גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך (ומתי) כדאי להתחיל לדבר עם ילדים על כסף?

ילדים קולטים מגיל צעיר את חשיבותו של הכסף, ומעצבים את יחסם אליו בהתאם לדוגמה האישית שהם מקבלים מהמבוגרים ● איך מלמדים צרכנות נבונה בכל גיל, ולמה חשוב לא להתעלם מהנושא ● כתבה שלישית בסדרה ● המדריך המעשי לכיס שלנו

מונופול / צילום: Shutterstock
מונופול / צילום: Shutterstock

 

כסף הוא נדבך מרכזי בחיינו. ילדים קולטים זאת מגיל צעיר ומעצבים את יחסם לכסף בהתאם לערכים, ולדוגמה האישית שהמבוגרים מקנים להם. לכן, אם אנחנו רוצים ללמד ילדים על העולם, הם צריכים ללמוד גם על כסף, באופן שמתאים לגילם.

כל מה שצריך לדעת על התוכנית הממשלתית חיסכון לכל ילד | כתבה ראשונה בסדרה
מפיקדון בנקאי עד קופת גמל: היכן הכי משתלם לחסוך לילדים | כתבה שנייה בסדרה

"כבר בגיל שנתיים אפשר לטמון בילדים זרעים שנוגעים לצרכנות נבונה", אומרת נעמה צורן, דוקטור לחינוך ויועצת למערכות חינוכיות. "למשל, אם ילד בן שנתיים עד ארבע מתלווה אלינו לחנות, והוא רוצה מכונית קטנה, אפשר להסביר: 'המכונית הזו עולה 10 שקלים וזו עולה 5 שקלים. היום נקנה את זו של ה-5 שקלים'".

נועם נדב, מנכ"ל ומייסד "מיפנה חוויה פיננסית - הדרכות לחינוך פיננסי לילדים ונוער", מוסיף שכאשר הורים לא מדברים עם ילדים על כסף במכוון, "המסר שהם מעבירים להם הוא שזה דבר מפחיד, מלחיץ. זה עלול להוביל למצב שבו כאשר הילדים יגיעו לבגרות, הם יילחצו מכל מכתב מהבנק או מקרן הפנסיה.

"יש הורים, למשל, שלעולם לא ייקחו עמם את הילדים לבנק. אני אומר ההפך - קחו אותם לבנק. תסבירו להם את העולם. לפני כמה שנים ביקשתי מהבן הבכור שלי, שאז היה בן 10, שיתלווה אליי למשרד ממשלתי, כדי לבקש החזר על סך אלפי שקלים. אמרתי לו: 'אין לנו מה להפסיד, מקסימום נרוויח 10,000 שקל ברבע שעה'. הוא ראה כיצד ניהלתי את הפגישה ממקום נעים, לא לחוץ, והשגתי את ההחזר. זה שיעור מעולה לחיים".

נועם נדב / צילום: נדב אריאל

דוגמה אישית של הורים ביחסם לכסף מתחילה בבסיס - למשל בצרכנות נבונה. "הראו לילדיכם כיצד אתם עושים קניות, בין אם בחנויות פיזיות או אונליין; מה התהליך שאתם עוברים, איזה שאלות אתם שואלים", מציע נדב. "הסבירו לילדים מהו סקר שוק ולמה הוא חשוב, ותוך כמה זמן אפשר להחזיר מוצר ולקבל את הכסף חזרה. הראו לילדים שאפשר להתמקח. בטח בישראל, זה לגמרי חלק מהחיים".

איזה עוד שאלות נפוצות יש להורים ומחנכים ביחס לדרך הנכונה לשוחח על כסף עם ילדים? הנה השאלות - והתשובות.

 

1 דמי כיס: מתי להתחיל?

לפי המומחים, דמי כיס הם כלי חינוכי מוצלח, שדרכו ילדים יכולים ללמוד כיצד לנהל תקציב, לפתח אחריות אישית וללמוד דחיית סיפוקים. "דרך דמי כיס אפשר ללמד ילדים שלושה דברים: חיסכון, תרומה לאחר והוצאה על בזבוזים, על הדברים הקטנים שילדים רוצים לעצמם, כמו ממתק, צעצוע וכן הלאה. ככל שהילדים גדלים, דמי הכיס יוכלו לממן בזבוזים יותר כבדי משקל", אומר נדב. "דרך דמי הכיס", מוסיפה צורן, "ילדים לומדים שכסף הוא לא דבר אינסופי".

מתי אפשר להתחיל עם דמי כיס? לדעת צורן, כבר בגיל 6. לדבריה. מומלץ לתת דמי כיס מדי שבוע - סכום של 10 שקלים למשל - אך כדאי להימנע בגילאים הצעירים משיח מורכב מדי סביבם. "לא הייתי אומרת לילד: 'רוצה משחק שעולה יותר מדמי הכיס שחסכת? אקנה לך אותו על חשבון דמי הכיס של שבוע הבא'. ילדים בני 6 לא צריכים ללמוד בשלב זה על הלוואות".

נעמה צורן / צילום: רון צורן

ומה לגבי "צבירת ריבית" על חיסכון? זה דווקא קונספט שבעיני נדב נכון ללמד אותו. "אצלנו יש דף על המקרר שבו מצוינים הסכומים שכל ילד חסך לעצמו עד היום בזכות דמי הכיס. מי שמשאיר את הכסף בקופה ולא מבזבז אותו, מקבל עוד 10% על החיסכון מדי חודש, ריבית נדיבה מאוד.

"עמית תיכנן לחסוך את הכסף במשך חמישה חודשים ואז לקנות קורקינט (לא חשמלי) בכמה מאות שקלים. אבל אחרי שראה כיצד הכסף גדל במשך כמה חודשים בזכות הריבית, הוא החליט לקנות קורקינט משומש בחצי הסכום שתכנן, ולהשאיר את מה שנשאר בקופה. זה שיעור שלימד אותו על כוחה של ריבית, וגם על איפוק והתמדה. הוא חיפש לבד את הקורקינט המשומש וניהל משא ומתן על המחיר".

בעיני נדב, חשוב גם לתת לילדים לעשות טעויות בניהול התקציב שלהם. "בקיץ שעבר לקחתי את הילדים לקניון, וכל אחד מהם קיבל 50 שקל לבזבוזים ולאוכל. אחד מהם החליט לבזבז את כל התקציב על משחקייה, כולל עוד כסף שהיה אמור להיות חלק מדמי הכיס העתידיים. לא כעסתי עליו, אלא שאלתי האם נהנה במשחקייה, והאם יעשה זאת שוב. הוא ענה שלא, כי הבין לבד שזה לא היה שווה את זה. חשוב שהילדים יתנסו וייפלו. באופן הזה כשיגדלו, הם לא יתפתו - כך אני מקווה - להמר על הכול בקזינו בלאס וגאס".

איפה עובר הגבול בין חינוך ילדים לערך הכסף לבין זה שתגרום להם לחרדה כלכלית?
"להורים יש אחריות לספק לילדיהם את צורכיהם הבסיסיים, בוודאי בגילאים הצעירים: בגדים, אוכל וכן הלאה. כל עוד הילדים מבינים שדמי הכיס - ובגיל מאוחר יותר, גם כסף שהרוויחו בעצמם - הם לכל האקסטרות, אין סיבה שיגדלו תחת תחושת לחץ כלכלי".

2 מטלות הבית: לשלם או לא לשלם לילדים

אחת הסוגיות מעוררת המחלוקת בקרב הורים ומחנכים היא האם נכון לתגמל ילדים על מטלות בית כמו סידור החדר ורחיצת כלים. נדב מספר שבארה"ב זו שיטה חינוכית מקובלת, ואילו בישראל פחות. גם הוא וגם צורן פחות ממליצים על כך.

"מטלות הבית הן של כולם. כל אחד נותן משהו כדי שיהיה נעים בבית. זהו ערך שחשוב להקנות לילדים", אומרת צורן. לפי נדב, "יש דרכים אחרות לעודד ילדים ליזמות, למשל לשטוף את המכונית המשפחתית תמורת כמה עשרות שקלים, או לכסח את הדשא, ואולי גם את הדשא של השכנים".

3 לעודד עבודה: באיזה גיל, מתי ואיך

יש הורים שמתלבטים אם לעודד ילדים מתבגרים לצאת לעבוד אחרי שעות בית הספר, או להמשיך לכלכל אותם עד לסיום הלימודים. נדב חושב שנכון לעודד ילדים להרוויח כסף משל עצמם, ואפשר לעודד אותם לכך כבר מגיל שש-שבע, דרך פעולות יזמיות כמו מכירת צעצועים ישנים או הקמת דוכן לימונדה.

כמובן, הוא גם בעד שבני נוער ייצאו לעבוד. הם יבינו זאת לבד אם ארנקי ההורים ייסגרו בפניהם בשלב מסוים. "למה שילד ירצה לעבוד אם אימא ואבא שולפים את הארנק מתי שהוא רק רוצה? מתבגרים צריכים לעבוד בשביל הדברים שהם רוצים, אם זה בדוכן גלידה או כמורים פרטיים לילדים צעירים מהם. אם אנחנו כהורים נזמין הביתה צעירים שעובדים בעצמם בשיעורים פרטיים או בבייביסיטר, הילדים שלנו עשויים לשאוב מהם השראה ולרצות גם".

4 אין לי כסף: איך להסביר מחסור

במיוחד בימי קורונה, הורים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים מול הצורך להסביר לילדים שאין כעת כסף לבזבוזים. "אם הילד מבקש מההורה לקנות משהו שאין ביכולתו להרשות לעצמו, זה בסדר גמור להגיד 'כרגע אני לא יכול'", אומרת צורן.

"עבור ההורים זו חוויה לא פשוטה, אך עבור הילדים זו יכולה להיות דווקא חוויית למידה חיובית. הם יחושו ששיתפו אותם ברגש אותנטי, ובדרך הזו עשויים לפתח הבנה לאחר, ולכך שלא הכול אפשרי בכל רגע נתון".

5 יש לי כסף, אבל: איך לא מפנקים ילדים

יש משפחות בנות מזל, שבהן אין בכלל דאגות כלכליות. אבל גם לעשירים כידוע יש צרות, ואחת מהן עשויה לגעת בשאלה כיצד לגדל ילדים שיודעים את ערכו של כסף. המפתח, לפי צורן, טמון בהצבת מגבלות לכסף כבר בגיל צעיר. "אפשר לומר לילד את הדברים כפי שהם: 'נכון, יש לנו הרבה כסף, ובכל זאת לא אקנה לך את הצעצוע שביקשת. זה לא בגלל הכסף, אלא כי כבר קנינו מספיק צעצועים בזמן האחרון'".

לדבריה, "כשאין גבולות, ומדי יום קונים לילד משהו חדש, ותמיד נכנעים לרצונות שלו, גם ההנאה מהדבר החדש נשחקת. אם נניח מגיעה חבילה עם מתנות לילדים יום אחרי שכבר הגיעה חבילה כזו, זו האחריות שלנו כהורים לשים את החבילה החדשה בצד. אחרת, מה שנתנו אתמול ייזרק הצדה".

מצבים של שפע כלכלי הם בעיניה הזדמנות להקנות לילדים ערכים שנוגעים לנתינה לאחר. "אפשר לשתף ילדים במבצעים של מסירת צעצועים לגן, או לאנשים שזקוקים להם יותר מאתנו". 

לדבר עם הילדים על אמזון ואפל בלי להיות משעממים

איך לדבר עם ילדים על כסף, ולמה זה חשוב? לג'ון ספונר (83), מנהל השקעות אמריקאי מוביל שכתב כמה רבי מכר בתחום, יש לא מעט טיפים לחלוק עם הורים (ועם סבים וסבתות) בתחום הזה. הוא יישם את הטיפים האלה בחייו האישיים, כאב לשלושה ילדים וסב לחמישה נכדים.

ג’ון ספונר / צילום: ביל גרין

ספונר מנהל נכסים של לקוחות מארה"ב ומהעולם בהיקף של כמיליארד דולר ודורג באחרונה בידי פורבס כאחד ממנהלי העושר המובילים בעיר בוסטון. את ספרו "אף אחד לא סיפר לנו את זה - שיעורים על כסף ועל החיים לצעירים", שיצא לאור ב-2012 בהוצאת Wiley, הקדיש לשני נכדיו הבוגרים, אליסה ווזלי, שהיו אז בני 19 ו-17.

"גיל 10 הוא גיל טוב בעיניי להתחיל לדבר עם ילדים על כסף", הוא אומר בראיון לגלובס מביתו שבבוסטון. "זה הגיל שבו הם מתחילים להיות חשופים לכסף, דרך ספרים, טלוויזיה ואינטרנט. הם יודעים שכסף משמש כדי לקנות דברים, גם אונליין וגם בחנויות, ולכן זה הזמן הנכון לחקור יחד איתם את העולם האמיתי".

ספונר מאמין שכדי שילדים יגלו עניין באופן שבו כסף מניע את העולם, ביזמות ובשוק העבודה, ובדרך זו יהיו פתוחים ללמוד על כסף גם בבגרותם, צריך פשוט לספר להם סיפורים. במילים אחרות, צריך להיות מעניינים.

"נהגתי לספר לילדים על הרפתקאות שהיו לי עם כסף כשהייתי נער, למשל, כשעבדתי במסעדה כ'פיקולו' (מי שאוסף כלים ומנקה את השולחנות), או כמי שסוחב את מקלות הגולף במגרש לאנשים עשירים, או כשעבדתי כמוכר גלידה. מאוד אהבתי גלידה, אבל כשיכולתי לאכול אותה כל יום כמה שרק רציתי, בסוף נמאס לי ממנה. קשרתי כל אחד מהסיפורים האלה לכסף שעשיתי בהמשך החיים", מספר ספונר.

"אנשים בכל הגילאים אוהבים סיפורים, ואם יש גם לקח שעולה מהסיפור, אז הלקחים האלה יישארו עם הילדים. כילד, למשל, אהבתי מאוד מורים שהיה להם חוש הומור, כי צחוק עזר לי לזכור את החומר. אותו דבר לגבי פיננסים".

כדי שהילדים והנכדים שלו יפתחו חוכמת רחוב, ספונר סיפר להם כיצד כנער נהג לחשוב מחוץ לקופסה כדי לזכות בטיפים. "למשל, אם הייתי עובד קשה במיוחד, או שהייתי גורם לבוס לצחוק, או אומר משהו חכם, הייתי מקבל אקסטרה בטיפים בהשוואה לשאר הילדים שעבדו לצדי".

ספונר גם הקפיד להסביר לילדים איך עובד הביזנס המשפחתי, שעוסק בהשקעות בשוק ההון. הוא התחיל מהבסיס, ולאט לאט התקדם לעבר מושגים מורכבים יותר כמו מניות, בורסה וחברות ציבוריות. "לקחתי את הילדים שלי, ואחר כך גם את הנכדים, למשרדי חברת ההשקעות שלנו, שתמיד היו ממוקמים במגדלים גבוהים באזורים הפיננסיים של העיר, ועם נוף לנמל בוסטון. הם מאוד התלהבו מזה.

"ואז הייתי מתחיל לספר להם לגבי חברות שהם מכירים: חברות של מכוניות, של מחשבים, צעצועים, חברות שמייצרות את דגני בוקר שהם אוהבים. הסברתי להם על התהליכים הפשוטים שדרכם העסקים האלה יכולים לגייס כסף כדי להתפתח ולגדול, וככה הייתי מגיע לדבר על בורסת המניות. אמרתי להם שיש אנשים שמשקיעים בחברות האלה ויכולים להרוויח מכך, אך גם להפסיד אם החברה לא מצליחה כמו שחשבו שתצליח".

כשהילדים כבר היו מעל גיל 10, ספונר המחיש בעבורם כיצד עובד שוק ההון באמצעות משחק. "הייתי אומר להם לבחור חברה שהם מכירים, למשל אפל, אמזון, פדקס או מקדונלדס, ואז לכתוב על הנייר את מחיר המניה בסוף יום המסחר. כעבור חודש היינו מתכנסים שוב, ובודקים מה קרה למחירי המניות. מי שהמניה שלו עלתה הכי הרבה, זכה בדולר. כך משכתי את תשומת לבם, והם למדו כיצד השווקים והמחירים זזים, והרבה פעמים זה היה לא כפי שציפו. זה גרם להם להיות מודעים לסיכונים שטמונים בשווקי ההון, ובחיים בכלל". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי