גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה במגזר הקלינטק: עכשיו זה גם כלכלי

אחרי שנים של ביצועי חסר למניות של חברות הקלינטק, האם המצב ישתנה בעקבות כניסתו של הנשיא ביידן לבית הלבן, או ששוב צפויה אכזבה למשקיעים?

נשיא ארה”ב החדש ג’ו ביידן בביקור בחוות פאנלים סולאריים בניו המפשייר / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER
נשיא ארה”ב החדש ג’ו ביידן בביקור בחוות פאנלים סולאריים בניו המפשייר / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER

שנת 2020 היתה השנה של חברות הטכנולוגיה, ששוב הובילו את העליות בשווקים, ו-2021 צפויה להיות בסימן של "חברות הכלכלה הירוקה", עם כניסתו של הנשיא האמריקאי החדש ג'ו ביידן לבית הלבן והגדלה מאסיבית של המשאבים המופנים לתחום זה, במטרה לבסס את הכלכלה האמריקאית על אנרגיה ירוקה. לכן, אנחנו רואים כיום יותר משקיעים בעולם שמשלבים מניות קלינטק בתיק ההשקעות.

בעשור האחרון אנו עדים לעלייה בחשיבות ובמודעות של המשקיעים והצרכנים לכל תחום איכות הסביבה ולנזקי ההתחממות העולמית. כאן נכנסות החברות שמתמקדות בפיתוח טכנולוגיות שמשפרות תהליכי ייצור, מקטינות זיהום וצריכת האנרגיה שלהם ומסייעות לנו לקדם עולם ירוק יותר.

קלינטק (CleanTech) הוא ללא ספק אחד התחומים בעלי הפוטנציאל הגדול שאנחנו חווים בתקופה האחרונה. הכוונה לטכנולוגיה שנמצאת בבסיס של כל תהליך, מוצר או שירות, המפחית את ההשפעות הסביבתיות השליליות באמצעות שיפורים משמעותיים ביעילות האנרגיה, שימוש בר-קיימא במשאבים או פעילויות להגנת הסביבה - וכל זה במטרה להפחית את עלויות הייצור, לשפר את השימוש במשאבים טבעיים, או במלים אחרות, להפוך את השמירה על הסביבה גם ליתרון כלכלי. כלומר, קלינטק הוא, למעשה, הטכנולוגיה שמניעה את הצמיחה של הכלכלה הירוקה.

גם אחרי עלייה של 200%, יש פוטנציאל

בדומה לבולטות של סקטור הטכנולוגיה בשנה האחרונה, גם מניות הקלינטק בולטות בביצועים. מניות הקלינטק עלו בשנה החולפת ביותר מ-200%, לעומת עלייה של כ 100% "בלבד" במדד האנרגיה הירוקה הכללי של S&P או 49% בנאסד"ק 100. הביצועים של מניות הקלינטק בולטים גם בהשוואה למדד האנרגיה הסולרית, שעלה בשנה האחרונה 174%.

 

"עכשיו באים?", אתם בטח שואלים. אבל זה בדיוק העניין: ההבטחה של הקלינטק לייצר עולם נקי יותר באמצעות התבססות על מקורות אנרגיה מתחדשים כבר מפתה משקיעים מעל 10 שנים - ועד היום, הם בעיקר ספגו מפלות. אחרי שנים של ביצועי חסר, האם הפעם זה שונה, או ששוב המשקיעים נדונו להתאכזב מחדש?

אני סבור כי הפעם זה נראה אחרת - ובניגוד לעבר, הפעם זה גם כלכלי. הפעם נראה כי החברות מתבססות על מודלים כלכליים, שאינם זקוקים עוד לסובסידיות ממשלתיות כדי לשרוד. כך למשל, השקעות אגרסיביות באנרגיה מתחדשת על ידי חברות גז וחשמל הורידו עלויות בתחום זה, בדיוק כמו שלפני 20 שנה הן השקיעו בגז כתחליף לפחם מזהם. נכון ל-2019, כבר 18% מהפקת החשמל בארה"ב הגיעה מאנרגיה אלטרנטיבית, לעומת כ-10% ב-2009.

אם בעשור האחרון משקיעים התחילו לשים לב לטכנולוגיה ירוקה ואנרגיה מתחדשת רק כשמחירי הנפט האמירו, הרי שירידת מחירים בתחום הזה הופכת אותן לאטרקטיביות גם כשמחירי הנפט ברמתם הנמוכה יחסית כיום.

בעשור האחרון, למשל, נרשמה ירידה של 82% בעלויות של פאנלים סולאריים, בעוד שעלויות תחנות רוח להפקת חשמל ירדו ב-39% ושל תחנות רוח הפועלות בים ב-29%, לפני נתונים של סוכנות האנרגיה המתחדשת הבינלאומית (IREA).

הנשיא ביידן צפוי לתת תמריצים

מעבר לכל הגורמים האלה, התמיכה המשמעותית צפויה להגיע מהממשל האמריקאי. הפעם כבר לא מדובר בסובסידיות שיתמכו בטכנולוגיות עתידניות, אלא בתוכנית מסודרת. במהלך הקמפיין שלו הציב ביידן תוכנית להגיע ל-100% אנרגיה נקייה עד לשנת 2035.

החזון מרשים, אבל אין ספק כי הוא עדיין רחוק. הוא יחייב השקעות ממשלתיות ומתן תמריצים, אבל עיקר ההשקעות צפויות להגיע מהמגזר העסקי.

זרעים ראשונים של התמיכה הזו ראינו כבר בתוכנית התמריצים הפיסקליים שאישר הממשל היוצא של דונלד טראמפ במהלך דצמבר. התוכנית הזו כללה בעיקר מתן מענה וסיוע לנפגעי הקורונה, אבל גם שורה של "מתנות" והטבות לתעשיית הקלינטק, שמגדילות את אטרקטיביות ההשקעה בתחום.

המלה "שינוי אקלים" לא מופיעה פעם אחת בכל 5,300 העמודים של התוכנית הזאת, אבל ההתייחסות להשלכות של ההתחממות הגלובלית בולטות בהרבה סעיפים בה. אחד הסעיפים המעניינים, מעבר להקלות על מעבר לאנרגיה מתחדשת, ירוקה ושימוש באנרגיות רוח, הוא מתן מימון בהיקף של 35 מיליארד דולר לתוכניות לאנרגיה נקייה (קלינטק) בחמש השנים הקרובות.

בשבוע שעבר הודיע ביידן על תוכנית פיסקלית נוספת בהיקף אדיר של 1.9 טריליון דולר, אבל זו צפויה להיות רק הסנונית הראשונה. בממשל כבר מגבשים את החלק השני של התוכנית, שאמור להיות מוצג בפברואר, ואשר אמור לתת מענה הולם יותר להתחייבויות של ביידן בקמפיין, כולל תמיכה ותמריצים לתחום הכלכלה הירוקה והקלינטק.

חשוב להדגיש כי עידוד התעשייה הזו לא ייעשה רק באמצעות תמריצים לחברות, אלא גם בשינויי חקיקה, שיעודדו גופים מוסדיים גדולים להגדיל את החשיפה שלהם להשקעות אחראיות. התחום הזה צבר פופולריות גדולה בתקופת הקורונה, כשרבים הבינו כי החשיבות של פעילות חברתית ודאגה לאחר יכולה לתרום לסביבה כולה. המשקיעים הגדולים באירופה כבר שם - עכשיו תורם של המשקיעים הגדולים בארה"ב.

אגב, מפתיע אולי לגלות שהמשקיעים הגדולים בתחום האנרגיה הירוקה הם דווקא חברות חשמל וגז וגם חברות נפט, שחלקן יצרו לעצמן פורטופוליו גדול של חברות בתחום, במטרה להיות ערוכות ולאמץ מוקדם יותר שינויים. אחת הדוגמאות, למשל, היא ענקית הנפטBP , שהודיעה כי תוריד את הפקת הנפט שלה ב-40% בעשור הקרוב ותשקיע בקלינטק 5 מיליארד דולר עד 2030.

חברות ענק בשילוב עם חברות מבטיחות

הסיבה שחברות הקלינטק הציגו ביצועים עודפים בשנה האחרונה נובעת, בין השאר, מתמהיל מעניין בין חברות ענק לחברות צעירות ומבטיחות, שכולן עוסקות בתחומי הטכנולוגיה הירוקה.

תחום הקלינטק מתחלק לכמה קטגוריות מרכזיות:

  • מים, סביבה ושירותי חקלאות ומזון: חברות כמו אורמת הישראלית (תחנות כוח גיאותרמיות);
  • תחבורה: חברות כמו טסלה;
  • הפקה ואחסון אנרגיה: סאן-רן, פירסט סולר וסולאראדג' הישראלית (הפקת אנרגיה משמש), GE (הפקת אנרגיה מטורבינות רוח);
  • טיפול באשפה וחומרים מתכלים: חברות כמו Huntsman.

השילוב של חברות קטנות ובינוניות, והעובדה שמדובר בסקטור צעיר שהשקעות עצומות זורמות אליו, מבטיחים כנראה כי הוא ימשיך להתאפיין בתנודתיות גבוהה גם בשנים הקרובות. אחרי הכל, מדובר בחברות טכנולוגיה, שלצד התנודתיות מציעות פוטנציאל צמיחה אדיר לעשור הקרוב.

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המוזכרים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?