גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט רה"מ: הסנגורים ניסו לשים את מנדלבליט בכיסא הנאשם, במקומו של נתניהו

למרות ההפגנות מחוץ לאולם ביהמ"ש, השופטים ניהלו את הדיון כפי שמנהלים כל משפט פלילי בישראל - בענייניות, כמעט ביובש ● באי-כוחו של נתניהו טענו כי החקירה נגדו נפתחה ללא אישור של היועמ"ש, אף שברור כי אין בטענה די כדי לבטל את כתב האישום, אלא רק להביך את הפרקליטות

ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון הראשון במשפטו / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS
ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון הראשון במשפטו / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

דיסוננס של ממש שרר בין ההמולה שמחוץ לבית המשפט המחוזי בירושלים לבין השקט ששרר בתוך האולם שבו נערך הדיון במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. קריאות המפגינים בעד ונגד נתניהו הדהדו מהרחובות הסמוכים כל העת, אבל הן לא זיהמו את ההליך המשפטי.

השופטים ניהלו את הדיון במשפט ראש הממשלה כפי שמנהלים כל משפט פלילי במדינת ישראל. בענייניות, כמעט ביובש ותוך שמיעה ברוב קשב, באריכות מדי לעתים, של טיעוני ההגנה והתביעה. וזה כוחה של מערכת החוק והמשפט הישראלית - שכולם שווים בפני החוק.

חולשתה המרכזית והמאוד משמעותית של מערכת המשפט שלנו, לעומת זאת, היא בהתמשכות ההליכים המשפטיים. זה כמעט בלתי נתפס, אבל חלפו כבר כשמונה חודשים מאז שנתניהו התייצב למעמד הקראת כתב האישום ונשא את נאום ה"אני מאשים" שלו נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, כששורת שרי הממשלה עומדת מאחוריו, ועד היום, כשהתייצב בפעם השנייה למשפטו. כלומר, התייצב לדקותיים, הכחיש את האישומים נגדו ויצא.

עם כל הכבוד לדיונים המקדמיים שעוסקים בעיקר בסוגיות חשובות של זכויות הנאשמים, צריך לזכור כי שלב ההוכחות (שמיעת העדויות) אפילו לא התחיל, וההגנה מבקשת לדחות אותו לתחילת הקיץ ולאחר הבחירות.

אלא אם הצדדים יגיעו להסדרי טיעון, המשפט הזה ילווה אותנו עוד כשנתיים לפחות בבית המשפט המחוזי ואחר-כך עוד שנה נוספת לפחות בהליך ערעור בבית המשפט העליון.

גם השופטת רבקה פרידמן-פלדמן הצרה על התמשכות ההליכים היום. היא תלתה את האשמה בקורונה ואמרה כי לולא המגפה כבר היינו בתוך הליך הבאת הראיות, אבל כל מי שמכיר את מערכת בתי המשפט, יודע שגם לפני הקורונה קצב ניהול משפטים פליליים בארץ היה איטי מאוד.

במוקד הדיון: הסתערות של עורך הדין של נתניהו על התביעה

מי שקרא את הטענות בכתב שהגישו הסנגורים לשופטים טרום הדיון בעל-פה, לא יכול היה שלא להרגיש לעתים שמדובר בדיון כמעט מיותר. חלק ניכר מהזמן הקריאו הסנגורים טענות שהשופטים כבר מכירים, עד שבשלב מסוים לא התאפקה השופטת ואמרה לעו"ד בעז בן-צור, סנגורו של ראש הממשלה: "כל מה שאתה אומר מופיע בפניי בכתב. יש לך רבע שעה, תתרכז בדברים שלא כתובים". זה לא הפריע לסנגורים לבקש שהות של ארבעה חודשים כדי להתכונן להליך ההוכחות.

במוקד הדיון עמדה ההסתערות של עורכי דינו של נתניהו, בעז בן-צור ועמית חדד, על התביעה והדרך שבה היא מנהלת לטענתם את ההליכים נגד נתניהו. מי שישב על ספסל הנאשמים היה ראש הממשלה ושלושת הנאשמים הנוספים, הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס, אבל סנגוריו של נתניהו ניסו "להושיב" על ספסל הנאשמים את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט.

עו"ד בן-צור הקדיש דקות ארוכות, אחרי שכבר הגיש עשרות עמודי טיעונים קודם לדיון, לטענה כי החקירות נגד נתניהו נפתחו ללא אישור מנדלבליט בניגוד לחוק היסוד המחייב זאת. לעתים הסנגור כמעט ולעג לאישורים שהגישה הפרקליטות לבית המשפט בהקשר זה. "אין שם שום מסמך שקובע 'אני היועמ"ש מאשר לפתוח חקירה נגד ראש הממשלה בעניין א' או בעניין ב''. מה שיש לנו זה רסיסים של מסמכים. המועד המכונן של אישור היועמ"ש זה האקט של הפתיחה בחקירה פלילית. כאן היא נפתחה בלי אישור".

למרות הלהט של בן-צור ו"הפדיחה" המסוימת של היועמ"ש, ברור היה מהרגע הראשון כי לא מדובר בטענות שיש בכוחן להביא לביטול כתב האישום, אך יש בכוחן להביך מאוד את הפרקליטות ואת היועמ"ש. מבין שלושת השופטים, השופט משה ברעם נשמע פחות סבלני לטענות של סנגורי נתניהו. ברעם אמר בתחילת הדיון כי הפרקליטות ידעה כל העת שהיועמ"ש מסכים לחקירות, אפילו אם אין לכך תיעוד בכתב.

אבל עו"ד בן-צור לא ויתר. הוא טען, בין היתר, כי תיק 4000 לא היה נחקר על-ידי רשות ניירות ערך אם היו אישורי יועמ"ש לחקירה לתיקים 1000 ו2000, אלא על-ידי המשטרה. "רשות ניירות ערך יכולה לחקור עבירות בניירות ערך או עבירות נלוות. אצלנו זו לא הלוויה. אולי הלוויה במובן אחר. לתיק 4000 אין שום קשר לפרשת בזק-yes, שם הוגש כתב אישום עצמאי. הקשר היחידי היה שמי שחקר הוא רשות ניירות ערך. וזה פגם בתיק 4000. רשות ניירות ערך לא יכולה לנהל חקירה ללא אישור".

באחד משיאי הדיון, שממש לא היה "סחרחר משיאים", השופטת פרידמן-פלדמן הקשתה על התובעת, עו"ד ליאת בן-ארי, ואמרה כי אישור היועמ"ש בתיק 4000 ניתן אחרי שהחקירה החלה. "הטענה היא שאמרתם שהוא יכול לתת אישור בעל-פה, אבל אנחנו מסתכלים על הפרוטוקולים ולא רואים (אישורים מפורשים לחקירות - ח.מ)".

בן-ארי השיבה: "יש שיח שלם (עם היועמ"ש) על כל פעולה בחקירה. אולי השורה התחתונה היא לא מספיק ברורה, אבל אפשר להבין שניתנו אישורים". יודגש כי החלטה בטענות הללו של ההגנה תתקבל רק בשלב מאוחר יותר.

גם הפוליטיקאים לא פספסו את ההזדמנות

לא רק קריאות מפגינים בעד ונגד נתניהו ליוו את הדיון במשפטו. בסביבות השעה 11 החלו הפוליטיקאים המשחרים לטרף לשחרר הודעות לתקשורת במסגרת קמפיין הבחירות. לא במפתיע, הראשון היה יו"ר "תקווה חדשה" ומועמדה לראשות הממשלה, גדעון סער, שמסר: "זה יום קשה לכולם, וזה יום קשה למדינת ישראל. זה נושא שפוליטיקאים מכל הצדדים לא צריכים להתערב בו. צריך לאפשר לנהל את ההליך השיפוטי בלי התערבות פוליטית משום צד".

התגובה הזו היא רק קדימון למה שעתיד לקרות סביב המשפט הזה, שלמרות הניתוק שלו ממה שקורה בחוץ, שום דבר שיקרה בו לא באמת יישאר ב-ד' אמותיו. או במילים אחרות, המתרחש בחוץ לא ישפיע, כאמור, על שיקול-דעתם של השופטים, אבל אין ספק כי המתרחש במשפט ישפיע ומשפיע על הנעשה מחוצה לו. על הפוליטיקה הישראלית, על ההחלטות שמקבלת הממשלה, על הקיטוב בחברה הישראלית, על אמון הציבור במערכת המשפט, על כולנו.

נתניהו רשאי וזכאי להיאבק על חפותו, אבל כבר היום ברור כי החלטתו לעשות כן מכס ראש הממשלה ותוך ניהול מתקפה בלתי פוסקת על מערכת אכיפת החוק, היא טרגדיה עבור הציבור הישראלי - בין אם נתניהו יצא זכאי בפסק דין חלוט בעוד שלוש או ארבע שנים, ובין אם הוא יצא מורשע.

השלב הבא: שלב ההוכחות

השלב הבא במשפט נתניהו הוא שלב ההוכחות ותחילת שמיעת העדויות. הפרשה הראשונה שבה יישמעו עדויות היא גם הפרשה "הכבדה" שבין שלוש הפרשות - פרשת 4000 (פרשת בזק-וואלה), שבה מואשם נתניהו בלקיחת שוחד מבעל השליטה לשעבר בבזק, שאול אלוביץ' ומרעייתו איריס.

כל אחד מבני הזוג אלוביץ' מואשם במתן שוחד לנתניהו. נזכיר כי לפי כתב האישום, נתניהו קידם עבור בזק הטבות רגולטוריות שהיקפן נאמד בסכומי עתק, בתמורה לסיקור אוהד לו ולבני משפחתו באתר "וואלה" מקבוצת בזק.

הפרקליטות טוענת כי בני הזוג אלוביץ' העניקו סיקור מוטה לנתניהו ובני משפחתו באופן שוטף ורציף, שכלל מעורבות וירידה לפרטים של המשפחה בתכנים. בתמורה, נטען, הורה נתניהו לאנשי משרד התקשורת - ובראשם שלמה (מומי) פילבר, ששימש אז כמנכ"ל המשרד וכיום הוא עד מדינה בפרשה - לקדם את עסקת המיזוג של בזק עם yes, ששוויה מוערך בכמיליארד שקל.

העד הראשון שיעיד במשפט הוא מנכ"ל אתר "וואלה" לשעבר, אילן ישועה, שיעיד ראשון, ועדותו צפויה להמשך שבועות. אחרי ישועה יעידו, בין היתר, עד המדינה, ניר חפץ; עורך האתר לשעבר, אבירם אלעד; מנהלת מחלקת החדשות לשעבר, מיכל קליין; ראש דסק אתר "וואלה" לשעבר, עמית אשל; והמגיש הבכיר, דב גילהר. עם זאת, התובעת בן-ארי ציינה כי בכוונת התביעה להקדים להביא לעדות חלק מהעדים בתיק 1000.

נזכיר כי בנוסף על תיק 4000 מואשם נתניהו בהפרת אמונים בתיקים 1000 ו2000 בשל יחסיו עם אנשי העסקים מילצ'ן ומו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, בהתאמה. מוזס מואשם בהצעת שוחד לראש הממשלה.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם על-ידי המדינה, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"