גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיקור מותו של שלדון אדלסון: חלק מכלי התקשורת לא התאפקו וסגרו חשבון

מותו של שלדון אדלסון, בעלי "ישראל היום", אומנם תפס את הכותרות הראשיות, אך הדיווחים הושפעו מהיריבויות בין גופי התקשורת השונים ● אצל רבים מהם בחירת המילים והביטויים לא הייתה מקרית, וגם לא מעודנת ● ביקורת תקשורת, מדור חדש 

ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברוכים הבאים למדור ביקורת התקשורת החדש של גלובס. מדי שבוע ננסה לנתח כאן אירועים תקשורתיים, להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת הישראלית, פרקטיקות עיתונאיות שגורות שאולי הגיע הזמן להוציא לאוורור בעין הציבורית, ויחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית ה"רשמית" לרשתות החברתיות.

להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת זה מורכב בהגדרה, אבל נשתדל לבקר בשקיפות גם את עצמנו, ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו. מאוד נשמח לקבל רעיונות, הצעות וגם ביקורת לכתובת המייל gidon-d@globes.co.il.

שלדון אדלסון, איש העסקים היהודי-אמריקאי, היה ללא ספק דמות משמעותית ובעלת השפעה בישראל ובארה"ב. אדם שתרם עשרות מיליוני דולרים לפרויקטים ציוניים כמו תגלית, ליד ושם ולאוניברסיטת אריאל, ייסד ומימן את עיתון "ישראל היום", ובמקביל גם תרם ללא מעט פוליטיקאים מהימין בישראל ובארה"ב.

לכן, לא מפתיע שפטירתו ביום שלישי זכתה לכותרות הראשיות כמעט בכל אתרי החדשות - וואלה, N12 , חדשות 13 וגם גלובס ואתרים נוספים. הכותרות, כנהוג לאחר פטירתו של אדם, היו מכבדות עם תיאורים סולידיים כמו "איש העסקים" או "המיליארדר", והשתמשו בביטוי האלגנטי "הלך לעולמו".

הכותרת  באתר N12

בישראל היום הכותרת הייתה מעט יותר אישית: "בכאב גדול: מר שלדון אדלסון הלך לעולמו". גם העיתון "מקור ראשון", שנרכש לפני מספר שנים על-ידי אדלסון, פרסם ידיעה בנושא. לזה נוסף ציוץ בטוויטר שבו נכתב כי "עובדי מקור ראשון אבלים על הסתלקותו של שלדון אדלסון, מבעלי העיתון, אוהב ישראל, מגדולי הנדבנים למפעל הציוני ומגדולי העושים למען פלורליזם בעיתונות העברית. יהי זכרו ברוך".

המשמעות של "פטרון"

אחד האתרים הבודדים שלא העניק לאירוע את הכותרת הראשית היה אתר ynet של "ידיעות אחרונות", שהיריבות בינו לבין "ישראל היום" אינה סוד. מעבר להחלטה של אנשי האתר לתת לאירוע את הכותרת המשנית, מכל פועליו הרבים של האיש בחרו למסגר אותו דווקא בכינוי "איל ההימורים". השימוש בביטוי הזה זכה לביקורת רבה ברחבי הרשת, ובמהדורה המודפסת, שיצאה ביום רביעי, הן בהפניית השער והן בעמוד הכתבה, הביטוי "איל ההימורים" כבר לא הופיע.

הדיווח ב־ynet

ב"הארץ" כן עסקו באדלסון בכותרת הראשית של האתר, אולם הניסוח היה "המיליארדר שלדון אדלסון, פטרונו של נתניהו, מת בגיל 87". מעבר לשאלה מדוע אלה המילים שנבחרו, מדובר פשוט בכותרת שגויה.

הכותרות  באתר הארץ

"פטרון" על-פי מילון אבן שושן הינו: "1. אדון השומר ומגן על האנשים הסרים לפקודתו. 2. אפוטרופוס, אדם המקבל מישהו או משהו תחת חסותו, תומך ומסייע". אדלסון היה ללא ספק מקורב לנתניהו ואחד מתורמיו הגדולים שסייע לו רבות, אולם אין שום עדות לפיה נתניהו "סר למרותו", ולחילופין היה תחת אפוטרופסות או חסות שלו.

בניגוד ל"ידיעות" ששינו את המסגור במהדורה המודפסת, בגרסה האנגלית של עיתון הארץ המודפס, המשיכו באותו קו וכתבו: "Sheldon Adelson, patron of PM and Trump, dies at 87".

אתר הארץ באנגלית

עורכי דף הבית של הארץ לא הסתפקו בכותרת המוטעית, ואף הוסיפו מתחת לכותרת הראשית הפנייה לכתבה נוספת עם הכותרת: "אם ביבי היה מתקשר - הייתי אומר לו 'לך תז***'": עדות אדלסון במשטרה". גרסת הדפוס של הארץ הוסיפה עקיצה משלה, כשמאמר המערכת זכה לכותרת "הימר על ערכי הציונות". אכן, התנהלות מכובדת ומעודנת כלפי הנפטר.

באשר לשימוש של מערכת הארץ במילה "מת", ולא "נפטר" או "הלך לעולמו" כפי שנהוג ברוב גופי התקשורת, יש לציין שמדובר בהתנהלות עקבית ולא יוצאת דופן. ניתן היה לראות אותה גם בכותרות כמו "פעיל השמאל הרדיקלי עזרא נאווי מת בגיל 69", או "מזכ"ל אש"ף, סאיב עריקאת, מת בגיל 65".

מי שעוד בחר בניסוח עדין היה אתר ביקורת התקשורת "העין השביעית", שם נכתב: "נפטר שלדון אדלסון, פטרונם של פוליטיקאים ועיתונאים", וכותרת המשנה אף פירטה: "אדלסון רתם את כשרונו העסקי לזיהום העולם במפעלות הימורים. תרם הון עתק לתמיכה במנהיגים רעילים, פרופגנדה תקשורתית ופילנתרופיה".

כמעט בלי פילנתרופיה

מותו של אדלסון זכה לאזכורים גם במהדורות החדשות בערב. הקו הכללי היה מכבד, גם אם לעיתים לא אוהד מדי, אולם גם שם היו מי שלא הצליחו להימנע מכמה עקיצות. בחדשות 12 יונית לוי פתחה את הקדמתה לאייטם על אדלסון במילים "איל ההימורים", וגם הכיתובית שליוותה את האייטם לכל אורכו הייתה "איל הימורים, פילנתרופ, מוציא לאור - וגם מעורב בתיק 2000". אדלסון, יש לציין, לא נאשם בתיק 2000, אלא היה רק אחד מכמה עשרות עדים.

בחדשות 13, לעומת זאת, אודי סגל דיבר על "המיליארדר היהודי" והכיתובית תיארה את אדלסון במילים "המיליארדר בעל העיתון 'ישראל היום'". גם דוריה למפל בחדשות כאן פתחה במילים "המיליארדר והנדבן", והכיתובית על המסך הייתה "המיליארדר היהודי-אמריקאי המקורב לטראמפ ולנתניהו". בכל הערוצים, הכתבות עסקו בעיקר בהצלחתו בעסקי ההימורים ומעורבותו בתחום הפוליטי, וכמובן בעיתון "ישראל היום" ובתיק 2000. תרומותיו הפילנטרופיות למטרות שונות אוזכרו רק במשפט או שניים. 

הכול מתחיל בטוויטר

מי שחיפש רמזים מטרימים ליחס הלא אוהד, בלשון המעטה, שלו זכה אדלסון לאחר מותו בחלק לא קטן מכלי התקשורת, יכול היה למצוא אותו בציוצי הטוויטר. אלו התחלקו באופן בולט לצייצנים מימין ששיבחו את תרומותיו ומעשיו של האיש, לצייצנים משמאל שבחרו בגישה מעט פחות מכבדת.

כך, למשל, העיתונאי ברק רביד היה מהראשונים שבציוץ על פטירתו של אדלסון פתח בביטוי "איל הקזינו". גור מגידו מ"דה מרקר" כתב כי "אין צורך לעשות דה-לגיטימציה לאדם שעשה את הונו מניצול חולשות של מהמרים. זה מדבר בעד עצמו", ורביב דרוקר ניצל את ההזדמנות כדי להציף חלקים מעדותו של אדלסון בתיק 2000, שבה דיבר על כך ששרה נתניהו רמזה כי אשתו מנהלת רומן.

את התוצאה של הרוח הזו, כאמור, ניתן היה לראות בכלי התקשורת עצמם.

אחריות גם על התמונה

בית הדין לאתיקה של מועצת העיתונות נזף בעיתון כלכליסט על "פרסום בלתי אחראי", בעקבות תלונה של יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר. זוהר התלונן כי ב-16.10.20 התפרסמה בעמוד הראשון של העיתון ידיעה לא מחמיאה בנושא עליית שכר הח"כים, כשבגוף העמוד תצלומים של שני אנשים - שלו ושל ראש הממשלה נתניהו.

נקודה חשובה בטענת זוהר הייתה שבידיעה עצמה שמו לא הוזכר ולו פעם אחת, כך שנעשה פה שימוש בפרקטיקה בעייתית, הגורמת להכפשת שמו של אדם ללא קשר לגוף הטקסט.

יש לציין כי כלכליסט בחרו שלא ליטול חלק בדיון בבית הדין לאתיקה, ו"ידיעות אחרונות" אינו חבר במועצת העיתונות.

גילוי מלא: בית הדפוס של ישראל היום מספק שירותי דפוס לעיתון גלובס

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם