גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך זה שההכנסה המצרפית עלתה השנה ולמה בפסגות צופים ניצני אינפלציה

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של "פסגות" סבור שב-2021 האינפלציה תעלה לקצת מעל 1% ● בראיון לגלובס הוא מסביר כי הסיוע העלה את הכנסת משקי הבית הכוללת, העסקים שנפגעו יעלו מחירים ומחירי ההובלה זינקו ● ובכלל לממשלות בחובות אדירים אין אינטרס לרסן אינפלציה

מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת"א / צילום: איל יצהר
מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת"א / צילום: איל יצהר

שנת 2021 תהיה שנת ההתאוששות, והיא תלווה גם בהתפתחות שלא מתומחרת כרגע בשווקים: עלייה מסוימת באינפלציה. זו התחזית של אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של "פסגות". הסיבה, הוא מסביר בראיון לגלובס, היא התגובה המסיבית והחריגה של הממשלות בעולם למשבר, שכמוה "לא ראינו מאז שנות ה-60".

אורי גרינפלד / צילום: איל יצהר

התוצאה של שלל תוכניות הסיוע של הממשלות, כולל בישראל, מסביר גרינפלד, היא שהההכנסה של משקי הבית, לפחות כשמסתכלים עליהם בכללותם, דווקא עלתה בזמן המשבר. מנגד, בימי הקורונה היו פחות הזדמנויות להוציא את הכסף. בשלב ההתאוששות, לפי הניתוח שלו, השילוב הזה יביא לעליית מחירים, גם אם לא לאינפלציה דרמטית - לפחות לא בשנה הקרובה.

כל הניתוח הזה, צריך להדגיש, תלוי בהשתלטות על הקורונה. "התזה הכללית מתבססת על הנחה שממשיכים לחסן, ושעד אמצע השנה חלקים גדולים מהאוכלוסייה מחוסנים, בישראל וגם באירופה ובארה"ב. אם זה לא יקרה, או אם יש מוטציות שהחיסון לא יעיל לגביהן, כל הסיפור נופל. תחת ההנחה הזאת אנחנו מעריכים שבמחצית השנייה של השנה נראה פתיחה מהירה יחסית של המשק, כולל ענפים שלא נפתחו עד עכשיו. זה שיפור כלכלי משמעותי. עבור השווקים, זה בדרך כלל תקופה מצוינת" (ראו מסגרת).

בנוסף, יש את המצב הפוליטי בישראל. הנחת העבודה של גרינפלד לצורך התחזית היא "שביוני 2021 כבר יהיה תקציב ושהוא יכלול לפחות כמה צעדים שמאפשרים התאוששות יותר מהירה".

בזכות ההתערבות הממשלתית, ההכנסה עלתה

המשבר של 2020 היה ייחודי מכמה בחינות, מרחיב גרינפלד. "ההוצאה הצרכנית ירדה, אבל לא כי אנשים הרגישו שאין להם כסף, אלא בעיקר כי החנות הייתה סגורה. לא טסנו לחו"ל, לא הולכים למסעדות. זה מאוד ייחודי למשבר הזה".

גם בצד השני, של ההכנסות, אפשר לראות תופעה ייחודית. כשמסתכלים על כלל משקי הבית, מסביר גרינפלד, מגלים שהכנסתם עלתה ב-2020. "כמובן שהיו כאלה שנפגעו. אבל באופן מצרפי, בזכות ההתערבות הממשלתית, ההכנסה עלתה". את התופעה קל לראות במדינות כמו ארה"ב, שלגביה יש נתונים מפורטים. "בא טראמפ ואמר למובטלים קחו דמי אבטלה ועוד 600 דולר לשבוע. במשבר הנוכחי המובטלים הגיעו מענפים עם שכר נמוך, וכשאתה נותן למובטל דמי אבטלה עם 600 דולר לשבוע פחות או יותר הכפלת לו את השכר. מצד שני, לא היה איפה להוציא את הכסף, אז שיעורי החיסכון מאוד עלו. ואת אותו דבר ראינו בארץ".

 

בישראל הנתונים פחות זמינים. הניתוח של גרינפלד ואנשיו לגבי הכנסות משקי הבית נשען על נתוני הלמ"ס לגבי השכירים במשק, שאליו צירפו הערכות שלהם לגבי הכנסות העצמאים בענפים השונים, וכך יצרו אומדן לגבי ההכנסה המצרפית. לדבריו, התוצאות הפתיעו גם אותם. כך למשל, בהכנסה המצרפית של השכירים ביוני 2020 נרשמה ירידה נמוכה יחסית, של 1.6% בהשוואה לדצמבר 2019, וזה למרות שבאותו חודש נרשמו 11% אבטלה. ההסבר, לפי גרינפלד, הוא שהפגיעה הייתה בעובדים בשכר נמוך - ולכן ההשפעה על ההכנסה המצרפית הייתה קטנה יחסית.

כאמור, להכנסה של השכירים והעצמאים מעבודתם יש להוסיף את הסיוע הממשלתי - בדמות חל"ת, דמי אבטלה, מענקים שונים (לפסח ולראש השנה), ומענקי הסיוע לבעלי עסקים. והתוצאה, לפי גרינפלד, היא שסך ההכנסה של משקי הבית בישראל עלתה ב-2020.

כל זה אומר ש"נצא מהמשבר עם הרבה כסף שיושב על הגדר, עם שיעור חיסכון מאוד גבוה. כי פשוט לא היה איפה להוציא" - מה שיתורגם לעלייה במחירים. "במחצית השנייה של השנה, אם וכאשר החיסון עובד ופותחים את המשק, נראה להערכתנו עלייה בביקוש. אנשים יחזרו לקנות. מצד שני, תהיה עדיין פגיעה בצד ההיצע - למשל בגלל עלויות השינוע בעולם, שעלו בין 100% ל-140%. בנוסף, יהיה לחץ אינפלציוני מאותם ענפים שהיו סגורים".

למשל, גרינפלד מציע דוגמה, "חוגים לילדים יהיו חייבים להעלות מחירים. הם היו סגורים שנה. אם החוג לילד שלי יגבה 210 שקל במקום 200 שקל, זה לא מה שימנע מממני, אחרי שנה שהילדים בבית, לשלוח את הילד לחוג".

"אלה דברים שלא מתייחסים אליהם. זה לא שהאינפלציה הולכת ל-4%. אבל אחרי שנים שבהן האינפלציה נעה בין 0% ל-0.5%, אנחנו חושבים שנראה את האינפלציה מתחילה להיכנס לתוך היעד - קצת מעל 1% בסוף 2021. זה שינוי שלא מתומחר בשוק".

גידול בכמות הכסף שלא נראה זה עשורים

מה יקרה בטווח הקצת יותר ארוך? גרינפלד מציע לשים לב לגידול בכמות הכסף. אם במשבר של 2008 הזרמת הנזילות מהבנקים המרכזיים למערכת הפיננסית לא המשיכה אל הכלכלה הריאלית, הפעם התמונה שונה. "ב-2020 הממשלות נכנסו לתמונה, והממשלות יודעות להעביר כסף ממש לציבור, אם לעסקים ואם למשקי בית. בארה"ב רואים גידול של 25% בכמות הכסף, בישראל גידול של 14%-15%. אלה דברים שלא ראינו עשרות שנים. היסטורית, זה מוביל לעלייה חדה באינפלציה, אלא אם יודעים למשוך את הכסף בחזרה באמצעות העלאת ריבית או העלאת מסים".

העניין, אומר גרינפלד, שכלל לא ברור אם לממשלות ולבנקים המרכזיים יהיה רצון להוריד את האינפלציה: "הדרך היחידה להוריד יחס חוב תוצר של 135% כמו בארה"ב זה לייצר אינפלציה, לשחוק את החוב".

לכן, הוא מסכם, "ההסתברות שנראה אינפלציה מגיעה אל מעל ל-2% וגם נשארת שם, לא בשנה הקרובה אלא במהלך חמש השנים הקרובות, היא הסתברות לא נמוכה, בטח יותר גבוהה ממה שהשוק מתמחר". בגלל שלל גורמים, בהם הדמוגרפיה והטכנולוגיה, גרינפלד מוסיף, לא סביר לצפות לאינפלציה של 4%-5% כמו אחרי מלחמת העולם השנייה, עוד תקופה בה הממשלות השתמשו באינפלציה על מנת לשחוק את החוב. "אבל יש אינטרס ברור לאמריקאים ולאירופאים לא להגיב, ולתת לאינפלציה להרים את הראש".

השאלה הגדולה היא האם הממשלות יצליחו למנוע מהאינפלציה לזנק עוד יותר, במיוחד לאור קולות הקוראים למדיניות תקציבית משוחררת הרבה יותר (כמו בארה"ב). "זה יהיה הסיפור המעניין של הסיפור הקרובות, בזה אין לי ספק. מה יקרה לאינפלציה, זו השאלה הגדולה של חמש השנים הקרובות".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי