות האחראיות ברחבי העולם, המוערך כיום ב-30 טריליון דולר ● הקורונה תרמה לכך לא מעט, אבל יש גורמים נוספים, שיחד עשויים לייצר שינוי מחשבתי בקרב משקיעים רבים

יצרנית הרכב החשמלי הסינית BYD. דוגמה לחברה שהנפיקה אג”ח “ירוקות” / צילום: Reuters, dycj
יצרנית הרכב החשמלי הסינית BYD. דוגמה לחברה שהנפיקה אג”ח “ירוקות” / צילום: Reuters, dycj

מה קרה בעולם ההשקעות האחראיות (ESG) בשנה האחרונה, שגרם לקפיצת מדרגה בשיח הציבורי ובהיקפים הכספיים המופנים אליהן? מעבר לשאלה אם בחירת מניות תוך התמקדות בשיקולי סביבה (E), חברה (S) וממשל תאגידי (G) עשויה להניב תשואות עודפות למשקיע לאורך זמן, לא מעט משקיעים תוהים מה קרה דווקא עכשיו.

עד השנים האחרונות, המיקוד העסקי של רוב החברות בעולם היה אחד: לעשות כסף. שיקולים כמו האם פעילות החברה משפיעה לטובה או לרעה על האנושות או הסביבה היו משניים, עבור מי שרצו לראות תשואות גבוהות ככל האפשר. ואולם, נראה כי טעמי המשקיעים משתנים - ועימם גם העסקים. יותר ויותר משקיעים בוחרים כיום מניות על בסיס תמהיל מאוזן בין שורת הרווח של החברות לבין האחריות שהן מגלות כלפי העובדים וגם הנכונות שלהן לעשות טוב יותר לסביבה. כלומר, החברות לא רק צריכות לעשות טוב למשקיעים, אלא גם לעשות טוב לכלל בעלי העניין.

בשנה וחצי האחרונה נרשמה עלייה משמעותית בהיקפי ההשקעות בקרנות ESG מנוהלות ופאסיביות. היקף ההשקעות בחברות ESG בעולם מוערך כיום ב-30 טריליון דולר - 68% יותר מהיקפן ב-2014 ופי 10 מאשר ב-2004. לפי מחקר של בנק אוף אמריקה, ב-20 השנה הקרובות ההשקעות האלה יגדלו ב-15-20 טריליון דולר. הסכום הזה קרוב להיקף ההשקעות שמופנה כיום למניות S&P 500.

הקשחת הרגולציה תומכת במגמה

חלק ניכר מהגידול בהיקף השקעות ה-ESG בשנים האחרונות נבע מהקשחת הרגולציה - מה שמסביר, למשל, מדוע דווקא שווקים מוכי פגעי אקלים כמו אוסטרליה מובילים בתחום זה, וכן אירופה, הידועה בחקיקה סביבתית מחמירה.

כדי לעמוד ברגולציה מחמירה יותר ולהצטייר כמי שדואגות לסביבה, יותר ויותר חברות השקעה ומשקיעים הביעו בשנים האחרונות נכונות להתחשב בקריטריונים מתחום ה-ESG. ברוב המקרים, חיפשו החברות את הדרך הפשוטה לעשות זאת, וכך נוצרו מדדי ESG, שבמהותם מבוססים על המדדים המוכרים והפופולריים שבהם השקיעו קודם לכן, אבל ללא תעשיות או חברות מסוימות שלא עומדות בקריטריונים של ESG, כמו חברות האנרגיה המסורתיות.

מגמה זו יצרה מדדי מניות עם שינויים מינוריים יחסית בהשוואה למדדים הפופולריים, ולכן גם הביצועים שלהם היו דומים (עד כדי זהים). מדדי ה-ESG שירתו בעיקר מטרה אחת: לאפשר לגופים המוסדיים לא להסתכן ב"פיגור" אחרי מדדי הייחוס הרגילים, במקרה שהאסטרטגיה הזו לא תעבוד - "ללכת עם, ולהרגיש בלי". כך למשל, ב-10 השנים האחרונות הניב מדד S&P 500 כ-11.4% בממוצע, בעוד שמדד S&P 500 ESG הניב 11.5% בממוצע, ובפועל, כמעט אין הבדל בין שני המדדים גם בטווחים קצרים יותר.

אז למה בכל זאת נראה בעתיד שינוי והשקעה ב-ESG כבר לא תהיה רק קוסמטיקה? כי בשנה האחרונה אנו רואים יותר משקיעים הפונים להשקעה אקטיבית תוך בחירת מניות ספציפיות מעולמות ה-ESG, ונראה כי המגמה הזאת תתגבר ותלך. יש לפחות חמישה גורמים שמובילים לשינוי תפיסת ההשקעות, שעשויים להפוך את 2021 לשנת ה-ESG.

גורם 1: הקורונה כשינוי תפיסתי

משבר הקורונה חידד את חשיבות ההשקעות האחראיות, מכיוון שהוביל יותר ויותר משקיעים, פוליטיקאים וצרכנים להבנה בנוגע לחשיבות של פעולה משולבת לטובת הכלל. כולנו אחראים למה שקורה בעולם, ואם אין משמעת במדינה מסוימת - כולם נפגעים. כך נהפך שיתוף פעולה בין אזרחי העולם מהצעה נחמדה לכורח המציאות.

מעבר להשלכות הפסיכולוגיות האלה, מבחינת זיהום האוויר ההשלכות היו משמעותיות. כבר שנים מדברים עליהן, אך כעת הן קיבלו פן נוסף - העובדה שמקומות שבהם רמות זיהום האוויר גבוהות מאוד, כמו הודו למשל, סבלו מהתפרצות חמורה יותר של מגפת הקורונה, העלתה מחדש את הצורך בפעולה עולמית משולבת בתחום זה.

בה בעת, משקיעים וצרכנים זכו לראות לראשונה איך הסגרים במדינות שונות הובילו לפחות נסיעות ברכב, טיסות ומפעלים מזהמים, כך שירידה חדה בזיהום האוויר הובילה לא רק לאוויר נקי יותר, אלא גם לגל פריחה עוצמתי שהורגש בכל העולם. מחקר של האיחוד האירופי מגלה כי בזכות האוויר הנקי יותר בשל מגבלות הקורונה, תפוקת החיטה העולמית צפויה לגדול השנה בין 2% ל-8%. העלייה המשמעותית ביותר תהיה במדינה שרמת הזיהום בה ירדה בצורה החדה ביותר, סין.

גורם 2: מדיניות ירוקה של ביידן

אם העולם היה זקוק לפנים מייצגות של המגמה הירוקה, הוא קיבל אותן בבחירות לנשיאות ארה"ב. הנשיא הנבחר ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס הובילו קו מאוד ברור ומנוגד לזה של הנשיא דונלד טראמפ בכל הנוגע לשמירה על איכות הסביבה, דאגה לדורות הבאים ופעילות משולבת עולמית לדאגה לעתיד הכדור.

זה בא לידי ביטוי, בין השאר, בתוכנית של ביידן להפניית משאבים בהיקף של 2 טריליון דולר במטרה להגיע לשימוש מלא באנרגיה ירוקה עד לשנת 2050, וחזרה של ארה"ב לאמנות בינלאומיות השומרות על הסביבה. לא סתם ראינו את כל המניות "הירוקות" מזנקות לקראת הבחירות וגם אחריהן.

גורם 3: תשואות עודפות לאורך זמן

בהשוואה עולמית, היקפי ההשקעות האחראיות בארה"ב נמוכים מאשר בשווקים מפותחים אחרים. כניסתו הצפויה של ביידן לבית הלבן עשויה לשנות את המגמה.

תומכים בכך גם מחקרים של השנים האחרונות, שמצביעים על ביצועים טובים יותר של מניות ESG ה"אמיתיות" - כלומר, לא רק מדדי המניות הוותיקים, שרק הסירו מעליהם את חברות האנרגיה המזהמות. מחקרים אלה גילו כי יש יתרון למניות ESG ולבחירה הסלקטיבית. ב-5 השנים האחרונות, 25% מהחברות בעלות "ציוני" ESG הגבוהים ביותר הניבו מדי שנה תשואה של לפחות 3% יותר מאשר 25% מהחברות בעלות הדירוגים הנמוכים ביותר.

בשנה האחרונה נוספו על המחקרים האלה גם הממצאים ממשבר הקורונה בשווקים. בעוד שהמדדים המובילים רשמו במהלך המשבר בפברואר ובתחילת מרץ ירידות של 30% ואף יותר, מניות ה-ESG הרשימו בירידות מתונות הרבה יותר - ובמקרים מסוימים אף עליות.

גורם 4: זה כלכלי יותר מבעבר

שיפורים טכנולוגיים והתקדמות במחקר מאפשרים כיום התייעלות אנרגטית ושיפורים ברמה שלא היתה אפשרית בעבר. כך למשל, נהפכה האנרגיה המתחדשת למציאות בזכות ירידה של 89% בעלויות הייצור של אנרגיה סולארית - מה שאפשר את ההפצה הנרחבת של פאנלים סולאריים, ובא לידי ביטוי בזינוק בהיקפי הפעילות ובמניות של החברות בתחום זה.

באופן דומה, נרשמה התקדמות מרשימה והוזלה של תהליכי מחזור וכן תהליכים של טיהור מים ושפכים.

גורם 5: כבר לא רק "למחבקי עצים"

כל הגורמים האלה העלו לא רק את המודעות של המשקיעים לתחום ה-ESG, אלא גם את החשיבות שהם מייחסים לנושא בהשקעות.

השקעה בתחום ה-ESG כבר לא נחשבת לנחלתם של "מחבקי עצים" בלבד: על פי סקרים בתחום, אם בקרב כלל האוכלוסייה 19% מהמשקיעים אמרו לפני חמש שנים כי שיקולי אחריות בהשקעות חשובים להם, הרי שכיום הנתון קרוב ל-25%.

השינוי המשמעותי ביותר נרשם בקרב המשקיעים הצעירים (מיליניאלס). ממחקר של בנק אוף אמריקה עולה כי 40% מתיק ההשקעות של אותם צעירים מתמקד כבר כיום בהשקעות ESG, לעומת פחות מ-20% בקרב משקיעים פרטיים גדולים (10 מיליון דולר ומעלה). כולם מביעים עניין בהגדלת החשיפה לתחום הזה. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המוזכרים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה